Artsprofil: Achatina achatina

Achatina achatina er en afrikansk kjempesnegle som regnes som verden største landsnegle. Disse kan nemlig få et skall som er over 30 centimeter stort, og en snegle som veier over 1 kg.

Til tross for at den kan bli over 30 cm lang, er størrelse rundt 15 – 20 cm langt mer vanlig for arten. Selv om dette ikke høres all verdens ut er det likevel skikkelig store snegler!

Sneglen har en mørk kropp, og har et skall som har delvis tigerstriper med lysebrune striper på tvers av et mørkebrunt skall.

Achatina achatina regnes som en litt krevende afrikansk kjempesnegle, og er ikke den beste for nybegynnere. Den krever høye verdier av både temperatur og luftfuktighet, og har lett for å bli syk eller mistrives om den ikke behandles riktig.

Arten har en tendens til å være litt inaktiv, og bruker mye tid gravd ned i bunnmaterialet. Så det er ikke den sneglen du kommer til å se mest til.

Informasjonen i denne artikkelen må sees på som tilleggsinformasjon til det du finner i guiden til å holde afrikanske kjempesnegler. Klikk deg inn på denne for å finne informasjon om fôr, terrarium og håndtering av afrikanske kjempesnegler.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina). Foto: Sonel SA / CC BY-SA 3.0.

Hold av Achatina achatina i terrariet

Achatina achatina må holdes i terrarier hvor det er mellom 25 og 30 varmegrader. Luftfuktigheten må ligge høyere enn hos de fleste andre arter, og et sted mellom 80 % og 90 % relativ luftfuktighet er best.

På natten kan godt temperaturen senkes med to til fire grader.

Achatina achatina i naturen

I naturen finner vi Achatina achatina i Vest-Afrika, i land som Elfenbenkysten, Sierra Leone, Ghana, Togo, Benin, Liberia og Nigeria. Der finnes arten i nærheten av kysten, og er relativt vanlig.

I disse afrikanske landene regnes sneglen som et skadedyr, da de kan finne på å ødelegge avlinger ved å spise plantene. Samtidig er det mange som spiser Achatina achatina, så de er også et slags nyttedyr som gir mat til lokalbefolkningen.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina). Foto: Schneckenmama / CC BY 2.0 DE.

Oppdrett av Achatina achatina

Det er mange som mener at Achatina achatina også er veldig krevende når det kommer til oppdrett, og de vil ikke formere seg med mindre de har helt perfekte forhold. Så noen kan ha disse i årevis uten å få egg.

Om de først formerer seg kan de legge opptil 300 egg samtidig, som klekker etter rundt 9 – 10 dagers tid.

Målinger av antall egg har vist at Achatina achatina kan legge over 1 200 egg per år per snegle. Så det kan fort bli mange om du lar eggene få overleve.

Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina)
Afrikansk kjempesnegle (Achatina achatina). Foto: Charles J. Sharp / CC BY-SA 4.0.

Legg igjen en kommentar