Raseprofil: Chinese crested / Chinese crested powderpuff

Chinese crested er en liten hunderase som uten tvil den vanligste nakenhunden her i Norge.

Chinese crested kommer i to varianter; den som bare heter Chinese crested (noen ganger også kalt for Chinese crested hårløs), og den som heter Chinese crested powderpuff. Powderpuff har lang silkepels over hele kroppen.

Dette er bare to pelsvarianter av samme hunden, og alt utenom genet som koder for hvor mye pels den har er likt. Med mindre annet er spesifikt nevnt i artikkelen gjelder all informasjonen for begge pelsvariantene av Chinese crested.

Les også: Oversikt over alle nakenhundraser.

Den hårløse varianten har pels på hode, ører, hale og bein. Powderpuff-varianten har pels på hele kroppen.

Chinese crested
Chinese crested. Foto publisert med tillatelse.

Chinese crested kort oppsummert

  • En liten hund som trenger relativt lite mosjon.
  • Enkel og grei å ha med å gjøre.
  • Trenger en del stell av pels og hud.
  • Det er en del avlslinjer som har dårlige hunder, så velg oppdretter med omhu.
  • Kan være litt sta og vanskelig å trene.
  • Trenger å være tett på mennesker.
  • Kan bli en «borreløshund» (følger etter eier over alt).
  • Har en del potensielle helseproblemer.
Chinese crested powderpuff
Chinese crested powderpuff. Foto: Tommy Gildseth / CC BY 3.0.

Atferd og lynne hos Chinese crested

Chinese crested er en snill og intelligent hunderase som passer inn i de fleste familier og andre boforhold. Det er en hund som virkelig trenger å være en del av familien, og trives dårlig alene.

Ikke skaff deg en Chinese crested om den skal være hjemme alene 7 – 8 timer hver dag, da denne aldri vil trives med å være så mye alene. Den passer derimot ypperlig for hjemmeværende og andre som jobber hjemmefra.

Om man bor alene med en Chinese crested er det stor risiko for at det blir en borrelåshund som følger deg fra rom til rom når du beveger deg rundt i huset. I disse situasjonene er det lurt å trene godt på å ha den alene for å unngå separasjonsangst.

Chinese crested er jevnt over en veldig sosial hunderase, og går godt overens med andre hunder og andre kjæledyr. De ser ut til å trives ekstra godt med andre hunder av samme rase, men kan fint passe sammen hos personer som har andre hunderaser fra før av.

Noen opplever at Chinese crested er skeptiske til fremmede, og holder seg i bakgrunnen når man får besøk. Som regel trenger de bare litt tid på å varmes opp når de møter nye mennesker og hunder, så går det fint etter hvert.

Ellers er Chinese crested en aktiv og livlig hund som elsker å leke når den er ute. Den vil gjerne kaste ball eller ha drakonkurranse om en leke, enten med mennesker eller andre hunder. Innendørs kan den virke litt lat, og ligger ofte og slapper av.

Om den får mulighet vil de gjerne ligge på fanget til eieren sin, og for denne rasen finnes det ingen steder som er bedre å ligge.

Det er noen Chinese crested-hunder som er fryktelig nervøse, sky og hissige, men dette skal de ikke være, og skyldes avl på dårlige foreldre. Les mer om de uønskede avlslinjene under avsnittet om helse nedenfor.

Chinese crested powderpuff
Chinese crested powderpuff på utstilling. Foto: Bonnie van den Born / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av Chinese crested

Chinese crested er ikke den rasen som trenger mest mosjon, og vil være fornøyd så lenge den får et par korte turer på morgen og kveld, og én litt lenger tur på minst en halvtimes tid i løpet av dagen.

Husk at selv om de ikke må ha mye mosjon, trenger de å få luftet seg skikkelig hver dag. De kan også fint trenes opp til å bli ganske utholdene på tur hvis man ønsker det, så det er ikke noe problem å ha de med på lange skogsturer så sant de er vandt til det.

I tillegg til vanlig, fysisk mosjon trenger de å få mental stimulering. Dette kan gjøres enten ved å ha agilityhinder den kan trene på, ved å drive lydighetstrening, eller la den løse andre oppgaver. Det er en smart hunderase som raskt vil kjede seg om den ikke får nok å bruke hodet med.

Når man skal mosjonere en Chinese crested uten pels på vinterhalvåret må den ha klær, da det blir utrolig kaldt for den om den luftes uten.

Chinese crested
Chinese crested med klær. Foto publisert med tillatelse.

Trening av Chinese crested

Chinese crested er en smart hund som kan bli riktig så lydig, men de har også en tendens til å være litt sta av seg. Når man skal trene en Chinese crested bør man være tålmodig, og vite at det kommer til å gå seg til over tid.

Som regel går både hverdagslydighet og mer avansert lydighetstrening helt fint om man bare legger en del tid i det.

Chinese crested er en rase som er veldig sensitiv for kjekt og bråk, og må trenes med en rolig trener som bruker positiv forsteker. Man må jobbe med dem jevnlig over tid for at de skal bli gode i lydighet, og dette er ikke en rase som kan lære en kommando, så husker den det i all evighet. Nei, den må bli minnet på den ved å jobbe med lydighetstreningen jevnlig gjennom hele livet.

Bruksområder for Chinese crested

Chinese crested er først og fremst en selskapshund, og er populære både som familiehund og som hund hos enslige eller par. Den trives godt sammen med andre hunder, og spesielt med andre hunder fra samme rase.

Det er populært å stille ut Chinese crested, og mange bruker dem som utstillingshunder.

Det er også mulig å bruke Chinese crested til agility, og de kan gjøre det overraskende godt der. De kan også brukes til lydighetstrening, men mest på et hobbynivå.

Chinese crested på agility
Chinese crested på agility. Foto: Ron Armstrong / CC BY 2.0.

Helsen til Chinese crested

Chinese crested er visse helseutfordringer, og dette er spesielt utbredt blant visse linjer i miljøet. Det har vært litt problemer med useriøse oppdrettere som har avlet på dårlige hunder, så det er viktig å bruke omhu når du skal velge oppdretter du skal kjøpe valp fra.

Noen linjer har store problemer med hunder som har et hissig temperament, er nervøse, skye eller til og med aggressive mot mennesker og andre hunder. Dette kan du unngå ved å bli litt kjent med foreldrene som ble brukt til avlen, så merker du raskt hva du kan forvente av valpene når de blir voksne.

Chinese crested
Chinese crested. Foto publisert med tillatelse.

Ellers er ulike øyeproblemer utbredt blant rasen, og igjen er det overrepresentert hos visse linjer. Velg valper hvor foreldrene har fått godkjent øyelysning senest 12 måneder før kullet!

Foreldrene bør også ha vært undersøkt for goniskopi, rcd3-PRA og prcd-PRA-mutasjoner, og ha kjent status for patellaluksasjon. Alle disse skal være offentlig registrert på DogWeb, så sjekk opp foreldrene der.

Du kan få hjelp til å finne sunne valper og gode oppdrettere hos Norsk Chinese Crested Klubb.

Til tross for mye info om helsen til Chinese crested er det en jevnt over sunn rase. Om du kjøper en valp fra en oppdretter som har brukt friske foreldre er den like sunn som en helt gjennomsnittlig hunderase. Følg med på potensielle øyelidelser, da alle Chinese crested kan utvikle litt diverse øyelidelser.

Nesten alle hårløse hunder kan også ha tannproblemer, så det er ikke uvanlig at Chinese crested-hunder mangler én eller flere tenner. Dette gjelder da kun den hårløse varianten, og Chinese crested powderpuff har ikke problemer med mangel på tenner.

Ellers er jo den hårløse varianten også utsatt for å bli solbrent. De bør ha solkrem når de ferdes ute i direkte sollys. Når man går turer med dem er det også en risiko for fysiske skader ved at den skraper seg opp. Uten pels til å dempe skraper fra pinner, steiner og sånt er det mye større risiko for små kuttsår på kroppen, så dette må man følge med på.

Fysikken til Chinese crested

Chinese crested er en liten hunderase, og mankehøyden skal være mellom 28 og 33 cm for hanner, og 23 – 30 cm for tisper. Det finnes to ulike kroppsvarianter, såkalt deer type som er tynn, og en cobby som har en kraftigere og tettere kropp. Begge kroppsvariantene kan kombineres med både hårløs variant og powderpuffvarianten.

Chinese crested
Chinese crested. Foto publisert med tillatelse.

Vekten kan variere litt, men er typisk mellom 4 og 6 kg. Pelsen kan komme i alle kjente fargevarianter, og alle godkjennes på utstilling.

Hos den hårløse varianten av Chinese crested skal det kun være pels på poter, hodet og halen. Pelsen der skal være myk, lett og luftig, og veldig lang.

Hos Chinese crested powderpuff skal pelsen dekke hele kroppen, og være myk og luftig.

Pels- og hudstell hos Chinese crested

Både hårløs Chinese crested og Chinese crested powderpuff krever en del stell av pels og hud, men stellet varierer selvsagt litt.

Hos hårløs Chinese crested må man børste all pelsen den har minst én til to ganger i uken. Hunden bør bades ukentlig, og huden må smøres med fuktighetskrem etter behov. Dersom huden føles tørr må den smøres.

Å stelle den hårløse varianten gjøres omtrent som når du steller vanlig menneskehud. Så her er det bare å følge med og gjøre som du ville gjort på seg selv, men bruk alltid parfymefri produkter.

Hos Chinese crested powderpuff er det mer tradisjonell stell, og du trenger først og fremst å børste den skikkelig minst én to to ganger i uka, og etter behov. Den kan godt bades med jevne mellomrom. Man trenger ikke å følge nøye med på huden til denne.

Chinese crested sin rasehistorie og utvikling

Det nøyaktige opphavet til Chinese crested er litt usikkert. Dagens mest aksepterte forklaring på opphavet er at alle de kjente nakenhundrasene stammer fra meksikansk nakenhund, men at disse skilte lag omtrent 3 – 4 000 år tilbake i tid.

Til tross for navnet mistenker forskere nå at Chinese crested først ankom Kina i nyere tid. Dessverre er det veldig lite kilder på opprinnelsen til denne hunderasen, så det er ikke sikkert vi noen gang får et godt svar på det.

Man mente lenge at rasen var populær under Han-dynastiet i Kina (rundt år 200 e. Kr.), og at den ble brukt til å bo ombord på handelsskip for å kontrollere bestanden av rotter og andre skadedyr. Det er derimot ingen kilder som med sikkerhet kan plassere Chinese crested i Kina før på 1700-tallet, så her er det ikke lett å si hva som stemmer.

Samtidig er det kilder som tyder på at det fantes nakenhunder i Kina allerede for 10 000 år siden. Det er derimot ikke mulig å vite om dette er Chinese crested, en annen kjent nakenhund eller en helt annen linje som nå er utdødd.

Moderne Chinese crested hunder har sitt opphav fra Storbritannia fra midten av 1800-tallet, som også har utviklet rasestandarden. Den ankom landet via handelsmenn som importerte den fra Kina.

Først på midten av 1980-tallet kom rasen til Norge, men har raskt utviklet seg til å være en populær og vanlig rase.

Frem til 1986 var det heller ikke lov å stille ut powderpuff-varianten. Siden kull kan fødes med både hårløse og powderpuffvarianter ble disse hundene med pels ofte gitt vekk som familiehunder eller avlivet siden de ikke hadde noen verdi for oppdrettere. I dag er derimot powderpuffvarianten sidestilt med den hårløse varianten.

Chinese crested
Chinese crested på utstilling. Foto: Bonnie van den Born / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om Chinese crested

Er Chinese crested en god familiehund?

Chinese crested regnes som en god familiehund som blir glad i alle familiemedlemmene.

Går Chinese crested godt overens med barn?

Chinese crested går som regel kjempegodt overens med barn. De er forsiktige med de mindre barna, og elsker å leke med litt eldre barn.

Hvor mye pelsstell er det med Chinese crested?

Det er en del pelsstell med Chinese crested. Powderpuff-varianten må børtes jevnlig, mens den hårløse varianten må ha mye hudstell.

Hvor vanskelig er det å trene en Chinese crested?

Det er ikke direkte vanskelig å trene en Chinese crested ettersom det er en intelligent hunderase, men noen opplever at de kan være litt sta. Man bør trene dem regelmessig for å få de skikkelig lydige.

Egner Chinese crested seg for førstegangs hundeeiere?

Chinese crested kan godt egne seg som den første hunderasen man skaffer seg, men det krever at man setter seg godt inn i de ulike behovene den har.

Hvor mye røyter Chinese crested?

Chinese crested regnes som en røytefri hunderase.

Er Chinese crested allergivennlig?

Chinese crested kan fungere hos personer med pelsallergi, og regnes som en en allergivennlig hunderase. Merk likevel at ingen hunderaser er 100 % allergivennlige, og det er alltid en risiko for at man reagerer. Hunden må bades jevnlig og huden må stelles for at den skal være allergivennlig.

Er Chinese crested en vanlig rase?

Chinese crested er en ganske vanlig hunderase, og regnes som middels tallrik.

Hvem passer Chinese crested for?

Chinese crested egner seg for personer som vil ha en søt, liten hund som ikke krever altfor mye fysisk mosjon. Den trenger eiere som har tid og energi til å gi den alt stellet pelsen og huden trenger, og som kan gi den nok mental aktivisering.

Fungerer Chinese crested til hundesport?

Chinese crested fungerer ganske bra til agility, men utpreger seg ikke på noen annen hundesport.

Fungerer Chinese crested til jakt?

Chinese crested kan ikke brukes til jakt.

Egner Chinese crested seg til utstilling?

Chinese crested er ofte en god utstillinghund, og både den hårløse pelsvarianten og powderpuff-varianten kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører Chinese crested?

Chinese crested (begge variantene) tilhører raseklubben Norsk Chinese Crested Klubb.

Går Chinese crested overens med andre hunder?

Chinese crested pleier stort sett å gå veldig godt overens med andre hunderaser.

Hvor lenge lever en Chinese crested?

Den gjennomsnittlige levealderen til Chinese crested er 12 til 14 år, og en del individer blir 16 – 17 år gamle. De lever altså ganske lenge.

Hvor stor blir en Chinese crested?

Chinese crested får en mankehøyde som er mellom 23 og 33 centimeter, så det er en ganske liten hunderase.

Hvor mye veier en voksen Chinese crested?

En voksen Chinese crested veier er sted mellom 4 og 6 kg, og hannene er noe tyngre enn tispene.

Bjeffer Chinese crested mye?

Chinese crested er jevnt over ikke en bjeffete eller gneldrete hunderase, men det er noen unntak. Så med litt trening skal de som regel ikke være bjeffete av seg, verken hjemme eller ute på tur.

Hvilket land kommer Chinese crested fra?

Chinese crested er en rase som stammer trolig fra Kina, men rasen har Storbritannia som registeringsland.

Hvor ofte må man bade en Chinese crested?

Chinese crested bør typisk bade én gang i uka, og etter behov. Men det kan variere fra hund til hund, så man må finne litt ut av det selv. Om den begynner å lukte kan det bety at det er på tide å bade.

Hvor lange turer trenger en Chinese crested?

Chinese crested trenger ikke verdens lengste turer, og blir fornøyd selv om hovedturen den dagen bare er på en halvtime. Den vil også trenge småturer på morgen og kveld for å få gjort fra seg.

Hvor mye koster en Chinese crested?

Normal pris for en Chiese crested-valp er et sted mellom 17 000 og 22 000.

Er det vanskelig å få tak i Chinese crested-valper?

Chinese crested er en relativt populær rase, så det pleier sjeldent å være spesielt vanskelig å få tak i valper. Merk derimot at det finnes en del mindre seriøse oppdrettere, så bruk heller lenger tid på å søke etter riktig valp enn å kaste dere over det første kullet dere ser.

Lukter en Chinese crested mye?

Chinese crested regnes jevnt over som en hund som lukter lite, og de steller seg selv. Men det krever at de bades ukentlig og etter behov.

Legg igjen en kommentar