De 28 hunderasene som er dyrest å forsikre

De fleste er enige i om at det er lurt å forsikre hunden sin, så slipper du å sitte med regninger på flere titalls tusen kroner hvis hunden din skader seg eller blir syk, og trenger en operasjon eller omfattende behandling.

Når man forsikrer hunden sin er det som forsikringer flest hvor du betaler en fast månedlig sum som forsikrer opptil en viss sum. Som regel kan man forsikre for behandlinger et sted mellom 30 og 60 000 kroner, med en egenandel mellom 10 og 25 %, pluss den faste egenandelen på 1 000 til 2 500 kroner.

Den månedlige summen du må betale for å forsikre hunden din vil avhenge av mange faktorer, men hvilken hunderase det er har veldig mye å si. Noen hunderaser er nemlig 4 – 5 ganger så dyre å forsikre som de billigste hunderasene! For mange kan det jo ha mye å si om man må betale 150 kroner i måneden for forsikringen, eller nærmere 600 kroner i måneden for den samme typen forsikring.

Jeg har derfor tatt kontakt med flere ulike forsikringsselskaper for å få deres vurdering på hvilke hunderaser som er dyrest å forsikre. Nedenfor har jeg samlet inn 28 av hunderasene som regnes som de dyreste å forsikre, så hvis man vil ha en billig forsikring bør man styra unna disse hunderasene.

Det er viktig å være klar over at listen aldri kan være 100 % riktig, for forsikringspriser er ulike hos de ulike forsikringsselskapene, og kan også endre seg over tid, bli påvirket av helsetilstanden til dyret fra før av, og kan avhenge av alder. Hos noen forsikringsselskaper er visse hunderaser dyre, mens de samme rasene er billigere hos andre. Så listen blir kun å regne som omtrentlig.

Du bør derfor se på listen som en veiledende liste over omtrent hvor mye du kan forvente å betale for å forsikre disse hunderasene.

1) Mops

Mops er en søt, liten hunderase med mye personlighet i en liten hund. Den er kjent som hundeverdenens klovn, og på alle måter en fantastisk familiehund. Den er likevel en av de hunderasene som jevnt over er dyrest å forsikre hos alle forsikringsselskap!

Grunnen til at mops er så dyr å forsikre er fordi den har en haug genetiske sykdommer. Mange av disse skyldes den korte snuten dens. Dette kombinert med at den har en tendens til å bli overvekt gir en rase som har stor risiko for å oppnå ulike pusteproblemer i løpet av livet sitt. De har også utstikkende øyne som har veldig lett for å få fysiske skader.

I tillegg til puste- og øyeskader har de også litt diverse annet, så det er jevnt over dyrt å skulle forsikre en mops.

Pris for å forsikre en ung mops: ca. 600 kr per måned.

Lær mer om mops på raseprofilen dens her.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

2) Amerikansk bulldog (Ikke NKK-anerkjent rase)

Amerikansk bulldog er en stor, muskuløs og veldig aktiv hund som har vært avlet frem for å være en gårdshund. Den er per 2021 ikke anerkjent av NKK, men stamboken føres av Norges Hunders Landsforbund (NHL).

Det er en ganske krevende rase for de som er spesielt interesserte. Den er forbudt i flere stater i USA, men er lovlig her i Norge. Om man importerer dem fra utlandet må man ha med en DNA-test for å kunne vise til at den ikke har blanding av ulovlige hunderaser i seg, da det er mange som har krysset inn andre kamphundraser med amerikansk bulldog i andre land.

Helsetilstanden til amerikansk bulldog er relativt OK, men de har ofte store problemer med albueleddsdysplasi (AD) og hofteleddsdysplasi (HD) på grunn av størrelsen deres. De har også en del øyeproblemer og kreft, og er jevnt over en hunderase som er veldig dyr å forsikre.

Pris for å forsikre en ung amerikansk bulldog: ca. 600 kr per måned.

Amerikansk bulldog
Amerikansk bulldog. Foto publisert med tillatelse.

3) Irsk ulvehund

Irsk ulvehund er en av verdens største hunderaser, men det er ikke bare den store størrelsen som gjør den dyr å forsikre. Dette er nemlig også en rase som er kjent for å leve veldig kort, og gjennomsnittlig levealder er kun litt over 7 år. De er stort sett veldig friske til de når rundt denne alderen, men da får også nesten alle en eller annen dødelig sykdom.

Irske ulvehunder har blant annet problemer med magedreining, noe som er en kostbar operasjon som fører til stor risiko for at de dør. De er også utsatt for ulike hjerteproblemer.

Når det er sagt, så er irsk ulvehund en utrolig god hunderase som er kjent for å være en skikkelig vennlig kjempe. Disse enorme hundene kan fort veie over 90kg, men er samtidig også kjent for å være utrolig flinke med både små og store barn. De er veldig rolige innendørs, men har en eksplosiv energi når de er ute og løper, akkurat som andre mynder.

Les også: Hvordan unngå magedreining.

Pris for å forsikre en ung irsk ulvehund: ca. 600 kr per måned.

Les mer om irsk ulvehund på raseprofilen dens her.

Irsk ulvehund
Irsk ulvehund. Foto: Tim Felce / CC BY-SA 2.0.

4) Grand danois

Også grand danois er en helt enorm hunderase som har den høyeste mankehøyden av alle hunderasene. Dette er selvsagt med på å gjøre at den er dyr å forsikre, for når man først trenger medisin, utstyr og behandling av disse kjempene blir det dyrt.

Akkurat som hos irsk ulvehund er grand danois en hunderaser som jevnt over er veldig frisk og fin, helt til den når en alder av 6 – 8 år, hvor veldig mange av dem utvikler sykdommer som fører til at de dør. Gjennomsnittlig levealder er derfor også bare mellom 5 og 7 år her i Norge.

Grand danois har også store utfordringer med magedreining når de blir eldre, og dette er en kostbar operasjon som trolig er med på å trekke forsikringsprisen for rasen opp.

Grand danois er først og fremst en selskapshund, og er ofte en super familiehund. Det er verdt å merke seg at dette er en rase som kan være litt sta, og den store størrelsen gjør at det er veldig vanskelig å leve med en hund som ikke er lydig nok. Man bør derfor ikke skaffe seg en grand danois med mindre man føler seg trygg på at man klarer å få den skikkelig lydig.

Pris for å forsikre en ung grand danois: ca. 500 kr per måned.

Les mer om grand danois på raseprofilen dens her.

Grand danois
Grand danois. Foto publisert med tillatelse.

5) Fransk bulldog

Fransk bulldog er en populær familiehund, som egner seg veldig godt hos familier hvor man kan mosjonere nok med hunden. Dette er en hundeklovn akkurat som mopsen, og de elsker å være midtpunktet i familien.

De går ganske godt sammen med barn, men krever jevnlig og gode turer og mental aktivisering. Det kan være en skikkelig fin hund, men en annen ting den deler med mopsen er at den har en del ulike sykdommer og plager.

Franske bulldogger er derfor relativt dyre å forsikre i forhold til størrelsen. De er en rase med relativt kort snute, og kan ha pusteproblemer og problemer med å regulere kroppstemperaturen. Det er en del individer som får allergier og ulike hudlidelser, samt at rasen har problemer med ulike typer ryggproblemer.

I tillegg til de arvelige sykdommene har franske bulldoger også lett for å få heteslag på varme sommerdager, så det er noe man som eier på være obs på.

Pris for å forsikre en ung fransk bulldog: ca. 450 kr per måned.

Fransk bulldog
Fransk bulldog. Foto publisert med tillatelse.

6) Chow chow

Chow chow er en skikkelig unik og spesiell hunderase, med et utseende som kan minne mer om en løve enn en ulv, og en personlighet som kan minne mer om en katt.

Om du skal ha en chow chow må du sette deg godt inn i behovene. Dette er en rase som ofte kalles for en enmannshund, så de krever mye arbeid om de skal passe inn i en familie. De vil sjeldent være aggressive mot barn og andre mennesker, men som oftest har de heller ingen interesse av andre enn hovedeieren sin.

Chow chow er jo en stor hund, og dette kombinert med at det er en del arvelige, genetiske sykdommer hos rasen har ført til en svindyr forsikringssum. De aller vanligste problemene hos rasen er ulike øyeproblemer, og det er en god del ulike sykdommer knyttet til øyne som kan inntreffe.

En del chow chower har også pusteproblemer, allergier, hudeksem, ulike øreproblemer, og albueleddsdysplasi. Hofteleddsdysplasi (HD) kan også forekomme, men er ikke like vanlig som AD.

Pris for å forsikre en ung chow chow: ca. 600 kr per måned.

Les mer om chow chow på raseprofilen dens her.

Chow chow
Chow chow. Foto publisert med tillatelse.

7) Dobermann

Dobermann er en kjempesnill hunderase som passer for deg som vil ha en hund som krever mye av deg. En dobermann er nemlig en skikkelig arbeidshund, og bør få arbeidsoppgaver for å trives. Om den får nok mental trening kan den derimot være helt ypperlig som familiehund.

Dette er en rase som passer best for seg som er helt sikker på at du kan gi den en skikkelig luftetur og mentale treningsoppgaver hver eneste dag.

Forsikringssummen for en dobermann er ganske høy. Dette skyldes ikke bare størrelsen, men også diverse sykdommer. Dobermanner kan få det som heter wobblers syndrom, en genetisk sykdom hvor ryggmargen blir presset sammen, og hunden blir sjanglete.

Rasen har også ulike hjerteproblemer, hofteleddsdysplasi, allergi, hudsykdommer og problemer med kneleddene.

Pris for å forsikre en ung dobermann: ca. 600 kr per måned.

Dobermann.
Dobermann. Foto publisert med tillatelse.

8) Engelsk bulldog

Engelsk bulldog er en artig hunderase. Denne lille kraftpluggen er en lojal familiehund som har relativt store krav til mosjon og aktivisering. Den var en gang i tiden brukt som kamphund, men i dag regnes det som en rolig selskapshund.

Man må være veldig flink til å gi hunden nok mosjon, da overvekt er veldig farlig for dem ettersom de har så kort nese.

Dessverre er også engelsk bulldog en rase med mange store helseproblemer. Den har jo veldig kort snute og et underbitt, og dette gir hunden pusteproblemer. De er veldig sensitive for heteslag, og man må følge godt med på hunden sin når det er varmt ute.

Det er også veldig vanlig med ulike øyesykdommer innad i rasen. Hudfolder rundt om på kroppen må renses daglig for å unngå at den får ulike hudsykdommer eller infeksjoner.

For øvrig er det også en rase hvor de fleste ungene fødes med keisersnitt, da hodet er for stort for at tispa kan føde valpene naturlig. En del engelske bulldoger sliter med hofteleddsdysplasi, og også ganeproblemer finnes hos rasen.

Det er med andre ord en hunderase som har mange ulike problemer, og dette reflekteres selvsagt i prisen du må betale for å forsikre den.

Pris for å forsikre en ung engelsk bulldog: ca. 600 kr per måned.

Engelsk bulldog
Engelsk bulldog. Foto publisert med tillatelse.

9) Rottweiler

Rottweiler er en av de mest populære hunderasene her i Norge, men det er også en hunderase som enkelt får plass på listen over hunderasene som er dyrest å forsikre.

For selv om rottweilere er populære hunder, er de utsatt for en del potensielle genetiske sykdommer og lidelser. Rottweiler er trolig den rasen som er mest utsatt for hofteleddsdysplasi. I tillegg er det ikke helt uvanlig med beinkreft, albueleddsdysplasi og degenerativ myelopati (DM) i rasen.

Her er det altså en del skumle sykdommer og lidelser som kan dukke opp, og som er ganske vanlige i rasen. Rottweiler er derfor veldig dyr å forsikre.

Ellers er rottweiler en stor og tettbygd rase som stort sett har et veldig vennlig lynne. De er arbeidshunder, og bør få mye turer og mental aktivisering. Det er absolutt best om man kan tilby dem en «jobb», selv om de også kan fungere som rene familiehunder hvis man for eksempel trenger agiltiy eller lydighet med dem.

Pris for å forsikre en ung rottweiler: ca. 600 kr per måned.

Rottweiler
Rottweiler. Foto publisert med tillatelse.

10) Shar pei

Shar pei er en kinesisk hund som har bakgrunns som både jakthund, vakthund og kamphund.

I dag er den første og fremst en selskapshund, selv om den også kan være en god brukshund. Det sies at den kan passe godt inn i familier, men den har et stort vokterinstinkt man må passe på. Her er det viktig med konsekvent dressur fra tidlig alder av.

Som med mops må man vasker foldene i ansiktet og andre steder på shar pei for å unngå hudproblemer. Om man ikke gjør dette ofte nok blir det infeksjoner. Ellers har rasen en tilstand som heter Shar pei-feber hvor de får feber og leddhevelse, samt ulike stoffskiftesykdommer og bittfeil.

Jevnt over er shar pei en rase med en del rasespesifikke sykdommer og utfordringer, så forsikringssummen er derfor ganske høy for denne hunderasen.

Pris for å forsikre en ung shar pei: ca. 450 kr per måned.

Shar pei
Shar pei. Foto publisert med tillatelse.

11) Sankt bernhardshund

Sankt bernhardshund er en av de rasene i verden som kan ha en vekt på over 100 kg når de er fullvoksne, så dette er en virkelig spesiell hund.

De er som oftest en harmonisk familiehund, men de kan være litt sta, så det er viktig å begynne med trening fra ung alder av. Å ha en hund på 80 – 100 kg som er sta og nekter å gjøre som den får beskjed om er ikke neo moro!

I tillegg til at de er store hunder, er det også en del arvelige sykdommer som er utbredt blant rasen. Vanligst er hofteleddsdysplasi, albueleddartrose og diverse øyesykdommer.

Pris for å forsikre en ung Sankt bernhardshund: ca. 600 kr per måned.

Sankt bernhardshund
Sankt bernhardshund. Foto: Svenska Mässan, redigering: Pitke / CC BY 2.0.

12) Newfoundlandshund

Newfoundlandshund er en enorm hund som stort sett er veldig gode familiehunder. De krever en del pellstell akkurat som man kan forvente fra den lange pelsen deres, og vil alltid røyte en del. Det er en behagelig og avslappet hunderase som er populær som selskapshund. De elsker vann, og benytter enhver mulighet til å bade!

Dessverre er newfoundlandshund også en hunderase med en del ulike helseproblemer. De har ofte hofte- og albueleddsdysplasi, og sliter med diverse hjertesykdommer. En del hunder har også ulike øyeproblemer, problemer med knærne og diverse allergier.

Det er derfor en hunderase som er ganske dyr når det kommer til forsikringen, og du må regne med å bruke mye penger både på forsikring og på fôr til disse fine kjempene.

Pris for å forsikre en ung newfoundlandhund: ca. 600 kr per måned.

Newfoundlandshund
Newfoundlandshund. Foto: Koefbac / CC BY-SA 4.0.

13) Miniature bull terrier

Miniature bull terrier er en liten hunderase som rett og slett er en miniatyrvariant av den mer kjente bull terrieren. Det er en energisk selskapshund som trenger mental aktivisering og mye mosjon.

Selv om disse miniature bull terrierene blir bare 6 – 15 kg tunge har de en heftig forsikringssum på nivå med mops sin, og er både en risiko med tanke på litt ulike sykdommer, så vel som en risiko fordi de er altfor modige.

Miniature bull terriere har nemlig en tendens til å skade seg, da de ikke vurderer farer på en god måte. Å hoppe fra et vindu i andre etasje, løpe i full fart mot en bil i fart, eller overvurdere hvor langt de klarer å hoppe over en sprekk er alle ekte faremomenter for en miniature bull terrier.

I tillegg har de en tendens til å spise ting de ikke burde, og operasjon for å fjerne fremmedlegemer fra tarm og magesekk er relativt vanlig. Genetisk betingede sykdommer og utfordringer som hudproblemer, nyresykdommer og hjertefeil forekommer også.

Pris for å forsikre en ung miniature bull terrier: ca. 600 kr per måned.

Miniatyr bull terrier og null terrier cc1
Miniature bull terrier til høyere, og vanlig bull terrier til venstre. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

14) Engelsk mastiff

Engelsk mastiff er en stor og tung hunderase hvor store hanner kan veie over 120 kg! Da er det kanskje ikke så rart at den har en dyr forsikringssum, for med over 100 kg kroppsvekt trenger man mye medisin og utstyr når det skjer noe med den.

Rasen var egentlig en kamphund, men i dag er den brukt som en selskapshund, og passer godt som familiehund, gitt at man har en konsekvent og tydelig flokkleder.

Hos engelsk mastiff er det litt diverse rasebetingede sykdommer som hofteleddsdysplasi og øyeproblemer. Rasen er også utsatt for magedreining, noe mange hunder får problemer med når de begynner å bli eldre.

Pris for å forsikre en ung engelsk mastiff: ca. 600 kr per måned.

English Mastiff
English Mastiff. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

15) Olde english bulldogge (ikke NKK-anerkjent rase)

Olde english bulldogge er nok en rase som ikke er anerkjent av NKK, men det er likevel rase som mange har, selv om den ennå er ganske ukjent her i Norge. Rasen ble avlet frem for å ligne med på den utdødde rasen old english bulldog.

Om du skal forsikre en olde english bulldogge må du ut med ganske heftige summer i måneden, selv om det er store debatter rundt hvorvidt rasen er spesielt frisk eller ikke. Som mange andre hunderaser er det en del linjer som sliter med hofteleddsdysplasi.

De fleste er likevel enige i at olde english bulldogge er en friskere rase en vanlig engelsk bulldog, da den ikke har det samme underbittet og like mange hudfolder.

Pris for å forsikre en ung olde english bulldogge: ca. 600 kr per måned.

Olde english bulldogge
Olde english bulldogge. Foto: Don Pelon / CC BY-SA 3.0.

16) Basset hound

Basset hound er en gammel jakthunderase som først og fremst holdes som selskapshunder nå om dagen. Det er en svært hengiven og snill hund med et fredelig temperament.

Dette er også en rase som har en del ulike helseproblemer. Som man sikkert kan gjette seg frem til har den utfordringer med ørene, da disse enorme ørene har lett for å få infeksjoner. Den er også utsatt for diverse øyeproblemer, samt hudinfeksjoner.

I tillegg sliter basset hound med ryggproblemer som følge av den litt rare kroppsfasongen. Den har en rygg som gjør at det er sjanse for vridningsbelastning som kan føre til ryggprolaps, noe som er både vondt og kostbart.

Pris for å forsikre en ung basset hound: ca. 450 kr per måned.

Basset hound
Basset hound. Foto publisert med tillatelse.

17) Dalmatiner

Dalmatinere er kanskje en av de mest karakteristiske hunderasene som finnes, med sine sorte flekker på den kritthvite kroppen. Det er en energisk og aktiv hunderase som kan brukes til mye rart, selv om den heller ikke er utpreget god til noe annet enn å være en fin selskapshund.

Jevnt over er de fleste dalmatinere friske og sunne, men forsikringsprisen er nokså høy grunnet at en del av dem kan få en sykdom som gjør at de utvikler urinsteiner. Ellers forekommer en del vanlige tilstander som hofteleddsdysplasi, allergi, døvhet og øyeproblemer hos rasen, selv om de ikke er mer utsatt enn en gjennomsnittlig hunderase.

Pris for å forsikre en ung dalmatiner: ca. 450 kr per måned.

Les mer om dalmatiner på raseprofilen dens her.

Dalmatiner
Dalmatiner. Foto publisert med tillatelse.

18) Faraohund

Faraohund er en spisshund som kan minne veldig mye om en urmynde, som har bakgrunn som jakthund.

Det er litt rart med faraohund, da forsikringssummen for denne rasen er relativt høy. Likevel er det på alle måter en sunn rase, og mange regner den som godt over gjennomsnittlig sunn. Det er ingen store genetiske lidelser hos rasen, men likevel koster den ganske mye å forsikre.

Pris for å forsikre en ung faraohund: ca. 450 kr per måned.

Faraohund
Faraohund. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 2.0.

19) Flat-coated retriever

Flat-coated retriever er lange ifra like kjent som golden eller labrador, men det er likevel en populær retrieverrase for de som ønsker seg en brukshund. Denne egner seg utrolig godt som en apporterende fuglehund, samtidig som den er både snill og rolig hjemme. Som med andre jakthunder må den mosjoneres godt for å trives.

Helseproblemene til flat-coated retriever er først og fremst at den har høy disposisjon til en del ulike typer kreft. Den har kortere gjennomsnittlig levealder enn andre hunder i samme størrelse, og omtrent halvparten av hundene dør av en eller annen type kreft.

Pris for å forsikre en ung flat-coated retriever: ca. 450 kr per måned.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto publisert med tillatelse.

20) Leonberger

Leonberger er ennå en av disse enorme hunderasene, og er en utmerket familiehund som trives godt med litt erfarne hundeeiere som har nok tid til å gi den all pelsstellet den krever.

Som med alle andre store hunderaser er det jo litt arbeid med en leonberger, og man må jobbe skikkelig godt med oppdragelsen fra den er liten valp.

Dessverre er leonberger en av de rasene som er aller mest utsatt for hofteleddsdysplasi og albueleddartrose. Om ikke disse to plagene var nok er den også predisponert for flere ulike typer kreft, og har en gjennomsnittlig levealder på bare rett over 7 år.

Pris for å forsikre en ung leonberger: ca. 450 kr per måned.

Leonberger
Leonberger. Foto: Dafping / CC BY-SA 3.0.

21) Bull terrier

Bull terrier er en artig, liten skrue. Denne mellomstore hunden har en tendens til å være skikkelig sta samtidig som den er en skikkelig klovn. Det er ikke enkelt å bo med en bull terrier uten å få noen gode latterkuler fra tid til annen! Den er likevel et stabeist som trenger en konsekvent eier som kan sette grenser, og ikke blir fornærmet om hunden prøver å pushe disse grensene fra tid til annen.

Bull terriere har ingen store arvelige lidelser, men forsikringssummen er ganske høy fordi dette er en rase som er kjent for å være veldig tøff. Til tider altfor tøff. De har mye større risiko for operasjoner hvor veterinær må fjerne fremmedlegemer fra mage og tarm enn de fleste andre raser, og har også større risiko for å skade seg fra fall, kollisjoner og lignende på grunn av hvor uredde de er.

Pris for å forsikre en ung bull terrier: ca. 350 kr per måned.

Les mer om bull terrier på raseprofilen dens her.

Bull terrier
Bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

22) Pekingeser

Pekingeser er en liten hunderase med potensialet for å gro utrolig lang pels. Dette er en veldig intelligent hunderase som også kan være skikkelig sta av seg, og er en utmerket familiehund eller selskapshund for de som har mulighet til å sette av nok tid til å trene dem.

Dette er en av rasene som har ganske lite krav til mosjon, så den kan passe selv for folk som ikke liker å gå ut i skogen i en time hver eneste dag. Det er likevel alltid slik at hunder må luftes daglig, selv om de ikke trenger enorme mengder mosjon.

Pekingesere har noen helseproblemer, og mest kritisk er ryggproblemer hvor de blant annet har skiveutglidning. Dette kan heldigvis behandles. Ellers har de også ulike øyesykdommer, nyrestein, kneskålluksasjon og hudproblemer.

Til tross for at pekingesere har litt ulike helseproblemer er de kjent for å leve veldig lenge, og gjennomsnittlig levealder er faktisk over 14 år. Så selv om de har litt ulike problemer er det sjeldent at disse korter ned livene deres.

Pris for å forsikre en ung pekingeser: ca. 450 kr per måned.

Pekingeser
Pekingeser. Foto publisert med tillatelse.

23) Skotsk hjortehund

Skotsk hjortehund er nesten en liten miniatyrvariant av irsk ulvehund, selv om miniatyr er helt feil ord. Dette er jo tross alt hunder som blir rundt 40 – 45 kg tunge, så de er også noen vennlige kjemper akkurat som storebroren irsk ulvehund.

Dette er en super familiehund for deg som vil ha en stor hund med stri pels, og som har mange av de koselige myndetrekkene. Den er nemlig eksplosiv energisk ute, og må få løpe fritt flere ganger i uken. Samtidig er den stort sett veldig stille og rolig når den er innendørs.

Til tross for en relativt høy forsikringssum er skotsk hjortehund en jevnt over sunn hunderase med få arvelige sykdommer. Den har derimot hjerteproblemer som ofte ender med døden, så forventet gjennomsnittlig levealder er kun 9 – 11 år.

Pris for å forsikre en ung skotsk hjortehund: ca. 450 kr per måned.

Les mer om skotsk hjortehund på raseprofilen dens her.

Skotsk hjortehund
Skotsk hjortehund. Foto: Sisteskrik / CC BY-SA 3.0.

24) Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier har på kort tid gått fra å være en relativt ukjent hunderase til å bli en av de mest populære hunderasene i hele Norge – og spesielt i By-Norge.

Det er likevel en arbeidshund som trenger skikkelige menger med både fysisk og mental mosjon, men er en stabil og lojal familiehund når den får oppfylt kravene den har.

Staffer (som de gjerne kalles) er jevnt over en hardfør rase uten all verdens med arvelige lidelser og sykdommer, men kan som mange andre raser være utsatt for diverse øyesykdommer. Den kan også få litt ulike hudsykdommer og nyrestein.

Man må også følge med på en sykdom som heter L2-HGA eller L-2 hydroksyglutaric aciduria. Dette er en sykdom som gir demenslignende symptomer, og du kan få en ustabil hund som har helt merke oppførsel. Heldigvis er denne sykdommen sjelden.

Forsikringssummen er relativt høy selv om det ikke er noen utpreget sykdomsutsatt rase.

Pris for å forsikre en ung staffordshire bull terrier: ca. 450 kr per måned.

Lær mer om staffordshire bull terrier på raseprofilen dens her.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

25) Skotsk terrier

Skotsk terrier er en liten, kompakt terrier som er kjent for å være både sta, verdig og modig. Denne er en god turvenn og familiehund hvis du har mulighet til å gi den nok mental og fysisk trening, og er villig til å ta på det ansvaret den lange pelsen krever.

Skotsk terrier er jevnt over sunne, men rasen er likevel utsatt for visse problemer. Mest alvorlig er en spesiell muskelforstyrrelsessykdom som forårsaker krampe. De er utsatt for visse typer kreft, og diverse øyensykdommer. Dette har ført til at forsikringssummen er overraskende høy for denne lille hunden. Ironisk nok er sykdommene stort sett ekstremt sjeldne her i Norge.

Pris for å forsikre en ung skotsk terrier: ca. 450 kr per måned.

Les mer om skotsk terrier på raseprofilen dens her.

Skotsk terrier
Skotsk terrier. Foto publisert med tillatelse

26) Pomeranian

Pomeranian er en veldig liten hunderase som regnes som en miniatyrvariant av tysk spitz. Det er en liten vakthund som ikke er redd for å si ifra hvis det er noen som kommer på besøk!

En pomeranian trenger ikke stort til mosjon, da den lille kroppen gjør at den må jobbe mye selv på kortere turer. Den liker derimot godt å få bruke hodet sitt, så man bør sette av mye tid til mental aktivisering.

Rasen har store problemer med patellaluksasjon, men risikoen kan i stor grad reduseres ved å finne en seriøs oppdretter som kun bruker friske dyr som er sjekket for dette.

Ellers har pomeranian diverse øyeproblemer, hårtapsproblemer og luftrørsproblemer som gir hoste. Dette har til sammen ført til at forsikringssummen er ganske høy selv om hunden er veldig liten.

Pris for å forsikre en ung pomeranian: ca. 450kr per måned.

Les mer om pomeranian på raseprofilen dens her.

Pomeranian
Pomeranian. Foto publisert med tillatelse.

27) Russisk Toy

Russisk toy er en relativt ny hunderase som er kjent for den lille størrelsen sin. Til tross for at de er knøttsmå har de mye personlighet, og dette er absolutt en hund man blir glad i. Den er lettstelt, krever ikke for mye, og er enkel å ha med å gjøre.

I andre land har rasen blitt veldig populær som en «veskehund», men husk at det er en helt normal hund som har like behov som hunder flest.

Jevnt over er russisk toy en sunn rase, selv om den har noen småproblemer. Spesifikt for rasen er problemer med tannfellingen, da mange hunder ikke feller alle melketennene. Disse må trekkes om de ikke faller av seg selv!

Ellers kan de også fort få tannstein, så man må være veldig flink med tannpussen av disse små rakkerne.

Som hos mange andre småhunder er de også utsatt for patellaluksasjon. Alt dette har til sammen ført til en ganske høy forsikringssum for en veldig liten hund.

Pris for å forsikre en ung russisk toy: ca. 450 kr per måned.

Russisk toy
Russisk toy. Foto: NiaNike / CC BY-SA 4.0.

28) Schæferhund

Schæferhund, også kjent som schäfer, er en populær hunderase som brukes både som brukshunder til ulike oppgaver, samt fungerer fint som familiehunder hos aktive mennesker. Det er likevel ikke en rase som passer inn i en hvilken som helst familie, for schæferhunder har store krav til både fysisk og mental mosjon daglig.

Schæfer er dessverre en ganske syk rase, og er blant de hunderasene som har flest genetisk arvelige sykdommer. De har stor risiko for ulike typer kreft, stor risiko for både hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD). I tillegg kan de få diverse mage- og tarmsykdommer, hjertesykdommer, skjelettsykdommer, diverse øyesykdommer, våteksem, allergi, magedreining, blødersykdom, epilepsi og muskelsvinn i rygg og ledd.

Det er jo ikke morsom liste å lese, men det er viktig å være klar over disse tingene før man får seg en schæfervalp. Dette er også grunnen til at det er ganske dyrt å forsikre schæferen sin.

Pris for å forsikre en ung schæfer: ca. 450 kr i måneden.

Schæferhund med valp
Schæferhund med valp. Foto publisert med tillatelse.

Forsikringspris kan bety mer enn at disse rasene er sykere enn andre raser

Det er mange som automatisk tenker at de hunderasene som er de sykeste, også er de som er minste friske. Og selv om det kan virke logisk er det langt ifra så enkelt.

Man merker nemlig raskt at det er en del store hunder på listen over de hunderasene som er dyrest å forsikre. Og det er jo ikke så rart, for en grand danois som skal opereres krever mye mer utstyr enn når en liten terrier skal ha samme operasjonen. Både utstyr og medisinutgifter blir høyere, og ofte tar de samme tingene også lenger tid.

Dette fører til at sluttsummen man betaler for å behandle en stor hund er mye høyere enn når samme behandling må tas på en liten hund. Og da blir jo prisene for å forsikre disse store hunderasene dyrere.

I tillegg er det verdt å merke seg at noen hunderaser er disponert for sykdommer som er dyre å behandle, men som ikke nødvendigvis er så farlige for hunden. Også i disse tilfellene vil det bli høre forsikringssummer for å forsikre hunderasen, selv om det ikke nødvendigvis trenger å betyr at hunden er spesielt plaget av sykdom av den grunn.

Alle forsikringspriser er individuelle

Husk også at når man forsikrer hunden sin, så er det en individuell vurdering av hunden. Og det er mye mer enn bare rasen som har noe å si for summen det koster å forsikre hunden sin, og både kjønn, alder, bosted og mye annet kan faktisk påvirke prisen.

Alle prisene i denne artikkelen har tatt utgangspunkt i hva den billigste hundeforsikringen koster for en rase. Vi brukte en ung hannhund som eksempel da vi kontaktet ulike forsikringsselskap for å få en oversikt over hvilke raser som var dyrere. Alle prisene er derfor kun eksempler, men bør gi en grei indikasjon på hva du kan forvente å betale i måneden.

Legg igjen en kommentar