Labrador vs. golden retriever: Hvilken skal man velge?

Både golden retriever og labrador retriever er blant de mest populære hunderasene her i Norge, og stør øverst på ønskelista til veldig mange som ønsker seg en ny hund. Disse to rasene er veldig nært beslektet, så hvilken av disse to retrieverne skal man egentlig velge som sin neste hund?

Det er selvsagt noen forskjeller mellom golden og labrador, men det er ikke store. Nedenfor skal vi se litt nærmere på hva som faktisk skiller disse to rasene fra hverandre, og så finner du kanskje ut av hvilken som passer best for deg.

Golden retriever og labrador retriever
Golden retriever til høyere og labrador retriever til venstre. Foto: GutMaze / CC BY-SA 4.0.

Forskjeller mellom labrador og golden retriever

Det er jo ikke de aller største variasjonene mellom golden retriever og labrador retriever, men nedenfor går vi over de ulike forskjellene du kan forvente. Ofte er det nesen slik at det er mer variasjon innad i rasene enn det er mellom disse to rasene, så hundens personlighet kan nesten by på større variasjon enn selve rasen du velger.

Les også: Kort innføring i alle retrieverrasene.

Fysiske forskjeller mellom golden og labrador

Den største forskjellen mellom labrador retriever og golden retriever ligger i utseende. Labradoren har en kort og tett pels, mens goldenen har mellomlang silkepels.

Begge rasene røyter, men den korte pelsen til labradoren ender ikke like ofte opp som hybelkaniner som det den lange pelsen til golden gjør. Labradorpelsen har derimot mye lettere for å feste seg til tøy og sånt.

Ansiktet er noe mer kompakt hos labradoren, mens golden har et tynnere ansikt med lenger snuteparti. En del labradorer får også et mer kompakt utseende enn det golden retrieverne gjør.

Golden retriever portrett
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Man regner pelsen til en labrador for å være relativt vannbeskyttende, mens golden har en vannavstøtende underpels. Begge er laget for å svømme i kaldt vann om det trengs, og begge tåler dette godt selv om goldenen har bedre beskyttelse mot vannet.

Pelsen til golden retriever beskytter også litt bedre mot kulde om vinteren.

Golden retriever kan bli noe større enn en labrador, og mest tydelig er det hos store hanner som kan bli opptil 3 – 4 kg tyngre enn store labradorhannhunder.

Golden retriever har kun gul som godkjent pelsfarge. Denne kan derimot være fra nesten helt hvit til gyllen rød, så noe variasjon er det jo. Labrador kommer i hvit / gul, sort og brun.

Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

Forskjeller i atferd og lynne

Både golden retriever og labrador retriever oppfører seg omtrent likt, og er laget for akkurat det samme formålet.

Mange mener at golden retriever har litt enklere for å tolerere rolige dager med lite aktivitet enn det labradorer har. Begge rasene skal selvsagt ha daglig mosjon og mental aktivisering, men om det først trengs en «hviledag» er det normalt at golden godtar dette i større grad.

Man regner labrador for å være mer avhengig av lange turer enn det golden er. En del mener at labrador nesten trenger jevnlige fjellturer, mens golden er mer tilfreds med rolige turer rundt om i nabolaget. Men når det er sagt trenger begge rasene mye mosjon!

Ellers er også golden retriever jevnt over litt roligere når den møter andre mennesker eller hunder. En labrador er intens glad i hvert eneste menneske den møter, mens en golden som regel vil oppføre seg mer som andre hunderaser og ta det litt roligere.

Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Forskjeller i helse forventet levealder

Både golden retrievere og labrador retriever er relativt sunne raser som lever ganske lenge. Det er normalt å regne med at de blir mellom 10 og 12 år, men gjennomsnittlig levealder hos golden er omtrent ett år lenger enn labrador.

Grunnen ligger i at de brune labradorer har en økt risiko for litt ulike sykdommer. Dette kommer av at genene som gir den brun pels også inkluderer gener som ser ut til å øke risikoen for noen typer sykdom, så brune labradorer lever faktisk gjennomsnittlig to år kortere enn hvite/gule eller sorte labradorer.

Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

Dette trekker også ned på den gjennomsnittlige levealderen til labradoren som rase. Om du velger en sort eller gul labrador vil den leve like lenge som en golden retriever. Dette ser jo selvsagt kun på gjennomsnittet, og man er aldri garantert at hunden når en viss alder uansett rasen.

Helsen regnes ellers som ganske lik hos rasene. Noen typiske ting man skal følge med på er hofteledds- og albueleddsdysplasi (HD og AD), hudproblemer som eksem og våteksem, og øyesykdommer som progressiv retinal atrofi (PRA).

Forskjeller i daglig stell

Begge rasene er relativt like når det kommer til både mosjon og mental aktivisering, og oppfører seg veldig likt på hjemmefronten. Den store forskjellen med stell er selvsagt pelsen. Golden retriever trenger tettere oppfølging av pelsstell enn det en labrador retriever trenger, og man må regne med å børste over golden retrieveren relativt ofte.

Det er derimot ikke all verdens med styr å drive pelsstell av golden, og det holder gjerne med én eller to børsteringer i uka.

Golden retriever som bader
Golden retriever som bader. Foto publisert med tillatelse.

Labrador passer for den litt mer aktive

Jevnt over kan det konkluderes med at labradorer egner seg bedre for litt mer aktive mennesker, mens golden retriever passer bedre for de som ikke har like stor interesse av lange turer og mye mosjon. Begge rasene trenger mye mosjon, men man merker at labradoren ser ut til å trives bedre med en veldig aktiv livsstil enn det golden gjør.

Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

Om man er en barnefamilie er typisk golden retriever det beste valget. Denne tåler bedre om dere ikke rekker en langtur en dag, og blir litt mindre vilter når den får overskuddsenergi.

Les deg opp på begge rasene før du bestemmer deg!

Uansett om du heller mot en golden retriever eller labrador retriever er det superviktig å lese seg godt opp på rasene før du kjøper deg en valp. Start gjerne med å lese raseprofilen for labrador retriever her og golden retriever her, og fortsett gjerne med å lese om dem fra andre nettsider også.

Når du tror du vet hvilken du foretrekker begynner det vanskelige arbeidet med å finne en god oppdretter. Det er mange ulike oppdrettere av begge disse rasene her i Norge, og noen velger å fokusere på jakt- og bruksegenskaper, mens andre avler med fokus på utstilling eller familiehund. Her gjelder det å finne en oppdretter som matcher det ønsket du har fra hunden din.

Golden retriever i ulike farger
Golden retriever i ulike farger. Foto: Akaporn Bhothisuwan / CC BY 2.0.

Legg igjen en kommentar