Raseprofil: Mops

Mops er en karakteristisk hunderase, og kanskje en av de morsomste hunderasene som finnes. Det er en såkalt brachycephal hunderase, noe som vil si at den har veldig kort snute. Dette gir den et kult utseende, men kommer også med visse helseproblemer.

Den lille størrelsen gjør det til en hendig hund som passer godt i både hus og leiligheter, og den vil trives kjempegodt med både små og store barn. Mopser har anlegg til å bli overvektige, og må ha jevnlig mosjon, og luftes daglig.

Mops i snøen
Mops i snøen. Foto: Nicklas Iversen.

Mops kort oppsummert

  • Kjempeflink med barn!
  • Et unikt utssende.
  • Kan være klovnete av seg, og gir garantert mange latterkuler.
  • Holder seg godt på tur hvis den er i god form.
  • Utsatt for en del helseproblemer.
  • Har lett for å bli overvektig, så den må mosjoneres godt.
  • Kan godt trives med hundesport som agility og lydighet.
Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos mops

Mops er en veldig snill og grei hund, og regnes som en av de aller beste familiehundene. Den er en av få raser som ser ut til å like babyer og småbarn skikkelig godt, men de trives også med litt eldre barn.

Det er en veldig livlig og artig rase, som gjør mye ut av seg. Mops er en rase man ofte ler av, og det er mye personlighet i en liten pakke. Den ser ut til å trives om den får oppmerksom fra alle i rommet, og er ikke redd for å gjøre seg til eller tulle for å få denne oppmerksomheten.

Noen kaller mops for hundeverdens klovner, og de jobber hardt for å leve opp til ryktet sitt. De er veldig glade i å leke både med barn, voksne og andre hunder.

Mopser elsker familien sin, og trenger en familie som gir den mye oppmerksomhet. Det er ingenting som er bedre for de enn om de får kjærlighet fra personer de er glad i.

Denne hunderasen er stort sett glad i alt og alle, og er sjeldent reservert eller skeptisk til fremmede. Det inkluderer både mennesker og dyr, og ikke minst andre hunder fra andre raser.

Mopser er ganske intelligente, og flinke til å lære nye ting. Med noen godbiter og positiv forsterkningstrening kan du raskt lære dem nye triks. De kan utvikle seg til å bli noen gode mattyver, men heldigvis er de såpass små at de ikke kommer opp på kjøkkenbenken eller bord.

Det er sjeldent at mopser er aggressive, engstelige eller spesielt redde av seg. De er stort sett glade og positive.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av mops

Mange tror at mopser er noen skikkelige sofagriser, men det stemmer faktisk ikke. De elsker å få tur, og bør få daglige turer på omtrent en times tid. De er ikke rasen som trenger ekstremt mye tur, men de må mosjoneres jevnlig.

Mosjonen er ekstra viktig med mops siden de kan bli overvektige om man sluntrer med de daglige turene.

En god rutine for tur for en mops er 15 minutter på morgen, 45 – 60 minutter etter jobb på ettermiddagen, og 15 minutter på kvelden før leggetid.

Mopser elsker å utforske skog og mark, og vil bli glad om den får være ute i naturen på turene. Det er en rase som er godt egnet til å gå fri når det ikke er båndtvang. De er nysgjerrige av seg, men går sjeldent langt vekk fra eieren sin. Men de kan finne på det, så hold et øye på den.

Det er verdt å huske på at mopser ikke egner seg til å gå lange turer når det enten er veldig kaldt eller veldig varmt, da den korte snuten gjør dette vanskelig for dem.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Trening av mops

Det er relativt enkelt å trene mops, og de er som regel lærevillige hvis du gir dem godbiter og bruker positiv forsterker. Hverdagslydighet pleier å gå enkelt for de fleste mopser. Noen mopser kan være litt sta, men med litt tålmodighet lærer de det meste til slutt.

Bruksområder for mops

Mops er først og fremst en familiehund, selv om den også fungerer til hundesport. Det er mange som bruker mops til agility og lydighet, og de kan gjøre det bedre enn man skulle tro på akkurat det. De vil nok aldri måle seg med gjeterhunder som border collie, men det kan være en fin aktivitet som mopsen kommer til å like.

Ellers er mops populær som utstillingshund.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til mops

Mops er en hunderase med store helseproblemer. De har en rekke ulike ting de kan rammes av, og det er spesielt problemer med luftveiene som er mest utfordrende.

Alle luftveisproblemene hos mops samles til en fellesbetegnelse som kalles for BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome). Denne deles inn i fire grader, fra grad 1 hvor hunden ikke har noen problemer, til grad 4 hvor hunden har store pusteproblemer. For å avgjøre graden ser man blant annet på hvor trange neseborene er.

De kliniske symptomene på BOAS er nedsatt pusteevne, snorke- og hveselyder når hunden puster, trange nesebor, søvnproblemer som følge av for lite luft når hunden sover, problemer med å puste i varme, problemer med å puste under mosjon, oppkast eller gulp. BOAS kan også ha følgesymptomer som er vanlige hos mops, som for eksempel overvekt som følge av at hunden ikke kan mosjonere nok.

Det er viktig å holde mopsen slank og mosjonert, så er det betydelig lavere risiko for at den utvikler en høyere grad av BOAS.

Hjernehinnebetennelse hos mops (PDE), kjent som pug dog encephalitis eller necrotizing meningoencephalitis på engelsk, er en arvelig hjernehinnebetennelse som rammer litt over 1 % av alle mopser. Dette starter med anfall, feil gange, svekket syn, og blir gradvis verre over tid. Før eller siden blir sykdommen dødelig.

Mops kan også få patellaluksasjon hvor kneskålen beveger seg inn og ut fra plassen den skal ligge. Ellers er øyeproblemer utbredt hos rasen, og det er problemer som følge av at hår samler seg under øyelokket, og ikke minst fysiske øyeskader fordi øyne er plassert på en måte som gjør at den har lett for å få ting i de.

Sist, men ikke minst, så må det jo nevnes at mops er en typisk rase for å bli overvektig. Dette kan skyldes problemer med pusten, men det kan også skje fra andre grunner. Man må være veldig påpasselig at hunden ikke blir overvektig, for overvekt fører til en rekke andre potensielle problemer for hunden (som heteslag, hjerteproblemer osv).

Mops
En overvektig mops. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Fysikken til mops

Mops er en liten hunderase med en kort og kompakt kropp. Den skal være ganske muskuløs. Pelsen er svært tett, og kommer i enten fawn, aprikos, sølv eller svar. Fawn er uten tvil den vanligste fargen, og den fargen flest forbinder med rasen. Sølv og aprikos er svært sjeldne.

En voksen mops skal veie mellom 6,3 og 8,1 kg. Dersom du har en mops som veier mer enn dette bør du vurdere å kutte ned på godbiter, få mer mosjon, eller bytte til slankefôr.

Mankehøyden skal ligge på 30 til 36 centimeter hos hannhunder, og 25 til 30 centimeter hos tisper.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av mops

Mopser skal ikke få for mye mat, og det er lurt å følge anvisningen på fôret for å unngå at den spiser seg overvektig. Dette vil den gjerne gjøre om den får mulighet til det.

Man skal være forsiktig med å gi for mye godbiter og matrester til mopser.

Royal Canin har et eget fôr for mopser, kalt Royal Canin Pug Adult for voksne, og Royal Canin Pug Puppy for valper. Dette brukes av mange, men det er selvsagt mulig å bruke andre typer fôr til dem også. Sørg for å velge et fôrmerke av høy kvalitet som er god til å regulere vekta.

Pelsstell hos mops

Mops har en tykk pels som må børstes ganske ofte for at den ikke skal røyte så veldig mye. Det går derimot stort sett veldig raskt å børste den, så det er ikke spesielt mye pelsstell.

Rasen må bades etter behov, og hundene bruker veldig lang tid på å bli tørre igjen.

Mops har to årlige røyteperioder, og da er det veldig lurt å være flink til å børste, med mindre du liker å ha pels i hver eneste krik og krok i huset ditt.

Stell av mops

I tillegg til å stelle pelsen, er det også litt ekstra arbeid med mops. I foldene i ansiktet over nesa vil det samle seg opp skit og smuss over tid, og dette må du vaske ganske jevnlig. Noen mopser må vaskes her nesten hver dag, mens andre ikke trenger det fullt så ofte.

Bruk en fuktig klut for å vaske forsiktig, men godt. Når folden er ren må du tørke med en tørr klut, da fukt i slike tette områder ikke er spesielt bra.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Mops sin rasehistorie og utvikling

Mopsen stammer fra Kina, og er trolig flere tusen år gammel. Den mopsen vi kjenner til i dag har derimot Storbritannia som hjemland, og ble utviklet på 1500-tallet. Den korte snuten har gradvis blitt kortere med tiden.

Spørsmål og svar om mops

Er mops en god familiehund?

Mops regnes som en ypperlig familiehund som vil trives veldig godt i vanlige familier!

Går mops godt overens med barn?

Mopser går veldig godt overens med barn, og har teft med både småbarn og eldre barn.

Hvor mye pelsstell er det med mops?

Det er ikke all verdens med pelsstell med mops, men du må børste over den ganske jevnlig for å unngå at den røyter altfor mye.

Hvor vanskelig er det å trene en mops?

Det er ikke direkte vanskelig å trene en mops, for det er ganske smarte hunder som raskt lærer seg at det er verdt å gjøre som de får beskjed om, for da kanskje de får en godbit! Så tren mopsen din med positiv forsterker, så lærer den seg fort det du ønsker at den skal.

Egner mops seg for førstegangs hundeeiere?

Mops er en god hunderase for de som skal ha sin første hund. De er stort sett veldig snille, kommer overens med både barn, voksne og andre hunder, og er ikke spesielt vanlige å få oppdragene.

Hvor mye røyter mops?

Mopser røyter ganske mye, så det er bare å finne frem støvsugeren ofte.

Er mops allergivennlig?

Mops er ikke en allergivennlig hunderase.

Har mops tykk pels?

Mopsen har veldig tykk og tett pels som gir den god insolasjon på vinteren.

Er mops en vanlig rase?

Mops er blant de vanligste rasene vi har i Norge.

Hvem passer mops for?

Mops passer for deg som vil ha en blid og snill hund som du kan le mye av og med. Den trenger en eier som kan passe på at den får en passe mengde mat og nok med mosjon, og som har råd til å betale forsikring og veterinærbesøk.

Fungerer mops til hundesport?

Mops er ikke spesielt godt egnet til noen typer hundesport.

Fungerer mops til jakt?

Mops kan ikke brukes til jakt.

Egner mops seg til utstilling?

Mops kan gjøre det bra på utstillinger.

Hvilken raseklubb tilhører mops?

Mops tilhører raseklubben Norsk Mops Klubb (NMK).

Går mops overens med andre hunder?

Mopser går stort sett veldig godt overens med andre hunder, men som med alle hunder er det lurt å sosialisere dem fra ung alder av for å øke sjansene for at de vil godta andre hunder.

Hvor lenge lever en mops?

Den forventede levealderen til mops er på mellom 12 og 15 år. De lever med andre ord ganske lenge.

Hvor stor blir en mops?

Mankehøyden for en hannmops skal være mellom 30 og 36 cm, mens hunnene skal ha en mankehøyde på mellom 25 og 30 cm.

Hvor mye veier en voksen mops?

En voksen mops skal veie mellom 6,3 og 8,1 kg i følge rasestandarden, men det finnes nok mange mopser der ute som veier betydelig mer enn dette.

Bjeffer mops mye?

Mopser bjeffer sjeldent, men kan fint finne på å si ifra hvis det er noen som banker på døra, eller noe som beveger seg i krattet utenfor vinduet. Men det er på ingen måte noen gneldrebikkje.

Hvilket land kommer mops fra?

Man regner med at mops kommer fra Kina. Rasen er derimot registrert med Storbritannia som hjemland, så det regnes som en britisk rase.

Hvor ofte må man bade en mops?

Man må ikke ha faste badestunder med en mops, men heller bade dem etter behov.

Hvor lange turer trenger en mops?

Mopser trenger ikke spesielt lange turer, men de er heller ikke noen latsabber. De bør få minst en halvtime til en times lange ettermiddagsturer hver enste dag. Det er viktig at de får nok mosjon for å unngå overvekt. De vil neppe mase mye om å ut på tur, så du som eier må ta ansvar for at den beveger seg nok. Når de først er ute på tur er det aktive og energiske hunder.

Legg igjen en kommentar