Kongepyton (Python regius) er en relativt mild og vennlig slange som kan bli opptil ca. 1,5 meter lang. Den egner seg godt som hobbydyr, og tåler håndtering ganske godt.
Noe av det kjekke med kongepyton er at den ikke trenger verdens største terrarium selv om den blir relativt stor selv, så det er en plasseffektig slange for deg som ønsker deg en stor slange.
Om du vurderer å skaffe deg en kongepyton, eller kanskje bare vil lære litt mer om disse slangene, er du på rett plass. Vi skal nemlig se nærmere på alt du må vite om å ha kongepyton som hobbydyr!
Om hold av kongepyton
En voksen kongepyton kan bli opptil 150 centimeter lang, og veier mellom 1,5 og 3 kg. Hannene blir noe mindre enn hunnene, og blir sjeldent større enn 110 cm og 1,5 kg.
Det er viktig å være klar over at kongepyton er en slange som liker å gjemme seg mye, og det er helt naturlig for den. I naturen tilbringer den faktisk mesteparten av tiden sin nede i huler hvor den venter på at et bytte skal komme forbi, så du ser mye av den samme atferden i terrariet.
Så hvis du er ute etter en slange som virrer mye rundt i terrariet finnes det mange bedre alternativer enn kongepyton.
På engelsk kalles kongepyton for «ball pyton» grunnet dens unik defansive forsvar; om den blir skremt vil den krølle seg sammen til en ball med hode sitt i midten for å beskytte seg mot angrep.
Kongepyton kommer i mange ulike morphs, inkludert flere freshe farger.
Håndtering av kongepyton
Kongepyton er en slange som tåler håndtering godt, og regnes som en av de enkleste slangene å håndtere. Den er flink til å fordele vekten sin selv slik at den ikke henger tungt rett ned fra kroppen din, men du må likevel passe på at den sitter godt.
Som med andre slanger bør den ikke håndteres utenfor terrariet mer enn 10 til 15 minutter om gangen grunnet lavere temperatur. Dette kan kjøle den ned, noe som koster energi for kongepytonen, og som kan økt risikoen for sykdom.
Vask alltid hender etter at du har håndtert slangen!
Terrariet til kongepyton
For en voksen kongepyton anbefales det et terrarium som er minst 90 x 45 x 45. Den trives best på bakken, så du trenger ikke å innrede stort i høyden.
Det er heller ingenting i veien med å velge et større terrarium, så lenge du innreder det tett nok med gjemmeplasser.
Små slanger kan med fordel holdes i mindre terrarier frem til de vokser til. F.eks. kan du ha dem i terrarier på 45 x 45 x 45 frem til de blir rundt 400 – 500 gram.
Innredning og bunnmateriale
Innred terrariet med mange gjemmesteder, et tykt bunnmateriale, levende planter, vannskål, tørt løv, og en del røtter den kan klatre i (spesielt for små kongepytoner, da ungene liker å klatrelitt). Det er viktig at det ikke er mange store, åpne plasser, da dette skremmer kongepytonen.
Det samme gjelder for lys; mange kongepytoner blir stress om det er mye direkte lys ned mot dem. Her kan levende planter, røtter og andre typer inventar være med på å skape skygge i terrariet.
Igjen vil vi nevne hvor vikig det er med gjemmesteder; dette er en slange som blir veldig stresset om den ikke har nok steder den kan skjule seg.
Du har flere valg med bunnmateriale, og noen gode alternativer er plantation spol, kokosfiber eller forest floor mulch.
Temperatur, luftfuktighet og lys
Temperaturen i terrariet til kongepytonen må være delt inn i to soner: varm sone og kald sone. Varm sone bør ligge på rundt 32 C døgnet rundt. I kald sone er det litt kaldere, og ha gjerne en gradient ned mot 26 – 27 C i den kaldeste delen.
Luftfuktigheten bør være relativt høy, og et sted mellom 55 % og 65 % fungerer godt for de fleste kongpytoner. Les mer om hvordan du kan økt luftfuktighet i terrariet her.
Som alle slanger bør du gi UVB-lys til slangen din omtrent 4 – 5 timer hver dag. Det er positivt for slanger med daglig tilgang til UVB-lys, og det lar slangen syntisere sin egen vitamin D3.
Selve lyset kan være på 12 timer per dag.
Fôring av kongepyton
Kongepyton spiser som alle slanger, døde mus og rotter som kjøpes som frosne på butikken. Disse tines til romtemperatur og fôres til slangen. Gi mat ca. hver 7. til 10. dag.
Noen opplever at kongepytonen sin kan være vanskelig å få til å spise, og en del har lav terskel for matvegring. I disse tilfellene må du dobbeltsjekke at alt i terrariet er optimalt for slangen for å finne årsaken til at den ikke vil spise.
Kongepyton i naturen
I naturen finner vi kongepyton langs hele Elfenbenskysten i Afrika. De trives i flere ulike typer landskap, men er mest i åpent landskap med gressvekst. De bruker mye tid i huler og andre tomrom mens de venter på byttedyr som går forbi.