Kongesnok er en av de 9 lovlige slangene vi kan ha i Norge, og regnes som et godt valg for deg som vil ha din første slange! Den er vanligvis sort med hvite striper eller flekker, og tåler håndtering relativt bra.
Dersom du ønsker deg en kongesnok, eller kanskje bare er nysgjerrig, er du på riktig plass! Her skal vi se nærmere på alt du trenger å vite før du kjøper en kongesnok, fra hva slags utstyr den trenger og hva den spiser, til hvordan man skal håndtere den.
Om hold av kongesnok
Man regner kongesnok for å være en god slange for nybegynnere. Den er dagaktiv, liker å gjøre litt ut av seg, og tåler håndtering godt. Den har ingen strenge krav til terrariet sitt, og er en slange de fleste kommer til å få til så lenge de leser seg godt opp på arten.
En voksen kongesnok kan bli mellom 1 og 1,8 meter lang, og veier alt mellom 350 og 700 gram. De kan leve relativt lenge med riktig stell, og det er ikke uvanlig at de blir mellom 15 og 20 år. De eldste individene er målt til å kunne bli rundt 25 år i fangenskap.
Det finnes per dags dato 4 godkjente underarter av kongesnok, og disse er per definisjon også lovlige å holde som hobbydyr. Det er forventet at klassifisering av underarter kan endres i løpet av de nærmeste årene.
Det finnes mange fargevarianter, men de vanligste er sorte og hvite. Det finnes også albino og melanistiske (helt sorte) varianter.
Det er viktig å være klar over at kongesnok er en slange som spiser andre slanger, inkludert andre kongesnoker. Så dette er absolutt en slange som må få være helt alene i terrariet sitt! Alt annet i terrariet vil før eller siden bli middag.
Det er også verdt å merke seg at kongesnok er en mester på å komme seg ut av terrariet! Sørg for at alle sprekker og små hull er 100 % tette, og at hele terrariet er så rømningssikkert som du klarer. Slangen klarer å komme seg ut via selv de minste hull!
Håndtering av kongesnok
Kongesnok er blant de slangene som tåler håndtering best, og ser ut til å være veldig komfortabel med å bli tatt ut av terrariet for å vises frem. Den vil sjelden eller andre bite eier i denne håndteringssituasjonen.
Det er riktignok viktig å være klar over at ingen slanger har behov for sosialisering med mennesker, og foretrekker heller å være i fred enn å få komme ut av terrariet. Så ikke håndter den unødvendig mye selv om den ser ut til å godta det.
Kongesnok er kjent for å være rask til å godta håndtering. I naturlige trakter er det ikke uvanlig for folk å plukke den opp og håndtere den som et hobbydyr uten at den bryr seg stort om det.
Terrariet til kongesnok
Kongesnok trives godt i vanlige terrarier, og bør få et langt og relativt flatt terrarium.
Terrariet til en voksen kongesnok bør ha minimumsmål på 100 cm x 50 cm x 50 cm. De kan også godt ha et litt større terrarium hvis du har mulighet til det, for de vil bruke mer plass om du tilbyr det.
Yngre slanger kan gå i mindre terrarier frem til de blir rundt meteren lang; for eksempel 45 x 45 x 45cm, men må flyttes over etter til et større terrarium etter hvert som de blir større.
Innredning og bunnmateriale
Bunnmaterialet til kongesnok kan være det meste, fra plantation soil eller kokosfiber til jord/sand-blandinger (være 100 % sikker på at du unngår gjødsel i jorden).
Innred terrariet med greiner, steiner, røtter, huler (helst 3+ ulike huler) og en stor vannskål som du vasker daglig. Siden den trives i de fleste habitat er den også åpen for ulik type innredning, så du står ganske fritt med tanke på planter og dekor.
Lys, fuktighet og temperatur
Temperaturen bør ligge et sted mellom 25 og 32 C på dagtid, og kan godt synke ned til alt mellom 23 og 25 C på natten. Ha varmematte eller varmelampe i den ene delen av terrariet slik at den kan trekke mot kaldere områder dersom den ønsker det.
Luftfuktigheten må ikke være for høy, for dette er en art som trives i relativt tørre områder. Luftfuktighet mellom 40 og 60 % RH fungerer godt. Sørg for å ha et godt og pålitelig hygrometer!
Les om hvordan du kan kontrollere luftfuktigheten i terrariet i egen artikkel her.
Kongesnok har ikke et direkte krav om UVB-lys, men den kan godt ha det hvis du ønsker. Dette kan i en del tilfeller være preventivt mot sykdommer.
Fôring av kongesnok
Kongesnok må fôres med døde mus og rotter. Den er kjent for å være enkel å få til å spise, så det er sjeldent et problem å få i den nok mat.
Man bør fôre kongesnok omtrent én gang per uke.
Kongesnok i naturen
I naturen finner vi kongesnok i sørøstlige deler av USA, fra New Jersey i nord til Florida i sør, pluss nord i Mexico. I tillegg finnes det en vill populasjon på rundt 20 000 kongesnoker på Gran Canaria. Alle disse på Gran Canaria stammer fra rømte hobbydyr.
Kongesnok godtar det meste slags habitat, men foretrekker områder med vegetasjon slik at den får løv og andre ting den kan gjemme seg under. Den kan derimot se ut til å trives i alt fra ørken til tropiske habitater.
Slangen spiser andre slanger, smågnagere. fugleegg og det meste annet den får plass til i munnen sin. Man regner kongesnok for å være en relativt vanlig slange i områdene hvor den holder til.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.