Artsprofil: Perlefirfisle

Perlefirfisle er en spennende øgle som er relativt lettstelt og hardfør. Den er svært aktiv på dagtid, så det er et veldig interessant reptil for deg som liker å se det holde på i terrariet sitt. En voksen perlefirfisle blir opptil 70 centimeter lang, så det er virkelig en stor øgle!

Den kanskje største «ulempen» med perlefirfisle er at den trenger et stort terrarium sammenlignet med de andre øglene, så den krever mer plass og dyrere utstyr for å komme i gang. Det er også en art man ikke skal håndtere stort, og trenger en variert kost av ulike insekter for å trives.

Perlefirfisle. Foto: Arturo Nikolai / CC BY 2.0.
Perlefirfisle. Foto: Arturo Nikolai / CC BY 2.0.

Generelt om hold av perlefirfisle

Perlefirfisle er en ypperlig reptil for deg som vil ha en aktiv og nysgjerrig krabat som ofte farter rundt i terrariet sitt. De er veldig sjarmerende skapninger, men som trenger en god del plass for å trives skikkelig.

I voksen alder blir hannene opptil 70 centimeter lange fra snute til halespiss (men opptil 90 cm er målt), mens hunnene sjeldent blir lengre enn 40 – 50 cm. Halen er riktignok ca. 2/3 av den totale lengden.

Perlefirfisle bør holdes alene, og både hanner og hunner kan havne i heftige slåsskamper om de holdes i samme terrarium. Så hold deg til ett dyr per terrarium med mindre du har planter om å drive avl.

Håndtering av perlefirfisle

Perlefirfisle er ikke en art som trives godt med håndtering, og noen individer kan du egentlig bare glemme å ta ut av terrariet. Det er riktignok noen som over tid vil godta håndtering ved at du tilvenner dem hånden din over tid.

Om perlefirfislen din blir fortrolig på hender kan du ta den ut av terrariet i korte økter på 10 – 15 minutter et par ganger i uken. Det er ikke et reptil som liker å sitte stille på en arm eller skulder og stirre ut i luften, men vil heller foretrekke å løpe av gårde opp langs armen eller der den kommer til.

Husk at dette er en art som trenger mye varme, og den blir raskt avkjølt (og potensielt syk) utenfor terrariet.

Perlefirfisle. Foto: Paul Korecky / CC BY-SA 2.0.
Perlefirfisle. Foto: Paul Korecky / CC BY-SA 2.0.

Terrariet til perlefirfisle

En voksen perlefirfisle bør ha et terrarium som er minst 150 x 60 x 60 cm, men her er nøkkelordet minst. Om du har plass og mulighet til et ennå større et bør du velge det, for denne øgla kommer virkelig til sitt rette med et større terrarium som lar den være aktiv.

Temperatur, luftfuktighet og UV-lys

Perlefirfisle må ha varme fra en varmelampe / varmespot som holder høy temperatur. I akkurat dette området kan det godt være oppmot 40 C! I resten av terrariet kan temperaturen ligge på rundt 22 til 27 C.

Luftfuktigheten bør være rundt 50 – 60 % relativ luftfuktighet. Dette er innenfor normalverdiene mange har i rommet fra før av, så det er ikke sikkert du trenger å gjøre stort for å få disse verdiene. Eventuelt bruker man gjerne en fuktpose med mose for å oppnå luftfuktigheten som trengs. Sørg for å ha et godt hygrometer (kan kjøpes her) for å følge med!

Som alle øgler må perlefirfisle ha UVB-lys. Dette er livsviktig for den! Om du skal velge én ting du kjøper kvalitet på er det UVB-lyset for bør prioriteres, da dette kanskje er det aller, aller viktigste du putter i terrariet til øglen.

Kjøp en egen lampe (som denne) med en egen UVB-lyspære. UVB-lysåæren bør byttes ut ca. hvert halvår.

Innredning av terrariet

Terrariet kan innredes litt som man vil, man det vanligste er store røtter, steiner eller planter. Den trenger ikke å ha ting for å klatre i høyden, men steinformasjoner som gir den mulighet for utsiktspunkt er noe som ofte liker.

Ellers er det viktigste med innredningen at den har en varmespot og en drikkeskål.

Bunnmateriale i terrariet

Bunnmaterialet i terrariet til en perlefirfisle bør være nokså dypt, så planlegg for minst 7 til 10 cm med bunnsubstrat. Selve typen kan være gjødselfri jord/torv-blanding med grov sand og litt grus. Dette kan kjøpes ferdig blandet her.

Perlefirfisle.
Perlefirfisle.

Fôring av perlefirfisle

Perlefirfisle spiser en blanding av frukt og grønt, og levende insekter. Gi en god variasjon av insekter som basisfôr. Her kan du bruke arter som sirisser, zophobas, melorm, dubia og voksmøllarver.

På sommeren kan du plukke løvetannblomster og lignende som kan gis.

Maten må berikes med kalsiumpulver med vitamin D3. Strø dette på maten før servering. Slik pulver kan du kjøpe hos Zoo.no for en grei penge ved å klikke her.

Perlefirfisle. Foto: Paul Korecky / CC BY-SA 2.0.
Perlefirfisle. Foto: Paul Korecky / CC BY-SA 2.0.

Perlefirfisle i naturen

I naturen finner vi perlefirfisle i Spania og Portugal, samt på noen få greske øyer, og noen få områder i Frankrike og Italia. Den er altså det eneste av reptilene som er lovlige i Norge som holder til i «hjemlige trakter», og arten regnes som svært vanlig i naturen, så det kan være mulig å se den neste gang du er på ferie.

Til tross for at den er tallrik i naturen regner IUCN den for å ha en nedgående bestand, og har registrert den som «nær truet» på rødlisten.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar