Raseprofil: Griffon bruxellois

Hvis du er ute etter en liten, robust og artig hunderase kan griffon bruxellois være rasen for deg. Dette er nemlig en aktiv hunderase som elsker å være midtpunktet i enhver forsamling.

Griffon bruxellois er én av tre griffon-raser, men selv om det er tre raser er de veldig like i både hvordan de oppfører seg og hvordan de er å ha med å gjøre. De to andre, griffon belge og petit brabancon kan også fødes i samme kull som griffon bruxellois, og det er først og fremst pelsen som er ulik.

Griffon bruxellois har nemlig langhåret pels, griffon belge har stri pels, og petit brabancon har kort pels. I Norge regnes de som tre ulike raser, mens de regnes som samme rase i både USA og mane andre land verden over.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Griffon bruxellois kort oppsummert

  • En super selskapshund.
  • Ganske intelligent og lettlært.
  • Trenger ikke all verdens med fysisk mosjon.
  • Kan fort bli en enmannshund om den får lov til det.
  • Pleier å snorke.
  • Trenger mye mental aktivisering.
  • Noen rasespesifikke helseproblemer man må følge med på.
Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Atferd og lynne hos griffon bruxellois

Griffon bruxellois er en veldig aktiv og livlig liten hund som har et høyt energinivå. Det er en rase som knytter veldig tette bånd til eieren sin, og hvis den skal bo sammen med flere personer er det viktig at man jobber for å unngå at den velger seg én favoritt og glemmer resten.

Det er mange griffon bruxelloiser som blir litt bjeffete av seg, og rasen har raskt for å bli vokterhunder som sier ifra når det kommer noen på døren eller lusker i buskene utenfor huset. De er sjeldent gneldrete mot andre hunder når man er ute på tur.

Man opplever ofte at en griffon bruxellois blir sentrum i flokken, da det uttrykksfullt ansiktsuttrykket dens kombinert med den energiske atferden ofte fører til morsomme situasjoner.

Griffon bruxellois er en hund som vil mistrives sterkt om den vil være mye alene. Den trenger å få være sammen med noen store deler av dagen, og aller helst eieren sin. Dette er en rase som passer bedre for pensjonister, hjemmeværende eller personer som jobber hjemmefra, enn for personer som drar på jobb 8 timer om dagen.

Noen opplever at griffon bruxelloiser blir rampete eller destruktive om de må være for lenge alene hjemme.

En griffon bruxellois blir ekstremt glad i eierne sine, og så lenge man unngår at den får en klar favoritt knytter den tette bånd med alle den bor med. De fleste vil derimot være litt reserverte og uinteresserte i fremmede som kommer på besøk.

Alle griffon bruxelloiser blir glad om den får være med eieren sin på ting, og vil foretrekke å bli med fremfor å måtte vente hjemme mens eieren er ute.

Griffon bruxellois kan fungere godt som en familiehund, men da er det et par ting man må være litt obs på. For det første kan den bli litt for voldsom for små barn, spesielt barn som synes det kan være litt skummelt med raske bevegelser. For det andre har den lett for å utvikle seg til å bli en enmannshund om man lar den, så pass på at alle i familien bidrar med turer, mating og trening hvor den får godbiter for å unngå dette.

Når man skal ha griffon bruxellois sammen med barn må man passe litt på at den ikke blir for voldsom med barnet. I utgangspunktet er den veldig flink med barn, men det er jo en veldig energisk og actionorientert hunderase, så det kan fort bli voldsomt for noen barn.

Stort sett går griffon bruxellois godt overens med andre hunder og dyr, men også dette bør man jobbe med fra ung alder av for å være sikker på at skal gå fint. Ofte ser de ut til å trives veldig godt i flokk med andre hunder fra samme rase.

Rasen har en tendens til å bli litt bjeffete av seg innendørs, og vil absolutt si ifra hvis det er noen som banker på døren eller kommer inn på det hunden ser på som sitt territorium.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: I, Johami / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av griffon bruxellois

For veldig mange er griffon bruxellois den perfekte hunden når det kommer til fysisk mosjon. En griffon bruxellois trenger ikke spesielt lange daglige turer, men blir gledelig med på lange turer hvis den ønsker det.

Så hvis du bare vil gå 20 – 30 minutter på ettermiddagen er dette nok for hunden, men samtidig kan du ta den med på lengre turer i helgene når du har tid til det.

Som alle hunder må den trenes til å tåle lengre turer, og man må gjøre det gradvis. Om den bare har fått kortere turer i mange år kan man ikke plutselig ta den med på lang joggetur uten å tilvenne den det først.

Griffon bruxellois regnes derfor som en veldig tilpasningsdyktig hunderase når det kommer til den fysiske mosjonen.

En griffon bruxellois trenger også mye mental aktivisering. Det er en smart rase, og hvis den ikke får brukt hodet sitt vil du merke det. Man bør derfor sette av tid til mental aktivisering av hunden daglig, og gjerne trene den til å bruke snuta til å lukte seg frem til gjenstander eller godbiter.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Trening av griffon bruxellois

I utgangspunktet er griffxon bruxellois veldig lettlærte av seg, men dessverre kan de også være litt sta. Hvis man har god tålmodighet er det derimot en enkel rase å dressere, og ting som hverdagslydighet bør gå veldig enkelt og greit for de fleste.

Det anbefales å trene griffon bruxellois med positiv forsterker hvor du belønner riktig oppførsel fremfor å straffe negativ oppførsel. Bruk gjerne en klikker samtidig, så lærer de seg raskt hvordan de skal trenes.

Bruksområder for griffon bruxellois

Historisk sett var griffon buxellois en hund som ble brukt for å fange rotter, men i dag er den primært en selskapshund. Den kan også gjøre det ålreit på agility, utstilling og lydighet, og det er en god rase å bruke som besøkshund.

Man bør se på bruksområder innenfor lydighet og agility som en hobby, da den kan blir flink til det, men aldri helt klare å hevde seg mot mer lærevillige raser.

I dag brukes rasen åpenbart ikke som rottefanger lenger, da det ikke lenger er behov for dette.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois Foto: Томасина / CC BY-SA 3.0.

Helsen til griffon bruxellois

Griffon bruxellois er en sunn hunderase, og til tross for en kort snute har den ikke mange av sykdommene og helseplagene som ofte følger med. Ifølge statistikk fra raseklubben har den ikke noen større sjanse for å måtte oppsøke veterinær enn en gjennomsnittlig hund.

Likevel er det jo noen ting man må følge med på med en griffon bruxellois, og det vanligste problemet hos rasen er patellaluksasjon eller andre kneskålproblemer. Diverse øyeskader og urinstein er også relativt vanlig hos rasen.

Ellers er det som mange småraser viktig at man er flink med tannstellet for å unngå diverse skader på tennene og tannkjøttet.

Den kan også få problemer med ørene om de ikke renses ofte, da det er fort gjort at det blir tett og fuktig luft inne i øret. Dette unngår du ved å stelle ørene en gang i uken.

Fysikken til griffon bruxellois

Griffon bruxellois er på alle måter en liten hund, og vekten til en voksen hund ligger som regel et sted mellom 3,5 kg og 6 kg.

Den har en robust og kraftig kropp og god beinstamme. Snuten skal være kort. Halen er krøllet opp over kroppen.

Pelsen være lang, og den har et tydelig skjegg i fjeset. Kun rød pelsfarge er godkjent.

Pelsstell hos griffon bruxellois

Det meste av pelsstellet hos griffon bruxellois går i å børste pelsen dens et par ganger i uken. Man må også kamme over det lange ansiktshåret så ofte som nødvendig, men typisk må man gjøre dette daglig eller annenhver dag.

Man må nappe pelsen til griffon bruxellois to til fire ganger i året. Dette er noe de fleste eiere gjør selv, men det krever en spesiell teknikk, så spør gjerne oppdretter om de kan vise deg hvordan det gjøres når du henter valpen din. All pelsen utenom pelsen i ansiktet skal nappes.

Det er noen som foretrekker å klippe dem istedenfor å nappe dem, men det fører til at pelsen mister fargen, blir mykere, og tåler regn dårligere.

Ellers treger griffon bruxellois å bades når den er veldig møkkete eller sølete, men om den ser fin og ren ut trenger du ikke å ta rutinemessige bad. Husk at pelsen er laget for å motstå regn og smuss, og denne egenskapen vil svekkes om den bades for ofte.

Fôring av griffon bruxellois

Som regel går fôringen av griffon bruxellois helt problemfritt, og den kan spise helt vanlig fôr beregnet for små hunderaser. Det er derimot lurt å være litt obs på at små hunder har rask fordøyelse, og bør heller få flere og mindre måltider hver dag istedenfor ett stort måltid.

Om røyting hos griffon bruxellois

Man regner en griffon bruxellois som en røytefri hunderase under visse forhold. For å unngå at den skal røyte må du nappe den ofte nok, og man børster pelsen jevnlig. Om du ikke er flink med pelsstellet vil den røyte, men røyter minimalt om den blir børstet ofte nok.

Griffon bruxellois sin rasehistorie og utvikling

Griffon bruxellois stammer originalt fra Belgia hvor den og de to andre griffon-rasene ble avlet frem for å fungere som rottejegere. Disse ble ofte brukt av omreisende kjerrer som trengte en liten hund til å kvitte seg med rotter og andre smågnagere.

Selve rasen stammer fra ulike andre raser, og det er trolig både affenpincher, Cavalier King Charles spaniel, ulike terriere og mops hos en griffon bruxellois.

Spørsmål og svar om griffon bruxellois

Er griffon bruxellois en god familiehund?

Griffon bruxellois er en helt ålreit familiehund, så lenge den tilpasses det, og man er klar over at den kan være veldig energisk. Den bør derimot bo i en familie hvor minst én person er hjemme hos den mesteparten av dagen.

Går griffon bruxellois godt overens med barn?

Griffon bruxellois går i utgangspunktet veldig godt overens med barn, og er naturlig ganske flink med dem. Det store problemet er at den kan være litt i overkant energisk og rask, og det kan være litt skummelt eller stressende for små barn. Pass på at de ikke river barna overrenne uten å mene det.

Hvor mye pelsstell er det med griffon bruxellois?

Det er litt pelsstell med griffon bruxellois. Pelsen må nappes 2 – 4 ganger i året, og ellers må den børstes jevnlig. Man må også børste over pelsen i ansiktet daglig.

Hvor vanskelig er det å trene en griffon bruxellois?

Griffon bruxellois er en veldig smart hunderase, men

Egner griffon bruxellois seg for førstegangs hundeeiere?

Griffon bruxellois kan fint fungere for deg som skal ha din første hund. Den har ingen spesielle utfordringer.

Hvor mye røyter griffon bruxellois?

Med riktig stell er griffon bruxellois omtrent røytefri, men det krever at den plukkes så ofte som det trengs, og børstes et par ganger i uken.

Er griffon bruxellois allergivennlig?

Griffon bruxellois regnes ikke som en direkte allergivennlig hunderase.

Er griffon bruxellois en vanlig rase?

Griffon bruxellois er en ganske vanlig rase, og det er mange oppdrettere av den.

Er det vanlig å kupere halen til en griffon bruxellois?

Det er helt normalt å kupere halen til griffon bruxellois i mange deler av verden, men i Norge er det heldigvis ikke lovlig.

Hvem passer griffon bruxellois for?

Griffon bruxellois passer best til personer som er hjemmeværende og har mye tid til å være sammen med hunden. Den passer best for enslige eller par, men kan også fungere som en familiehund.

Fungerer griffon bruxellois til hundesport?

Griffon bruxellois fungerer greit til lydighet og agility, så de kan godt brukes til hundesport.

Kan man dra på joggetur med en griffon bruxellois?

Selv om griffon bruxellois i utgangspunktet ikke krever så mye fysisk mosjon, kan den fint bli med på joggeturer om man trener den opp til det. Så ikke ta med svigemors ellers så late griffon bruxellois på et halvmaraton, men start smått og øk gradvis

Fungerer griffon bruxellois til jakt?

Griffon bruxellois brukes ikke til jakt.

Egner griffon bruxellois seg til utstilling?

Griffon bruxellois kan gjøre det godt på utstilling.

Hvilken raseklubb tilhører griffon bruxellois?

Griffon bruxellois tilhører raseutvalget som heter «Griffonrasene» som er underlagt Norsk Miniatyrhundklubb.

Går griffon bruxellois overens med andre hunder?

Griffon bruxellois er ikke noen utpreget sosial rase, men kan som regel gå fint overens med andre hunder hvis man bruker god til på å sosialisere dem fra ung alder av.

Hvor lenge lever en griffon bruxellois?

Den forventede levealderen til griffon bruxellois er et sted mellom 12 og 15 år, og rundt 13 år er vanligst. Den lever altså relativt lenge.

Hvor mye veier en voksen griffon bruxellois?

En voksen griffon bruxellois skal veie et sted mellom 3,5 kg og 6 kg, selv om det finnes hunder som veier både mindre og mer enn dette.

Bjeffer griffon bruxellois mye?

Griffon bruxellois er en hunderase som har relativt enkelt for å være seg å bjeffe, og kan fort utvikle seg til å bli en gneldrebikkje hvis man ikke jobber godt med den fra ung alder av. Men de vil stort sett alltid bjeffe litt.

Hvilket land kommer griffon bruxellois fra?

Griffon bruxellois kommer fra Belgia.

Hvor ofte må man bade en griffon bruxellois?

Griffon bruxellois trenger kun å bades etter behov, og bør ikke bades for ofte.

Hvor lange turer trenger en griffon bruxellois?

Griffon bruxellois trenger ikke spesielt mye fysisk mosjon, og hvis du gir den 10 – 15 minutter på morgen og kveld, og 20 – 30 minutter i løpet av dagen blir den stort sett fornøyd. Den kan godt få mer hvis du har mulighet og ønske om lengre turer.

Hvordan uttaler man egentlig griffon bruxellois?

Uttalelsen av griffon bruxellois er noe som «gri-fuhn bru-sel-waa». Endingen -ois skal på en måte høres ut som «waa» eller «wah».

Legg igjen en kommentar