Undulat: Alt om hold og håndtering av undulater

Undulater er de mest populære fuglene å holde som kjæledyr både her i Norge og i resten av verden, og det er virkelig ikke så rart. Ikke bare er de relativt enkle å ha med å gjøre, men de er også intelligente, lette å temme, og kosete når de først temmes.

Som alle andre dyr er det selvsagt mye arbeid med en undulat også, og alle som skal ha undulat må være klar over at dette er fugler som trenger større bur enn det mange dyrebutikker anbefaler, og at de bør få fly fritt utenfor buret daglig.

Undulater
Undulater. Foto publisert med tillatelse.

Hold av undulat

Det er mange som tenker at det ikke er så mye arbeid når man skal ha undulat som kjæledyr, men det krever en del av deg som eier, akkurat som de fleste andre dyr. Ikke bare må du bytte vann og drikke hver dag, men du må også lære deg å kjenne dyret slik at du kan se når det er sykt, ta en daglig sjekk av fuglen, og være villig til å tilpasse livet ditt for å få undulaten til å trives.

Når man skal ha undulater må man alltid ha dem i en flokk eller holde dem som er par. De er veldig sosiale dyr, og vil mistrives sterkt om de holdes helt alene. Sammensetninger som fungerer best er par, flokker med like mange av hvert kjønn, eller to hanner.

Undulater som bor i bur må få komme ut for å fly utenfor buret daglig. Man må også bytte mat og drikke daglig, og ta en daglig sjekk av undulaten for å se at alt står bra til. Om natten bør man bruke et laken eller tilsvarende for å dekke til buret slik at det ikke kommer noe lys inn.

Ha gjerne en fast leggetid for undulatene hver dag, og prøv å legge lakenet over buret omtrent på samme tid hver kveld.

Undulat
Undulat. Foto publisert med tillatelse.

Undulatens fysikk

Undulater er ganske små fugler som bare veier mellom 35 og 45 gram. Lengden på fuglen pleier å være et sted mellom 16 og 20 cm.

De originale undulatene var grønne, men i dag finnes de også i blå, gule, hvite, og blandinger av disse fire fargene. De kan ha sorte flekker på vingene.

Håndtering av undulat

Undulat er en fugl som kan bli håndtert mye, og knytter sterke bånd til eieren sin. Det er absolutt mulig å få en undulat tam, og jo tidligere du begynner treningen med å få den tam, jo enklere går det vanligvis.

Når man skal temme undulaten sin begynner man rolig ved å ta hånden inn i buret. Snakk litt til fuglen og stikk ut en finger. Ikke jag fuglen rundt med hånden din, men bare la den være der.

Dette kan du gjøre en stund før fuglen blir fortrolig med å komme bort, men når den gjør det kan du bevege fingeren din rolig mot brystet dens. Da vil den som oftest klatre opp på fingeren din. Om du lar den sitte der mens du fortsetter å snakke rolig med den vil den bli tryggere på deg.

Underveis i denne treningen er det lurt å legge litt godbiter i hånden din, så blir den ekstra interessert i å sitte på fingeren din. Etter hvert som den blir mer fortrolig med deg kan du prøve å klappe den forsiktig på hodet eller nakken.

Etter hvert som undulaten begynner å bli tam kan man ta den ut av buret. Husk å lokke alle dører og vinduer, og holde alle andre dør vekk. Når du skal ha den inn i buret igjen kan du prøve å lokke den tilbake med godbiter, men om du ikke får lokket den til buret kan det være nødvendig å kaste et kjøkkenhåndklede over den. Hold den forsiktig fast og ta den inn i buret, men pass på at du ikke klemmer fuglen, da den har veldig skjære bein.

Undulater som spiser hirsekolbe
Undulater som spiser hirsekolbe. Foto publisert med tillatelse.

Buret og burinnredning hos undulater

Selve buret til en undulat bør være så stort som du får plass til. Buret skal være stort nok til at undulatene har mulighet til å fly mellom sittepinnene, og små bur er helt uegnet.

Buret bør ha et minstemål på 50 x 30 x 55 cm, men kan godt være større. Et OK bur til en veldig grei sum er dette fra VidaXL. Det er 54 x 54 x 146 cm, og er veldig billig.

Det er også mulig å ha et stort voliére enten inne eller ute (på sommeren). Her kan man gi fuglene mye mer plass, og et mye bedre liv.

Det er også mulig å bygge et eget voliére, og man kan for eksempel ta utgangspunkt i et gammelt skap hvor man bytter ut skapdøra med netting.

I buret trenger undulaten flere sittepinner den kan sitte på. Det finnes ulike typer på dyrebutikken, men det er aller best om du kan få tak i ekte pinner fra et tre. Disse har nemlig mer varierende tykkelse, noe som er mye bedre for føttene til undulaten. Bruk pinner fra bjørk, eple- eller pæretrær. Hold deg unna sittepinner med sandpapir på, da dette er skadelig for fuglene.

Les også: Trygge kvister og tresorter for undulater.

Hvis du heller vil kjøpe fra dyrebutikken bør du kjøpe ulike modeller slik at ikke fuglene hele tiden sitter på samme tykkelse.

I bunnen av voliéret eller buret er det lurt å bruke papir. Et godt tips er å ha et ganske tykt lag med papir, enten avispapir eller annen type papir i bunnen. Når det er skittent kan du bare ta vekk det øverste laget, så er buret klart til bruk igjen. Tørkepapir eller ubleket matpapir anbefales dersom du har fugler som liker å småspise på papiret, da blekk kan være skadelig for dem.

Inne i buret trenger undulatene leker, da det er nysgjerrige og lekne fugler. Bjeller, husker eller lignende er populære. Man kan lage mange kule fugleleker selv ved å bruke snor, brukte doruller og annet man finner i huset, men det er også et godt utvalg hos de fleste dyrebutikkene.

Det er veldig fint om man kan bytte ut lekene i buret ganske ofte, slik at de ikke begynner å gå lei av de leken de har. Det er bedre med 6 leker hvor du tilbyr 2 og 2 eller 3 og 3, og roterer på dem, enn å fylle buret med alle 6 lekene samtidig. Selv en gammel leke kan være spennende om det er noen dager eller uker siden sist gang undulaten så den.

Til slutt trenger også undulatene et badekar i buret sitt. Dette kan enten være et tungt badekar som settes i bunnen, eller et fuglebadekar som festes på sprinklene. Fyll det opp med vann til at fuglene kan stå på bunnen. Badekar som dette badekaret er godt nok.

Hvis du ikke har plass til badekar må du dusje fuglene med en sprayflaske og lunkent vann selv.

Undulat som strekker vingene
Undulat. Foto publisert med tillatelse.

Plassering av buret

Undulatburet bør stå i et rom med godt lys, men ikke i direkte sollys. De må stå et stykke unna vinduer, varmepumper og varmeovner, eller andre ting som lager trekk. Buret bør også være minst 3 – 4 meter unna all elektronikk som TV-er eller PC-er.

Andre ting man må tenke på at de buret må plasseres vekk fra kjøkken hvor det kommer matos, eller i nærheten av steder hvor det kommer røyk eller damp.

Undulatene må gjerne stå i stua, og liker å være en del av familien. De setter pris på om de får stå litt høyt slik at de kan se ut over alt som skjer i rommet.

Vanlig vedlikehold av undulatburet

Man må regne med en del arbeid med å rengjøre buret eller voliéret, og man bør regne med å bytte buret én til to ganger i uka. Om du har brukt et tykt lag med avispapir i bunnen har du jo gjort det enkelt for deg selv, for da er rengjøringen av buret først og fremst å ta ut det øverste laget med avispapir.

Sittegreiner, selve buret, leker og annet må også vaskes innimellom, men hvor ofte avhenger av hvor skittent det er. Et par ganger i måneden holder vanligvis.

Alternativt kan man ta med en varm klut når man tar det daglige stellet av undulatene for å skrubbe vekk skitt daglig. Da slipper man de store rengjøringsdagene hvor alt må vaskes og skrubbes, og tar heller et par minutter med dette daglig.

Vannskåler, vannkolber og matskåler bør vaskes daglig.

Undulat
Undulat. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av undulat

Det er ganske greit når det kommer til maten en undulat skal spise, for den skal enten få undulatpellets eller en egen undulatfrøblanding. Hvis den får pellets når den vokser opp går dette greit, men undulater som vokser opp med frøblandinger nekter ofte å godta pellets.

En god frøblanding er Prestige Premium Undulat, men det finnes også mange andre gode alternativer.

Gode alternativer til Prestige Premium Undulat er:

I tillegg til frøblandinger er det mye annet snacks man kan gi undulaten sin. Jeg anbefaler å gi litt frukt eller grønnsaker daglig, og kanskje litt nøtter og godbiter når du har det tilgjengelig.

Les også: Oversikt over ja- og nei-mat for undulater. Der ser vi nærmere på alle tingene man kan gi til undulater, i hvilken mengde de kan få ulike ting, og hvilke ting man må holde langt unna fuglen.

I tillegg til mat må undulatene også selvsagt ha tilgang til vann. Aller helst bør de få en vannkolbe slik at de ikke kan skitne opp i vannet slik at de kan med en vanlig vannskål.

Alle undulater bør også få tilgang til en mineralblokk eller sepiaskall. Disse inneholder ulike mineraler, samtidig som de fungerer til å slipe nebbet til undulaten.

Undulat som spiser vannmelon
Vannmelon er super snacks for en undulat. Foto publisert med tillatelse.

Flokkstruktur hos undulater

Undulater er flokkdyr, og skal helst holdes i en flokk eller parvis. I naturen vil det å være helt alene for en undulat bety ekstremt stor risiko for å dø, så det enorme stresset fra å være alene kan være svært ubehagelig for undulaten.

Om man holder dem alene er det viktig at dere mennesker blir en del av flokken deres. De vil likevel oppleve dette stresset når du for eksempel reiser på jobb eller forlater huset. Å ha en undulat helt alene kan fungere, men anbefales ikke. I de fleste tilfeller vil undulaten mistrives eller bli deprimert.

Det fungerer veldig godt å holde flere undulater sammen. Når de er to sammen trenger de aldri å føle på det stresset forbundet med å være helt alene, og får dessuten mye positivt ut av å ha en artsvenn den kan dele bur med.

Det er aller best å ha enten en hann og en hunn, eller to hanner sammen. To hunner kan finne på å krangle, så denne sammensetningen frarådes. Større flokker med omtrent 50 % av hvert kjønn fungerer også veldig godt.

Undulater i et voliére
Undulater i et voliére. Foto publisert med tillatelse.

Sykdom hos undulat

Undulater har litt ulike sykdommer man skal følge med på, og det er viktig å lære seg hvordan man ser om undulaten sin er syk. Den desidert vanligste «sykdommen» for undulater er mangelsykdommer eller forgiftning som følge av feilernæringen, enten via for ensidig kost over lang tid, eller at undulaten har fått i seg noe som er giftig.

Noen har også problemer med at nebbet eller klørne blir skjeve eller for lange. Om du er flink til å ha mineralstein, sepiaskall eller lignende, og har naturgreiner i buret bør ikke dette være et problem.

For lange klør må potensielt klippes, noe man kan velge å gjøre hos veterinær hvis man er usikker.

Noen tegn på at undulaten er syk eller bør undersøkes av veterinær er ting som:

  • Den spiser lite eller ingenting, men sitter gjerne i nærheten av maten uten å spise.
  • Fuglen har en oppblåst fjærdrakt lik den drakten den har når den sover.
  • Fuglen er slapp, og ser ut til å sove eller hvile mye på dagen.
  • Fuglen knipper med øyne eller har halvlukkede øyne.
  • Løs avføring.
  • Har kramper.
  • Puster tungt.
  • Har slim rundt nebbet.
  • Får raskt ned i vekt.

Alle disse tingene på listen ovenfor er tegn på at undulaten kan være syk, og at du må kontakte veterinær for å finne ut av hva du skal gjøre videre.

Man bør også følge med på om undulaten får papegøyesyke, og denne sykdommen har mange likhetstrekk med de diverse symptomene ovenfor, men fuglen har ofte også limegrønne eller gulaktig avføring. Denne sykdommen kan også smitte til mennesker.

Noen av de vanligste skadene og sykdommene hos undulat er som føler:

  • Fysiske skader på bein.
  • Brukne vinger.
  • Små rifter og sår på kroppen.
  • Leggenød. Dette er når hunnen ikke klarer å legge egg på normalt vis. Hun får oppsvulmet buk, og kan slite med å fly. Trenger fred og ro, men kan være nødvendig med veterinærhjelp.
  • Diverse infeksjoner.
Undulater som steller hverandre
Undulater. Foto publisert med tillatelse.

Utstyr du trenger før du kjøper en undulat

Når man skal kjøpe seg sin første undulat eller par med undulater trenger man en del utstyr. Her har vi samlet en liten liste over ting du må ha på plass før du er klar til å hente fuglen:

Det er bare å klikke på lenkene for å bli tatt med til Zoo.no hvor du får kjøpt rimelig dyreutstyr!

Dersom du har lyst kan du også kjøpe:

Undulat
Undulat. Foto publisert med tillatelse.

Undulater i naturen

I naturen finner vi undulater i Australia hvor de bor i helt enorme flokker på mange hundre individer. De trives i de fleste habitat, men bor for det meste i kystnære områder.

Ville undulater lever av å spise frø, og bruker mesteparten av tiden sin på å lete etter nettopp dette. Det sitter ofte store flokker med undulater i tretoppene. De er streifere som ikke har et fast område de bor i, men heller reiser fra sted til sted i søken på mer mat.

Ville undulater
Ville undulater. Foto publisert med tillatelse.

Engelsk undulat / utstillingsundulat

Engelsk undulat, også kjent som utstillingsundulat, er en litt større variant av undulaten. Disse er brukt når undulater stilles ut, men kan også være et fint kjæledyr for deg som bare vil ha en selskapsfugl.

Utstillingsundulat skiller seg fra vanlig undulat ved at de er betydelig større, og har kraftige fjær i ansiktet. På bildet nedenfor ser man raskt størrelsesforskjellen.

Engelsk undulat sammen med to vanlige undulater
Engelsk undulat sammen med to vanlige undulater. Foto: PuppiesAreProzac / CC BY-SA 2.0.

Om å ha undulat utendørs på sommeren

På sommeren kan man godt ha undulatene utendørs. Noen velger å bygge et eget voliére til dem som står ute, og lar dem være ute hele sommeren, mens andre bare tar med det vanlige buret ut i sommervarmen.

Begge deler fungerer godt, men når man skal ha undulater ute er det noen ting man må huske på. Først og fremst må man passe på at undulatene har god nok tilgang til skygge, og når som helst kan trekke seg inn i skyggen.

Uteburet må være godt sikret mot rovdyr, og både katter og rovfugler som skjærer er glade i å prøve å få tak i undulatene når man ikke er i nærheten. Buret må derfor være stort nok til at ikke en puselabb kan stikke armen inn og få tak i fuglene.

Oppdrett av undulat

Undulater blir kjønnsmodne når de er rundt 6 måneder gamle, men man bør vente til de har blitt 10 måneder før man avler på dem.

Når man skal avle på undulat bør man sette et par sammen i et bur, og lage et fine rede til dem. I perioden mot avlen bør man bruke en egen UV-lampe beregnet for undulater som står på i omtrent 12 timer hver dag. Dette er for å gi riktig mengde C-vitamin som trengs.

Oppdrettsburet med undulatparet er trenger bare å innredes som et standard bur, men trenger altså en kasse de kan legge egg i. Undulater ser ut til å foretrekke rugekasser i tre som sitter utenfor buret. De trenger ikke spesielt mye redermateriale, men du kan legge litt oppstrimlet, ubleket dopapir i buret for å se om hun vil ta det med inn

I perioden mot egglegging bør hunnen få ekstra tilgang til protein, og kan gjerne få dette i form av litt kokte egg. Pass på at hun får god nok tilgang til kalsium via sepiaskall eller mineralblokker.

Når hun legger egg vil de ruge på disse i 18 til 23 dager før de klekker. Som regel legger hunnene mellom 4 og 8 egg. Mens eggene ligger der må man ikke flytte dem eller ta på dem, og unngå å stresse foreldrene. Jo mindre du håndterer fuglene i buret, jo bedre.

Etter klekking tar det rundt 20 dager før fuglene kommer ut av rugekassa. Du trenger ikke å gjøre noe spesielt i denne perioden utenom å gi de ekstra tilgang til mat. Siden det blir en del møkk må man regne med å bytte vann, mat og bunnmateriale litt oftere i denne perioden.

Ved 6 ukers alder kan ungene flyttes vekk fra foreldrene, og bør få flytte til et større bur hvor de kan få plass til å fly.

Undulategg og noen helt nyfødte undulatunger
Undulategg og noen helt nyfødte undulatunger. Foto: Jen Smith / CC BY-SA 2.0.

Spørsmål og svar om undulater

Kan man ta undulater ut av buret?

Undulater kan fint tas ut av buret, så sant de er tamme nok til at du får dem inn igjen. Det er helt normalt å lufte undulaten sin utenfor buret minst én gang om dagen.

Hvor gammel blir en undulat?

En undulat kan bli opptil 15 år, men det er mest vanlig at de blir et sted mellom 6 og 8 år gamle.

Når er undulater kjønnsmodne?

Undulater blir kjønnsmodne i rundt 6 måneders alder, men bør få være minst 10 måneder før man bruker dem til avl.

Hva heter undulat på engelsk?

På engelsk heter undulat budgerigar, men forkortes ofte til budgie. I USA kalles de som regel for parkeet.

Er undulater et godt kjæledyr for barn?

Undulater er ikke spesielt gode kjæledyr for barn, men de kan være OK for litt eldre barn. Undulater er nemlig skjøre dyr som må håndteres med forsiktighet, og det kan være vanskelig for de minste barna. Om man skal ha undulater til barna må det være en voksen som har alt ansvaret for dem, og heller lar barna få delta .

Hvor mange egg legger undulater?

Undulater legger mellom 4 og 8 egg.

Skal man dekke til buret til undulater om natten?

Man bør dekke til buret til undulatene om natten slik at de får det mørkt. Mange bruker et stort teppe eller et laken.

Hvor mye veier en undulat?

Undulater i fangenskap pleier å veie et sted mellom 35 og 45 gram. I naturen veier de litt mindre, typisk mellom 26 og 29 gram.

Kan en undulat bli tam?

Undulater kan bli veldig tamme, og kan se på eierne sine som en del av flokken.

Kan man kose med en undulat?

Når man har en tam undulat kan disse like å bli kost. Ofte koser man med undulater ved å stryke dem bak hodet / på nakken og nedover ryggen. Noen liker også å bli klødd på buken.

Kan en undulat lære å snakke?

Undulater kan lære seg å snakke, men først og fremst kun enkeltord. Hanner har raskere for å lære seg å snakke enn det hunnene har.

Hvor stort bur trenger en undulat?

Buret for et par med undulater må ha minstemål på 50 x 30 x 55 cm, men jo større, jo bedre.

Hva spiser undulater?

Undulater spiser først og fremst ulike typer frø, og det finnes egne frøblandinger for undulater man kan kjøpe. I tillegg kan de spise frukt, grønnsaker og annen snacks.

Kan man ha en undulat alene?

Man kan ha en undulat alene, men det anbefales ikke. De færreste undulater liker å være alene, og det vil innebære betydelig ulemper for undulaten.

Hvordan ser man forskjell på hann- og hunnundulater?

Hannundulater har en blå vokshud på toppen av nebbet, mens hunnene er brun vokshud.

Hvordan frakter man undulater?

Hvis man må frakte en undulat, for eksempel til et nytt sted eller til dyrlegen, bør man bruke et egen fraktbur. Dette er rett og slett er lite fuglebur som er beregnet for kortere opphold. Det er lurt å la undulaten bli vandt til å være litt i fraktburet, så slipper den ekstra stress om den må til dyrlegen på et punkt.

Bråker undulater mye?

Undulater er glade i å snakke, plystre og kvitre, så det er litt lyd i de. Men det føles aldri veldig masete slik skrik fra større fugler ofte gjør.

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og CDON.

16 kommentarer om “Undulat: Alt om hold og håndtering av undulater”

  1. Hei har to undelater di har lagt egg 6 men i dag etter 23 dag i ruging har ho knust 3 er det normalt kan set vere bar i di siste egga

    Svar
    • Hei, Tove.

      Gratulerer med egg!

      Det er ikke helt uvanlig at hønene knuser egg. Det kan være litt forskjellige årsaker til dette, men ofte er grunnen at hun er stressa av en eller annen grunn. Det kan være for mange andre undulater i buret, for mye styring med buret, eller bare helt andre grunner til at hun føler seg ukomfortabel. Det kan være lurt å ha høna alene med eggene, gjerne stående i et rom hvor det ikke er for mye som skjer på utsiden.

      Den andre vanlige grunnen til at hønene knuser eggene sine er at eggene er infertile, altså at de ikke har blitt befruktet. Siden de allerede har ligget i 23 dager kan dette godt være forklaringen, for de skal jo som regel være klekket innen 23 dager. Så du finner garantert ut av om de er infertile eller fertile i løpet av maks et par dager.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  2. Hei,
    undulaten vår er 2 år. For 3 uker siden fikk den en liten rød pose i det underste øyelokket på høyre øye, og nå har den fått nok en pose/ hevelse i underlokket. Fuglen er ellers i god form. Han spiser, flyr, steller seg og har en normal oppførsel. Hva er posene og er det noe vi kan gjøre for å fjerne dem?
    Mvh Sissel

    Svar
    • Hei, Sissel.

      Jeg har ikke noen umiddelbare tanker om hva dette kan være, men det er jo naturlig å tenke at det kan være en slags infeksjon. Jeg vil råde deg til å kontakte veterinær for å få råd fra dem, og følge ekstra godt med på at formen til fuglen ikke blir dårlig.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  3. Jeg kjøpte et par undulater ca 1 år gamle, jeg vil skille dem slik at jeg kan temme hannen skikkelig, jeg er hjemme hver dag å har god tid til å jobbe med den ene, bør jeg bare fjerne damen med en gang eller ta det litt gradvis?

    Svar
  4. Jeg skal nå skaffe meg 2 undulater, har hatt undulat før og brukt «sand» I bunnen av buret. Kjøpt på dyrebutikk til det formålet. Hørt at de trenger det iforbindelse med fordøyelsen. Nå leser jeg at jeg ikke skal bruke det men avispapir ol. Hva er korrekt.
    Håper på snarlig svar

    Svar
    • Hei, Kirsten.

      Bruk papir, ikke sand.

      At undulater trenger sand for fordøyelsens skyld er bare en gammel myte fra 90-tallet.

      Det er dessverre flere ulemper med å ha sand i bunn av buret enn fordeler, og spesielt problematisk er det at det kan slipe ned nebbet til fuglen.

      Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  5. Hei. Har en jenteundulat. Ca 7 år, og hun er alene. Hun har innbilt svangerskap. Har lagt 4 egg. Hva gjør jeg. Hun ligger og ruger på dem hele tiden ??

    Svar
    • Hei, Mona.

      Dette er nokså normalt, og ingenting farlig. De fleste pleier bare å ta ut eggene og kaste dem, så glemmer fuglen de raskt, og er straks tilbake til sitt vanlige selv. De vil jo ikke klekke, så det er ikke noe poeng i å ha de liggende der. Tvert imot kan dette føre til at fuglen bruker all tid på eggene, og ikke får i seg nok næring.

      – Nicklas fra Dyreliv.no

      Svar
  6. Hei, jeg har 2 undulater, en gutt på ca 1 år , og så skulle det egentlig være en gutt , den jeg har fått nå, det var det de sa i butikken .Den er gul og har hvit farge på voksen. Den er ca 19 uker nå, men er dette faktisk en jente , tro ? ? . Den har vært her i ca 5 uker nå, og den er jo ikke helt voksen ennå. Hvis dette nå er en jente, er det en noe en kan gjøre for å unngå at de skal få babyer etterhvert ? De krangler mye, og det er den eldste som jager den nye bort , det er sjelden de steller eller mater hverandre .

    Svar
    • Hei, June.

      Det er dessverre ikke så lett å si noe uten å se fuglen. Du kan sende bilder på e-post hvis du får tatt et OK bilde av den, men jeg kan ikke garantere at jeg kan gi et 100 % riktig svar uansett.

      Det er heldigvis ikke så vanskelig å ha to ulike kjønn sammen. Først og fremst, unngå rugekasse så er jobben stort sett gjort. Dersom de legger egg tar du dem bare ut så raskt som mulig, så får du ikke noen unger. Men de fleste vil ikke legge egg uten rugekasse, så det blir neppe et problem.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no

      Svar
  7. Hei! Jeg vurderer å anskaffe undulat, men må av og til reise bort for tre-fire dager av gangen, ca hver 6. uke. Kan dette la seg gjennomføre uten at den/de har daglig tilsyn? Det finnes vel regler for det.. I tilfelle man har to stykker sammen, er det da mindre sjanse for at de blir tamme og evt lærer å snakke?

    Vennlig hilsen Anne G

    Svar
    • Hei, Anne.

      Nei, jeg vil ikke anbefalt deg å ha noen kjæledyr om de skal være uten tilsyn i 3 til 4 dager. Jeg vil råde deg til å gi dem minst daglig tilsyn i denne perioden, eller ideelt sett ta dem med til noen som kan passe dem mens du er borte. Det er lovfestet i dyrevelferdsloven §6 at dyreeier må besitte en realkompetanse for hold av dyret, og Mattilsynet har uttalt at de tolker denne loven til å bety at dyreeier blant annet plikter å gi daglig tilsyn til alle dyrene sine. Siden Mattilsynet har myndighet til tilsyn av kjæledyr og alt som har med dyrevelferdsloven å gjøre betyr det i praksis at de sier at det er ulovlig å ikke gi daglig tilsyn, og du kan risikere at du mister dyrene, får bot, og eveneuelt forbud mot å eie kjæledyr i fremtiden.

      Så i praksis er den eneste løsningen her at du får tak i noen som kan gi tilsyn eller passe fuglene for deg når du må reise bort.

      Til den andre delen av spørsmålet så er svaret at ja, de blir vanskeligere å temme hvis de er to. Men det er fortsatt fullt mulig, og de kan bli like tamme som om du bare har én, men det krever litt mer arbeid fra din side.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar

Legg igjen en kommentar