Grå jako som burfugl: Alt du må vite om å ha jakopapegøye

Jako (Psittacus erithacus), ofte kjent som grå jako eller jakopapegøye er en populær burpapegøye. Fuglen regnes som den mest intelligente av alle papegøyene, og er den papegøyen som har enklest for å lære seg å snakke.

Arten er kjent for å være sosial, enkel å ha med å gjøre og jevnt over en god burfugl, men samtidig er det en art som trenger veldig store menger med mental aktivisering for å unngå problematferd og understimulering.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som har med grå jako å gjøre. Alt fra hva den spiser, hva som er unikt med arten, hvordan den har det i naturen, og alt annet du trenger å vite før du kjøper deg en grå jako.

Men merk at artikkelen bør sees på som et tillegg til artikkelen om å ha papegøye som kjæledyr. Jako er en veldig typisk papegøye, så all informasjonen i guiden til papegøyehold stemmer også for jakoer. Der finner du også mer informasjon om fôringsrutiner, stell, innkjøp av bur og lignende.

Grå jako
Grå jakoer som steller hverandre. Foto publisert med tillatelse.

Om hold av grå jako

Jako er en av de vanligste papegøyeartene som holdes i fangenskap, og det er flere grunner til dette. De er kjent for å være nokså greie å ha med å gjøre, selv om de selvsagt krever veldig mye arbeid på lik linje med alle papegøyer.

En grå jako liker et stabilt hjem uten store forandringer. Den trives best med en fast rutine, og er gjerne litt skeptisk til fremmede. De vil gjerne ikke ta kontakt med folk som kommer på besøk, men etter en 3 – 4 besøk blir de litt tryggere på disse nye menneskene.

Jakoer er som regel mer følsomme og sensitive enn de søramerikanske araene, noe man må ta hensyn til når man velger papegøye. De bruker ofte lang tid på å tilpasse seg nye miljøer og situasjoner, og man må ha tålmodighet med fuglene.

Man kan temme grå jakoer til å bli ekstremt tamme, og de knytter seg typisk mest til én person. De er likevel OK familiefugler som vil fungere fint sammen med de andre i husstanden selv om det er tydelig hvem som er favoritten dens.

Hvis jakoen er tilfreds med hverdagen er det som regel en stille papegøye som ikke gjør så mye ut av seg. Den skriker ikke dagen lang med mindre det er noe galt, men som alle papegøyer vil den jo lage litt lyd fra tid til annen.

Jakoer trives godt alene med mennesker hvis man har mye tid til dem, fortrinnsvis hos personer som er hjemmeværende, har hjemmekontor eller er i en lignende situasjon.

Det er viktig å være klar over at den ikke vil trives alene! Dette er ikke en fugl som kan stå hjemme alene i 8 timer hver dag mens eieren er på jobb. Tvert imot er det en fugl som krever oppmerksomhet fra den står opp til den legger seg, og du må vie mange timer daglig til papegøyen.

Alternativt trives de også godt i et voliere med andre intelligente papegøyer. Da krever de mindre oppmerksomhet av mennesker, men det er jo fortsatt en del jobb.

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Aktivisering av jako

Det er viktig å gi jakoer veldig mye mental aktivisering. De er blant papegøyene som har høyest krav til dette, og de vil absolutt bli understimulert og utvikle atferdsproblemer om man ikke gir dem tilstrekkelig med aktivisering.

Her er det viktig å ha den utenfor buret mange timer hver dag, og alltid ha et opplegg klart til den hvor den må bruke hodet sitt.

Det kan være fornuftig å lære seg å lage papegøyeleker som den kan ødelegge, for det kommer til å gå hundrevis av disse i løpet av årene.

Som nevnt er det ikke uvanlig at jakoer kan utvikle atferdsproblemer eller får psykiske lidelser om den er understimulert eller bor i et ustabilt miljø over tid.

I praksis kan man se dette ved at den begynner å skrike for å få oppmerksomhet, at den plukker fjær, eller at den biter uten noen tilsynelatende grunn.

Grå jako som leker
Grå jako som leker. Foto publisert med tillatelse.

Jakoens lyder og snakking

Jakopapegøyer er blant de fuglene som er flinkest til å etterligne lyder, og for oss mennesker betyr det at papegøyen er den som er flinkest til å snakke.

Det er flere eksempler på mennesker som har lært en grå jako flere hundre ord (og meningen med disse), så det er absolutt mulig å kommunisere med den.

Så hvis du ønsker en papegøye som kan lære å snakke er grå jako er godt valg.

I tillegg er den svært flink til å imitere andre lyder. Det er ikke uvanlig at de lærer seg å etterligne meldingslyder (for eksempel fra mobilen eller Messenger), ringetoner, dørklokka, lyder den ofte hører på TV eller radio, eller andre små lyder den ofte hører.

Dette kan jo være morsomt, men også litt plagsomt. Det er som ofte umulig for mennesker å høre om meldingslyden faktisk er fra mobilen eller papegøyen!

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Fysikk og utseende til grå jako

Grå jako er ikke den mest fargerike papegøyen, og har en grå, spraglete fjærdrakt med sort nebb og rød stjert. Den har et hvitt område ved øyne og ved roten av nebbet.

En voksen jako er som regel mellom 30 og 36 centimeter lang, og vil veie et sted rundt 410 til 480 gram. Vingespennet er mellom 46 og 52 centimeter.

Jakoen har noe som kalles pudderdun, og denne har nesten et slags med støv på seg. Dette er helt normalt, og det er faktisk heller et sykdomstegn dersom det er for lite støv og fjærene er for blanke!

Pudderdun kan for øvrig også være problematisk for allergikere og astmatikere, siden det blir støv i lufta når jakoen flyr eller steller seg.

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Det finnes også en jako med sort eller burgunderfarget stjert, men dette er en annen art som heter vestlig jako eller timneh-jako (Psittacus timneh). Denne er også litt mindre enn vanlig grå jako, men ellers ser de kliss like ut.

Frem til helt nylig var disse to samme art, men nå har vitenskapen altså splittet dem til to arter.

Det er mange som også kaller den for grå jako, så det er litt vanskelig å holde styr på hvem som er hvem i hobbyen. Men vanlig grå jako med rød stjert er desidert vanligst av disse to.

Vestlig jako
Vestlig jako. Foto: Snowmanradio / CC BY-SA 3.0.

Fôring av grå jako

Jako er den eneste afrikanske papegøyen som er vanlig i hobbyen, og det er viktig å være klar over at den ikke spiser det samme som papegøyer fra Sør-Amerika eller Australia.

Det er heldigvis utviklet eget fôr for afrikanske papegøyer, og dette er noe jeg sterkt anbefaler at du kjøper!

Et godt valg er Prestige African Parrot Mix, eller en annen blanding som er utviklet for afrikanske papegøyer.

I tillegg kan den får frukt og grønt på linje med andre papegøyer.

Grå jako på CITES vedlegg I, og hva det betyr for fugleeiere

Grå jako var lenge på det som het CITES vedlegg II, noe som begrenset hvordan man kunne frakte over over landegrenser uten å ha godkjente dokumenter.

I 2017 ble jako derimot flyttet over til CITES vedlegg I, noe som er ennå strengere.

Det er mange rykter rundt hva dette betyr for eiere, men om du allerede har en grå jako spiller det liten rolle. Du kan fortsatt både kjøpe og eie grå jako uten store bekymringer.

Det eneste du må passe på som privatperson er at fuglen din har ID-merke som settes hos dyrlege.

Det er først og fremst mer jobb for de som driver oppdrett og som selger grå jakoer. Oppdrettere og selgere trenger nå nemlig et dokument som beviser at de ikke driver handel med vill, grå jako.

Kravene til oppdrettere er at alle fugler må merkes permanent (vanligvis ringmerking eller mikrochip), og at man registrerer seg som oppdretter.

Dette gjøres hos Miljødirektoratet.

Her må man følge en del krav, blant annet holde avlsregister og følge visse prosedyrer.

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Grå jako i naturen

I naturen finner vi grå jako i Sentral- og Vest-Afrika. De er svært sky, så selv om de er vanlige kjæledyr vet vi forbausende lite om hvordan de er i vill tilstand.

Det vi vet med sikkerhet er at de lever i skog og savanner, og spiser frukt, frø og knopper. De bor i små flokker på mellom 10 og 30 individer, og det er trolig at disse flokkene er familieflokker (selv om vi ikke vet med sikkerhet).

Noen ganger samles derimot mange flokker til å spise eller drikke på samme sted, og da kan det være hundrevis eller tusenvis av jakopapegøyer på et lite område.

For noen tiår siden var jako en svært vanlig fugl, men den ville populasjonen har blitt kraftig redusert i det siste, og nå regnes den som utrydningstruet.

Noen av de store problemene for grå jako i vill tilstand er:

  • De fanges for å selges til kjæledyrindustrien.
  • Regnskogen forsvinner, og de finner verken mat eller plass til å ha reder.
  • Jaktes for mat (bushmeat).
  • Deler av fuglen brukes til religiøse seremonier.

Det har blitt litt bedring etter at arten kom på CITES-listen som i praksis gjør det helt forbudt å drive handel med ville fugler, men det er fortsatt usikkert om hvordan fremtiden til jako ser ut i naturen.

Vill grå jako
Vill grå jako i naturen. Foto: Robert01 / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om jakopapegøyer

Er det enkelt å trene en jako til å snakke?

Jakoer er de mest intelligente papegøyene som finnes, og det regnes som en av de enkleste artene å trene til å snakke eller gjøre enkle oppgaver. De lærer raskt ulikt ord og dets betydning!

Hvor lenge kan en jako leve?

En jako kan under gode forhold leve mellom 60 og 80 år, så dette er en fugl som lever lenge!

Har jakoer fort for å bli «enmannsfugler»?

Jakoer er absolutt fugler som finner seg én favoritt, og er tydelige på hvem de liker best. Så de kan raskt utvikle seg til å bli enmannsfugler hvis man ikke jobber aktivt mot det.

Hvordan ser man forskjell på kjønnene hos jakoer?

Det er omtrent umulig å skille kjønnene på jakoer, og den enkleste måten er ved å ta en DNA-undersøkelse av fuglen. Ellers er ofte hunnene litt mindre enn hannene, men det er ikke enkelt å bruke dette for å avgjøre kjønn uten å ha flere fugler å sammenligne.

Er jakoer flinke med barn?

Jakoer flest er nokså snille og rolige av seg, men samtidig har de lett for å bli nervøse og stressa over situasjoner de opplever som stressende. Så det er ikke alltid en god match med aktive småbarn og en grå jako, selv om det ofte kan gå veldig fint også.

Grå jako har ofte høyere terskel for å bite enn mange andre papegøyearter, men man bør likevel alltid vært veldig forsiktig med å ha de sammen med barn, og aldri la de være alene sammen.

Hvor mye koster en grå jako?

Prisen på en grå jako er gjerne et sted mellom 10 000 og 15 000 kroner for en ungfugl, men kan i noen tilfeller også være nærmere 20 000. De dyrere fuglene ser man typisk når de har vært håndfôret.

Grå jako
Grå jako. Foto publisert med tillatelse.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar