16 gode familiehunder for førstegangseiere og nybegynnere

Det er mange som drømmer om å få seg en hund som sitt nyeste familiemedlem, men når man skal få sin første hund er det veldig mange valg man må ta. For det første er det jo hundrevis av raser, og det er langt ifra alle som egner seg like godt for førstegangseiere eller familier.

For å gjøre jobben med å finne det neste familiemedlemmet litt enklere har jeg satt sammen en oversikt over noen av de beste familiehundene som egner seg for familier med barn, så er litt av grovarbeidet gjort for deg.

Når det er sagt er det utrolig viktig å sette seg godt inn i hundehold, hvilke krav hunden har, og hvordan man skal oppdra den, og hvordan man skal skape et godt hjem for hunden. Bruk derfor god tid på å lese deg opp på raser som er aktuelle for deg, enten det er på raseprofilene her på Dyreliv.no, eller på andre kilder. Jo mer informasjon du får med deg, jo bedre valg kan du ta for familien din.

Cocker spaniel
Cocker spaniel kan være en god familiehund. Foto publisert med tillatelse.

Men hva er egentlig en god førstegangshund eller nybegynnerhund?

Det er mange som kaster ordet «nybegynnerhund» rundt seg, men hva innebærer det egentlig? Alle hunder er jo krevende, men noen er mer krevende enn andre. I denne artikkelen er dette typiske trekk jeg ser etter når jeg skal anbefale hunder som passer for nybegynnere:

 • Har ikke altfor sterke instinkter som er krevende å hanskes med.
 • Er som regel enkle å oppdra.
 • Tåler at eier gjør noen feil i oppdragelsen.
 • Er ikke altfor selvstendig.
 • Byr ikke på noen spesielle utfordringer som er vanskelig å håndtere.
 • Er ikke kjent for å ha problemer med andre hunder eller mennesker.

Når jeg skal anbefale førstegangshunder er det ofte hunder som tåler at man gjør noen feil i oppveksten uten å ta skade av det. De må være enkle å forstå seg på, ikke ha noen absurde krav til hvordan de oppdras, og bør jevnt over være greie å ha med å gjøre.

Dette betyr også at jeg ikke tar med mosjonsbehov veldig høyt på listen. Hvis hunden trenger 1 til 2 timer mosjon hver dag er det noe alle klarer, og ikke noe man trenger erfaring med. Men dette nevner jeg selvsagt i artikkelen under de hundene som har dette høye kravet, da hunder som trenger mye fysisk mosjon selvsagt ikke er for alle.

Les også: Stor utstyrsliste for deg som skal ha din første valp.

Hvilken rase passer for akkurat deg?

Som med så mye annet her i livet er det heller ikke én rase som passer til alle nybegynnere. Noen trenger raser som er veldig flinke med barn, noen vil ha en rase som ikke krever for mye i hverdagen, noen vil ha en hunderase som går veldig godt overens med andre hunder, og andre foretrekker en rase som tåler lange fjellturer jevnlig.

Det er derfor din oppgave å finne den nybegynnerrasen som passer for deg og din familie. Det beste valget for noen er et dårlig valg for andre.

Det er også viktig å velge en rase som passer den livsstilen du allerede har, ikke en du ønsker deg. Vær ærlig med hvor mye tur du faktisk liker å gå på, og ikke bruk hunden som en motivasjon for å være mer aktiv. Dette fører dessverre altfor ofte til at hundene ender opp med å få for lite mosjon når eierne ikke lenger er like motiverte.

Golden retriever

Golden retriever er på mange måter selve ikonet på en god familiehund, og det er fordi den også er det. Dette er ikke en av verdens mest populære raser uten en grunn, og med en golden retriever i hus får du en kompis som er snill og vennlig mot alle og enhver – ikke bare de den kjenner.

Det er enkelt å oppdra og trene en golden retriever, da de er ekstremt matfokuserte og lærevillige. Med en godbit kan du trene inn det aller meste, og de er alltid villig til å jobbe for å få en smak av noe godt. Det betyr at du bare trenger å belønne den når den gjør noe riktig, så er du på god vei til å ha en lydig hund.

Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Det må sies at holden retriever ikke er den hunden som best tåler rolige dager, spesielt når den er ung. Dette er en ganske stor hunderase med mye energi, og den trenger mye mosjon. Man bør også tilrettelegge for at den får brukt hodet sitt tilstrekkelig med det som heter mental aktivisering. Du bør være glad i å gå tur, både i fint og dårlig vær, og ha tid til å trene den jevnlig.

Merk at holden retriever kommer både som utstillingsvariant og jakthundvariant, og om du ønsker deg en rolig familiehund bør du velge en oppdretter som fokuserer på familiehunder.

Les mer om golden retriever på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Familier som ønsker seg en ganske stor hund.
 • Familier som er glad i tur og friluftsliv.

Ting å være oppmerksom på:

 • Trenger ganske mye fysisk mosjon.
 • Røyter en del.
 • Kan ha lett for å bli overvektig.
Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Whippet

Whippet har blitt veldig populær som familiehund de siste årene, og det er ikke så rart. Denne mynden ble originalt brukt som veddeløpshund, men egner seg også helt perfekt som selskapshund. Det som karakteriserer denne rasen er at de er utrolig stille og rolige når de er inne, mens de har eksplosivt mye energi når de er ute – spesielt når de løper fritt.

Med en toppfart på 50 km/t spurter de i vanvittige hastigheter, og trenger også å få utløp for denne atferden minst et par ganger i uken. Så lenge den får dette utløpet vil whippeten være veldig stille og rolig når de er inne. De er utrolig glad i varme, og det er vanlig å finne dem krøllet sammen som en ball under et pledd eller dyne.

Whippet med klær
Whippet. Foto publisert med tillatelse.

Man må selvsagt gå vanlige turer i tillegg til å la den spurte løs. Men det er veldig viktig å ha en plan for hvordan de skal få spurte. Ofte trenger man en inngjerdet hage eller muligheten til å ta hunden i en hundepark, da det jo er båndtvang hele sommeren.

Ellers er whippet en veldig kosen rase som går supergodt overens med både barn og andre mennesker. De knytter seg mest til egne eiere, og kan være litt uinteresserte i andre mennesker og dyr.

Det er også viktig å være klar over at en whippet aldri vil bli lydig på samme måte som mange andre raser. Du må jobbe hardt med innkallelse og ulike typer lydighet, og du må tåle at den ikke alltid hører på deg når du ber den om noe.

Les mer om whippet på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Familier med barn.
 • Deg som synes det er OK at hunden er i sofaen og på myke steder.
 • Dere som tåler en litt fisefin hund.

Ting å være oppmerksom på:

 • Må ha anledning til å la den løpe fritt minst et par dager i uken.
 • Kan være vanskelig eller umulig å ha den løs på tur.
 • Kan ha lett for å bli overvektig.
 • Må ha på dekken eller klør på vinteren.
Whippet portrett
Whippet. Foto publisert med tillatelse.

Puddel

Puddel er en helt fantastisk familiehund som regnes som en av verdens mest intelligente hunderaser. De kommer i mange ulike størrelser fra de minste toypudlene på knappe 2 kg, til storpuddel som kan veie over 25 kg, men uansett størrelse er det samme rasen.

En puddel passer inn i de fleste familier, og er en lettlært og kontaktsøkende rase. De elsker å lære seg nye ting, og du vil raskt få en lydig hund. Her er det bare å finne frem godbiter og en klikker, så kan du trene den til å gjøre omtrent hva som helst.

Puddel
Puddel. Foto publisert med tillatelse.

Som med alle raser trenger puddelen mosjon, og de store variantene må få mer fysisk mosjon enn de små. De trenger likevel også veldig mye mental aktivisering, og dette er nesten mer viktig enn vanlig mosjon for pudler. Om de ikke får brukt hodet sitt vil de kjede seg, og det er viktig at du som eier setter av tid til å få puddelen til å bruke hodet sitt, hver eneste dag.

Det er også en del pelsstell med pudler, uansett om du vil ha fancy utstillingspels eller ikke.

Les mer om puddel på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Familier hvor minst én part har tid til pelsstell.
 • Deg som har et familiemedlem som har pelsallergi.
 • Dere som vil ha en flott familiehund med mye energi.

Ting å være oppmerksom på:

 • Det er mye arbeid med pelsen.
 • Den kjeder seg fort om den ikke får nok stimuli.
Puddel
Puddel. Foto publisert med tillatelse.

Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en av verdens minste hunderaser, og en voksen hund veier knapt 3 kg. De er derimot mye hund i liten pakke, for selv om de er små har de veldig mye energi! En yorkshire terrier elsker å være med familien sin, og fungerer best i familier hvor den får være med på det meste.

Som andre hunder trenger den fysisk mosjon, selv om du ikke trenger å planlegge veldig lange daglige turer. Den har også behov for mental aktivisering i en viss grad, og bør få noen oppgaver den må løse minst et par-tre ganger i uken.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Noen av ulempene med rasen er at den har lett for å bjeffe, og ofte sliter litt med separasjonsangst. Det er en del som mener at rasen er ganske sta og litt krevende å trene, mens andre derimot opplever at treningen går som en drøm. Så her kan det gå litt begge veier, men med nok tålmodighet blir de lydige til slutt.

Rasen er også kjent for å være utrolig leken, og vil alltid leke om den får mulighet til dette. Den går godt overens med barn, og blir spesielt glad i barn som har tid og lyst til å kaste ball eller ha dralek med den.

Jevnt over er yorkshire terrier et godt tilskudd i de fleste familier, og fungerer dessuten godt for mange som har pelsallergi.

Les mer om yorkshire terrier på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • De fleste familier.
 • Dere som ikke har verdens største interesse av lange turer.

Ting å være oppmerksom på:

 • Det er litt pelsstell med rasen.
 • Den kan bli overknyttet til familien sin, og må trenes til å være alene hjemme.
Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Finsk lapphund

Finsk lapphund er en gjeterhund, og har derfor mange av de samme gode egenskapene som vi finner i raser som border collie og andre gjeterhunder. I praksis betyr det at den er svært oppmerksom på deg som eier, og alltid er klar til å adlyde kommandoer og utføre oppgaver. De er intelligente og lettlære, og har alltid et ønske om å gjøre som eieren dens vil.

På mange måter er derfor finsk lapphund en knallgod hund, for den har heller ikke de krevende utfordringene man finner i mer utfordrende gjeterhunder som border collie. Den sliter lite med nervøsitet, har ikke like lett for å bli understimulert, og har et litt mildere instinkt.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Gombojombba / CC BY-SA 3.0.

Når det er sagt trenger finsk lapphund mer mosjon og mer mental aktivisering enn de fleste andre hundene på denne listen. Så selv om dette er en ypperlige førstegangshund passer den først og fremst kun til personer som har interesse av litt lengre turer i skog og mark, og som gjerne vil bruke hunden til en hundesport som lydighetstrening, rallylydighet eller agility.

Finsk lapphund ikke brukes, men den vil være mer harmonisk på hjemmebane om den har et innholdsrikt liv utenfor hjemmet. Men om du ikke har ambisjoner om dette kan vanlig lydighetstrening hjemme, sporsøk i hagen eller enkle, hjemmelaga agilityhindre fungerer mer enn god nok for å dekke disse behovene.

Les mer om finsk lapphund på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Aktive familier som er glad i friluftsliv.
 • Personer som interesserer seg for ting som lydighetstrening, sporsøk, agility eller andre hundesporter.
 • Familier som tåler litt pelsstell.

Ting å være oppmerksom på:

 • Det er litt pelsstell og røyting fra hunden.
 • Kan bjeffe en del.
 • Må ha mye mental aktivisering, og ganske mye mosjon.
Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Apdevries / CC BY-SA 2.5.

Cocker spaniel

Det er mange som mener at cocker spaniel er blant de aller beste familiehundene, og på sett og vis har de rett. En cocker spaniel er knallgod med barn, er nokså stille og rolig innendørs, og er alltid glad og positiv av seg. De fleste er veldig enkle å trene opp og få til å fungere i hverdagssituasjoner, og det er nokså sjeldent at de bjeffer. Og det er få ting de liker bedre enn kos fra store eller små.

Dette er vel og bra, men det andre man også må vite om cocker spaniel er at det er en rase med store mosjonsbehov, og med behov for å bruke hodet sitt. Om dere er en familie som liker å farte mye i skog og mark, både i fint og dårlig vær, kan cocker spaniel være midt i blinken for dere.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Den mentale treningen hos cocker spaniel er også viktig, og den bør få oppgaver som lar den bruke hodet sitt jevnlig. Akkurat som hos finsk lapphund bør man tilrettelegge litt for enkle agilityhinder hjemme, drive aktivt med lydighetstrening, eller best av alt, få den til å bruke den fantastiske nesen sin til å finne ting du gjemmer.

Om du kan dekke behovene til en cocker spaniel er det en helt nydelig familiehund som er knallgod for førstegangseiere, men det er dessverre også en hund som ofte utvikler seg til å bli en «problemhund» fordi den blir understimulert.

Les mer om cocker spaniel på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Aktive familier.
 • Dere som vil ha en skikkelig kosebamse.
 • Familier hvor minst én part har ønske om å drive hundesport på hobbybasis.

Ting å være oppmerksom på:

 • Det er en del pelsstell.
 • Den må ha mye mosjon og mental aktivisering, og vil raskt bli en «problemhund» om den er understimulert.
 • Krever mer av eieren sin enn mange av de andre rasene på listen her.
Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er en ganske liten hunderase som regnes som en veldig god familiehund. Til tross for størrelsen er dette en energisk og aktiv hund som virkelig elsker turer, og den passer derfor best til personer som liker å gå mye turer, eller kanskje har lyst til å ha med hunden på joggetur.

Så lenge den får nok mosjon krever den ikke stort annet, og innendørs regnes det som en stille og rolig rase. De elsker kos, både fra voksne så vel som fra små barnehender. Dette er en hund som knytter sterke bånd til eierne sine, og som faktisk sliter litt med å være for mye alene hjemme.

Dansk-svenske gårdshunder
Dansk-svenske gårdshunder. Foto: Lindanne1 / CC BY-SA 4.0.

Noen av ulempene med rasen er at de kan være raske til å varsle (det vil se bjeffe) når de hører noe, og det er lurt å jobbe for å begrense hvor mye den får bjeffe. Treningen går som regel veldig fint, og de er lettlærte og lærevillige, selv om de også kan være litt sta til tider. Ofte anbefales det å trene etter dagens tur, for de er ofte litt ufokuserte hvis de har overskudd av energi i kroppen.

Dansk-svensk gårdshund regnes som det vi kaller «eventyrlysten», noe som betyr at den fort kan finne på å gå på tur helt alene om den får sjansen. Man bør derfor være litt forsiktig med å ha den løs i hagen uten tilsyn.

Les mer om dansk-svensk gårdshund på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Aktive familier som liker turer.
 • Dere som har mye tid til kos.
 • Dere som ikke kommer til å måtte forlate hunden alene hjemme hele tiden.

Ting å være oppmerksom på:

 • Kan bjeffe en del.
 • Noen hunder kan være litt sta, så det kan være at du trenger litt tålmodighet for å trene inn nye ting.
 • Kan virke hyperaktiv om den ikke får nok mosjon.
Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Hermann J. Leopold / CC BY-SA 3.0.

Bichon havanais

Bichon havanais regnes av mange for å være en av de enkleste hundene som finnes. Her går hverdagslydighetstreningen superenkelt, de krever nokså lite, og er kjempegode familiehunder. Rasen elsker både voksne og barn, og passer inn i de aller fleste hjem. I tillegg er pelsen regnet som allergivennlig, så de fungerer også ofte godt for allergikere.

Akkurat som med labradorer er bichon havanais en rase som elsker alt og alle. De blir kjempeglad i alle de møter, uansett om det er nære familiemedlemmer eller bare noen de møter i forbifarta på tur.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: JGkatz / CC BY 3.0.

Selv om det er en av de enkleste hunderasene trenger bichon havanais også mosjon, og må få daglige turer. Om du har en times tid til å gå tur om dagen bør dette holde for disse, for som sagt krever de ikke stort.

Den eneste ulempen med rasen jeg kommer på i farta er at de krever en del pelsstell. De har egentlig veldig lang pels, men de fleste klipper dem korte slik at de ser ut omtrent som på bildene over og under her. Men selv om du klipper den helt kort er det en del jevnlig arbeid med pelsstellet, så det er noe man må være forberedt på. Det betyr at hunden både må børstes og bades for å holde pelsen ved like.

Les mer om bichon havanais på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • De aller fleste familier.
 • Dere som vil ha en liten og glad hunderase.

Ting å være oppmerksom på:

 • Det er en del pelsarbeid.
 • De kan bjeffe, men det er også ofte enkelt å trene vekk denne atferden.
 • De trives dårlig alene.
Bichon havanais
Bichon havanais. Foto publisert med tillatelse.

Mops

Mops er jo en av de artigste hunderasene, og disse tassene er blant de beste familiehundene som finnes for de som er ute etter sin første hunderase. En mops går veldig godt overens med barn, er lærevillig og lettlært, og krever ikke all verdens med pelsstell.

Det er også en del ting man må være litt obs på når man skal få seg en mops. Det er jo en rase som har litt helseproblemer, og den har blant annet noen utfordringer knyttet opp mot den korte snuten sin. Det er viktig at den får nok mosjon, og ikke blir overvektig, da dette kan føre til pusteproblemer.

Mops i snøen
Mops i snøen. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Noe av det fine med en mops er at den alltid gjør noe som får eierne sine til å le, og det skal godt gjøres å gå én eneste dag uten en latterkule.

Når det kommer til mosjon er den ikke nødvendigvis hunden som maser mest på dette, men det er veldig viktig å holde den i form. Det anbefales derfor å lufte den minst en times tid hver dag.

Hjemme er mopser gjerne rolige av seg, og liker seg best i hundesenga eller på sofaen. De elsker både kos og lek, og er alltid med hvis du inviterer til en av disse.

Les mer om mops på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Barnefamilier.
 • Familier med økonomi til dyrlege eller forsikring (som ofte er dyrt for mopser).

Ting å være oppmerksom på:

 • Det er en del arvelige sykdommer hos rasen.
Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Engelsk springer spaniel

Engelsk springer spaniel er en sosial og turglad hunderase som passer godt som første familiehund for de friluftsinteresserte.

Akkurat som med cocker spaniel trenger engelsk springer spaniel mye fysisk mosjon og mye mental aktivisering for å fungere optimalt. Dette er ikke en sofahund som kan glemmes, men heller en hund som trenger at du bruker mye tid og energi på den.

Om du kan bruke hunden til sporsøk eller en type hundesport vil den trives maksimalt, men det er også mulig å drive mental aktivisering hjemme på et lavere nivå om du foretrekker det. Det viktigste er at den får brukt hodet sitt mye og ofte.

Når det er sagt er det en ypperlige familiehund for deg som tilfredsstiller behovene dens, og man får en snill og rolig hund som elsker kos og oppmerksomhet. Den ønsker å være familiens midtpunkt, og klarer ofte å få til akkurat dette også.

Engelsk springer spaniel
Engelsk springer spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Engelsk springer spaniel har også to varianter som avles på; bruksvariant og utstillingsvariant. Det er utstillingsvarianten som brukes som familiehunder, og denne er noe roligere enn bruksvarianten som ofte brukes som jakthund. Til tross for de to variantene krever også vanlig utstillingsvariant en del mosjon og mental aktivisering som nevnt ovenfor.

Les mer om engelsk springer spaniel på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Aktive familier.
 • Minst én i familien har interesse av å bruke hunden til hundesport, spor eller lignende.

Ting å være oppmerksom på:

 • Kan bli en «problemhund» om den er understimulert.
 • Må få nokså lange turer.
Engelsk springer spaniel
Engelsk springer spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Labrador retriever

Labrador retriever er nok en velkjent familiehund, og disse hundene sies å være de aller gladeste av alle rasene som finnes. En labrador vil elske alle den møter, men den har selvsagt en spesiell plass i hjertet til den nærmeste familien sin.

Noe av det som gjør labrador retriever til en så genial rase for førstegangseiere er at den er utrolig lærevillig. Den elsker å trene, for den er villig til å gjøre hva enn du ber den om hvis du har en godbit på lur! Her kommer verken hverdagslydighet eller mer avanserte kommandoer til å bli noe problem å få på plass.

Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

På den andre siden er labrador retriever en rase som trenger mye mosjon. Labradorer trenger mer tur og mosjon enn golden retriever, så gå heller for en golden hvis du vil ha mange av de fine egenskapene til labradoren uten å måtte gå tur så ofte. En labrador trenger nemlig store mengder fysisk mosjon, og det anbefales å sette av rundt to timer til dette daglig.

Og selv om de trenger såpass mye mosjon må man ikke glemme at de også trenger å bruke hodet sitt innimellom. De har ikke verdens høyeste krav til mental aktivisering, men det er lurt å sette av tid til å trene lydighet daglig.

Les mer om labrador retriever på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Aktive mennesker.
 • Dere som elsker at hunden alltid er glad.

Ting å være oppmerksom på:

 • Må ha ganske mye mosjon – passer for friluftsinteresserte.
 • Har lang ungdomstid.
Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

Cavalier king charles spaniel

Cavalier king chales spaniel, eller bare cavalier som den gjerne kalles, er en liten spanielhund som er kjent for å være en knallgod familiehund. Denne krever litt mindre av eierne sine enn det de andre spanielhundene på denne listen gjør, så den er perfekt for mer normalt familier som synes én times tur om dagen er nok.

En cavalier vil være familiens midtpunkt, og trives veldig godt sammen med barn. De elsker kos av alle som vil kose med dem, og er gjerne med på å leke om du ønsker det. Det er en velbalansert og rolig hund som er enkel å trene, men som kan finne på å si ifra hvis den hører noe utenfor huset.

Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Det store problemet til cavalier er at de har mange helseutfordringer. Dette er en av rasene som er aller dyrest å forsikre, og som har høyest statistisk sjanse for å få sykdommer. Her regner man med at godt over halvparten av hundene enten har hjertefeil eller en sykdom som heter syringomyelia. Dette kan du lese mer om på raseprofilen.

Hadde det ikke vært for disse sykdommene ville det kanskje vært en av de aller beste familiehundene som finnes, men slik som tilstanden er for rasen per dags dato må man jo selv ta en vurdering på om man ønsker en hund som har såpass høy risiko for alvorlig sykdom.

Ellers må det nevnes at den trenger en del mental aktivisering, og en normal mengde mosjon. Her er det ikke snakk om superhøye krav, men du må regne med å sette av tid til hunden daglig .

Les mer om cavalier king charles spaniel på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Dere som har råd til forsikring, selv om det er dyrt å forsikre rasen.
 • Deg som har tid til mental aktivisering.

Ting å være oppmerksom på:

 • Har en del helseproblemer.
 • Kan raskt lære seg å bjeffe.
Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Pomeranian

Pomeranian er en av de mest populære hunderasene i størrelsen som kalles for toy, og disse tassene veier knapt et par kilo i voksen størrelse. Noe av det artigste med rasen er den fluffy pelsen og morsomme ansiktsuttrykkene.

Selv om jeg putter pomeranian i kategorien for nybegynnerhunder, er det ikke den enkleste av nybegynnerhundene, og jeg var helt ærlig litt usikker på om den skulle få plass her eller ikke. Så ha i bakhodet at dette kan være en god familiehund, men med litt forbehold.

Når man skal trene en pomeranian må man være konsekvent, og det er viktig å sette tydelige grenser for den. Rasen er smart og lettlært, men den kan være litt slu hvis den får sjansen til det. Aldri finn på å gi den godbiter fra spisebordet, for da vil det ta evigheter å trene den til å slutte med tiggingen.

Pomeranian har også lett for å bjeffe, da det tross alt er en type vakthund, så hvis du ikke vil at den skal bjeffe er det noe du må arbeide målrettet for å unngå. Som du sikkert kan gjette deg til krever den litt pelsstell for å holde pelsen fin og fluffy.

Ellers er det en rase som ikke trenger så all verdens med lufteturer, men den bør få litt mental aktivisering jevnlig.

Pomeranian
Pomeranian. Foto publisert med tillatelse.

Det har vært litt problemer med bruk av syke eller ustabile dyr i oppdrettet hos denne rasen, og det er derfor ekstra viktig å bruke tid på å finne en god oppdretter som faktisk tar ordentlige helsesjekker og avler på friske dyr.

Rasen passer best med eldre barn, og trives ikke godt sammen med småbarn, da disse kan være litt for voldsomme for dem. Så de trives best i familier med eldre eller rolige barn.

Les mer om pomeranian på raseprofilen dens her.

Passer for:

 • Deg som vil ha en veldig liten hund.
 • Dere som har litt eldre barn som er nokså rolige av seg.
 • Familier hvor man kan være konsekvent i oppdragelsen av hunden.

Ting å være oppmerksom på:

 • Bjeffer ofte en del.
 • Ikke så glad i små barn.
 • Kan trenge trening for å komme overens med andre hunder.
Pomeranian
Pomeranian. Foto publisert med tillatelse.

Papillon eller phalene

Rasene papillon og phalene er egentlig to huner som sammen kalles for kontinental toy spaniel, og er samme hund bare med én forskjell; papillon har stående ører mens phalene har hengeører.

Papillon er derimot den vanligste og mest populære av rasene, men begge er gode familiehunder. Disse er rene selskapshunder som er kjent for å være aktive og energiske. De vil trives spesielt godt hos aktive familier som liker å gå noen skikkelige turer, og er stille og rolige av seg om de får nok mosjon.

Phalene og papillon er hunder som liker å være med på det som skjer til enhver tid, og trives aller best når de får være tett på familien sin hele tiden.

Papillon
Papillon, en variant av kontinental toy spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Disse rasene er veldig lettlærte og smarte, men bær ha en konsekvent eier som kan sette grenser og jobbe med dem jevnlig gjennom livet deres. De er kjent for å være veldig aktive, og kan derfor fort bli litt voldsomme for veldig små eller forsiktige barn.

Det er også verdt å merke seg at papillon og phalene har raskt for å bli skikkelig gneldrebikkjer. Disse vil bjeffe på alt som beveger seg om de får lov, så du som eier må være konsekvent i å nekte dem å gjøre dette.

Hundene trenger ikke så stort med mosjon, men normale turer er nødvendig. Men om dere er aktive vil de trives veldig godt på lengre turer også.

Les mer om papillon og phalene på raseprofilene deres her.

Passer for:

 • Familier med litt eldre eller uredde barn.
 • Dere som kan være konsekvent i oppdragelsen av hunden.
 • Familier som tåler litt bjeffing.

Ting å være oppmerksom på:

 • Man må alltid være konsekvent med å ha tydelige regler for hunden.
Papillon i snøen
Papillon i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Bichon frisé

Bichon frisé er nok en supergod familiehund, og denne har stort sett mange fordeler og få ulemper. Disse er utrolig enkle å ha med å gjøre, lettlærte, og har ingen store utfordringer forbundet med seg. Rasen trives godt med barn, og er glad i alle den møter.

Som med alle hunder trenger bichon frisé vanlige turer og litt mental aktivisering, men det er ikke nødvendig med store deler av verken det ene eller det andre. Den er leken og morsom når den er ute, men stille og harmonisk innendørs.

Les mer om bichon frisé på raseprofilen dens her.

Bichon frisé
Bichon frisé. Foto publisert med tillatelse.

Hvis man vil ha lang pels på rasen kan man ha dette, men da må man også regne med mye pelsarbeid. Selv om du klipper den kort er det nødvendig med regelmessig pelsstell, så beregn tid til å stelle pelsen én eller to ganger i uken.

Passer for:

 • De fleste som ønsker seg en liten, glad hund.
 • Familier hvor det er personer med pelsallergi.

Ting å være oppmerksom på:

 • Må ha en del pelsstell.
Bichon frisé med utstillingspels
Bichon frisé med utstillingspels. Foto publisert med tillatelse.

Alle hunder trenger mosjon og mental aktivisering

Jeg har nevnt en del om turer og mental aktivisering under en del av rasene i oversikten, men det er viktig å være klar over at absolutt alle hunder trenger fysisk mosjon. Alle hunder trenger også å bruke hodet sitt fra tid til annen, men her er det også store variasjoner i hvordan og hvor mye hunden trenger.

Når det er sagt blir de aller fleste hunder veldig glad for å få bruke hodet sitt, og det er dessverre altfor mange hunder i norske hjem som er understimulerte fordi eierne ikke legger opp til nok mental aktivisering i hverdagen. Så sett deg godt inn i behovene til den hunden du vurderer, og finn ut hvordan du kan lage en spennende hverdag for den.

Derfor er det ikke blandingshunder på listen

Det er sikkert en del som har reagert på at det ikke er noen blandingshunder på listen her, og de populære miksene som maltipoo (malteser x puddel), labradoodle (labrador retriever x puddel) og lignende helt mangler.

Grunnen til dette er enkelt nok at det er en del usikkerhet rundt atferden til disse blandingene. Noen av disse er nesten helt lik på den ene hunden de er avlet fra mens andre er en god miks. Disse miksene kan selvsagt være et alternativ for mange, men vær klar over at det jevnt over er større usikkerhet knyttet opp mot helsehistorikk og atferden til disse hundene. Det trenger ikke å være noe negativt, men du har mindre info som valpekjøper.

Og siden det er såpass stor variasjon i disse rasene kan jeg verken anbefale eller fraråde noen av disse blandingene.

Labradoodle
Labradoodle. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar