Artsprofil: Grønn trepyton

Grønn trepyton er en vakker slange, kjent for den knallgrønne fargen sin. Den er som oftest å finne sammenrullet på en gren i terrariet, og er en nydelig slange for deg som ikke trenger å håndtere den så ofte.

Dette er store slanger som blir rundt 1,5 meter lange. De trenger et terrarium de kan klatre i, så det er nødvendig med et høyt terrarium til grønn trepyton.

Det er viktig å være klar over at grønn trepyton er mer krevende enn de fleste andre slangene på positivlista for reptiler. Dette kommer av at den har strengere krav til temperatur, fuktighet og innredning i terrariet enn de andre slangene, og du må få til disse riktig om du ikke vil at slangen skal bli syk.

Les også: Alt om hold av slanger.

Grønn trepyton.
Grønn trepyton.

Merk også at grønn trepyton er en slange som biter en del, så ikke regn med at det blir all verdens håndtering av slangen. Aller helst skal den kun håndteres når det er helt nødvendig. Da anbefales det å bruke slangekrok.

OBS: Grønn trepyton står på CITES vedlegg II, noe som betyr at du må ha en del papirer og dokumentasjon om du skal importere den til Norge, eller hvis du har planer om å avle på dyr på CITES-lista. Men bare følg lenkene for å lese mer om dette! Om du derimot kjøper en i Norge er det ikke stort å stresse over.

Om hold av grønn trepyton

Grønn trepyton er først og fremst en slange for dem som allerede har litt erfaring med hold av dyr i terrarium, eller som virkelig gjør den jobben som trengs for å få den til å trives.

Det er en utrolig vakker slange å se på i terrariet sitt, og den liker ofte å sitte synlig til mens den hviler. Grønn trepyton er nattaktiv, så det er ikke all verdens du kommer til å se av bevegelse. Men siden den ofte ligger veldig synlig får man likevel mye glede av den på dagen.

Ved riktig hold kan arten ble hele 20 til 30 år gammel!

Grønn trepyton. Foto: JJ Harrison / CC BY-SA 3.0.
Grønn trepyton. Foto: JJ Harrison / CC BY-SA 3.0.

Håndtering av grønn trepyton

Grønn trepyton er en slange som egentlig ikke bør håndteres i det hele tatt, med mindre det er helt nødvendig. Det er et par grunner til dette.

Først og fremst har den en fôrrespons som gjør at den stort sett alltid biter mot hender som kommer ned i terrariet. Den vil være redd for hender og mennesker, og vil sjelden legge vekk denne biting.

For det andre er det en slange som blir lett stresset. Ved håndtering vil den kunne bli stresset, og dermed få økt risiko for sykdom og infeksjoner, samt kunne utvikle spiseverging.

Derom du ønsker en slange som kan tas ut av terrariet for å vises frem finnes det mange gode alternativer, men grønn trepyton er ikke en av disse.

Mer informasjon om riktig håndtering av slange finner du i egen artikkel om temaet her.

Grønn trepyton.
Grønn trepyton.

Terrariet til grønn trepyton

Selve terrariet til grønn trepyton bør gå opp i høyden. En god størrelse er 100 x 150 x 50 cm. Dette gjelder for voksne individer.

Unge slanger kan godt gå i 45 x 45 x 60 centimeter, som beplantes og innredes tett.

Husk at dersom du skal bygge et eget terrarium må du huske på at det må tåle høy luftfuktighet over tid, så vær obs på hvilke materialer du bruker i konstruksjonen.

Grønn trepyton.
Grønn trepyton.

Innredning og bunnmateriale

Bunnmaterialet i terrariet bør være noe som minner om regnskog, som kokosfiber eller plantation soil. Ugjødslet jord fungerer også fint!

Selve innredningen bør være slik at slangen kan klatre i høyden. De fleste som holder grønn trepyton innrede store, vakre terrarier med mange levende planter og greiner.

For å være sikker på at greinene tåler slangens vekt bør du bruke greiner som er minst like tykke som slangen selv.

Siden det er en art som er veldig sky er det nødvendig med mye innredning, spesielt for unge slanger. Jo mer du innreder det, jo tryggere blir slangen, og jo mer ser du til den (ironisk nok).

Om du lager et regnskoglignende habitat blir den veldig fornøyd, og du kan få et knallvakkert terrarium.

Grønn trepyton.
Grønn trepyton.

Temperatur, luftfuktighet og lys

Grønn trepyton er helt avhengig av en viss luftfuktighet, og denne bør ligge innenfor 40 – 75 % RH til enhver tid. For å oppnå dette må du spraye litt vann i terrariet et par ganger om dagen, eller bruke en fogger.

Det er helt normalt med litt variasjon innen luftfuktigheten, så lenge du holder deg innenfor rammene med 40 % som lavest, og 75 % som høyest mesteparten av tiden. Et godt hygrometer er alfa-omega når du har grønn trepyton! Det er helt normalt om luftfuktigheten synker litt i løpet av dagen/natten når du sover eller er på jobb, og det tåler slangen helt fint så lenge det ikke tørker helt ut.

Les om hvordan du kan kontrollere luftfuktigheten i terrariet i egen artikkel her.

Terrariet bør ha flere temperatursoner. En av disse bør ha en varmekilde som gir ca. 30 – 32 C, mens resten av terrariet kan holde rundt 25 C. Pass på at det er godt med gjemmesteder både i varm og kald sone! En grønn trepyton vil velge gjemmesteder over varme, noe som betyr at den vil bli syk dersom den ikke har nok gjemmeplasser ved varmekilden!

Husk også at varmekilden må være fra en kilde som ikke kan brenne slangen, da kvelerslanger som denne vil kunne kveile seg rundt en lampe eller lignende. Dette kan føre til store brannskader på slangen! Så bruk heller en varmematte, eller ha en varmelampe som er fysisk utilgjengelig.

Lys bør gis i sykluser på 12 timer av og 12 timer på. De trenger ikke å ha noen endringer på sommer og vinter. Grønn trepyton ikke ha UVB-lys, men det anbefales sterkt, da det minsker risikoen for sykdom ved at du sikrer nok tilgang til vitaminer.

Fôring av grønn trepyton

Som alle slanger skal grønn trepyton få servert døde, romtempererte mus eller rotter.

Man bør fôre voksne individer hver 10. til 14. dag, mens unge slanger kan få hver 7. til 10. dag.

Grønn trepyton må få maten servert på kveldstid (da den er nattaktiv) når lyset er slått av. Det er generelt en art som har lett for å spise, og de fleste tar til seg maten uten problemer.

Grønn trepyton.
Grønn trepyton.

Grønn trepyton i naturen

I naturen finner vi grønn trepyton i regnskogen på New Guinea, på noen Indonesiske øyer, og helt nord i Australia. Den er stort sett alltid å finne oppe i trærne, hvor den ligger og venter på at de bytte skal komme nært nok.

Lær mer om hold av slanger på Dyreliv.no!

Nå er vi ferdig med selve artsprofilen, men om du vurderer å skaffe deg en slange, eller bare vil lære mer, finnes det utrolig mye mer informasjon om godt slangehold her på Dyreliv.no.

Vi anbefaler å starte med hovedartikkelen om hold av slange. Den gir en god, grunnleggende innføring i hvordan du kan begynne med slangehold.

Alle som planlegger å kjøpe en slange bør også ta en titt på artikkelen om innkjøp og valg av utstyr til slange. Den er gull verdt for å kjøpe godt utstyr som faktisk fungerer, og som gir en god start på hobbyen! Om du lurer på hvilket hygrometer du trenger, hvilken lampe som er best, eller hvordan du får riktig temperatur i terrariet til slangen er det riktig plass.

Andre slangearter

Vi har artsprofiler for alle de 9 lovlige slangeartene i Norge, så bare klikk på navnene under for å gå videre til artsprofilen til hver enkelt slange:

1. grønn trepyton – Morelia viridis.

2. hagetreboa – Corallus hortulanus.

3. kongeboa – Boa constrictor.

4. kongepyton – Python regius.

5. kongesnok – Lampropeltis getula.

6. kornsnok – Pantherophis guttatus.

7. melkesnok – Lampropeltis triangulum.

8. regnbueboa – Epicrates cenchria.

9. teppepyton – Morelia spilota.

De mest populære slangeartiklene

Vi har også mye annet godt innhold om slangehold, inkludert en del spesifikke artikler som tar for seg viktige temaer. Bare klikk deg videre på linkene under for å lese de mest populære artiklene om slanger her på Dyreliv.no

  1. Fôring av slanger: Gode rutiner for å mate slangen sin.
  2. Slik kontrollerer du luftfuktighet i terrariet.
  3. Om å holde flere slanger i samme terrarium.
  4. Vanlige sykdommer hos slanger.
  5. Håndtering av slange på en trygg måte.

Legg igjen en kommentar