Melkesnok er en god slange som egner seg godt for nybegynnere og deg som skal ha din første slange. Den har et utrolig vakkert mønster med mange ulike varianter, er relativt enkel å få til å trives, og tåler håndtering greit.
En voksen melkesnok kan bli mellom 1,2 og 1,6 meter lang, og veie alt mellom 400 og 700 gram. De kan leve så lenge som 20 år om de får gode forhold i terrariet, så det er et dyr du kan ha med deg i flere tiår.
Melkesnok er egentlig et fellesnavn for flere ulike arter, og det er per 2024 en del opprydning angående hva som er arter, underarter og varianter. I praksis snakker vi om underarten som heter Nelsons melkesnok (Lampropeltis triangulum nelsoni) når vi snakker om å holde melkesnok som hobbydyr i fangenskap.
Om hold av melkesnok
Melkesnok er en hardfør slange, og så lenge du legger innsats i å innrede terrariet godt med gjemmesteder og det den trenger, vil den være relativt lett å ha med å gjøre.
Melkesnok er i naturen nattaktiv, men det er likevel ikke uvanlig å se dem være aktivt i terrariet. Dette gjelder spesielt i skumringen på morgen og kveld.
Om du holder den uten planer om å avle på slangen er det ikke nødvendig med dvale for melkesnok.
Melkesnoker er for øvrig kannibalistiske, og vil fint klare å spise en annen melkesnok som er bare litt mindre enn den selv. Dette er med andre ord en slange som må holdes helt for seg selv i terrariet. Hvis ikke får du før eller siden kun én slange igjen.
Håndtering av melkesnok
Melkesnok er en slange som tåler håndtering i moderate mengder helt fint, så du kan godt ta den ut av terrariet for å vise den frem et par ganger i uken. Men husk at slangen selv får ingenting ut av denne sosiale relasjonen, så det er ikke slik som med andre dyr at den må luftes. Den har det tvert imot best om den får være i fred i terrariet, selv om den godtar håndtering.
Denne arten har ikke for vane å bite når den håndteres, så den er relativt grei å ha med å gjøre. De er også relativt aktive når de er utenfor terrariet, så det er en artig slange å vise frem til gjester.
Som med alle slanger må du vaske deg godt på hendene etter at du har håndtert slangen!
Terrariet til melkesnok
Små melkesnoker som er under ca. 2 år gamle kan gå i terrarier på ca. 45 x 45 x 45 centimeter, men det må oppgraderes til minimum 100 x 50 x 50 cm når de er fullvoksne.
Det er også verdt å være klar over at melkesnok er en kløpper på å rømme ut av terrariet, så det må være helt rømningssikkert. Den kommer seg ut av utrolig små hull du ikke trodde den skulle klare!
Som andre slanger er melkesnok sårbar for ulike infeksjoner, og du bør fjerne hamrester, skitt og annet avfall et par ganger i uken, eller etter behov.
Innredning og bunnmateriale
Terrariet kan innredes litt som du vil. Naturlig vil den ha tilgang til både steiner, røtter, huler og greiner, så det kan være fint å etterligne det. Den kan også godt ha levende planter dersom du ønsker det.
Det viktigste for melkesnoken er at du lager gjemmesteder til den, da det er en art som trives best om den får lov til å gjemme seg litt vekk. I naturen er den en ventende predator som hele tiden ligger og venter på at byttedyret skal komme nærme nok.
Ellers trenger den en drikkeskål som rengjøres og fylles på daglig.
Du står fritt til å velge ulike bunnmaterialer, og ting som kokosfiber, plantation soil, ugjødslet jord eller forest floor mulch fungerer helt ypperlig!
Temperatur, luftfuktighet og lys
Terrariet må ha to temperatursoner, hvor den ene delen varmes opp til mellom 26 og 30 grader. Den andre halvdelen kan godt være noen grader kaldere.
Luftfuktigheten bør ligge et sted mellom 50 og 70 % RH. Kjøp deg et hygrometer, og prøv å holde den jevnt innenfor disse verdiene.
Les om hvordan du kan kontrollere luftfuktigheten i terrariet i egen artikkel her.
Du bør bruke et UVB-lys i terrariet, da det er med på å forhindre ulike sykdommer som ellers kan oppstå enklere. Arten vil overleve uten UVB, men det er likevel noe vi anbefaler.
Fôring av melkesnok
Unge melkesnoker kan få insekter, snegler og mark, mens voksne individer trenger frosne, døde mus eller rotter som andre slanger. De bør fôres ca. ukentlig når de er fullvoksne.
Melkesnoker er kjent for å ha god fôringsrespons, og tar som regel til seg den maten de får servert uten store problemer.