De 7 mest populære kaninrasene

I Norge finnes det 64 ulike kaninraser som er godkjent av Nordisk Kaninstandard, så selv om det ikke er like mange raser som hos hund er det mange forskjellige.

I denne artikkelen skal vi ikke ta for oss alle de 64 kaninrasene, men heller se litt nærmere på 7 av de aller mest populære og vanlige kaninrasene. For de aller fleste er disse gode valg, for ingen av disse har blitt populære uten god grunn til det.

Jeg håper listen nedenfor kan fungere som en fin inspirasjon for deg som vurderer å skaffe deg en renraset kanin.

1) Dvergvedder

Dvergvedder er en av de aller mest populære kaninrasene her i landet, og det er ikke rart i det hele tatt. En dvergvedder blir nemlig ikke altfor stor, er enkel å temme, er enkel å ha med å gjøre, og er jevnt over en helt super kanin. Hengeørene er også med på å gjøre den supersøt. så det noen av grunnene til at denne kaninrasen er så utbredt her i Norge.

Les mer om dvergvedder på raseprofilen dens her.

En dvergvedder
En dvergvedder. Foto publisert med tillatelse.

2) Løvehode

Løvehode er nok en populær kaninrase, og de fleste antar at dette er den nest mest populære kaninrasen her i Norge. Løvehodekaniner er også ganske små kaniner, og voksne kaniner blir ikke mer enn rundt 1,5 kg.

Ikke bare har de en hendig størrelse, men de er også smarte, kosete og veldig ålreite å ha med å gjøre. Disse passer godt inn i de fleste familier!

Med denne rasen må man regne med en del pelsstell, for pelsen rundt hodet må børstes ofte for å unngå at den tover seg.

Les mer om løvehode på raseprofilen dens her.

Løvehodekanin
Løvehodekanin. Foto: Emmaima / CC BY-SA 4.0.

3) Hermelin

Hermelin er en av verdens minste kaninraser, og en voksen hermelin veier faktisk bare rundt 1 kg! Også disse kan bli veldig tamme og kosete om man setter av tid til å trene dem, og fungerer godt hos de fleste typer hjem. De fungerer godt med andre dyr som hunder og katter, så det er ikke så rart at det er en populær rase.

Les mer om hermelin på raseprofilen dens her.

Hermelin
Hermelin. Foto: TinyForest / CC BY-SA 2.5.

4) Hvit land

Hvit land er kanskje ikke et navn de fleste er kjent med, men det er faktisk den kaninen det holdes flest av i Norge. Grunnen er at den brukes til kjøttproduksjon, så her er det ikke så rart at den er overrepresentert i antall. Det er likevel mange som holder dem som vanlige kjæledyr også.

Originalt kommer hvit land fra Danmark, og rasen er kjent for sin kritthvite pels, mellomstore størrelse og røde øyne. De er ikke uvanlige å se til salgs i dyrebutikker eller på Finn, men det er ikke alltid de selges som rasekanin, men heller som en ukjent type kanin.

5) Angora

Angora er en kaninrase de fleste sikkert kjenner til fra før av, for disse er jo kjent for den vanvittige pelsen deres. En angorakanin kan nemlig brukes til å produsere ullfiber som kan brukes for å lage garn. De som har angorakanin her i Norge gjør det sjeldent fordi de ønsker garnproduksjon, men heller fordi det er en spennende kaninrase som er overraskende grei å ha med å gjøre.

Alle angorakaniner trenger en del pelsstell, og du som eier må følge med ganske ofte. Om du er for treg med pelsstellet vil den kunne tove seg, og det er smertefullt for kaninen når du må gre det ut.

De fleste tenker nok på angorakaniner som kritthvite, og det er ikke så rart. Det er nemlig veldig vanlig med albinovarianter av angorakaniner, men de kommer også i ulike farger. Så selv om hvit/albino er mest vanlig finnes de også i andre farger.

Angorakanin
Angorakanin. Foto publisert med tillatelse.

6) Fransk vedder

Det mest karakteristiske med fransk vedder er de vanvittige hengeørene dens. Disse er ofte lange nok til at de subber i bakken!

Men kaniner er jo så mye mer enn bare ørene sine, og slik er det jo selvsagt med fransk vedder også. Det er nemlig en kaninrase som er kjent for å være veldig rolig, omgjengelig med både voksne og barn, og som er snill og tålmodig. Hva mer kan man vel be om fra en kanin?

Fransk vedder er litt større enn mange av de andre populære kaninene på listen, og idealvekten er rundt 5,5 til 6,5 kg.

Les mer om fransk vedder på raseprofilen dens her.

Fransk vedder
Fransk vedder. Foto: srokacz.pl / CC BY-SA 4.0.

7) Belgisk kjempe

Hvis du synes dvergvedderen var stor bør du ta en titt på en belgisk kjempe. Denne enorme kaninen kan fort veie over 8 kg, og det har vært flere kaniner som har blitt veid til å være over 13 kg tunge. Vi synes bildet av den belgiske kjempen sammen med en shetland sheepdog nedenfor sier sitt!

Belgisk kjempe er for øvrig en veldig fin og snill kanin som regnes som veldig enkelt å temme. Om du vil ha en stor og snill kjempe er det et godt valg, men størrelsen betyr også betydelig dyrere fôrutgifter og større krav til områder den kan oppholde seg på.

Les mer om belgisk kjempe på raseprofilen dens her.

En belgisk kjempe med et shetland sheepdog.
En belgisk kjempe med et shetland sheepdog. Foto: Stamatisclan / CC BY-SA 3.0.

2 kommentarer om “De 7 mest populære kaninrasene”

  • Hei, Mathilde.

   Belgisk kjempe er stort sett veldig godt egnet som familiekaniner, så lenge de får nok plass til å boltre seg på. Disse bør få være veldig mye fritt utenfor buret, helst flere timer daglig.

   Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar