Hold av papegøye

Papegøyer har en land tradisjon som kjæledyr, men er krevende dyr som lever utrolig lenge, og passer best for spesielt interesserte.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på generell papegøyehold. Siden det er så mange ulike papegøyer med omtrent samme krav til eierne sine fant jeg ut at det er lurt å samle informasjonen på samme sted. Mer info om hver art finner du under artens artsprofil.

Jeg nevner så vidt info om små papegøyer, for undulater, nymfekakaduer og lignende fugler er jo teknisk sett papegøyer. Men i denne artikkelen snakker vi altså om mellomstore og store papegøyer.

Gulvingerødara
Gulvingerødara. Foto publisert med tillatelse.

Papegøyehold kort oppsummert

 • Et spesielt kjæledyr for deg som liker store fugler.
 • Krever ekstremt mye av eierne sine.
 • Finnes mange ulike arter med ulike behov, farger, personlighet og størrelse.
 • Mange papegøyer kan bli 60 – 80 år gamle!
 • Knytter seg ofte til én person.
Ulike arapapegøyer
Ulike arapapegøyer. Foto publisert med tillatelse.

Mer om å leve med en papegøye

Å leve med en papegøye er mer som en livsstil enn en hobby. Det sies at papegøyer krever omtrent like mye av eierne sine som en treåring gjør fra foreldrene sine, og det er faktisk ikke så langt fra sannheten, spesielt om du har én papegøye alene.

Når man har en enslig papegøye må du som eier være flokken dens, og det betyr at du stort sett må være i nærheten. De færreste papegøyer vil trives med en eier som reiser på jobb hver dag eller forlater hjemmet ofte, og foretrekker heller å bo hos noen som kan være med dem store deler av livet.

Det er også viktig å være klar over at papegøyer ofte knytter seg sterkt til én person. Dette kan by på problemer hvis man må reise på ferie, for det er ikke alltid bare enkelt for papegøyen å bli satt hos svigemor eller noen andre som kan passe på den mens du er på ferie. Dette betyr også at man bør planlegge for å ha papegøyen hele livet dens, noe som i mange tilfeller også kan bety hele livet ditt.

Det er helt normalt at papegøyer er skeptiske til fremmede. Mange ganger kan de leve i familier hvor de egentlig bare godtar én eller to medlemmer av familien, og ikke bryr seg stort om resten.

Man ser nemlig at veldig mange papegøyer blir deprimerte og dør kort tid etter å ha blitt solgt eller gitt bort til en ny eier. I noen tilfeller går det greit, men det er langt ifra noen garanti.

Ellers bør man være klar for at papegøyene kommer til å ødelegge klær, ting i huset, og alt den får tak i. Du kan bare glemme å gå med smykker eller øredobber, for disse blir revet i stykker på bort tid.

Å kjøpe seg en papegøye er altså en enorm forpliktelse, og man må aldri glemme at det er helt normalt at de blir 50 + år gamle. Er du klar for å ha papegøyen boende med deg frem til du blir pensjonist, og ikke enkelt kan reise på ferie hele denne tiden?

Blågulara
Blågulara. Foto publisert med tillatelse.

Hvis ikke papegøyen får nok oppmerksomhet

Papegøyer som ikke får nok oppmerksomhet begynner enkelt nok å kjede seg. Over tid vil kjedsomheten utvikle seg til aggresjon, og det er stor sannsynlighet for at papegøyen vil utagere.

Dette kommer ofte i kombinasjon med at papegøyen begynner å skrike, og de kan skrike høyt. Fra tidlig morgen til sent på natta! Dette skaper selvsagt bare større problemer og mer misnøye for begge parter.

Over tid vil den aggressive atferden gjerne bare forverre seg om man ikke klarer å snu den ved å gi fuglen nok oppmerksomhet, og over tid vil den føre til at papegøyen får psykiske skader og blir deprimert. Dette er en alvorlig lidelse for papegøyer, og utarter seg gjerne i form av at fuglen plukker vekk alle fjærene sine til den blir helt naken. Deretter er det som regel bare et tidsspørsmål før den dør som følge av plagene.

Rosenkakadu
Rosenkakadu. Foto publisert med tillatelse.

Det er også en risiko for bitt. Store papegøyer som araer kan bite skikkelig hardt, og aggressive fugler kan gjøre en del skade på mennesker.

Bur eller voliére for papegøyer

Hvor stort bur man trenger for papegøyer avhenger selvsagt av arten, men generelt sett er det alltid slik at større bur er bedre for fuglen. Det er viktig at det er stort nok til at den komfortabelt kan strekke ut vingene sine når den er i buret. Det er også best om det er stort nok til at den kan hoppe litt rundt, klatre og bevege seg godt inne i buret.

For de største papegøyene må buret faktisk være skikkelig stort. I noen tilfeller kan man vurdere å lage av voliére, noe som er et slags enormt bur hvor én eller flere papegøyer kan fly fritt. Det er mange som bygger om egne rom til papegøyen(e) sine slik at de får god plass til å bevege seg og fly.

Å gjøre om et helt rom til fuglebur er aller mest ideelt, men det er åpenbart ikke alle som kan gjøre dette. Så lenge man kan la papegøyen være utenfor buret mesteparten av dagen er det heller ikke nødvendig med et helt rom omgjort til voliére.

Blågulara
Blågulara. Foto publisert med tillatelse.

Innredning av bur eller voliére for papegøyer

Selve buret til papegøyene trenger ikke å ha så mange ting, men de tingene man trenger er derimot helt nødvendige.

Først og fremst trenger man mat- og drikkeskåler. Disse bør festes slik at papegøyen ikke kan velge dem, for det kommer den garantert til å prøve. Papegøyer bør mates hver morgen og ha maten stående hele dagen, mens vannet må byttes 1 til 2 ganger om dagen slik at det alltid er rent.

Prøv å plassere skålene på en måte slik at papegøyen ikke kan sitte over dem, for da er det en risiko for at den vil bæsje ned i vannet eller maten, noe som kan føre til sykdom.

Papegøyen trenger også en del sittepinner. Disse bør ha ulik og varierende størrelse, og det anbefales å gå ut i hagen eller skogen for å kappe av noen pinner du kan bruke. Noen pinner du trygt kan bruke er bjørk, eple, pære, selje og rogn. Hold deg unna bartrær som gran og furu.

Du bør ha en del sittepinner i ulik høyde slik at papegøyen selv kan velge hvor høyt den vil sitte i buret. Man kan bytte ut pinnene ofte hvis man ønsker det, men de holder også en god stund.

I buret må det være mange leker, og alle papegøyer ødelegger disse. Å ødelegge lekene er papegøyens måte å leke med dem på, og selv om det virker litt rart for oss mennesker er dette måten papegøyene underholder seg selv på. Selv om det høres ut som en destruktiv atferd fra menneskers syn er det helt naturlig for papegøyene.

Man må derfor kjøpe inn eller lage mange leker, og jevnlig tilføre nye. Det er mye enkelt og moro man kan lage selv, og noe så enkelt som å henge opp en gammel pocketbok i en snor kan være nok til å underholde papegøya i noen dager.

I bunnen av buret trenger man et materiale til å fange opp det som skulle fall ned. De aller fleste bruker avispapir. Da kan man legge et tykt lag og bare fjerne det øverste laget når det er fullt av skitt og matrester.

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Plassering av papegøyeburet

Når man skal plassere papegøyeburet er det et par ting å tenke over. Først og fremst er det viktig at buret står et sted hvor folk ferdes. Papegøyen trenger å være en del av familien, og vil ikke trives om den må stå et annet sted enn der hvor folk ferdes.

Når det er sagt er det mulig å ha papegøyeburet i et annet rom enn der man ofte oppholder seg, men dette krever også at man er villig til å la papegøyen være utenfor buret mesteparten av tiden.

Ellers bør buret plasseres et sted hvor det ikke er direkte sollys eller trekk fra vinduer eller dører. De har lett for å bli forkjølet om de står i trekk hele dagen.

Papegøyer er som alle fugler sensitive for matos, og bør stå et lite stykke vekk fra der hvor dere lager mat. I samme slengen kan du kaste alt kjøkkenutstyr som inneholder teflon, da teflon er dødelig for papegøyer og andre fugler hvis det kommer teflonpartikler i lufta når den varmes opp.

Til slutt bør man prøve å plassere buret minst en meter eller to fra elektronikk. Fugler plukker opp elektronisk støy på en annen måte enn oss mennesker, og reagerer på TV-er, PC-skjermer og lignende selv om de er i standby. Om papegøyen står for nærme kan det gå hardt ut over nattesøvnen dens.

Håndtering av papegøyer

De fleste som har papegøyer håndterer de i stor grad, og bør få daglige turer ut av buret. Man bør gi de minst 3 – 4 timer utenfor buret hver dag, men aller best er det om du kan åpne buret på morgenen, og la de være ute til kveldstid. Eventuelt åpne buret etter at du kommer hjem fra jobb og la det være åpent til du tar kvelden.

Papegøyer blir som regel svært sterkt knyttet til eierne sine, og vil gjerne sitte på skuldre eller armer. De fleste papegøyer er også veldig glade i å bli koset med, og veldig mange liker å bli klødd i nakken eller på andre deler av kroppen. En papegøye som trives kan fint finne på å sitte og kose med eieren sin i lang tid.

Ellers skal papegøyer håndteres forsiktig. Når man bærer dem må det enten være ved at de får sitte på deg mens du frakter dem, eller at du tar et forsiktig grep over vinger og rundt kroppen. Du må aldri klemme på en papegøye, da de ikke har bein som tåler kraft på denne måten.

Gultoppkakadu
Gultoppkakadu. Foto publisert med tillatelse.

Trening av papegøyer

Papegøyer er veldig intelligente dyr, og kan lære seg både å snakke, så vel som kommandoer. Å trene fuglen til å lære noe ting kan være en givende aktivitet for både dyr og eier, og er en super måte å underholde papegøyen på.

Trening foregår ved å oppmuntre papegøyen til å gjøre som den får beskjed om ved å gi den godbiter når den gjør riktig ting. Mange bruker også en klikker i treningen, men det har jeg ikke selv noen erfaring med.

Å lære papegøyen nye ord foregår ved å vise den ting og gjenta ordet. Med litt trening kan du lære den til å si hvilke frukter eller grønnsaker den har lyst på!

Ellers vil de fleste papegøyer plukke opp nye ord selv fra tid til annen. Ikke bli overrasket om den lærer seg å si noen fraser eller ord du selv sier ofra når du er i nærheten av fuglen.

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Stell av papegøyer, og vedlikehold av bur og utstyr

Med en papegøye i hus må man ikke bare bruke tid og energi på å underholde og aktivisere dyret, men også med å rengjøre etter den og stelle klør og fjær.

Rens av bur / voliér

Alle papegøyer er noen skikkelige rotemakere. Med en papegøye i hus må du regne med å rydde i og utenfor buret eller voliéret til papegøyen daglig. Frø, biter fra leker og alt mulig blir slenge rundt forbi, og området utenfor buret kommer garantert til å måtte støvsuges minst én gang om dagen, men kanskje også flere.

De fleste velger å ha avispapir i bunnen av buret til papegøyene. Da er det bare å ta det ut og legge det i søpla når det har blitt møkkete, og legge inn et nytt lag. Hvis du heller vil ha noe annet som bunnmateriale blir det fort en del ekstra arbeid.

Ellers bør buret i seg selv vaskes med en klut og lunkent vann hver uke. Da får man hele tiden fjernet skittflekker som ellers ville festet seg godt, og sparer seg for mye arbeid ved å la buret forfalle. Det er viktig å unngå å bruke såpe når man vasker, da dette kan være skadelig for fuglen.

Hvis du trenger en mer omfattende vask med såpe er det mulig, men da må papegøyen ha et annet sted å være i mellomtiden. Vask med såpe som om buret var hva som helst annet, og gi det en skikkelig ordentlig skyll for fuglen får komme tilbake inn i buret for å være sikker på at alle såperester er vekk.

Gulvingerødara
Gulvingerødara. Foto publisert med tillatelse.

Klopleie

Papegøyer trenger ikke nødvendigvis å få klippet klørne på en regelmessig måte som man må med hunder, men om de vokser seg for lange må de klippes. Klørne vil i utgangspunktet slites naturlig ved at fuglen sitter på pinner, klatrer rundt og beveger seg, men det er ikke alltid de slites i like stor hastighet som de vokser.

Hvis du merker at papegøyen din ofte setter fast klørne i netting, gardiner, klær, tepper eller lignende så kan det være et tegn på at du bør vurdere kloklipp.

Det finnes egne kloklippere for papegøyer og fugler som er laget for å stoppe å klippe på blodkaret. Det er alvorlig for papegøyer om man klipper for langt inn, da de faktisk kan bli ihjel av det.

Mange bruker veterinær for kloklipp, eller får veiledning fra oppdretter eller andre som er kvalifiserte til å klippe klør. Jeg anbefaler ikke uten videre å klippe klørne uten noen erfaring selv.

Blågulara
Blågulara. Foto publisert med tillatelse.

Vingeklipp

Det er mange som har papegøyer som velger å vingeklippe dem. Når papegøyene har vingeklipp kan de ikke fly, og mange eiere synes det er enklere å håndtere papegøyer som ikke kan fly.

Det er mange meninger om det er etisk forsvarlig å vingeklippe fugler, men det er i alle fall en mulighet. Det er to måter å vingeklipper fugler på, og i Norge er det kun lov å klippe fjærne på en slik måte at de vokser ut igjen. Dette heter vingeklipping, og varer i et halvår. Det betyr at du må vingeklippe dem omtrent hver sjette måned for å holde det ved like, noe som må gjøres av noen som kan det.

Vingestrekking som det heter, er når man permanent vingeklipper fuglen. Her fjerner man det ytterste leddet i vingen til fuglen, men vingestrekking er altså ulovlig i Norge.

Soldatara
Soldatara. Foto publisert med tillatelse.

Nebbstell

De aller fleste papegøyer kan gå hele livet uten at de trenger nebbstell, men noen papegøyer har nebb som vokser for langt. Også dette skal slipes, og dette skjer først og fremst via maten den spiser.

Dersom nebbet vokser seg for langt kan papegøyen i ytterste konsekvens slite med å spise mat, og da må det trimmes. Igjen er det anbefalt å få veiledning fra veterinær eller oppdretter hvis du trenger å trimme nebbet.

Stell av fjærdrakt

Papegøyer får mye støv i fjærdrakten sin, og man må la papegøyen bade eller bli vasket omtrent én gang i uken. Den enkleste måten å gjøre dette på er ved å kjøpe en sprayflaske til planter som du fyller med lunkent vann. Spray på fuglen og la den stelle seg med du sprayer. Nesten alle papegøyer elsker dette!

Det er også mulig å sette inn et lite papegøyebasseng. Det viktigste med bassenget er at papegøyen kan stå i det uten å få vann helt opp til hodet. Ellers er det lurt å velge et som er såpass tungt at papegøyen ikke klarer å velte det, noe den helt sikkert kommer til å prøve før eller siden.

Gulvingerødara som steller fjærene sine
Gulvingerødara som steller fjærene sine. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av papegøyer

Det er litt vanskelig å si mye generelt om fôring av papegøyer, for akkurat hva de spiser avhenger av arten. De fleste er glade i frø og nøtter, men noen vil også ha mer proteinrik kost fra biller eller tilsvarende. Sjekk gjerne opp artsprofilen til den papegøyearten du har for riktig info for akkurat din art.

Generelt sett kan vi derimot si at papegøyer spiser enten en papegøyemiks beregnet for arten eller gruppen dens, eller papegøyepellets beregnet for den. I tillegg til dette bør de få daglig frukt og/eller grønnsaker.

Husk at all frukt og grønt må skylles godt før servering, da selv små rester av plategift kan være skadelig for fuglen.

Det anbefales å gi papegøyen nytt fôr hver morgen, og la den ha tilgang til fôret gjennom hele dagen. Veldig mange papegøyer er småspiste, og vil spise litt og litt gjennom hele dagen.

Vannet må skiftes ut én eller to ganger og dagen, i tillegg til hvis du ser at det er noe gris i det. Forurenset vann (fra mat eller avføring) er den desidert vanligste grunnen til at papegøyer blir syke.

Les også: Oversikt over all nei-mat for papegøyer.

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

De vanligste papegøyeartene

Araer

Araer eller arapapegøyer er kanskje de folk flest trenger på når man sier ordet «papegøye». Her finner vi nemlig noen av de mest karakteristiske papegøyene som finnes, nemlig blågulara, blåstrupeara, grønnvingerødara, soldatara og gulvingerødara. For ikke å snakke om hyasintara, arten som gjerne regnes som den mest ettertraktede papegøyen blant hobbyister.

Alle araene blir betydelig store, og har lang tradisjon med å være hobbypapegøyer. De er intelligente, lar seg enkelt trene opp, og er flinke til å etterligne mennesker, men krever veldig mye av eierne sine.

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Kakaduer

Kakaduer er en familie med papegøyer hvor det er litt over 20 ulike arter. Noen av disse er veldig populære i hobbymiljøet, inkludert gultoppkakadu. Den lille nymfekakaduen er også en del av familien, men er betydelig mindre enn de andre kakaduene.

Alle kakaduer skiller seg ut ved at de kan løfte opp en fjærkam på toppen av hodet. Denne er en viktig del av hvordan fuglen kommuniserer med andre kakaduer.

Fagerkakadu
Fagerkakadu. Foto publisert med tillatelse.

Jakoer

Jakopapegøyer er kanskje ikke så veldig kjente utenfor papegøyemiljøet, men har lenge vært regnet som en av de beste papegøyene for personer som vil ha et flott kjæledyr. Jakopapegøyer krever også mye, men regnes som de aller mest intelligente fuglene,

Jakoer var svært vanlige i hobbymiljøet i lang tid, men ble plassert på CITES Appendix I i 2016. Det har i praksis ført til at det er utfordrende å kjøpe og selge jakopapegøyer lovlig, så artene er mye mindre vanlige i hobbyen nå om dagen. Det er fortsatt mulig, men krever litt innsats fra både kjøper og selger.

Det er kun to ulike jakoarter, hvor den største forskjellen er fargen på stjerten (halen).

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Lorier

Lorier er en gruppe med små og mellomstore papegøyer som er kjent for å ha svært fargerik fjærdrakt. Disse er betydelig enklere å ha med å gjøre enn de store araene, kakaduene eller jakoene, og er derfor et godt valg for de som ikke har helt overskuddet til en stor papegøye.

Det er mange forskjellige arter (over 50), og mange av disse er relativt vanlige i hobbymiljøet, selv om de langt ifra er like populære som de andre papegøyene.

Regnbuelori
Regnbuelori. Foto publisert med tillatelse.

Mindre parakittpapegøyer

Det finnes også en del småpapegøyer som også er enklere å ha med å gjøre enn de store papegøyene. Noen eksempler på disse er haldbåndparakitt, undulat og nymfekakadu.

Disse er teknisk sett også papegøyer, men har ganske ulike krav fra de større papegøyene vi har snakket om i denne artikkelen.

Undulater som steller hverandre
Undulater tilhører orden papegøyefugler, og er derfor en ekte papegøye. Foto publisert med tillatelse.

Helse og sykdom hos papegøyer

Papegøyer kan som alle dyr bli syke, og det kan være litt vanskelig å oppdage sykdom hos noen papegøyer sammenlignet med for eksempel hunder og katter. Ofte kan man som eier ikke gjøre stort mer enn å oppdage at papegøyen er i dårlig form, så får veterinærene finne ut av hva det faktisk feiler dem.

Noen symptomer på at papegøyen din er syk kan være at den har én eller flere av følgende:

 • Redusert appetitt.
 • Sitter mye med halvlukkede øyne.
 • Har en oppblåst fjærdrakt, hvor det kan se ut som om den prøver å sove selv om den ikke prøver å sove.
 • Fuglen sover på unormale tidspunkter, eller lengre enn vanlig.
 • Fuglen blir under- eller overvektig i løpet av kort tid.
 • Papegøyen har løs avføring.
 • Tung pust.
 • Kramper.
 • Rennende øyne.
 • Rennende nese.
 • Sover på begge beina.

Hvis du mistenker at papegøyen din er syk må du kontakte dyrlege med det samme. Hos papegøyer kan sykdomsforløpet skje mye raskere enn vi er vandt til fra mennesker og andre dyr, så det er jevnt over lurt å kontakte dyrlege tidlig.

Papegøyer er ofte flinke til å skjule at de er syke, og det er derfor viktig å følge godt med på fuglen din hele tiden. Du bør observere den hver dag, og sørge for at den spiser og drikker som den skal.

Som navnet tilsier kan også papegøyer få papegøyesyke, selv om det er nokså sjeldent. Denne sykdommen kan også smitte mennesker, så det er viktig å undersøke fuglen for dette hvis den har redusert allmenntilstand (spesielt hvis du plutselig også selv blir syk).

Gulvingerødaraer
Gulvingerødaraer. Foto publisert med tillatelse.

Papegøyesyke

Papegøyesyke er en infeksjonssykdom som skyldes en bakterie. Hos fugler minner den om forkjølelse ved at de har rennende nese og øyne, men andre symptomer kan også være at de blåser seg opp, får diaré eller blir veldig tynne på kort tid.

Veterinærer kan behandle papegøyesyke relativt enkelt, men det er viktig å være klar over at denne sykdommen kan smitte til mennesker. Så unngå å være mer i kontakt med papegøyen enn du må hvis du mistenker papegøyesyke.

For oss mennesker er infeksjonen nokså lignende på influensa, men må behandles med antibiotikum, så det må undersøkes av en lege som kan teste for bakterien. Nevn gjerne at du har en syk papegøye i hus hvis du selv får forkjølelsessymptomer når fuglen er syk.

Papegøyer i naturen

Det er litt vanskelig å si så mye generelt om papegøyer i naturen siden det nesten er 400 ulike arter fordelt på nesten alle verdens kontinentet. Mesteparten av papegøyene finnes i Sør-Amerika, Afrika, Asia og Australia, og det er både store og små papegøyer i alle slags farger rundt om i verden.

Det er mange papegøyearter som er utrydningstruet som følge av at de blir fanget for å bli kjæledyr, eller som følge av at de miste leveområdene fordi regnskogen hogges ned.

Mer informasjon om de ulike papegøyene i naturen finnes under hvert enkelt artsprofil.

Gultoppkakadu i naturen.
Gultoppkakadu i naturen. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om papegøyer

Hvor mye koster en papegøye?

Prisen for en papegøyeunge kan variere stort, fra noen få tusenlapper for de små og enkle papegøyeartene, til rundt 20 000 for de litt større og vanlige papegøyeartene som jakoer, gultoppkakadu og de vanlige araene. Sjeldne araer som hyasintara kan koste over 100 000 kroner for en unge.

Må papegøyer fly for å trives?

Papegøyer foretrekker definitivt å kunne fly, men det er også noen som har papegøyer som er vingeklipt og ikke får flydd i løpet av hele livet sitt. Men om du har mulighet til å la den fly er det uten tvil best.

Hvordan er det med papegøyer for allergikere?

Det er mange med pelsallergi som vurderer papegøyer, og de færreste av oss reagerer direkte på papegøyene. Det er derimot viktig å være klar over at veldig mange papegøyer (inkludert jakoer og kakaduer) produserer støv i vingene sine, og dette legger seg overalt i nærheten av der den er. Så hvis man også reagerer på støv er papegøye er dårlig valg. Men om man bare har pelsallergi kan papegøye fungere fint.

Hvor lenge lever papegøyer?

Det er stor variasjon i levealder hos papegøyer, og de mellomstore artene som dvergara lever rundt 20 års tid, mens noen av de største papegøyene fort kan bli 80+ år gamle.

Hva spiser papegøyer?

Papegøyer spiser nøtter, frukt og grønt. Noen papegøyer spiser også litt insekter.

Er det lov med papegøyer i Norge?

I Norge er det lov med alle typer papegøye, men det er kun lov å kjøpe eller importere fugler som er avlet frem i fangenskap, og ikke viltfangede papegøyer.

Hvor får man kjøpt papegøyer?

Det er sjeldent å se papegøyer til salgs i dyrebutikker, og jeg anbefaler heller ikke å kjøpe direkte fra dyrebutikken. Ta heller kontakt med en god oppdretter og kjøp en ungfugl derfra.

Blågulara
Blågulara. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar