De 11 raskeste hunderasene

De fleste hunder kan være overraskende raske når de løper i full spurt, men som med så mye annet er det store variasjoner i hvor raske de ulike hunderasene er. Det er lange tradisjoner med å avle hunder for å være så raskt som mulig, både for å bruke dem til hundeveddeløp og for å bruke dem til jakt. Det er først og fremst mynder som har vært avlet frem for å være raske, men det er også en del ikke-mynder på listen over de 11 raskeste hunderasene.

Om du ønsker deg en veldig rask hund er du på riktig plass, for her har jeg altså samlet en oversikt over de 11 hunderasene som regnes som verdens raskeste hunder når de er i full spurt.

1) Greyhound

Toppfart: 72,4 km/t.

Greyhound er den aller raskeste hunderasen som finnes, og dette er den eneste hunden som kan nå en toppfart på over 70 kilometer i timen. Til tross for den enorme toppfarten er de ofte stille og rolige hunder når de er inne, og regnes som skikkelige sofapoteter. Ute kan de derimot løpe i en helt vanvittig hastighet!

Ellers er greyhounder snille hunder som passer godt inn i barnefamilier og andre familier. De er ikke spesielt krevende, og gjør for det meste lite av seg så lenge de får nok mosjon. Om du skal ha en greyhound i hus bør du også ha mulighet til å la den løpe fritt litt innimellom slik at den får «spurtet fra seg».

Les mer om greyhound på raseprofilen dens her.

Greyhounder på løpebane
Greyhounder på løpebane. Foto publisert med tillatelse.

2) Saluki

Toppfart: 69 km/t.

Den neste hunden på listen over de raskeste hunderasene er saluki. Dette er også en mynde som på mange måter ligner på greyhounden, men den er en del mindre. Saluki er avlet for å drive jakt på småvilt, og kan løpe utrolig fort utrolig langt for å fange byttet sitt.

Selv om saluki løper litt tregere enn greyhound har den utholdenheten til å vinne en løpekonkurranse over tid, siden greyhound er laget fort kortere spurter.

Å ha en saluki er for øvrig mer krevende enn greyhound; salukien er en urmynde på godt og vondt. Det regnes som krevende å trene den, og mange av dem har så sterkt jaktinstinkt at de aldri kan løpe løs uten å være inngjerdet. Det skal godt gjøres å få salukien til å tro at du som eier kan bestemme hva den kan gjøre, for denne rasen er avlet frem for å ta selvstendige valg, og ser derfor på kommandoer som forslag istedenfor kommandoer.

For en hundeeier som allerede er kjent med vanlige mynder og vil ha noe mer krevende og spesielt kan den derimot være et godt valg.

Les mer om saluki på raseprofilen dens her.

Saluki i sine naturlige omgivelser i steppelandskapet i Iran
Saluki i sine naturlige omgivelser i steppelandskapet i Iran. Foto: Ali Golshan / CC BY-SA 4.0.

3) Slughi

Toppfart: 68 km/t.

Også sloughi er en urmynde, og denne er ennå mer sjelden og spesiell enn saluki igjen. De to rasene har egentlig mange likhetstrekk, for de er begge lynraske hunder som er avlet frem for å drive småviltjakt i høy hastighet over lange distanser.

Selv om sloughi er en veldig vakker og veldig rask hunderase er den ekstremt sjelden her i landet. Den regnes som svært krevende å holde, og er kun anbefalt for personer med myndeerfaring og som er klare for en utfordring.

Om man først har tid og energi til å trene en sloughi (eller i alle fall trene den så godt den kan), så blir det en fin familiehund som er rolig og stille innendørs. Den knytter tette bånd til alle i hjemmet sitt, og vil spare energien sin til den er ute på tur, og til den får løpe fritt.

Les mer om sloughi på raseprofilen dens her.

Sloughi
Sloughi. Foto: Sabine.schlenkrich / CC BY-SA 3.0.

4) Afghansk mynde

Toppfart: 64,3 km/t.

Afghansk mynde er nok en superrask mynde som har farten som en konsekvens av at den var avlet frem for å være en selvstendig småviltjeger. Denne rasen er er kanskje aller mest kjent for den vanvittige pelsen dens, for om man lar den vokse dekkes hele kroppen av en lang pels som heller ned ned til bakken.

Som mange av de andre urmyndene regnes afghansk mynde som en hunderase for spesielt interesserte. Den er nok enklere å håndtere enn sloughi og saluki, men den vil fortsatt sette tålmodigheten til alle og enhver på prøve. Det finnes få raser som er like sta som en afghansk mynde, for disse er 100 % overbevist om at de vet bedre enn deg.

I tillegg krever rasen selvsagt mye pelsstell, og det tar ganske lang tid å gå over hele pelsen til den afghanske mynden flere ganger i uken.

Les mer om afghansk mynde på raseprofilen dens her.

Afghansk mynde som løper
En afghansk mynde på løpebane. Foto publisert med tillatelse.
Afghansk mynde
Afghansk mynde. Foto: Томасина / CC BY-SA 3.0.

5) Borzoi

Toppfart: 65 km/t.

Borzoi er nok en stor mynde som havner på listen over de aller raskeste hunderasene i verden. Denne rasen har vært avlet frem for å jakte i de russiske skoger, på både storvilt og småvilt. Dette har ført til at den kan løpe utrolig fort, og den kan holde en vanvittig hastighet, selv på ujevnt underlag ute i skogen.

Ellers er borzoi en veldig stor hund som er som mynder flest. Den er i utgangspunktet veldig stille og rolig når den er innendørs, men trenger mye mosjon og muligheten til å spurte fritt ute fra tid til annen. Også denne kan være litt sta, og er kjent for å sette stor pris på en rutinepreget hverdag hvor de fleste dagene er like på de forrige.

Les mer om borzoi på raseprofilen dens her.

Borzoi på løpebane
Borzoi på løpebane. Foto publisert med tillatelse.

6) Ungarsk vizsla

Toppfart: 64 km/t.

Ungarsk vizsla er den første ikke-mynden på listen, men den kan likevel løpe i over 60 km/t når den er i full fart. Dette er en mer tradisjonell jakthund som brukes til stående jakt på fugler. Her i Norge regnes rasen for å være svært sjelden, og det er omtrent 100 til 150 ungarske vizslaer i landet. I Norge har settere på en måte «tatt» plassen til ungarsk vizsla, da dette er den foretrukne stående fuglehunden her.

En ungarsk vizsla kan være en supergod familiehund, men det forutsetter at den får mye mosjon og mental aktivisering. Den er kjent for å være sta og ha sterke meninger, og trenger en erfaren og konsekvent eier. Når den går fritt kan den komme opp i en voldsom fart, men den er heldigvis litt mer lydhør enn myndene hvis den først får snusen på noe.

Ungarsk vizsla
Ungarsk vizsla. Foto publisert med tillatelse.

7) Dalmatiner

Toppfart: 59,5 km/t.

Dalmatinere er kanskje en av de mest kjente hunderasene på listen her, og til tross for at de er aller best kjent for de karakteristiske flekkene sine er de også en vanvittig rask hunderase. I full spurt kan de nå nesten 60 km/t!

Denne store hunden trenger også mye mosjon, og må få både mental aktivisering, fysisk mosjon på turer, og helst muligheten til å løpe litt fritt. Dalmatineren er heller ingen jakthund lenger, men regnes i dag som en ren selskapshund. Den har en stor arbeidskapasitet, og kan brukes til det aller meste.

Det kan være litt krevende å oppdra en dalmatiner, da også denne har mye egenvilje, så igjen er det en rase som først og fremst anbefales til erfarne hundeeiere.

Les mer om dalmatiner på raseprofilen dens her.

Dalmatiner
Dalmatiner. Foto publisert med tillatelse.

8) Whippet

Toppfart: 56 kmt/.

Whippet er en mellomstor mynde som har blitt utrolig populær det siste tiåret. Dette er en utpreget familiehund som kanskje er best kjent for å være en skikkelig latsabb når den er inne. Da kan man fort finne ut at den kun ligger under pledd og dyner, og ligger og slapper av frem til du tar den med ut på tur.

Når whippeten først får løpe fritt kan den nå vanvittige hastigheter i forhold til kroppen sin, og få hunder i denne størrelsen kan matche hvor rask den er. Det er kanskje ikke så rart at whippet ble brukt til hundeveddeløp i England av folk som ikke hadde råd til å fôre en hel greyhound.

Atferden til whippeten er ganske så lik på greyhound, og det er en barnevennlig, snill og enkel hund som passer inn i de fleste familier.

Les mer om whippet på raseprofilen dens her.

Whippet
Whippet med klær på. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

9) Jack russell terrier

Toppfart: 48,2

Man tenker kanskje ikke at den lille jakthunden jack russell terrier skulle få plass på listen over de raskeste hunderasene, men det får den faktisk. For når denne lille tassen er i full spurt kan den nemlig nå en fart som nærmer seg 50 kilometer i timen!

Jack russell terrier er en populær hunderase her i Norge, og det er veldig mange familier som har den. Rasen egner seg godt som familiehund, men den krever mye mer mosjon og mental aktivisering enn det mange tror, så du må være klar for å gå mange og lange turer med denne lille hunden.

Les mer om jack russell terrer på raseprofilen dens her.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

10) Schæferhund

Toppfart: 48 km/t.

Schæferhund er en av de vanligste hunderasene her i Norge, og er også svært så rask. Når en schæfer kommer i full galopp kan den nå vanvittige 48 km/t, og da går det helt utrolig fort.

Rasen brukes ofte som familiehund, og egner seg godt som en selskapshund. Den har også gode bruksegenskaper, og bør få mye mosjon og mental aktivisering for å trives optimalt.

Det er også verdt å merke seg at schæferhund er en av de hunderasene som har flest ulike helseutfordringer, og det er en del man må følge med på, og man bør være veldig nøye når man velger hvilken oppdretter man skal kjøpe valper fra.

Schæferhund
Schæferhund. Foto publisert med tillatelse.

11) Skotsk hjortehund

Toppfart: 45 km/t.

Nå må vil tilbake til myndene, for skotsk hjortehund med sine 45 km/t er nok en stor mynde som kan løpe veldig raskt. Disse har vært brukt for å drive hetsjakt på hjort i høylandslandskap, men er i dag først og fremst familiehunder. Det er mange som regner denne rasen for å være blant de aller mest barnevennlige hunderasene, og beskrives som vennlige kjemper.

I motsetning til mange av de andre myndene på listen her regnes skotsk hjortehund for å være ganske enkel å oppdra og trene, og fungerer derfor også greit for førstegangseiere. Den passer inn i de fleste familier, men bør få være et i hjem hvor den ikke er altfor mye alene.

Les mer om skotsk hjortehund på raseprofilen dens her.

Skotske hjortehunder som løper
Skotske hjortehunder som løper. Foto: Hanna Woźna – Gil / CC BY-SA 3.0.

De færreste hundene vil noen sinne oppnå toppfarten til rasen

Det er viktig å være klar over at de færreste hunder noen sinne vil komme i nærheten av det som er målt som toppfarten for rasen. Akkurat som at du selv neppe til komme i nærheten av å sette noen fartsrekord hvis du har tenkt å prøve deg på 100-meteren.

Maksfarten til de ulike rasene er nemlig basert på hvor fort de beste av de beste løper, typisk under jakt eller såkalt lure coursing hvor hundene driver simulert hetsjakt. De som driver med denne sporten bruker flere år til å trene hundene sine til å løpe så fort som mulig, og det er langt ifra alle som klarer å løpe så fort som rasen deres har potensiale til.

Legg igjen en kommentar