Guide: Slippe katten ut alene for første gang

Når man har katt kan man i utgangspunktet velge om man vil ha en innekatt som kun luftes med bånd, eller om man vil ha en utekatt som skal få lov til å være ute alene når den måtte ønske det.

Det er både fordeler og ulemper med å ha en utekatt, men hvis man bor landlig til er det mange som foretrekker å la katten få være ute når den måtte ønske det.

Det er derimot ikke bare å slippe kattunger ut av huset og satse på at det går bra. Å lære katten å være utendørs alene er en tilvenningsprosess som tar lenger tid enn mange kanskje tror, og som krever litt innsats av deg som katteeier.

Sibirkatt
Sibirkatt som koser seg utendørs. Foto publisert med tillatelse.

Når man kan begynne å trene katten til å gå ut for første gang?

Generelt sett bør ikke kattunger få gå ut av huset alene før de er 8 til 10 måneder gamle, og de største katterasene må vente til de er 10 til 12 måneder gamle. Voksne katter som blir omplassert bør holdes inne i minst 4 til 6 uker. Det samme gjelder hvis man flytter til et nytt sted.

Grunnen til at man må vente nesten et helt år med å la kattunger få gå ut alene er at kattunger faktisk nesten ikke har stedsans. De begynner å utvikle stedsans i rundt 6 måneders alder, men den er ikke fullverdig utviklet før den er rundt 12 måneder gammel.

Frem til dette punktet kan en kattunge som slippes ut finne på å følge etter en sommerfugl eller noe annet spennende den oppdager, og før den vet ordet av det har den gått seg bort (selv om den ikke er så langt hjemmefra).

Før man slipper katten ut for første gang bør den også ha ID i form av mikrochip eller tilsvarende, og være kastrert eller sterilisert. Hunnkatter kan bli gravide om de ikke er sterilisert, mens ukastrerte hannkatter kan finne på å vandre langt hjemmefra i lange perioder.

En katt
Katt. Foto publisert med tillatelse.

Lær katten å komme på innkallelse

Mange er ikke klar over hvor gode katter er på å komme på innkallelse, og faktisk kan en katt trenes opp til å bli nesten like god på dette som en hund. Det er dessuten veldig enkelt, og du trenger bare å rope navnet dens på en tydelig måte hver gang den får mat.

Om du gjør dette kan du ofte klare å rope inn katten når den er ute i hagen. Da regner den med å få mat når den kommer, så det må den selvsagt få hvis du ønsker å fortsette med at den kommer på innkallelsen.

Det er ikke helt nødvendig å lære katten å komme på innkallelse, men det er et nyttig verktøy å ha i bakhånd når man skal lære dem å gå ut alene.

En katt
En sort katt. Foto publisert med tillatelse.

Start med små turer i hage og nabolaget

Når katten begynner å nærme seg alderen hvor den kan gå ut alene er det på tide å skaffe seg en kattesele og et bånd. Ta med katten på turer rundt om i nabolaget, og la den bli godt kjent med hagen hvis dere har det, og eventuelle andre steder i nabolaget.

Det er en fordel om katten er greit kjent med nærområdet før den skal slippes ut for første gang, slik at dette er kjent territorium for den allerede første gangen den skal få gå ut alene.

Man kan godt begynne med å ta katten på luftetur i bånd tidligere enn 8 måneders alder, og det er bare positivt om den er godt kjent med nærområdet.

En katt med sele
En katt med sele og bånd. Foto publisert med tillatelse.

Når du skal slippe katten ut alene for første gang

Første gangen katten skal slippes ut alene bør man være hjemme, og ikke ha planer om å reise hjemmefra på minst noen timer. Slipp katten ut døren, og la døren stå åpen. Da kan den løpe inn til det som er trygt for den hvis den blir skremt.

Bli gjerne med katten ut, og følg litt med på hva den driver med og hvor den blir av.

De første gangene bør ikke katten være ute spesielt lenge av gangen, og man bør heller kalle den inn og gi den mat etter en liten stund. Da blir det en positiv opplevelse, og katten lærer at den kan ropes inn for å få mat når den holder seg i nærheten.

Noen begynner med veldig korte turer ute alene på bare noen få minutter og øker gradvis, mens andre lar katten få være ute i en halvtime eller times tid de første gangene.

Om dette går fint er det bare å fortsette med dette. La den gjerne få seg en daglig tur ut, og la den gradvis være mer og mer alene når den er ute. Du kan også øke lengden på hvor lenge den er ute. Og før du vet ordet av det har du en katt som er trygg på å være ute alene.

En katt som sitter på fuglekassa
En katt som sitter på fuglekassa. Foto publisert med tillatelse.

Bruk GPS hvis du er usikker på katten

Det kan være skummelt å skulle la katten gå ut alene de første gangene. Man vet jo aldri om den klarer å finne veien hjem igjen, eller hvor den blir av. Så lenge man bruker god tid og venter til den er gammel nok, går det som regel fint. Det er også mulig å bruke GPS på katten sin hvis man vil ha en ekstra trygghet.

Det finnes GPS-sendere som du fester til halsbåndet til katten din. For eksempel har du Tractive GPS til katt. Denne fester du på katten, kobler senderen opp mot en app på mobilen din, og så kan du når som helst sjekke hvor katten er på kartet.

Hvis katten ikke kommer inn når det begynner å bli kvelden kan du enkelt åpne appen og gå ut og lete etter katten.

Denne artikkelen inneholder reklame for VetZoo.

Legg igjen en kommentar