Raseprofil: Dvergvedder

Dvergvedder er en liten kaninrase, og en av de mest populære rasene blant de som driver med kanin. Den lille størrelsen på 1,4 kg til 2 kg gjør dem enkle i drift, og det rolig sinnet deres gjør at de passer godt som familiekaniner.

De fleste som har dvergveddere har de som familiekaniner, og de regnes som flotte kjæledyr for barn på grunn av hvor snille og rolige de er, og ikke minst den hendige størrelsen deres.

Dvergvedder kan gjøre en god jobb innenfor kaninhopping hvis man ønsker å drive med det. På engelsk heter rasen Holland Lop.

På raseprofilen til dvergvedderen tar vi for oss det som er verdt å vite om rasen, men vi kommer ikke til å gå i detalj om alt som gjelder for alle kaninraser (som bur, temming, fôring eller lignende). Les mer om generell kaninhold ved å klikke her.

Dvergvedder
Dvergvedder. Foto publisert med tillatelse.

Dvergvedder sin fysikk og utseende

Dvergveddere kommer i nesten alle de mulige kaninfargene, og standardfargene fawn, viltblå, viltgul, viltgrå, blå og hvit er godkjente. I tillegg kommer den i alle mulige kombinasjoner av disse seks fargene.

Alle dvergveddere har hengeører, og dette medfører litt ekstra stell i form av at man må følge med på at det ikke blir infeksjoner i øret. Hengeørene er rundt 12 centimeter lange.

Merk at ørene er stående frem til 4 til 6 måneders alder. Det betyr at du ofte kjøper kaninunger med stående ører, men det er likevel dvergveddere, og ørene kommer til å legge seg etter hvert.

Halen er kort, rett og fluffy. Pelsen er relativt langhåret.

Som nevnt ovenfor er vekten mellom rundt 1,4 kg til rundt 2 kg, men ifølge rasestandarden er 0,9 kg til 1,8 kg tillat, mens 1,41 kg er idealvekten.

Dvergvedder
Dvergvedder. Foto: Bcwarner / CC BY-SA 4.0.

Hold av dvergvedder

Dvergveddere er rolige kaniner som er relativt enkle å tamme. Om du ønsker en kanin som vil sitte på fanget og få kos kan dette være et godt valg.

Som med alle andre kaniner må man ha tålmodighet når man skal temme dvergveddere, men disse er et godt utgangspunkt for de som ikke har all verdens med kaninerfaring fra før av.

Som med alle andre kaniner kan usteriliserte hanner være litt ekstra nappete og rampete, spesielt når de holdes i nærheten av kaninhunner.

Dvergveddere er kjent for å være ganske lekne av seg, og er absolutt en rase som setter pris på om de får tilgang til et par-tre kaninleker i buret sitt.

Les også: De mest populære kaninrasene.

Dvergveddere
Dvergveddere. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av dvergvedder

Dvergvedder har ingen spesielle krav til fôr utover det man vanligvis gir til kaniner. Det betyr en god fôrblanding beregnet for kanin, tilgang til mye ferskt høy døgnet rundt, og litt godbiter i form av frukt og grønnsaker fra tid til annen.

Rasen har ikke spesielt anlegg for å verken bli undervektig eller overvektig, men som med alle kaninraser må man følge litt med.

Les mer om fôring av kaniner her.

Dvergvedder sin rasehistorie

Dvergvedder ble utviklet i Nederland i 1949 ved at Adrian de Cock rett og slett bestemte seg for å lage en dvergvariant av fransk vedder. Han tok utgangspunkt i to franske veddere som begge var for små til å følge rasestandarden, og etter flere år med selektiv avl fikk han en ny type vedder som var mye mindre enn originalen.

Til sammen brukte han 14 år med avlsarbeid før rasen ble godkjent som en egen kaninrase i 1964. Da har massen til kaninrasen blitt redusert fra 5 -6 kg til kun 1,5 til 2 kg.

En dvergvedder
En dvergvedder. Foto publisert med tillatelse.

Dvergvedder sin helse

Dvergvedder regnes som en sunn kaninrase, og har ingen spesielle, arvelige sykdommer. Så lenge de behandles godt vil de stort sett være friske, men de er selvsagt tilbøyelige til å få alle de andre sykdommene som alle kaniner kan få.

Spørsmål og svar om dvergvedder

Er dvergvedder en god kaninrase som sin første kanin?

Dvergveddere er snille og rolige kaniner som er enkle å temme, så de egner seg godt som første kaninrase man har. Det er likevel viktig å sette seg godt inn i rasen og generell kaninhold.

Kan man ha en dvergvedder alene?

Verken dvergvedder eller andre kaniner bør stå alene i buret, og må alltid bo minst to stykker sammen.

Er det vanskelig å få tak i en dvergvedder?

Dvergvedder er blant de aller mest populære kaninrasene, og det er også de som er blant de enkleste å få tak i. Det finnes mange private oppdrettere, og det er som oftest mange kaninunger til salgs på Finn.

Hvor mye koster en dvergvedder?

Prisen for en renraset dvergvedder er som regel et sted mellom 400 kr og 1 000 kr per kaninunge. Prisen avhenger av oppdretter, pelsvariant og stamtavle.

Kan man få kjøpt renraset dvergvedder i dyrebutikken?

Det er ikke direkte vanlig å se verken dvergvedder eller andre renrasede kaniner til salgs på dyrebutikken, men det skjer fra tid til annen, så det er mulig.

Finnes det dvergvedder med stående ører?

Frem til dvergvedderne er 4 til 6 måneder gamle har de stående ører. Noen klarer også å reise ørene til å stå i en kort periode helt frem til de er 2 – 3 år gamle, men etter den tid vil få eller ingen klare å holde ørene reist lenger.

Hvilket land kommer dvergvedder fra?

Dvergvedder har Nederland som opprinnelsesland.

Kan man stille ut dvergvedder?

Dvergvedder er godkjent av både NK og ARBA, så den kan stilles ut både i Norge og utlandet.

Hvor lenge lever en dvergvedder?

Gjennomsnittlig levealder for en dvergvedder er rundt 7 år.

Legg igjen en kommentar