Kooikerhund er en mellomstor spaniel som stammer fra Nederland. Det er e snill og blid hunderase som fungerer godt som både apporterende jakthund, familiehund, og en hund for aktive frilufsinteresserte.
Kjært barn har mange navn, og kooikerhund forkortes ofte bare til kooiker. Det er også noen som kaller den for hollandsk spaniel, eller bruker det originale navnet Nederlandse Kooikerhondje.
Kooikerhund kort oppsummert
- En mellomstor spaniel.
- Fungerer godt som apporterende fuglehund.
- Bør få mye mosjon.
- Trenger mye mental aktivisering.
- Elsker vann over alt annet i verden!
- Kjærlig ovenfor familien..
- .. men er sjeldent spesielt opptatt av besøk eller andre mennesker.
- Må trenes opp til å være sosial med andre hunder.
Atferd og lynne hos kooikerhund
Kooikerhund er en skikkelig arbeidshund, og dette reflekteres i atferd og lynne. Den er en blid og leken hunderase som jobber godt med eieren sin, og trives best om den blir satt i arbeid.
Rasen er kjent for at den er veldig lojal mot familien sin, samtidig som den tilsynelatende ikke bryr seg stort om fremmede. Så kooikerhunder er neppe den rasen som trives best med å hilse på fremmende som kommer på besøk ofte, og vil heller være litt reservert og holde seg i bakgrunnen.
Kooikerhunder har også en tendens til å slite litt med å være sosiale med andre hunder, og kooikere som vokser opp uten å sosialiseres med andre hunder vil slite med dette. Dersom du vil at det skal gå greit med andre hunder må den sosialiseres godt og regelmessig fra ung alder av.
Det er mange som har kooikerhunder som familiehunder, og de går ofte godt overens med barn. Samtidig er det ikke en hunderase som har et naturlig teft for barn, så den må trenes opp til å forholde seg til både små og litt større unger. Jevnt over vil de trives best med litt rolige unger, mens en del kooikere kan bli litt enslige rundt veldig aktive og viltre barn.
Merk også at kooikerhunder kan smile når den er glad, og da vises alle tennene. Dette kan forveksles som aggresjon om man ikke er kjent med det, så det er noe å ha i bakhodet for å tyde signalene riktig.
Mosjon og trening av kooikerhund
Kooikerhund er en svært aktiv hunderase, og vil trives godt om den får gode og lange turer i ulendt terreng jevnlig. Dette er en aktiv rase, og bør først og fremst holdes av familier eller personer som er glade i å gå litt lengre turer i tur og mark.
Husk at kooiker er en hunderase som er avlet frem for jakt, og hvis du ikke skal jakte med den må du prøve å oppfylle behovene de har i forhold til fysisk og mental mosjon på andre måter.
Man bør prøve å få til minst én times tur i skogen eller ulendt terreng hver dag, pluss noen kortere turer på 15 – 20 minutter på morgen og kveld. Om kooikerhunden får for lite mosjon kan den finne på å kjede seg, og bli rampete. De tåler også fint lengre turer, og har ingenting i mot om du går tur i 2 – 3 timer om dagen.
Kooikerhund er veldig glad i regn og vann, og vil bli veldig fornøyd om den får lov til å gå noen ordentlige turer i skogen selv om det er mye regn, og et vær vi mennesker som regel ikke er så glade i. Den er ennå gladere i å svømme, og er en typisk hund som alltid vil løpe ned til vannet for å ta seg en dukkert.
Kooikere er en veldig utholden og arbeidsom rase som tåler det meste.
I tillegg til å få mye daglig fysisk mosjon trenger de også en del mental trening for å trives. Om det er mulig bør de få noen oppgaver de kan bryne seg på daglig.
De fleste kooikerhunder er veldig intelligente og lettlærte, og regnes som enkle å oppdra. Hverdagslydighet går stort sett veldig enkelt, og mer avansert trening er heller som oftest ikke noe problem.
Det er noen kooikere som er litt sære og sta på treningen, men det vil variere fra hund til hund. De aller fleste er derimot ganske enkle å trene.
Kooikerhund er for øvrig en rase som responderer veldig dårlig på hard oppdragelse med kjefting, og vil fungere mye bedre om man bruker positiv forsterker og bygger treningen på tillit. Om du kjefter på hunden kan du få en svært stressa og engstelig hund.
Bruksområder for kooikerhund
Kooikerhund er egentlig en gårdshund som ble brukt på gårder for å varsle om folk og dyr, og holde skadedyr borte fra gården. Den gjør en OK jobb til dette i dag, men de siste 50 årene har det blitt avlet mer og mer på jaktbruk hos rasen.
I dag er det først og fremst en apporterende fuglehund som elsker å svømme ut for å hente fugler som har blitt skutt. Den gjør en veldig god jobb med dette, men er også en god allroundrase som fungerer fint til veldig mye rart.
Både i Norge og i Nederland er andejakt hovedoppgaven til de fleste kooikere.
Man kan også fint bruker kooikerhund til hundesport som agility, rallylydighet eller vanlig lydighet, og de kan gjøre det godt med dette. Noen bruker dem også til spor eller lignende oppgaver, og også dette håndterer de bra.
Kooikerhund er også godkjent som en egen hunderase av både NKK og FCI, så den kan brukes til utstilling så lenge hunden er registrert i en rasehundklubb.
Helsen til kooikerhund
Kooikerhund regnes som en ganske frisk rase, og har ikke noen store rasespesifikke problemer. I andre land og tilbake i tid har rasen vært plaget av epilepsi, men det har aldri vært kjent at noen norske kooiker har hatt dette.
Så hvis du leser på noen nettsider at epilepsi er et problem for rasen har de bare tatt info fra andre land uten å ha sett at dette per 2019 ikke har vært oppdaget på noen norske kooikerhunder.
Kilde: Rasespesifikke avlsstrategier (RAS) for Nederlandske Kooikerhondje.
Kooikerhunder kan ha problemer med katarakt (grå stær) som gir dem dårligere syn. Det er ofte eldre hunder på over 10 år som er plaget, men graden er ofte så lav at hunden ikke plages. Det er likevel noe å følge med på, for det kan i verste fall føre til at hunden blir blind, spesielt om hunden er nokså ung når den får det.
Som hos mange andre raser er det en viss grad av hofteleddsdysplasi (HD). Alle seriøse oppdrettere sjekker for dette hos foreldre før avl, så i praksis er det lite å bekymre seg over.
Det er også verdt å merke seg at kooikerhund er en rase som er plaget av liten genepool. Dette betyr at det er relativt få hunder igjen av rasen, og det er vanskeligere å unngå innavl enn på tallrise raser. Så langt har dette ikke ført til noen fysiske helseplager for rasen, men det kan fort utvikle seg til å bli det hvis ikke rasen forvaltes skikkelig.
Fysikken til kooikerhund
Kooikerhund skal ha en kraftig kropp som nesten ser kvadratisk ut. Mankehøyden skal være rundt 38 cm hos tisper og 40 cm hos hanner, men +- 2-3 centimeter er tillatt på utstilling.
Vekten er ikke regulert av rasestandarden, men er typisk et sted mellom 10 og 15 kg.
Pelsen er middels lang med svake bølger, og har alltid en hvit grunnfarge. Det skal være klare lys oransje/røde flekker på kroppen og på hver side av hodet.
Pelsen er middels lang med svake bølger, og har alltid en hvit grunnfarge. Det skal være klare lys oransje/røde flekker på kroppen og på hver side av hodet.
Pelsstell hos kooikerhund
Kooikerhund har vannavstøtende pels, så de er som regel ganske enkelt å ha med å gjøre når det kommer til pelsstellet. Hvis den er våt og sølete kan du enkelt nok la den tørke av seg selv, så kan du bruke en børste for å børste ut søle, skit og rusk fra pelsen når den er tørr.
Ellers er det bare å børste en gang eller to i uka, og følge med på at pelsen ikke floker seg. Vær litt ekstra oppmerksom rundt ører, på halen og på beina, da pelsen har litt lett for å floke seg på disse områdene.
Kooikerhund sin rasehistorie og utvikling
Kooikerhund ble anerkjent som en egen hunderase i Nederland på rundt 1600-tallet. Det er litt usikkert hvordan rasen ble til, men trolig ble spanske spanielraser brukt for å lage en spaniel som passet bedre som en tradisjonell gårdshund enn det spanielene allerede gjorde.
Man merker raskt at rasen også gjorde seg utrolig godt som lokkende andehund, og fungerte bra som apporterende vannfuglhund også, og rasen ble gradvis utviklet fra gårdshund til en slik type jakthund.
Kooikene i dag ser for øvrig veldig like ut som de gjorde i Nederland på 1600-tallet, så rasen har ikke endret seg stort.
I Norge så vi ikke noe til rasen før i 1994, så her i landet er det en veldig ny hunderase.
Spørsmål og svar om kooikerhund
Kooikerhund utpreger seg ikke som en spesielt god familiehund, men den kan fint tilpasses til et familieliv, gitt at dere klarer å dekke alle behovene den har både fysisk og mentalt.
Kooikerhund er ikke spesielt glad i barn, men kan læres opp til å godta unger. Den vil trives best med litt rolige og helst litt eldre barn, mens aktive småbarn vil kunne stresse den.
Det er ikke spesielt mye pelsstell med kooikerhund, da de har en selvrensende pels som bare må børstes et par ganger i uken.
Kooikerhund er både smart og lærevillig, så det regnes som lett å trene dem.
Kooikerhund er nok best for de med litt erfaring fra før av. Den er ikke direkte krevende eller utfordrende, men om man ikke er vandt til å ha hund kan mange oppleve de strenge kravene til mental og fysisk trening som overveldende. Om du skal ha en kooiker som første hund må du lese deg godt opp på rasen før du kjøper en valp.
Kooikerhund røyter en ganske normal mengde, omtrent som du ville forvente fra pelslengden dens. Gi den omega 3- og vitamintilskudd i fôret, så kan du redusere mengden røyting ganske godt.
Kooikerhund regnes ikke som allergivennlig.
Kooikerhund regnes som en sjelden rase. Per 2021 er det kun en håndfull med norske oppdrettere, og årlige kull ligger som regel på et sted mellom 2 og 6 kull per år. Så det er et ganske lite miljø med relativt få hunder.
Kooikerhund passer først og fremst for deg som er veldig aktiv, og ønsker en hund du kan bruke til å hente fugler på jakt. Om du vil ha en super hund til andejakt er det et veldig godt valg. Ellers passer rasen for friluftsinteresserte som vil ha en aktiv følgesvenn.
Kooikerhund fungerer veldig godt til de fleste typer hundesport, inkludert både rallylydighet, spor, lydighet og agility.
Kooikerhund er en kapabel jakthund til andejakt og apporterende fuglehund.
Kooikerhund kan brukes til utstilling.
Kooikerhund tilhører rasenklubben som heter Norsk Kooikerklubb. Denne er tilsluttet NKK.
For at kooikerhunder skal gå overens med andre hunder må de sosialiseres fra ung alder av, for hvis ikke kan det være vanskelig for dem. Så her må man som eier gå inn for å få dem sosialisert hvis man skal ha de sammen med andre hunder.
Den gjennomsnittlige forventede levealderen til kooikerhund i Norge er 12 til 14 år.
Kooikerhunder får en mankehøyde på 35 – 43 centimeter.
En vanlig vekt på en kooikerhund er rundt 12 – 15 kg, men noen blir også 17 – 18 kg tunge.
Kooikerhund er ikke en typisk gjeldrehund, men de vil kunne si ifra hvis det er noen som ringer på døra eller er rett utenfor huset.
Kooikerhund kommer fra Nederland / Holland.
Man trenger ikke å bade kooikerhund jevnlig, så ta bad etter behov. Den har pels som vil avstøte søle og møkk når den tørker, så man må ikke bade den hver gang den er sølete.
Kooikerhund trenger ganske lange turer, og bør få bevege seg i minst én times tid på den daglig mosjonsturen. De trives best om de får bevege seg ute i naturen.
Kooikerhund er en registrert rase som anerkjennes av NKK, og grunnen til at det ikke er noen informasjon om rasen på nettsiden til NKK har trolig å gjøre med at ingen har tatt seg tid til å skrive og publisere denne. Dette er typisk noe raseklubbene har ansvar for.
Prisen på en kooikerhund er typisk et sted mellom 18 og 25 000 kroner for en valp.