Hvordan kontrollere luftfuktighet i terrariet

Luftfuktighet er en mål på hvor mye vanndamp det er i lufta i terrariet, og for mange reptiler er det strenge krav til luftfuktigheten. For arter som naturlig lever i ørkenen er det nødvendig med lav luftfuktighet (tørr luft), mens arter som stammer fra regnskogen er på helt andre siden av spekteret, og trenger veldig fuktig luft (høy luftfuktighet)

Luftfuktigheten måles i % RH, hvor 100 % er luft som er helt mettet med luft. De fleste reptilene trenger et sted mellom 40 og 70 % RH.

Det er veldig enkelt å måle luftfuktighet, og det gjøres med et hygrometer. Disse ligner veldig på et vanlig termometer, og er helt essensielle for deg som skal drive med reptiler. Et godt hygrometer kan kjøpes ved å klikke her.

Når du skal drive med reptiler oppdager du raskt at du må tilpasse terrariet til den luftfuktigheten den trenger, så videre i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan øke og redusere luftfuktigheten i terrariet.

Kornsnok i terrarium. Foto: Nicklas Smith-Iversen / Dyreliv.no.
Kornsnok i terrarium. Foto: Nicklas Smith-Iversen / Dyreliv.no.

Hvordan øke og lage en stabil luftfuktighet i terrariet

Det er flere måter å gi terrariet en jevn og høy luftfuktighet på, og kort fortalt handler det om å tilføre vanndamp i terrariet på en eller annen måte.

Selve basisen for å øke luftfuktigheten er ved å spraye vann i terrariet. Man fukter rett og slett de ulike delene av terrariet. Bruk en mister-sprayflaske som denne som lager veldig små vanndråper når du sprayer.

Noen sprayer bare bunnmaterialet, mens andre sprayer det som kan sprayes. Dette avhenger også av hva du har i terrariet og hvor høy luftfuktighet du ønsker.

Spraying av vann øker luftfuktigheten med det samme, men etter hvert vil vannet lekke ut av terrariet, og du må spraye mer. Hvis du har en art som trenger regnskogaktige forhold må du spraye ofte, eller ta noen valg i forhold til innredning av terrariet som gjør at det kan holde godt på luftfuktigheten.

Under er noen tips og råd for å skape et terrarium som holder godt på luftfuktigheten, og gir en stabil og høy luftfuktighet inne i terrariet.

Grønn trepyton.
Grønn trepyton trenger høy luftfuktighet i terrariet.

Velg et bunnsubstrat som tar til seg fuktighet

Noen typer bunnsubstrat suger til seg vann og holder på det, noe som betyr at dette hele tiden tilfører litt luftfuktighet til omgivelsene. Dette vil gjøre det svært mye enklere å ha høy luftfuktighet i terrariet!

Noen gode typer substrat for å holde på høy luftfuktighet er kokosfiber, plantation soil, eller ugjødslet jord.

Ha en stor vannskål i nærheten av varmekilden i terrariet

Vannskåler med vann i tilfører vanndamp til lufta, noe som betyr høyere luftfuktighet. Jo større overflatekontakten mellom vann og luft er, jo mer luftfuktighet vil avgis siden mer vann fordamper.

Et enkelt triks kan derfor være å ha en større vannskål. Dersom du plasserer den i nærheten av en varmekilde vil dessuten mer vann fordampe, og du får mer luftfuktighet i terrariet.

En annen måte å øke fordampningen fra vannskålen på er ved å tilføre litt sirkulasjon i vannet, for eksempel med å installere en foss som renner ned i vannskåla. Det finnes ferdige løsninger for slikt som kan kjøpes her.

Bruk en fogger

En fogger, eller tåkegenerator på godt norsk, er en slags maskin som lager kald tåke i terrariet. Dette øker luftfuktigheten i hele terrariet så lenge det er tåke der.

En typisk fogger legges i et vannbasseng eller drikkeskål på over 5 centimeter, så vil den omdanne vannet til tåke. Dette øker luftfuktigheten, og er spesielt mye brukt av arter som trenger tilnærmet 100 % luftfuktighet, som blant annet noen amfibier (som ikke er lov å holde i Norge, sånn forresten).

Argentinsk hornfrosk.
Argentinsk hornfrosk trenger høy luftfuktighet.

Det finnes også noen typer foggere som kobles mot en vanntank utenfor terrariet, og sprayer tåken inn via en slange. Dette fungerer også godt, men da må man ha mulighet til å få denne slangen inn i terrariet på en eller annen måte.

Foggere fungerer knallbra, men ulempen er at du trenger et dypt vannbasseng på minst 5cm for en del varianter, noe som er uforenelig med noen arter, samt at prislappen er på flere tusenlapper.

Bruk en fuktpose med mose

Et greit tips for å få jevn og god tilflyt av luftfuktighet er ved å bruke en fuktpose. Denne fylles med mose, og kan sprayes. Fordelen med disse er at de også fungerer i for eksempel ørkenterrarier, hvor bare én liten del av terrariet kan vies til en skål med fuktig mose i, mens resten kan være tørt.

Her er det bare å dynke mosen i vann etter hvert som den tørker inn. Størrelsen på fuktposen vil avgjøre hvor mye luftfuktighet den kan avgi. Du kan også flytte posen nærmere varmekilden hvis du vil økt luftfuktigheten.

Noen bruker mose de selv plukker i naturen, men dette kan innebære enn risiko i form av bakterier, parasitter og andre mikrober som lever i mosen. Et bedre alternativ er å kjøpe terrariummose.

Hagetreboa. Foto: Mike Peel / CC BY-SA 4.0.
Hagetreboa. Foto: Mike Peel / CC BY-SA 4.0.

Steng for luft

Om du har mye luftsirkulasjon i terrariet vil dette begrense hvor enkelt du kan holde på høy luftfuktighet. Det er neppe ønskelig å stenge for all luft inn i terrariet, men i noen tilfeller kan det være fornuftig å dekke til rundt halvparten av områdene med luftsirkulasjon for å begrense hvor mye luftfuktighet som forsvinner ut.

Det samme gjelder for terrariets plassering; er det i nærheten av et sted med trekk, under en varmepumpe eller andre ting som gjør at det er mye luftsirkulasjon vil det gjøre det vanskeligere å holde på en stabil luftfuktighet.

Høy luftfuktighet betyr ikke at alt skal være bløtt hele tiden

Noen tenker at høy luftfuktighet er det samme som at det skal være kliss bløtt i terrariet til enhver tid, men det stemmer ikke. Når man har fuktet terrariet er det ingenting i veien for å la det bli litt tørrere der en liten periode. Det er ikke bra for planter, greiner eller til og med selve terrariet å stå i kliss bløte omgivelser, og disse må få tid til å tørke selv om det er høy luftfuktighet i terrariet.

Hvordan redusere luftfuktighet i terrariet

Det er litt mer krevende å redusere luftfuktigheten enn det er å øke den, men det er fortsatt fullt mulig. Noen arter, for eksempel leopardgekko eller andre dyr som lever i ørkenen, er avhengige av lavere luftfuktighet enn det som naturlig oppstår.

Den eneste gode måten å redusere luftfuktigheten på med det samme er ved å øke ventilasjonen, slik at den høye luftfuktigheten slipper ut av terrariet. Dette kan gjøres ved å legge reptilet i en annen, midlertidig beholder mens du «lufter ut» terrariet, eller ved å øke sirkulasjonen en kort periode ved å f.eks. bruke en vifte.

Deretter bør du innføre tiltak for å begrense at luftfuktigheten går like høyt igjen. Noen alternativer for å fikse dette på er følgende:

  • Ha en mindre drikkeskål. Da vil det være mindre vanndamp fra vannskålen, og bli lavere luftfuktighet enn med en større vannskål. Ulempen er at du må bytte vann oftere.
  • Bytte bunnsubstrat i terrariet. Noen typer substrat, som jord, kokosfiber, plantation soil og lignende, vil suge til seg ekstra vann som igjen øker luftfuktigheten. Om du bytter til reptilsand, reptilmatte, steinfliser eller lignende vil underlaget ikke lenger ha denne evnen, og det er enklere å kontrollere luftfuktigheten.
  • Ha inn silikagelposer i terrariet. Disse er du sikkert kjent med, da de alltid følger med for å suge ut fuktighet fra elektronikk og produkter man kjøper. De kan fint brukes i terrariet for å suge ut luftfuktighet, men det er noen ulemper også. De må byttes ganske jevnlig, og må dessuten plasseres på en måte som gjør at reptilet ikke har noen mulighet for å spise på det.
Leopardgekko
Leopardgekko må ha relativt lav luftfuktighet. Foto publisert med tillatelse.

Nå virker det kanskje som om man må jobbe veldig for å få lav nok luftfuktighet, men i virkeligheten er den ofte lav nok helt naturlig dersom man innreder terrariet på en måte som er forenelig med arten som lever der.

Du må prøve deg litt frem for å få til luftfuktigheten

Det er så utrolig mange ulike faktorer som påvirker luftfuktigheten, så det er ingen eksakt vitenskap. For å finne den riktige luftfuktigheten for akkurat ditt terrarium må du nesten bare prøve deg litt frem for å finne ut hvilken av metodene som fungerer godt for ditt oppsett.

Det anbefales alltid å sette opp terrarier og finne ut av en stabil lutfuktighet på forhånd før man kjøper seg et reptil. Feil luftfuktighet kan nemlig være svært farlig for mange arter, så denne prøve-og-feile-fasen bør være ferdig før et bor noe levende i terrariet.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar