Sebrafink som kjæledyr: Detaljert guide om hold av sebrafink

Sebrafink (Taeniopygia guttata) er en liten og populære finkefugl som ofte holdes som burdyr. De er relativt enkelt å ha med å gjøre, og kommer i mange ulike farger og mønstre.

Den mest kjente utgaven av sebrafink er den standard grå varianten med oransje kinnflekker og knallrøde nebb. Voksne sebrafinker blir typisk rundt 11 centimeter lange, og veier bare et sted mellom 8 og 12 gram.

Sebrafink
Sebrafink. Foto publisert med tillatelse.

Du ser enkelt forskjell på hanner og hunner ved at hannene har den oransje kinnflekken. Denne mangler hunner hos sebrafinker. Hanner har også et rødt/brunt felt med helt hvite prikker rett under vinger, noe hunnene også mangler.

Hold av sebrafink

Sebrafink er generelt sett enkle å ha med å gjøre, og relativt gode nybegynnerfugler. Men det er viktig å være klar over hvilke behov de har, og gjøre sitt ytterste for å etterkomme disse. De krever altså ikke all verdens fra eieren sin, men det er ekstra viktig å fylle de behovene de faktisk har.

Det viktigste for en sebrafink (etter mat og vann) er at de bor sammen med andre sebrafinker. Sebrafink kan ikke holdes alene i et bur! De må være minst to stykker, men de trives veldig godt i flokk.

I motsetning til mange andre fugler fungerer nesten alle flokkstrukturer fint. Så ha grupper eller par av samme kjønn, eller ha en miks. Så sant de ikke har et veldig trangt bur blir det nesten aldri krangling.

Man må gi sebrafinkene mat og rent vann hver dag. Bruk en god frømiks for finker og rent, kaldt vann fra springen. Man trenger ikke å tilsette noe i vannet. Det er mer informasjon om fôring lenger nede i artikkelen.

Sebrafinker bør få mulighet til å ta seg et bad enten hver dag, eller annenhver dag. Dette kan man fikse ved å installere et fuglebad i buret, eller ved å ta en tung skål som du fyller med litt vann og putter i bunnen. Dette bør tømmes eller fjernes på ettermiddagen slik at fuglene er tørre til kveldstid når de skal sove.

Sebrafinker
Sebrafinker. Foto publisert med tillatelse.

Håndtering av sebrafink

Sebrafinker er ikke fugler man typisk håndterer, og fungerer mer som fugler man steller med og ser på. De vil ikke bli tamme, og det er generelt sett ikke vanlig å ta dem ut av buret for å lufte dem.

Det er mye bedre å ha et større bur eller voliére hvor de kan få fly selv uten å måtte bli håndtert utenfor.

Det kan være mulig å lære dem til å spise mat fra hånden ved at du enten fôrer dem gjennom sprinklene eller ved å ta hånden inn i buret, men ikke alltid.

Man skal altså ikke håndtere dem, men man bør ta en daglig sjekk for å sørge for at de ikke er syke eller skadet.

Buret eller voliéret til sebrafink

Man kan enten holde sebrafinker i et fuglebur eller i et voliére.

Fugleburet må være overraskende stort i forhold til hvor små fuglene er, da sebrafinker er aktive fugler som trenger å fly rundt i buret, og ha mulighet til å hoppe fra grein til grein. Det beste er å velge et bur som er langt istedenfor høyt, slik at de kan fly et stykke.

Man må velge et bur med lite avstand mellom hver metallstang i gitteret, da sebrafinker kan smette ut av de minste åpninger.

Et voliére er et stort fuglebur hvor man typisk bygger om et halvt rom eller tilsvarende til fuglebur. Fordelen med dette er at man kan ha mange fugler, de har god plass til å utfolde seg, og fuglene har det mye bedre.

En enkel og billig løsning for å ordne bur til sebrafinker er ved å ta et gammelt dobbeltskap og bytte ut døra med hønsenetting.

Sebrafink
Sebrafink. Foto publisert med tillatelse.

Innredning og vedlikehold av buret til sebrafinkene

Det er et par ting man må ha i bakhodet når man innreder buret eller voliéret til sebrafinker. Først og fremst må det være nok med pinner og sitteplasser der. De liker gjerne å hoppe fra kvist til kvist, men vil også bli glad om du får til å innrede buret slik at de kan fly litt rundt.

Sittepinnene kan godt være fra naturen, og dette er egentlig mye bedre for fuglene enn de du kjøper på dyrebutikken. Bruk greiner fra bjørk, eple- eller pæretrær, så er det trygt og godt for dem. Fordelen med naturpinner er at disse har ujevnt underlag og ujevn tykkelse.

I bunnen av buret eller voliéret må man ha et slags bunnmateriale, for det er ikke så moro å skrubbe avføring fra metallplater eller gulvet. Den enkleste løsningen er å legge et tykt lag med avispapir i bunnen. Da er det bare å fjerne det øverste laget når det begynner å bli skittent, så får de nytt og rent underlag på 20 sekunder.

Buret eller voliéret må inneholde:

  • Matskåler.
  • Drikkeskål eller vannkolbe.
  • Bunnmateriale. Bruk gjerne avispapir for å gjøre det enkelt å bytte.
  • Greiner i ulike størrelser og tykkelser.
  • Sepiaskall.
  • Vitaminstein.
  • Leker.
  • Badekar.

Det er ikke all verdens med arbeid med vedlikehold og rengjøring av buret til en sebrafink, men du må regne med å bytte vann og mat daglig, ta en daglig sjekk at fuglene har det bra, og bytte bunnmateriale og vaske litt i buret ukentlig eller to ganger i uken.

Når man skal vaske buret bruker man ikke såpe, men kun varmt vann. Det er en del skrubbing for å få sittepinner og sånt helt rene.

Sebrafink
Sebrafink. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av sebrafink

Sebrafink er en frøspisende fugl, og en god finkeblanding beregnet for frøspisende finker er et godt valg. Dette må gis til fuglene daglig, og bør byttes daglig slik at det ikke ligger et stort lag med skall på toppen av det faktiske fôret.

Noen gode anbefalte fôrtyper for sebrafink er Prestige Premium Tropical Finch.

I tillegg til frø kan de godt få litt godbiter i form av grønnsaker og frukt. Bruk listen over undulatgodbiter som et utgangspunkt.

Denne fungerer også godt for sebrafinker, men vær ekstra forsiktig med de tingene som kun bør gis i små mengder til undulater. Sebrafinker er jo ennå mindre, og bør nesten ikke ha disse tingene i det hele tatt. Men listen over frukt og grønt fungerer godt!

Sebrafinker
Sebrafinker. Foto: Ltshears / CC BY-SA 4.0.

Sebrafink i naturen

I naturen finnes sebrafink først og fremst i Australia og deler av Indonesia, men har også etablert seg i områder i Nord-Amerika etter at tamfugl har rømt.

Man kaller som regel sebrafink for sundaastrild når det er snakk om den ville varianten, men det er likevel samme art.

Ville sebrafinker holder til i savannelignende områder hvor de gjemmer seg i busker og kratt. De bruker mesteparten av tiden sin på å lete etter frø og annen mat.

Sebrafinker i naturen
Sebrafinker i naturen. Foto: Jim Beadon / CC BY-SA 2.0.

Slik skaffer du deg sebrafinker

Sebrafinker er nokså normalt å se til salgs i dyrebutikker, og det er generelt sett ikke vanskelig å få tak i dem. Det er også mange oppdrettere som selger sebrafinker på nettsider som Finn.no, gjerne til en sum lavere enn i dyrebutikken.

Man må regne med å betale mellom 200 og 500 kroner per sebrafink.

Sykdom hos sebrafink

Som med alle dyr må man ta sebrafink til veterinær hvis man tror den er syk. Tegn på sykdom er at den mister fjær utenfor fjærfellingen, diaré, forstoppelse, tretthet eller at fuglen ikke har nok energi, rennende nese, rennende øyne, eller flekker på kroppen uten fjær.

Den desidert vanligste grunnen til at sebrafink blir syk er feil type fôr over tid, tett etterfulgt av diverse virus- eller bakterieinduserte sykdommer som kommer som følge av at den bor i møkkete bur.

Spørsmål og svar om hold av sebrafink

Kan man ha en sebrafink alene?

Sebrafink må bo sammen med minst én annen sebrafisk, og trives best i flokker.

Hvor lenge lever en sebrafink?

En sebrafink i fangenskap lever ca. 5 år, men de kan bli opptil 8 år gamle. Husk at fuglene ofte er et år gamle når du kjøper dem i dyrebutikken.

Kan barn ha sebrafinker?

Sebrafinker er ikke så veldig godt egnet for barn. Dette er fugler man ikke kan temme, klappe eller gjøre noe med, og som først og fremst for for å «se på». Barn kan heller ikke ha ansvaret for fugler alene.

Hvem passer sebrafink for?

Sebrafink passer godt for deg som vil ha noen fugler som kan stå hjemme i buret eller voliéret. De trenger daglig tilsyn, men ikke så mye stell, så de fungerer godt for yrkesaktive eller de som er en del ute av huset.

Når blir sebrafinker kjønnsmodne?

Sebrafinker blir kjønnsmodne og kan avles med allerede etter 4 måneders alder. Kilde.

Bråker sebrafink mye?

Sebrafinker bråker en del sammenlignet med de fleste andre finker, så regn med litt kvitring og diverse bråk fra buret.

Hvor mye koster en sebrafink?

Prisen for en sebrafink er typisk på 200 – 300 kroner hos oppdretter, og rundt 400 – 500 kroner i dyrebutikken. Men det varierer selvsagt fra oppdretter til oppdretter, og dyrebutikk til dyrebutikk.

Hva heter sebrafink på engelsk?

På engelsk kalles sebrafink for zebra finch.

Hvor mange egg legger sebrafink?

Sebrafink legger som regel mellom 2 og 7 egg, hvor 4 eller 5 er vanligst.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar