Raseprofil: Jack russell terrier

Jack russell terrier er en liten og populær hunderaser som kommer med både glatt, broket eller strihåret pels. Denne lille hunden har opphav som revehund, men er i dag mest brukt som selskaps- og familiehund selv om den også fortsatt kan brukes som jakthund.

Når man snakker om eller skriver om jack russell terrier forkorter man det ofte til JRT. Rasen har et høyt krav til både fysisk mosjon og mental aktivisering, og passer for enslige, par eller familier som vil ha en aktiv, liten krabat.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Jack russell terrier kort oppsummert

  • Trenger en del fysisk mosjon.
  • Sterkt jaktinstinkt.
  • Trenger mye mental aktivisering.
  • Bør sosialiseres godt fra tidlig alder av.
  • Kan være både selskapshund, jakthund og hundesporthund.
  • Bør ha en rutinepreget hverdag.
Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos jack russell terrier

Jack russell terrier er en fin selskapshund som har litt spesiell atferd når det kommer til visse ting. Det er en stor hund i en liten kropp, og den regnes som både utholdende, modig og sta.

En JRT liker struktur og rutine i hverdagen, og er absolutt en hund som trives best om den får tur, mat, trening og annet til omtrent samme tid hver dag. Den passer godt for alle som lever et relativt rutinemessig liv, men den tåler selvsagt at det blir litt annerledes i helgene.

Jack russell terrier trenger en del fysisk mosjon og mental aktivisering, men om dette oppfylles i stor nok grad blir den en skikkelig sofagris når den er inne. Da er det kos som gjelder! Ute er den derimot ivrig, nysgjerrig og utholden.

For at JRT skal fungere fint som selskaps- eller familiehund krever det altså at man har nok tid og overskudd til å trene den daglig (eller gi en annen form for mental aktivisering), og kan gi den gode, daglige lufteturer.

De fleste jack russell terriere går godt overens med barn.

En jack russell terrier vil bjeffe en del, men ikke direkte mye. Om det er noen som kommer på besøk vil den selvsagt si tydelig ifra om at det banker på døra.

Det er viktig å være klar over at jack russell terrier har et sterkt jaktinstinkt. Dette er ikke en hunderaser som går spesielt godt overens med katter, kaniner og andre smådyr, og vil nesten alltid ha et jaktinstinkt mot disse.

Mot større dyr som store hunder, hester eller lignende fungerer jack russell terrier godt. Den kan være litt gneldrete mot andre småhunder.

De har også et sterkt arbeidsinstinkt, og vil fint godta å arbeide om du finner noe den kan drive med. Den vil trives veldig godt om den får bruke snuten i et slags arbeid.

Som tidligere jakthund skulle en JRT grade ned i hi og huler for å finne byttedyr, og også denne atferden sitter igjen i dagens rase. Det betyr at jack russell terrier er en skikkelig graver, og kan lage store hull i hagen! Siden dette er noe den har vært avlet til er dette naturlig atferd, og ikke problematferd eller uønsket atferd. Du kan jo prøve å trene det vekk, men det hjelper ikke å bli sur på hunden om den graver hull.

Jack russell terrier er også en rase som bør sosialiseres og miljøtrenes godt fra ung alder av. Om man har tenkt å ha den med på togturer, gå i tette folkemengder eller kjøre bil er dette ting man bør eksponere den for allerede som valp. Jo mer miljøtrening den får, jo bedre vil den takle uventede situasjoner som voksen.

Det er også fornuftig å sosialisere valpen med andre mennesker og hunder, og la den hilse på og bli kjent med så mange som mulig.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av jack russell terrier

Jack russell terrier er en aktiv rase som trenger mye fysisk mosjon. Denne bør få seg en god tur på minst en times tid hver dag. Det er best om den kan få luftes i skog eller områder hvor den kan snute og bruke nesen sin. Rasen vil også trives best om den får litt variasjon på turene sine, og får utforske nye steder fra tid til annen.

I helger eller når anledningen byr seg takker den gjerne ja til en langtur på flere timer. Den har overraskende mye energi til å ha en såpass liten kropp.

I tillegg til fysisk mosjon trenger også jack russell terrier mental aktivisering. Det er en intelligent rase som raskt begynner å kjede seg hvis den ikke får nok mental stimulering. Mange velger å løse dette ved å ha agilityhinder i hagen eller drive litt organisert lydighetstrening, men mye annet fungerer også.

Jack russell terrier har en utrolig god luktesans, og vil bli kjempeglad om den får brukt både gode og nese samtidig. Å trene den til å finne gjemte godbiter eller lignende er en super mental aktivisering.

Les også: Slik driver du mental aktivisering av hunden din.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Trening av jack russell terrier

Jack russell terrier er en intelligent hunderase som bør trenes mye og jevnlig, da den har høye krav til mental aktivisering. Rasen foretrekker struktur, og kan godt ha faste tidspunkt for trening daglig.

Som oftest går det fint å trene en jack russell terrier, men noen kan også ha problemer. Noen hunder er litt for sta og liker å gjøre ting på sin egen måte. Dette problemet kan i stor grad unngås ved at man begynner trening i tidlig alder, og gjør det til en vane at man trener på disse tingene jevnlig.

Ellers kan det anbefales å ha flere ulike treningsmetoder og opplegg man bytter på. Da er det mye mindre risiko for at hunden begynner å kjede seg under treningen.

Hverdagslydighet går som regel kjempefint, så sant man er villig til å jobbe med det regelmessig.

Jack russell terrier fungerer veldig godt med klikker og positiv forsterker i form av godbit eller leke når den gjør noe riktig.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for jack russell terrier

Jack russell terrier er ganske allsidig av seg, og kan være både selskapshund, familiehund, jakthund og hund til å drive hundesport med.

Som jakthund er det først og fremst hijakt den brukes til, men den kan også fint trenes opp til sporsøk eller lignende.

Om man skal ha en JRT utelukkende som selskapshund bør man ha mye tid til å aktivisere den på andre plattformer for å unngå at den går mye innendørs og kjeder seg.

Av hundesport fungerer både lydighetskonkurranser og agility, men også ting som viltspor, kantarellsøk eller snuteoppgaver fungerer godt.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til jack russell terrier

Jack russell terrier er en ganske så frisk rase som lever veldig lenge. Det er ikke uvanlig at de lever i 13 – 18 år! Det er ingen arvelige sykdommer som er veldig utbredt hos rasen, men det er noen få ting man likevel må følge med på.

Den største faren for en JRT er fysiske skader som følge av å ha vært ute i skogen eller lignende. Dette kommer av hvor uredd den er, og tenker seg ikke om to ganger før den havner i en farlig situasjon.

Ellers må man følge litt med på øyeproblemer som linseluksasjon, progressiv retinal atrofi (PRA) eller grå stær. Den har ikke veldig stor risiko for disse tingene, men det er helseplager som kan ramme rasen.

Fysikken til jack russell terrier

Jack russell terrier er en kompakt, liten hund med en atletisk kroppsfasong. Voksne hunder får en mankehøyde på mellom 25 og 30 centimeter, mens en normalvektig voksen JRT skal eie mellom 6 og 8 kg i de fleste tilfeller.

Pelsen kommer i flere ulike farger, og hvit, hvit med tan, hvit med sort, og tricolor godkjennes. Den hvite delen skal dominere over de andre fargene.

Det er tre ulike pelsvarianter av jack russell terrier:

  • Glatthåret.
  • Broken.
  • Strihåret.
Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos jack russell terrier

Pelsstellet hos jack russell terrier avhenger helt av hvilken pelstype man har.

En glatthåret jack russell terrier røyter litt, og trenger bare litt børsting med gummikarde for å fjerne død og gammel pels.

Broket og strihåret jack russel terrier trenger mer pelsstell. Her må man børste ut søle og skitt fra pelsen etter behov. De bør ikke bades for ofte, da dette fjerner den vannavstøtende egenskapen til pelsen.

Strihårede jack russell terriere må også trimmes 3 til 4 ganger i året.

Jack russell terrier sin rasehistorie og utvikling

Jack russell terrier har sitt opphav fra jaktterriere som drev med revejakt i England på 1800-tallet. Der ble den utviklet til en egen rase av pastoren John Russel for å avle frem gode revejegere.

Jack russell terrier skilte seg fra andre jakterriere ved at den var mindre, og dermed kunne gå inn i hiet for å drive ut rev og andre rovdyr. Den ble også populær ved staller hvor den fungerte for å holde rotter og mus vekk.

I senere tid oppdaget man at jack russell terrier hadde et veldig fint temperament, og egnet seg perfekt som selskapshund. I dag brukes den primært som dette, og de fleste oppdrettere avler på sosiale og trygge hunder.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om jack russell terrier

Er jack russell terrier en god familiehund?

Jack russell terrier kan være en veldig god familiehund, spesielt i familier uten smådyr som kaniner eller katter som går løst. Den er glad i alle mennesker den bor med.

Går jack russell terrier godt overens med barn?

Jack russell terrier går godt overens med barn.

Hvor mye pelsstell er det med jack russell terrier?

Pelsstell hos jack russell terrier avhenger av hvilken pelstype den har. Glatthåret JRT har lite pelsstell, men det er betydelig mer arbeid med broket eller strihårete utgaver av rasen.

Hvor vanskelig er det å trene en jack russell terrier?

Det er jevnt over ganske greit å trene en jack russell terrier, men det krever at man trener ganske jevnlig og ofte. Noen individer kan være litt sta, men det går seg til med litt tålmodighet.

Egner jack russell terrier seg for førstegangs hundeeiere?

Jack russell terrier kan egne seg for førstegangs hundeeiere dersom man er klar over behovene dens, og faktisk kan klare å oppfylle de høye kravene den har til mosjon og mental aktivisering.

Hvor mye røyter jack russell terrier?

Den korthårede utgaven av jack russell terrier røyter noe, mens den brokete og den strihårete utgaven røyter veldig lite.

Er jack russell terrier allergivennlig?

Jack russell terrier regnes ikke som en allergivennlig hunderase.

Er jack russell terrier en vanlig rase?

Jack russell terrier er en ganske vanlig rase både som jakthund og som selskapshund.

Hvem passer jack russell terrier for?

Jack russell terrier passer for de som er ute etter en liten og aktiv hund, og som har tid til å gå lange turer i skog og mark. Den trenger en eier som har mye overskudd til å drive mental aktivisering og lydighetstrening.

Fungerer jack russell terrier til hundesport?

Jakt russell terrier kan gjøre det godt på hundesport, og det er mange som bruker dem til agility eller lydighetskonkurranser.

Fungerer jack russell terrier til jakt?

Jakt russell terrier er en god jakthund, og brukes først og fremst som hihund for rev, grevling og lignende.

Egner jack russell terrier seg til utstilling?

Jack russell terrier er en godkjent hunderase, så den kan stilles ut på alle utstillinger i regi av NKK eller tilknyttede klubber.

Hvilken raseklubb tilhører jack russell terrier?

Jack russell terrier tilhører Norsk Terrier Klub.

Går jack russell terrier overens med andre hunder?

Jack russell terrier er kjent for å være litt skeptisk og bjeffete mot småhunder, men går som regel veldig godt overens med mellomstore og store hunder. Den bør sosialiseres godt som valp hvis man vil ha den til å gå overens med andre hunder.

Hvor lenge lever en jack russell terrier?

En jack russell terrier lever ganske lenge, og blir ofte over 13 år gammel. Det er mange som har hunder som lever til de blir 17 – 18 år gamle.

Hvor stor blir en jack russell terrier?

Mankehøyden til en voksen jack russell terrier som regel mellom 25 og 30 cm.

Hvor mye veier en voksen jack russell terrier?

En voksen jack russell terrier pleier å veie mellom 6 og 8 kg.

Bjeffer jack russell terrier mye?

Jack russell terrier er en rase som har fort for å lære seg å bjeffe. Den vil bjeffe når den hører noe utenfor huset, når den ser andre hunder og i lignende situasjoner. Det kan være vanskelig å trene vekk bjeffingen.

Hvilket land kommer jack russell terrier fra?

Jack russell terrier kommer fra Storbritannia.

Hvor ofte må man bade en jack russell terrier?

Jack russell terrier må kun bades etter behov, og bør ikke bades med sjampo oftere enn én gang i måneden. Dette er for å unngå at man vasker ut alle fettsyrene som gir pelsen beskyttelse mot kulde og regn.

Hvor lange turer trenger en jack russell terrier?

Jack russell terrier trenger ganske lange turer, og bør få en lengre tur på minst én time daglig, og gjerne lengre turer i helger eller når man har tid til det.

Legg igjen en kommentar