Hold av skilpadde

Skilpadder er noen utrolig spennende dyr som kjennetegnes ved at de har det unike skallet som beskytter kroppen sin.

I Norge har vi 3 arter skilpadder vi lovlig kan holde som hobbydyr, selv om det finnes hundrevis av ulike arter i verden. To av disse, gresk landskilpadde (Testudo hermanni) og rødfotet skogsskilpadde (Chelonoidis carbonarius) bor i store hegn på land, mens den siste, kinesisk trekjølskilpadde (Mauremys reevesii), må bo i et akvarium med vann i.

Rødfotet skogsskilpadde. Foto: Bjoertvedt / CC BY-SA 3.0.
Rødfotet skogsskilpadde. Foto: Bjoertvedt / CC BY-SA 3.0.

Skilpadder er dyr som kan leve svært lenge, og med riktig stell kan de i noen tilfeller bli over 100 år gamle! Dette er altså et kjæledyr som kan være med deg resten av livet ditt. Dessverre er derimot realiteten at de fleste skilpadder i privat eie dør lenge før dette, som en konsekvens av feil stell.

Det er viktig å være klar over at hold av skilpadde regnes som svært krevende i form av plass og økonomi (oppvarming og oppsett av hegn), så for de fleste er det ikke praktisk mulig å ha skilpadde. Det er verdt å merke seg at flere veterinærer aktivt fraråder all hold av skilpadder ettersom det er så vanskelig å gi dem et verdig liv.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde, Foto: Σ64 / CC BY-SA 3.0.

Da er i alle fall advarslene nevnt, så kan vi gå over til den positive siden og fortelle at hold av skilpadde er fantastisk givende om man først har interessen, kunnskapen og midlene til å drive med det. For de som virkelig interesserer seg for skilpadder og reptiler er det godt mulig å få til godt skilpaddehold, men det krever mye innsats av deg.

Generelt om hold av skilpadder

Det er litt forskjell i hva de ulike artene krever, siden noen bor på land mens andre bor i vann, men det er likevel noen generelle regler som gjelder for alle de tre artene som kan holdes her i Norge.

Først og fremst er alle skilpadde svært sosiale arter. De må holdes i par, eller aller helst i grupper.

Gresk landskilpadde
Gresk landskilpadde. Foto: Orchi / CC BY-SA 3.0.

Alle tre artene krever også stor plass – mye større enn de fleste tror! For gresk landskilpadde snakker vi minst 5 m²! De fleste har dem utendørs, men du må ellers regne med å dedikere et helt rom til å være hegn for den! Kinesisk trekjølskilpadde som skal i akvariet bør ha minst 6-700 liter, mens den mest krevende av dem alle, rødfotet skogskilpadde, bør ha minst 10 – 20 m²!

I praksis løses det store kravet hos gresk landskilpadde ved at man holder dem utendørs på sommeren, mens de går i dvale på vinteren. Hos rødfotet skogskilpadde er ikke dette mulig.

Rødfotet skogsskilpadde. Foto: E. Schüler / CC BY-SA 3.0.
Rødfotet skogsskilpadde. Foto: E. Schüler / CC BY-SA 3.0.

Skilpadder trenger også mye varme. Du kan jo regne litt på hva det koster å varme opp et rom på 10 eller 15 m² til 30 °C året rundt, så ser du fort at skilpadde kanskje er det dyreste kjæledyret du kan ha. De er helt avhengige av temperaturer på rundt 30 °C for å kunne fordøye maten sin.

Ellers trenger alle skilpaddene tilgang til nokså spesialiserte hegn / akvarier hvor du tilpasser det slik at skilpadden trives. De trenger substrat, gjemmesteder, ulike typer underlag, spesialiserte UV-lamper, varmematter og gravemuligheter. Utstyret du trenger regnes som relativt kostbart, så det er ikke gratis å innrede for skilpadden. Du må være litt nevenyttig, da noe av utstyret må lages selv, inkludert selve hegnet. Skilpadder trives ikke i terrarium.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde, Foto: Σ64 / CC BY-SA 3.0.

Stell av skilpadder

Skilpadder er sårbare dyr som dessverre lett kan få infeksjoner. Den beste måten å forhindre dette på er ved å gi dem et godt liv, og riktig stell jevnlig. Du må regne med å fjerne avføring, hudrester og annet smuss daglig, og alt av mat- og drikkeskåler må rengjøres ofte.

Det er svært viktig å vaske hender godt etter at du håndterer en skilpadde. Eventuelt kan du bruke latekshansker. Dette er både for din egen, men også for skilpaddens sikkerhet. Det er greit å merke seg at skilpadder i utgangspunktet ikke liker håndtering eller kos, så du bør ikke håndtere dem oftere enn du absolutt må.

Legg igjen en kommentar