Raseprofil: Fransk vedder

Fransk vedder er en populær kaninrase som er ment kjent for de vanvittige hengeørene sine. Det er en snill og omgjengelig kaninrase som passer godt for dere som vil ha en stor kaninrase som kjæledyr. Voksne franske veddere blir opptil 6 kg tunge, og voksne skal ha en minstevekt på 5,51 kg for å kunne stille til utstilling.

Den største fordelen med en fransk vedder er hvor rolig den er. Franske veddere er nemlig så rolige at noen mener de er for rolige. Den er derfor helt perfekt hvis du ønsker deg en kanin som kan ligge og kose på fanget, og synes det er mindre viktig at den spretter rundt på gulvet for å utforske.

På engelsk kalles fransk vedder for french lop.

Les også: De mest populære kaninrasene.

Fransk vedder
Fransk vedder. Foto: srokacz.pl / CC BY-SA 4.0.

Fransk vedder sin atferd

Fransk vedder er en rolig kaninrase. Den går godt overens med mennesker, og knytter tette bånd til eieren sin. Den passer perfekt for deg som vil ha en stor kanin som liker å sitte på fanget.

Det er stort sett veldig enkelt å temme franske veddere, og de slår seg ofte raskt til ro når de flytter hjemmefra. Det er en tålmodig kaninrase som kan fungere OK med barn, men som alle andre kaniner skal man passe på at barna ikke håndterer de for røft, da alle kaniner er relativt sarte dyr som raskt kan knekke ribbein eller lignende.

Fransk vedder
Fransk vedder. Foto: ArkadiuszKulesza / CC BY-SA 4.0.

Om hold av fransk vedder

Noe av det første man merker seg med fransk vedder er de store ørene og den enorme størrelsen. En fransk vedder tilhører nemlig kjempekaninrasene sammen med belgisk kjempe og tysk kjempeschecke, så dette er en helt enorm kanin.

Den store kroppen betyr også at man trenger ekstra stor plass når man skal ha en fransk vedder. Buret den sover i må være ganske stort, og som alle andre kaninraser må den få lov til å være utenfor buret store deler av dagen.

Fransk vedder er relativ enkelt å ha med å gjøre så lenge den får mat, får løpe fritt, og får kos. Det er viktig å være flink til å passe på at de får i seg nok mat, for dette er en kaninrase som har raskt for å bli undervektig hvis de ikke får nok fôr.

Når man har fransk vedder er det viktig å følge nøye med på ørene. De store hengeørene har nemlig en risiko for å utvikle bakterier på grunn av dårlig lufttilførsel, så man må sørge for at disse er rene. Ta en ukentlig sjekk.

Fransk vedder
Fransk vedder. Foto: ArkadiuszKulesza / CC BY-SA 4.0.

Fransk vedder si fysikk og utseende

Det mest utpregede med en fransk vedder er de store hengeørene dens. Disse kan bli så lange at de stikker ned i bakken når kaninen har hodet lavt. Ørene er dekt med hår.

Fransk vedder kan komme i alle kaninfarger med alle typer tegninger, og alle sammen blir godtatt under utstilling. Normal viltgrå som den avbildet rett under er derimot uten tvil mest vanlig.

Fransk vedder
Fransk vedder. Foto: srokacz.pl / CC BY-SA 4.0.

Fôring av fransk vedder

Fransk vedder er en rase som sliter litt med å nå idealvekten, og de trenger et næringsrikt kaninfôr av høy kvalitet for å nå dette. Man må regne med å gi disse mye fôr, og 2,5 dl med kraftfôr om dagen per kanin er normalt. Men det avhenger litt av kaninen din og vekten dens.

Gode kaninpellets er Oxbox Adult Rabbit og Science Selective Rabbit. Disse har alle næringsstoffene kaninen trenger, og bør gis ved siden av daglig høy.

I tillegg til kraftfôr skal de som alle andre kaniner ha tilgang på fersk høy hele tiden, og i ubegrensede mengder.

Fransk vedder
Fransk vedder. Foto: ArkadiuszKulesza / CC BY-SA 4.0.

Helsen til fransk vedder

Fransk vedder er en forholdsvis frisk kanin, og har ingen store rasespesifikke problemer. Den har hengeører, og krever stell deretter. Om man ikke er flink med å rense ørene kan man risikere at det blir fuktig miljø der som fører til ørebetennelse.

Fransk vedder sin rasehistorie

Fransk vedder er en gammel rase som først dukket opp en gang på 1800-tallet. Den ble avlet frem ved at man brukte engelske veddere som ble krysset med fransk villkanin, og målet var å få en stor kanin med hengeører. Disse skulle brukes til kjøttproduksjon, og har vært populære siden den gang.

Fransk vedder
Fransk vedder. Foto: ArkadiuszKulesza / CC BY-SA 4.0.

Spørsmål og svar og fransk vedder

Hvor mye kan en fransk vedder veie?

Det er ingen øvre grense for vekt på utstilling, og franske veddere kan veie ganske mye. 7 – 8 kg er ikke unormalt.

Er fransk vedder egnet for førstegangseiere?

Mange regner fransk vedder som litt for krevende for de som vil ha sin første kanin. Den er enkel å temme, men

Hvor lenge lever en fransk vedder?

Den forventede levealderen til en fransk vedder er 5 – 6 år. Du kan legge til 2 – 4 år hvis den er kastrert.

Er det vanskelig å få tak i en fransk vedder?

Franske veddere er nokså populære, så det er sjeldent vanskelig å få tak i unger fra en oppdretter.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar