Hold av afrikanske kjempesnegler

Afrikanske kjempesnegler er noen artige dyr for deg som ønsker deg noe annerledes fra de vanlige pattedyrene, reptilene eller fiskene. Afrikanske kjempesnegler, eller AKS som de ofte kalles, er egentlig en gruppe med 176 ulike snegler.

Det er stor variasjon blant disse 176 sneglene, men de har likevel noen fellestrekk. De er alle landlevende snegler som kommer fra Afrika. De mangler det typiske snegleslimet som norske snegler har, og er derfor ikke slimete på samme måte.

Alle afrikanske kjempesnegler har også noenlunde like krav til deg som eier når du skal holde dem i fangenskap. Men selv om det er en del ting som er felles for dem alle, vil også ting som temperatur, luftfuktighet og lignende variere fra art til art.

Når det kommer til fôring vil alle afrikanske kjempesnegler spise det samme, og terrariet må innredes på omtrent lik måte. Så informasjonen i denne artikkelen gjelder for alle de populære afrikanske kjempesneglene, samt de aller fleste andre også.

Jevnt over er afrikanske kjempesnegler relativt enkle dyr å ta vare på, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du må vite før du skaffer deg en afrikansk kjempesnegle!

Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica). Foto: Drajay1976 / CC BY-SA 3.0.

Terrarium til afrikanske kjempesnegler

Det viktigste du må tenke på når du skal ha afrikanske kjempesnegler er selve terrariet. Dette er der hvor sneglene skal tilbringe 99 % eller mer av tiden sin, så det er viktig at dette er godt gjennomført.

Afrikanske kjempesnegler har heldigvis ikke de største kravene til terrariet sitt, og du kan bruke både slike oppbevaringsbokser av plast, akvarier eller terrarier. Alle tre fungerer fint, men må tilpasses.

Det viktigste å tenke på er at terrarier og akvarier må dekkes til på toppen slik at sneglene ikke kan stikke av, og at ikke luftfuktigheten i terrariet blir for lav. Samtidig må man ha små hull som sørger for at det kommer frisk luft ned til sneglene.

Merk at resten av denne artikkelen brukes ordet terrarium når vi snakker om «buret» til sneglene som et slags fellesbegrep.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina). Foto: Schneckenmama / CC BY 2.0 DE.

Plastbeholder som terrarium for afrikanske kjempesnegler

Typiske plastbokser med lokk kan fungere helt fint som et terrarium for afrikanske kjempesnegler. Disse er superbillige, men ofte ikke like vakre som et akvarium eller ekte terrarium. De er enkle å flytte på, og egner seg kanskje spesielt godt til de som har mange ulike sneglearter.

For å få disse plastbeholderne til å fungere må man borre lufthull i lokket, for sneglene trenger jo tilgang til frisk luft som alle andre dyr.

Den store ulempen med plastbeholdere er at det ikke egner seg godt å ha varmematter i dem, da dette gjerne festes mot en vegg, og kan utgjøre smeltefare i plastbokser.

Plastbeholdere får du kjøpt på steder som Europris, Biltema, IKEA eller lignende steder, og koster vel rundt en hundrelapp per stykk.

Akvarium som terrarium for afrikanske kjempesnegler

Akvarier er jo mye finere å se på, men både dyrere og litt mer komplisert enn plastbeholdere. Den store utfordringen er å ha et lokk som både har lufthull, som er rømningssikkert, og som er såpass tett at ikke luftfuktigheten blir for lav. Det kan fungere med disse armaturene som ofte følger med, så det er mulig å prøve.

Terrarium som terrarium for afrikanske kjempesnegler

Om du vil ha det så fint og enkelt som mulig er ferdige terrarier som for eksempel Exo Terra sine gode alternativer. Disse er veldig fint, og har dører som kan åpnes på forsiden, så det er enkelt å håndtere sneglene, røre i bunnmaterialet når det trengs, og bytte ut gammel mat.

Ulempen er at det pleier å være netting på toppen, og dette må dekkes til for å unngå at det blir altfor tørt i terrarier. En enkel voksduk gjør jobben, så det koster heldigvis ikke mange kronene å fikse det. Da kan du også skjære små hull noen steder i duken for å fikse luftingen.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina reticulata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina reticulata). Foto: Tomáš Vokaty / CC BY-SA 3.0.

Innredning av terrariet til de afrikanske kjempesneglene

Det er en del ting alle afrikanske kjempesnegler må ha i terrariet sitt, og nedenfor skal vi gå gjennom alt du trenger å innrede terrariet med.

Valg av bunnmateriale til de afrikanske kjempesneglene

Alle terrarier trenger et dypt bunnmateriale, og dette må være minst like dypt som den største sneglen, da alle snegler må få ha mulighet til å grave seg ned i bunnsubstratet hvis de trenger det.

Så kjøp heller for mye substrat enn for lite. De afrikanske sneglene kan for øvrig ha samme substrat i flere måneder, så det må heller ikke skiftes ut like ofte som hos andre dyr, så det blir ingen betydelig utgift selv om man kjøper mye.

Når det kommer til valg av bunnmateriale er det stor enighet i at kokosfiber er det beste valget. Dette får man kjøpt i velutstyrte dyrebutikker, eller så kan man bestille det på nett via Petworld.

ExoTerra Coco Husk
ExoTerra Coco Husk er godt valg som bunnmateriale for afrikanske kjempesnegler.

Det hender også at man finner kokosfiber som plantejord på butikker som selger utstyr til å dyrke planter, og dette er også en mulighet. Men da er det utrolig viktig at du kjøper en uten gjødsel. Vær også sikker på at det ikke er blandet inn jord eller torv i blandingen.

Det finnes også terrariejord som kan bestilles fra Petworld som fungerer som en trygg type jord til både afrikanske kjempesnegler og reptiler.

Mange har et lite lag med torvmose over kokosfiberet. Dette kan være kjekt for å holde på luftfuktigheten i terrariet, og se finere ut. Torvmose må man plukke selv i naturen.

Du må for all del unngå å bruke sand, grus, bark eller stein som bunnmateriale. Man bør også unngå torv og ugjødslet jord, selv om disse går i nødstilfeller. De to sistnevnte er ikke direkte farlige, men har veldig fort for å bli mugne og råtene, og det kan være farlig for sneglene.

Varmekilde

De fleste afrikanske kjempesnegler må ha høyere temperatur i terrariet sitt enn vanlig romtemperatur, og ettersom ingen av oss ønsker å ha 27 grader eller noe sånt i hele rommet hvor sneglene står, er det bedre med en varmekilde inne i terrariet.

I terrarier og akvarier er det enklest å bruke varmematte for å få ønsket temperatur i terrariet. Disse er ikke så veldig dyre, og den beste løsningen for å få det så varmt som de fleste artene trenger.

Hvor mange watt du trenger avhenger av hvor stort akvarium eller terrarium du har, og hvor varmt det er i rommet fra før av. En varmematte på 15W fungerer stort sett greit for de fleste, og kan bestilles for rundt 400 kr fra Petworld her.

Ellers kan varmen reguleres via varmelamper hvis man ønsker det. Dette er generelt sett dyrere og mer kronglete å få til å holde riktig temperatur.

Termometer og hygrometer

Alle snegler trenger riktig temperatur og luftfuktighet, og disse måler man med henholdsvis et termometer og et hygrometer.

Hygrometer og termometer i én dings kjøpes for litt over en hundrelapp hos Petworld. Det er også mulig å kjøpe termometer og hygrometer hver for seg, men det er jo bare bortkastet plass.

Trixie hygrometer og termometer
Trixie har et hygrometer og termometer i samme dings.

Kilde til kalsium

Alle afrikanske kjempesnegler må ha jevnlig tilgang til kalsium. Dette er superviktig for dem, for med for lite kalsium vil skallet deres sprekke opp og bli sprøtt. Over tid kan dette føre til at de blir syke, eller til og med dør.

Så alle snegler må ha tilgang til kalsium, og den beste måten å gi dem det på er ved å ha et sepiaskall i terrariet. Dette høres kanskje eksotisk ut ettersom det er skall fra en spesiell type blekksprut, men selges for 30 – 50 kroner i dyrebutikken (enten i avdeling for fugl eller reptil), Fest dette på veggen eller legg det et sted sneglene får tilgang til det, så kan de fylle på kalsium etter behov.

Noen bruker også eggeskall eller kalsiumkarbonatpulver, men ingen av disse er i nærheten av like gode som sepiaskall for afrikanske kjempesnegler. Dette kjøpes på steder som selger utstyr til ølbrygging eller på apoteket.

Trixie sepiaskall
Trixie sepiaskall er en god kilde til kalsium.

Dekorasjoner og lignende i terrariet til afrikanske kjempesnegler

Afrikanske kjempesnegler har ikke behov for dekorasjoner eller leker, så hvis du vil innrede terrariet med dekorasjoner blir det for din egen del. Men det er selvsagt helt greit å ha noen kule dekorasjoner i terrariet, og man finner mye artig i akvarieavdelingen eller reptilavdelingen på en dyrebutikk.

Når man skal ha dekorasjoner er det viktig å velge materialer som ikke avgir giftstoffer, så velg noe som er godkjent for å være i kontakt med dyr. Dekorasjonen bør også være plassert slik at den ikke kan skade sneglene hvis de faller ned fra taket. Unngå gjerne keramikk og slike harde materialer.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica). Foto publisert med tillatelse.

Vedlikeholdsarbeid av terrariet for afrikanske kjempesnegler

Det er ikke all verdens med arbeid når du har afrikanske kjempesnegler, men noen ting må du jo gjøre for å holde sneglene og terrariet ved like.

Det viktigste å tenke på er at bunnmaterialet luftes jevnlig. Minst én gang i uken bør du bruke hendene dine for å gi bunnmaterialet en skikkelig miksing. Dette er for å holde substratet luftig, og forhindre at det mugner.

Det er ellers viktig at luftfuktigheten ikke blir for lav. Alle afrikanske kjempesnegler skal ha minst 70 % relativ luftfuktighet til enhver tid, men noen arter bør også ha ennå mer enn dette. Så ta en sjekk av hygrometeret helst daglig, og tilsett litt luftfuktighet hvis den er for lav.

Hvis du skal bytte substratet må du helst bytte maks 50 % om gangen, og vente noen uker før du bytter 50 % igjen. Dette er fordi det er bakterier i substratet som de afrikanske sneglene bruker for å fordøye maten sin, og om disse brått forsvinner kan sneglene faktisk dø. Så ikke bytt substratet med mindre du absolutt må, og ikke bytt alt på én gang.

Noen grunner til å bytte substrat er hvis det blir for fuktig, muggent, begynner å råtne eller hvis du for eksempel søler noe i det.

Fôring av afrikanske kjempesnegler

Alle dyr trenger mat, og det gjelder selvsagt også for afrikanske kjempesnegler. I motsetning til hva mange tror trenger afrikanske kjempesnegler et variert kosthold med både frukt, grønnsaker, proteiner og fett.

Til daglig kan sneglene få frukt og grønt. Nedenfor er en stor liste over frukt og grønt som du kan gi til afrikanske kjempesnegler. Generelt sett er det bare å holde seg unna alt av løker, syrlige frukter eller sitrusfrukter, samt alt av menneskemat.

Én til to ganger i uken må de afrikanske kjempesneglene få en mat som er rik på proteiner og litt fett. En god løsning er å gi de tilgang til hunde- eller kattefôr. Her må du bare passe på at fôret ikke inneholder mer enn 1 % salt, da dette er dødelig for afrikanske kjempesnegler.

Noen fôrtyper som fungerer er alle typer fra Acana (både katt og hund), «Adult»/»Voksen» kattefôr fra Friskies, alle produkter fra Orijen (hund eller katt), samt alle produkter fra Vigor and Sage (katt eller hund).

Jeg har pleid å bruke sekk med Acana Dog Classic Red til mine, men det er først og fremst fordi jeg bruker den til hunder også. De selges i sekker på opptil 17 kg, men om du ikke har hunder i hus holder det lenge med sekken på 2 kg. Den billigste og enkleste er kanskje bare å kjøpe Friskies kattedyr (kun Adult!) på dagligvarebutikken. Denne er ironisk nok ikke godt egnet som kattefôr, men den fungerer fint til afrikanske kjempesnegler.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica). Foto publisert med tillatelse.

Afrikanske kjempesnegler trenger ikke vannskål, og får vannet de trenger rett fra maten sin eller fra vanndråper som legger seg på veggen av terrariet. Dette vil man alltid få når luftfuktigheten er såpass høy.

Ja-mat for afrikanske kjempesnegler

Type matKommentar
AgurkSneglene elsker det, men ikke gi mye.
Aprikos
Artisjokk
Asparagus
Aubergine
BananUten skall
Bladbete
Blomkål
Blåbær
Bringebær
Brokkoli
BønnerGi små mengder
Druer
Eple
Erter
Fersken
GresskarKun spiselig type, ikke «halloweengresskar».
Grønkål
GulrøtterKun roten, ikke frukten
Hodesalat
IsbergsalatIkke gi for mye, da det er næringstom mat
Jordbær
Kinakål
Kiwi
Knutekål
Krispsalat
Hodekål
Mais
Mango
MelonBåde honning-, vann- eller cantaloupemelon.
Moreller
Kirsebær
Nektarin
Nepe
Pastinakk
Pasjonsfrukt
Persillerot
Plommer
Potet
Pære
RabarbraI små mengder
RapidsalatIkke for mye
RomanosalatIkke for mye
Rosenkål
Ruccula
Rødbet
Rødkål
Sellerirot
SoppVanlige typer som kantarell, aromasopp, sjampinjong osv.
Spinat
Spisskål
Squash
Søtpotet
TomatIkke stilken
UrterOmtrent alle typer utenom vårløk, ramsløk eller gressløk.

Atferden til afrikanske kjempesnegler

Afrikanske kjempesnegler er først og fremst et dyr man ser på, ikke et som man håndterer spesielt mye. Sneglene vil bruke mesteparten av tiden sin i terrariet hvor de vil surre rundt, sove og lete etter mat, og man bør nesten se på dem som om de var fisk i et akvarium eller en reptil, ikke som et burdyr som hamster som du kan ta ut og kose seg.

Når det er sagt er det mulig å ta sneglene ut av buret for å la de krabbe på deg hvis du ønsker det. Det er helt greit, men vær obs på hygienen, og vask hender både før og etter håndtering. De afrikanske kjempesneglene har ikke noe nysgjerrighetsbehov, så de får ingenting ut av å bli håndtert utenfor terrariet, så det er kun for din egen del.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata). Foto: HardLucy / CC BY-SA 3.0.

Det er veldig vanlig at afrikanske kjempesnegler henger oppned fra taket, så det er ingenting galt om de gjør dette. Vær litt oppmerksom på denne atferden når du innreder, og planlegg for det slik at de ikke faller langt ned og skader skallet sitt.

Sneglene er ofte glad i å grave seg ned, og gjør dette som en del av å regulere ønsket luftfuktighet og temperatur. Noen graver seg ofte ned, mens andre gjør det en gang innimellom. Så det er ingenting å stresse over dersom sneglene plutselig har gravd seg ned i bunnmaterialet, så sant både hygrometeret og termometeret viser riktige verdier,

Oppdrett og avl av afrikanske kjempesnegler

Oppdrett av afrikanske kjempesnegler går egentlig helt av seg selv. Når sneglene blir kjønnsmodne vil de legge egg, og noen arter gjør det veldig enkelt, mens andre bruker litt tid. Generelt sett bør du etterstrebe etter å gi de så gode levevilkår som mulig hvis du vil ha dem til å legge egg.

Afrikanske kjempesnegler er hermafroditter, og kan produsere både sperm og egg selv. De har også mulighet til å fertilisere seg selv, så man kan oppleve å finne egg selv om man bare har én snegle. Igjen er det vanlig hos noen arter, og mer sjeldent hos andre, men de har alle potensiale for å gjøre det.

Egg fra den afrikanske kjempesneglen Achatina fulica
Egg fra den afrikanske kjempesneglen Achatina fulica. Foto: Timur V. Voronkov / CC BY-SA 3.0.

Hvis du ikke vil ha haugevis av unger bør du enten mose eggene, eller legge den i fryseren i 48 timer før du kaster eggene i restavfallet. Hvis ikke er det bare å la dem ligge, så klekker de etter hvert.

Hvor lang tid det tar før eggene klekker, og hvor mange egg det er avhenger av arten. Det er noen arter som legger 20 – 40 egg, mens de vanlige artene i hobbyen fort legger 100+ egg. Som regel klekker egg etter 7 til 14 dager.

Hvis du vil fremprovosere egglegging kan du øke temperaturen med én eller to grader, øke luftfuktigheten noe, og fôre godt.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica) unger
Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica). Foto: Timur V. Voronkov / CC BY-SA 3.0.

Litt om de ulike artene afrikanske kjempesnegler man finner i handelen

Selv om det finnes godt over 150 ulike arter, er det langt ifra alle man ser i handelen eller hobbymiljøet. Som oftest er det fire-fem stykker man ser til salgs med jevne mellomrom, og vi skal se litt nærmere på de seks vanligste afrikanske kjempesnelgene nedenfor.

Achatina iredalei

Achatina iredalei er en av de minste afrikanske sneglene, og derfor populær blant dem som ikke vil ha så store terrarier. Denne blir «bare» 7 – 8 centimeter over skallet i fangenskap.

Denne arten skiller seg fra de andre artene ved at den føder levende unger. Den bør ha et sted mellom 24 og 28 grader, men kan trives med et par grader levere. Må ha luftfuktighet på over 70 %.

Les mer om Achatina iredalei på artsprofilen dens her.

Achatina iredalei
Afrikansk kjempesnegle (Achatina iredalei). Foto publisert med tillatelse.

Achatina achatina

Achatina achatina er verdens største snegle, og kan få et skall på over 30 cm, og veie over 1 kg! I fangenskap er det derimot sjeldent at den blir såpass stor, men blir fortsatt større enn mange av de andre.

Terrariet må ha et sted mellom 25 og 30 grader, og bør helst ha mellom 80 og 90 % luftfuktighet.

Les mer om Achatina achatina på artsprofilen dens her.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina). Foto: Sonel SA / CC BY-SA 3.0.

Achatina reticulata

Achatina reticulata er en afrikansk kjempesnegl som kommer i flere ulike fargevarianten. En helt kritthvit variant har blitt veldig vanlig i mandelen.

Arten skal ha mellom 25 og 27 grader i terrariet, og en luftfuktighet på 80 til 85 %.

Les mer om Achatina reticulata på artsprofilen dens her.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina reticulata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina reticulata). Foto: Schneckenmama / CC BY 2.0.

Achatina fulica

Achatina fulica regnes som den afrikanske kjempesneglen som er enklest å holde. Dette er fordi den trives i temperaturer mellom 20 og 25 grader, og du trenger derfor ikke å styre med egen varmekilde til den gitt at den bor i et vanlig rom hvor det er varmt gjennom hele døgnet. Luftfuktigheten må være på over 75 %.

Arten blir opptil 20 cm lang, selv om gjennomsnittslengde er omtrent 12 cm hos voksne snegler.

Les mer om Achatina fulica på artsprofilen dens her.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina fulica). Foto: Alexander R. Jenner / CC BY-SA 3.0.

Achatina immaculata

Achatina immaculata har et skall med brune og lysebrune/gulaktige tigerstriper. Arten blir opptil 16 cm langt, og er kjent for å vokse veldig fort. De er relativt aktive snegler som kan ha stor variasjon på både skall og kropp.

Arten bør ha varme på mellom 24 og 27 grader og en luftfuktighet på rundt 80 %.

Les mer om Achatina immaculata på artsprofilen dens her.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina immaculata). Foto publisert med tillatelse.

Archachatina marginata

Archachatina marginata er en afrikansk kjempesnegle som har stor variasjon i både farge og utseende. Her kan man få både skall og kropp i mange ulike farger! Arten blir et sted mellom 10 og 17 cm stor, men har et buttere skall enn de fleste andre arter, så sneglene blir likevel veldig store.

En Archachatina marginata vil trives best med temperaturer på rundt 25 til 28 grader, og en luftfuktighet på rundt 80 % relativ luftfuktighet.

Les mer om Archachatina marginata på artsprofilen dens her.

Archachatina marginata var. ovum
Archachatina marginata var. ovum. Foto: Jessica Rosillo.

Spørsmål og svar om afrikanske kjempesnegler

Hvor får man tak i afrikanske kjempesnegler?

Det er en del dyrebutikker som har afrikanske kjempesnegler til salgs fra tid til annen, men det er kanskje enklest å kjøpe dem privat fra noen som driver med det. Det er mange som får unger av afrikanske kjempesnegler, og som selger disse.

Noen private selgere sender også sender i posten, så da kan du få tak i det billig uten å stresse med å reise langt.

Hvor mye koster afrikanske kjempesnegler?

Vanlig pris på en afrikansk kjempesnegle er typisk et sted mellom 30 og 50 kr for ungsnegler privat, eller rundt en hundrelapp i dyrebutikker. Voksne dyr kan være litt dyrere, og du kan betale typisk en hundrelapp privat, eller rundt 250 kroner i dyrebutikken for en fullvoksen snegle.

Hvor mange afrikanske kjempesnegler kan man ha sammen?

Hvor mange afrikanske kjempesnegler du kan ha i samme terrarium avhenger av art og størrelse på beholderen. Det finnes heldigvis en kjekk kalkulator du kan bruke for å regne ut maks antall snegler.

Hvor mange ulike arter afrikanske kjempesnegler finnes det?

Det finnes 176 ulike arter av afrikansk kjempesnegler, hvor noen er vanskelig å holde, mens andre er enkle. Det finnes trolig flere arter som ikke er beskrevet eller oppdaget ennå.

Hvilken art afrikansk kjempesnegle regnes som den enkleste?

Den afrikanske kjempesneglen Achatina fulica regnes som den som er enklest å holde i fangenskap, da den trives i normale romtemperaturer.

Hva er den største afrikanske kjempesneglen?

Den største afrikanske kjempesneglen er arten Achatina achatina, som kan få et skall på over 30 centimeter. Denne kan veie over 1 kg når den er fullvoksen!

Hvor gamle kan afrikanske kjempesnegler bli?

Det er stor variasjon i hvor gamle afrikanske kjempesnegler blir, men det er ikke uvanlig at de vanligste artene kan bli over 5 år gamle. Så selv om det er små dyr kan de leve ganske lenge.

Når blir afrikanske kjempesnegler kjønnsmodne?

Afrikanske kjempesnegler blir typisk kjønnsmodne etter 6 til 10 måneder, avhengig av arten.

Kan ulike arter av afrikanske kjempesnegler bo sammen i samme terrarium?

Både ja og nei. I teorien kan man fint ha ulike arter afrikanske kjempesnegler sammen, men ingen av de vanlige artene vil trives med samme temperatur og luftfuktighet. Om du derimot får tak i to arter som tåler de samme verdiene kan det gå fint å ha det sammen, men det spørs på sneglene. Noen arter vil trives med å bo med andre, mens andre ikke vil det.

En del sneglearter kan også krysse seg med hverandre og dermed lage hybrider, noe som regnes som uønsket i hobbyen.

Hvor høy luftfuktighet trenger afrikanske kjempesnegler?

Alle afrikanske kjempesnegler trenger en luftfuktighet på over 70 %, men noen trenger også 80 % +.

Hvor store blir afrikanske kjempesnegler?

De største afrikanske kjempesneglene blir oppimot 30 cm lange i skallet, og kan veie over 1 kg. De fleste blir derimot et sted mellom 15 og 20 cm.

Hvilket bunnsubstrat bør man ha for afrikanske kjempesnegler?

Bunnsubstratet hos afrikanske kjempesnegler bør og skal være kokosfiber. Dette får du kjøpe i reptilavdelingen i dyrebutikker.

Hvor ofte skal man bytte bunnmateriale?

Man trenger egentlig ikke å bytte bunnmateriale hos afrikanske kjempesnegler før det begynner å mugne eller råtne. Dette kan ta mange, mange måneder. Når du bytter skal du kun bytte 50 % av gangen, med mindre muggen er betydelig.

Hvordan kvitter man seg med uønskede egg?

For å kvitte seg med uønskede egg kan man enten knuse dem og fôre det til sneglene som lever (dette elsker de!), eller legge de 48 timer i fryseren før de kastes i restavfallet. Begge metodene regnes som godkjente i henhold til dyrevelferdsloven (som ikke gjelder for snegler).

Hva er forskjellen på Archachatina– og Achatina-snegler?

På listen over de mest vanlige afrikanske kjempesneglene er det fem fra Achatina-slekten, og kun én fra Archachatina-slekten. Begge slektene er afrikanske kjempesnegler, men Archachatina-snegler skiller seg ut ved å ha en V-form på halen (tenk krokodillehale), produserer mindre slim, har mer ru hud, og har en kraftigere (mindre geléaktig) kropp.

Tåler afrikanske kjempesnegler salt?

Alle afrikanske kjempesnegler dør om de får i seg mye salt. Dette tørker ut cellene i kroppen deres, og de skal aldri spise noe som inneholder mer enn ca. 1 % salt!

Må man gi sepiaskall til afrikanske kjempesnegler?

De afrikanske kjempesneglene må ikke ha sepiaskall for å få i seg nok kalsium til å overleve, men det er en veldig enkel og billig måte å være 100 % sikker på at de faktisk får det. Man kan også gi dem mye mat som inneholder kalsium, og ofte kan dette være nok. Men husk at kalsiummangel er svært alvorlig, og kan føre til både sykdom og død hvis det vedvarer over tid.

Denne artikkelen inneholder reklame for Petworld.

Legg igjen en kommentar