Heteslag hos hund: Slik håndterer du heteslag

Det er mange hunder som dør av heteslag, hver eneste sommer! Den vanligste årsaken til at hunden dør av heteslag er at de blir etterlatt i varme biler, men hunder kan også få heteslag på stranda, når de mosjoneres eller når de bare er ute i sola for lenge.

Heteslag er en veldig alvorlig lidelse som fører til skader på indre organer, etterfulgt av død, så hvordan skal man håndtere situasjonen hvis man mistenker at hunden har heteslag?

Hvis du mistenker at hunden din har fått heteslag skal du kontakte og reise til veterinær med det samme! På veien må du sørge for at hunden kjøles ned og får rikelig med kaldt vann. Bruk et vått håndkle for å kjøle ned hunden på vei til veterinæren.

Når hunder får heteslag teller hvert eneste minutt, og det er ikke anbefalt å avvente situasjonen for å se om det går seg til. Ring veterinæren med det samme, og begynn arbeidet med å kjøle ned hunden samtidig.

Hunden kjøles ned med et vått håndklede, samtidig som den må få tilgang til ferskt vann. Vannet kan godt være kaldt, men ikke iskaldt.

Schæferhund som drikker
Schæferhund som drikker. Foto publisert med tillatelse.

Symptomer på heteslag

De første symptomene på heteslag er at hunden peser, og søker etter kalde områder hvor den legger seg flatt ut med magen mot gulvet. Om det ser ut som om hunden prøver å kjøle ned magen er det et tydelig første tegn på heteslag.

Samtidig er det vanlig at hunden sikler, får tørre og røde slimhinner i munnen og rundt øyne, har høy puls og virker urolig. Noen hunder virker også vimsete eller forvirrede.

Om hunden får symptomer som at den faller sammen, ikke orker å reise seg opp, sliter med å puste eller blir vinglete kan det være tegn på alvorlig heteslag. Det samme gjelder hvis den kaster opp eller får blodig diaré. Da må dere rett til veterinær!

I noen tilfeller kan også hundene besvime og bli bevisstløse.

Noen hunder får alle symptomene, mens andre bare får noen få. Alle hunder reagerer ulikt, så det er viktig å kjenne hunden din, og legge merke til når den oppfører seg unormalt.

Slik unngår du heteslag hos hund

Heteslag kan i nesten alle tilfelles unngås ved at man tar noen enkle forhåndsregler på sommerhalvåret.

Først og fremst må du aldri la hunden stå alene i en bil på sommeren. Selv om det er på formiddagen og bilen står i skyggen skal det veldig lite til før kroppstemperaturen til hunden øker til et farlig nivå.

Så enkelt og greit, bare la vær å ha hunden alene i bilen under noen omstendigheter når det er sommer. Selv når det er overskygget kan det være en risiko for at det blir veldig varmt i bilen.

I tillegg må man være obs på å ha hunden i direkte sollys om sommeren. Unngå å ha hunden steder hvor den ikke kan trekke seg inn i skyggen når den ønsker, og sørg for at den alltid har tilgang til rent og friskt vann når den er ute på sommeren.

Man må også være forsiktig med å drive hard mosjon når det er veldig varmt eller direkte sol ute, da dette er svært farlig med tanke på heteslag. Hunder kan ikke regulere kroppstemperaturen ved å svette slik som vi mennesker kan, men må regulere dette ved å pese. Så hvis den må jogge eller løpe vil den bruke all pustingen på dette, og vil ikke kunne regulere kroppstemperaturen sin.

Les også: Slik sjekker du om asfalten er for varm for hunden.

Om du har en hund med veldig tett pels bør du vurdere om du skal klippe den på sommeren. Klipp da vekk den ekstra pelsen, og ikke bruk maskin for å skinne den.

Mops i bilvindu
Mops i bilvindu. Foto publisert med tillatelse.

Når er det på tide å tilkalle veterinær hvis hunden har heteslag?

Hvis hunden får alvorlig heteslag, eller et heteslag du sliter med å kontrollere må du tilkalle veterinær med det samme. Om du oppdager det veldig tidlig kan det være mulig å behandle selv ved å gi vann og kjøle hunden ned, selv om vi likevel anbefaler å kontakte veterinær for sikkerhets skyld.

Det anbefales også å kontakte veterinær for å få en sjekk av hunden selv om du klarte å håndtere heteslaget selv. For de kan i noen tilfeller få skader som må behandles selv om de ikke døde av heteslaget. Du vet aldri hvordan det står til med nyrene til hunden din før det plutselig er for sent, men hos veterinær kan du få sjekket om det har kommet skade på noen av de indre organene dens.

Slik behandler veterinærer heteslag

Hos veterinæren behandles som oftest heteslag ved nedkjøling av hunden, og væskebehandling. Det betyr at de hele tiden følger med på kroppstemperaturen samtidig som de tilfører nok væske til hunden.

Hvis det er et alvorlig heteslag kan også hunden få krampestillende medisiner, og få tilført ekstra oksygen i kroppen.

Underveis tas det blodprøver av hunden for å følge med på blodet og hvordan det står til med de indre organene til hunden.

I noen tilfeller må hunden være hos veterinæren til observasjon i flere dager etter selve intensivbehandlingen.

Golden retriever hos veterinær
Golden retriever hos veterinær. Foto publisert med tillatelse.

Derfor får hunder lettere heteslag

Hunder får heteslag mye lettere enn mennesker, da de ikke kan kjøle ned kroppen ved å svette på samme måte som vi mennesker kan.

Istedenfor å svette kjøler hunder ned kroppen ved å pese. Dette fungerer som oftest bra, men om de for eksempel står i en bil hvor temperaturen i bilen blir høyere enn kroppstemperaturen vil pesingen få omvendt effekt, og da tar det ikke lange tiden før hunden får alvorlig heteslag.

Hunder kan dø av heteslag

Det er verdt å merke seg at heteslag hos hund er alvorlig, og det er mange hunder som dør av heteslag. Hvis du er for treg med å komme deg til veterinær eller ikke klarer å få kjølt den ned i tide, vil hundens organer blir skadet, og i verste fall betyr dette at den dør.

Det er derfor bedre å dra én gang for mange til veterinæren enn én gang for lite.

Noen hunder er spesielt utsatt for heteslag

Hunder med kort snute er spesielt utsatt for heteslag, da disse har vanskeligere for å regulere kroppstemperaturen enn det hunderaser med lang snute har. Dette er fordi de peser mindre effektivt.

Det betyr at dersom har har en shar pei, mops, bulldog eller andre raser med kort snute så må du være ekstra forsiktig med tanke på overoppheting.

Også noen hunderaser som har veldig lang pels er ekstra utsatt for heteslag, som visse polarhunder og hunder som finsk lapphund, tibetansk mastiff, kanadisk eskimohund eller leonberger. Dette kan til en viss grad unngås ved å klippe hundene, men man må likevel være ekstra forsiktig.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto publisert med tillatelse.

Jevnt over er også valper mer utsatt for heteslag, og man må være ekstra påpasselige med små valper om sommeren.

Til slutt må det også nevnes at overvektige hunder er ekstra eksponert for heteslag, uansett rase. Dette er fordi dette gjør det vanskeligere å kjøle ned kroppen ved pesing.

Dette må du gjøre om du ser en hund i en varm bil

Nå håper vi du har forstått hvor farlig heteslag kan være, men hva gjør man hvis man mistenker at noen andre sin hund har fått heteslag? Det er dessverre slik at mange hunder dør av heteslag når de forlates i en bil, og du som oppdager denne situasjonen kan bidra.

Hvis du ser en hund i en bil du mistenker er varm må du gjøre følgende:

  1. Kontakt eieren. Send en SMS med «REGNR XX12345» til 2282 så får du navn og telefonnummer til eieren. Ring eier med det samme for forklar bekymringen din.
  2. Kontakt politiet. Om du ikke får kontakt med eier er neste steg å ta kontakt med politiet. Bruk helst 02800, men bruk nødnummer 112 hvis du tror det er akutt.
  3. Knus ruten for å få ut hunden. Knus en annen rute enn den nærmeste hunden, og lås opp døren innenfra for å slippe ut hunden. Om det er fare for hundens liv er dette helt lov, og du får ikke noe erstatningsansvar, men du bør ha prøvd å få kontakt med eier og politi først, eller kunne argumentere for at det sto om liv og død.

PS. Om du ser en Tesla med hund i bilen, ta en titt på den store skjermen før du eventuelt knuser ruten. Om det står «Dog mode» eller «Hundemodus» i store bokstaver på den store skjermen i forsetet betyr det at aircondition er på, og at temperaturen er komfortabel for hunden selv om bilen er slått av.

2 kommentarer om “Heteslag hos hund: Slik håndterer du heteslag”

    • Hei, Vidar.

      Så fint at du likte artikkelen. Da er i alle fall hundene dine trygge mot heteslag i sommer 🙂

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar

Legg igjen en kommentar