Kongeboa (Boa constrictor) er en av verdens mest populære slanger, og er kjent for å være hardføre, lettstelte, og for å tåle håndtering godt. Det er den største arten på positivlisten for reptiler, men er til tross for størrelsen sin helt ufarlige.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du trenger å vite dersom du tenker på eller planlegger å skaffe deg en kongeboa! Som den kjempen den er trenger den en del plass, og voksne individer kan faktisk bli opptil 4 meter lange! Vekten ligger da på oppimot 15 kg, så her snakker vi om skikkelig store slanger.
Om hold av kongeboa
Kongeboa regnes som en relativt enkel slange å holde i terrariet, men den store størrelsen gjør det til en relativt sjelden slange i hobbyen siden den trenger et veldig stort terrarium.
Kongeboa er kjent for et godt lynne hvor den er rolig, og viser lite aggresjon. Dette er med på å gjøre den veldig populær blant de som driver med slanger. Som oftest er kongeboaen nattaktiv, men noen kan finne på å være våkne på dagen også.
Kongeboa kommer i en rekke fargevariasjoner, inkludert albino, motley, anery og hypo.
Håndtering av kongeboa
Kongeboa tåler håndtering ganske godt, og er blant de lovlige artene som tåler det best. Den er jo stor, så det er viktig å passe på når man tar den ut av terrariet, og er flink til å fordele vekten på en måte som gjør at den ikke får mye vekt på et lite parti, eller at den faller ned.
Det er normalt å trene kongeboa til å bli håndtert ved at man bruker en slangekrok. Dette har en effekt på slangen som gjør at den kommer ut av «søke etter mat»-modus, og er mer villig til å bli håndtert.
Husk at slangen ikke bør være ute av terrariet mer enn 10 til 15 minutter om gangen, da den raskt blir nedkjølt. Dette kan føre til sykdom.
Terrariet til kongeboa
Selve terrariet for en voksen kongeboa må være så stort som 250 x 100 x 100 centimeter! Det finnes få ferdige varianter av dette, så mange tyr til å lage egne terrarier til dem. Her må man bare finne frem spiker, hammer og planker, og prøve å lage et godt egnet terrarium for dem.
Yngre og mindre individer trenger mindre terrarier, så må man heller oppgradere etter hvert som den vokser til.
Innredning og bunnmateriale
Innredningen bør bestå av flere ulike gjemmesteder, og hele terrariet bør være tett innredet slik at det er få åpne plasser. Bruk gjerne røtter, tørt løv, levende planter og annet. Dette er spesielt viktig for unge slanger.
Unge kongeboaer kan også godt få litt innredning opp i høyden ettersom de liker å klatre. Voksne individer er mest på bunnen, så da trenger man ikke lenger å bygge terrariet opp i høyden.
Bunnmateriale som anbefales er kokosfiber, plantation soil eller forest floor mulch. Unngå for all del sand. Ha et tykt substrat.
Temperatur, luftfuktighet og lys
Temperaturen i den varme sonen av terrarier kan ligge opp mot 32 C, mens det i resten av terrariet kan være mellom 27 og 29 C.
Kongeboa tåler det meste av luftfuktighet, så legen den verken blir veldig høy eller veldig lav. 50 til 60 % relativ luftfuktighet ser ut til å fungere veldig godt for kongeboaen. Les mer om hvordan du øker eller senker luftfuktighet i terrarier her.
Ha på lys i ca. 12 timer per dag. Den trenger ikke å endres med årstidene, så her er det bare å kjøpe en god timer og la den stå og gå.
Som med alle slanger må ikke kongeboa ha UVB-lys, men det anbefales likevel, da en del studier viser at det er bra for helsen til slangen med UVB-lys noen timer hver dag.
Fôring av kongeboa
Som den store slangen den er, trenger kongeboa en del mat. De fleste fôrer med rotter eller mus, men det er også mulig å bruke marsvin, kyllinger eller kaniner dersom du får tak i det. Husk at all mat må gis dødt!
Kongeboa er kjent for å ha en veldig god apetitt, men trenger likevel ikke å fôres veldig ofte. Det anbefales hver 7. til 12. dag for yngre slanger, mens voksne slanger ikke trenger mat oftere enn hver 3. til 4. uke! Dette er trolig den slangen på positivlisten som har størst risiko for å bli overvektig, så ikke ta helt av med fôringen selv om den ser ut til å ha uendelig med appetitt.
Det anbefales å fôre med en klype da de kan være litt vel ivrige under fôring. Og selv om bittet ikke er farlig for mennesker kan et bitt svi godt.
Les for øvrig egen artikkel om tips og råd rundt fôring av slanger her.
Kongeboa i naturen
I naturen finner vi kongeboa i stort sett hele Sør-Amerika, foruten helt sør hvor det blir for kaldt for den. Den trives i flere ulike habitater, men ser ut til å foretrekke tropisk regnskog best. Den finnes blant annet i hele Amazonas-regnskogen.
Man ser ofte kongeboaen i nærheten av elver og vann, og den svømmer godt. Den jakter ved å ligge helt stille helt til et byttedyr kommer nærme nok til at den kan gripe tak i det. Dette skjer da altså uten at byttedyret engang oppdager slangen før det er for sent.
I naturen kan det gå flere måneder mellom hver gang kongeboaen får tak i et byttedyr, så den er virkelig tålmodig der den ligger og venter på byttet sitt.