Jogge med hund: slik trener du hunden til å løpe med deg

Hunder trenger mye fysisk aktivitet, og for mange er joggeturer med eier en god måte å få brukt kroppen sin på. De aller fleste hunder kan fungere godt som treningspartnere til både korte og lengre joggeturer, men før man tar med hunden sin på løpeturer er det viktig å gjøre den klar for det.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan få hunden din med på joggeturer på en trygg måte som ikke fører til verken akutte eller langsiktige skader for hunden. Vi skal også se på utstyret som gjør joggeturen med hunden din til en lek, og hvordan man vurderer om hunden er klar for å bli med på løpeturen.

Hunder med canicrossutstyr cc1
Hunder som gjør seg klare for en joggetur. Foto: DoortjeD / CC BY-SA 4.0.

Slik vurderer du om hunden din kan bli med på joggetur

Det er dessverre ikke alle hunder som egner seg like godt for å bli med på joggeturen som andre, men dersom hunden er frisk, raskt og fullvoksen er det gode sjanser for at du kan trene den opp til å bli en treningskompis.

Det er viktig at hunden er fullt utvokst før den blir med på joggetur. Jogging sliter med ledd og skjelett for hunder, og hos unghunder er ikke dette ferdig utviklet, og for hard belastning kan føre til skjevutvikling. Dette er også grunnen til at valper ikke skal ha lange turer. Et godt utgangspunkt er at små og mellomstore hunder må være minst 12 måneder gamle, mens store hunderaser bør være minst 18 måneder gamle før man begynner å jogge med dem.

Hunden bør jevnt over ha en god helse, ikke være overvektig, og ha normal eller god kondisjon. Om den har hatt plager med ledd, bein eller skjelett bør man rådføre seg med veterinær før man begynner å løpe med hunden. Overvektige hunder bør slankes ned til normalvekt før man begynner å trene dem opp til å bli med på joggetur.

Man må vurdere selv hvorvidt de aller minste hunderasene egner seg til å bli med på joggetur. Her er problemet at hundene må løpe mange skritt for hvert skritt du selv tar, så selv en nokså rolig joggetur kan være en heftig treningsøkt for hunden. Her må man se det litt an selv, og eventuelt vurdere å ta det i et rolig tempo hvis hunden må løpe veldig raskt for å holde følge.

Når det er sagt vil de fleste små hunder fint klare å trenes opp til å bli med på normalt joggeturer, selv om de neppe kan løpe sammen med Ingebrigtsen-brødrene.

Joggetur med hund
Joggetur med hund. Foto publisert med tillatelse.

Hvordan trene opp hunden til å bli klar for joggeturer

Selv om hunden er frisk og rask trenger den å trenes opp for å bli med på joggetur. Dette er en annen type belastning enn den vanligvis får på tur, for hunder som jogger skal gå i trav. Normalt har den gange eller rask gange på tur, og galopp når den har høyintenslek.

Dersom hunden er i det du tenker er god kondisjon kan du egentlig bare begynne med en rolig joggetur for å se an formen. Ha hunden foran eller ved siden av deg, og legg deg i et tempo som gjør at hunden må gå i trav ved siden av deg. Følg med på den, og hvis den viser tegn til å falle bak eller bli sliten bør du stoppe med det samme.

Nå vet du omtrent i hvor god form hunden er i, så kan man ta det derfra. Med jogging er det viktig å trene opp muskulaturen godt over tid (både for eier og hund), så ikke sats på veldig raskt fremgang de første ukene. Ta heller to tredjedeler av det hunden ser ut til å foretrekke, og øk gradvis med 10 – 15 % i uka.

Det er viktig å passe på at hunden aldri må galoppere under joggingen. Dette er noe hunder kun skal gjøre i nokså korte intervaller, og et tydelig tegn på at du jogger for raskt. Galopp sliter mye på ledd og skjelett, spesielt på asfalt!

Canicross med en border collie
Canicross med en border collie. Foto: Thomas Bresson / CC BY 4.0.

Hvis hunden ikke er klar for å jogge i det hele tatt bør den trenes opp med raskt gange, litt krevende turer og annen aktivitet som får den til å bruke kroppen sin. Noen sverger også til intervalltrening for å få opp kondisjonen til hunden raskt, men jeg mener at man ikke bør bytte ut langtrening med intervalltrening på grunn av hvor viktig det er å bygge opp muskulatur rundt skjelettet.

Canicross – terrengløp med hund

Om du liker å delta på løp kan canicross være en spennende hundesport. Dette er et slags terrengløp hvor hund og eier løper sammen, så her må begge to være i god form for å gjøre det bra. Det arrangeres canicross i formelle omstendigheter rundt over hele landet, men det er også fint mulig å drive med dette alene eller med venner på hobbybasis.

Les mer om canicross her.

Canicross
Canicross. Foto: Thomas Bresson / CC BY 4.0.

Utstyr du trenger for å jogge med hunden

Når man skal jogge eller løpe med hunden er det anbefalt å bruke en god sele som har riktig passform for hunden. Man bør ikke bruke vanlige halsbånd ettersom jogging øker risikoen for rykk i båndet sammenlignet med vanlige turer, og raske rykk med halsbånd kan føre til ulike skader.

Mer konkret brukes ofte Non-Stop sine seler til løping og jogging med hunder. Disse er utviklet for hundesport som canicross, men er også knallgode for hobbymosjonister som vil ha med hunden på en vanlig joggetur.

Selv bruker jeg en Non-Stop Line Harness på min hund, men om du ønsker at hunden også skal trekke ville jeg heller anbefalt Non-Stop Freemotion Harness.

Om hunden skal løpe ved siden av deg fungerer vanlige kobbelbånd OK, men dersom du ønsker at hunden skal trekke deg bør du kjøpe et såkalt «bungeebånd» som har litt strikk i seg, samt et magebelte til trekkhunder. Hold deg unna snellebånd når dere skal jogge!

Les mer: Beste trekksele til hund.

Jeg har gode erfaringer med alt utstyret her. Men det finnes sikkert også andre merker som fungerer godt, men siden jeg har hatt så god erfaring med Non-Stop til jogging og løping har jeg ikke prøvd andre alternativer. Utstyret er jo litt dyrt, men fordelen er at det varer «evig» selv med hard bruk. Jeg har hatt en Freemotion Harness som holdt lenger enn hunden gjorde.

Men om du bare har en liten familiehund som skal være med på rolige joggeturer kan det altså fungere helt fint med vanlige seler og et kobbelbånd som du ellers bruker til turer. Trekkutstyret fra Non-Stop er mer rettet mot oss med store hunde, hunder som skal trekke eller de som tar treningen litt mer seriøst og skal trene jogging jevnlig.

Borzoi
Borzoi med Non-Stop Line Harness. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Ting du må tenke på når du skal på joggetur med hunden din

Nedenfor er noen generelle tips og råd du bør ha i bakhodet når du skal legge ut på en løpetur med den firbente vennen din, så øker du sjansene for at joggeturen blir vellykket.

Start med oppvarming. Før man begynner joggeturen er det viktig at hunden er varm i kroppen sin. Jo kaldere det er ute, jo viktigere er oppvarmingen. En god start er å gå en kort tur på 10 minutter i raskt tempo slik at hunden får gjort fra seg, så starter man en rolig joggetur som gradvis økes til det tempoet man ønsker å ha.

Det er anbefalt å velge et mykt underlag til joggeturene. Om dere skal løpe langt eller ofte anbefales det å legge joggeturene til områder hvor det er mykt underlag, for eksempel grusvei eller på stier i skogen. Dette er mye bedre for beina til hunden, og ikke minst dine egne knær og ankler, og reduserer belastning- og slitasjeskader hos både hund og eier. Asfalt er det aller verste underlaget, og ellers gjelder regelen at jo mykere, jo bedre.

Ta alltid en sjekk av poter etter turen, og følg spesielt med på tredeputene under poten. Om disse er sprukket opp eller har sår bør man vurdere mykere underlag neste gang, potesalver og eventuelt potesokker.

Ikke glem å pakke med vann til hunden. Selv om hunder har få svettekjertler så svetter de mye når de går i trav. Så det er viktig å ha vann tilgjengelig, enten i form av å ta med en drikkeskål og vann til dem, eller ved å legge turen innom en rennende bekk eller noe sånt. Om hunden gjør tegn på at den vil legge seg ned betyr det at den er overopphetet og trenger en vannpause.

Ikke gi hunden mat de siste to timene før joggeturer. Det er ikke anbefalt å gi hunden mat før man legger ut på joggetur. Hunder blir jevnt over daffe etter å ha spist, for ikke å snakke om at mat før hard aktivitet øker risikoen for at hunden får magedreining. Selv hunderaser som ikke tradisjonelt får magedreining har betydelig økt risiko om man har høyaktivitets trening kort tid etter et måltid.

Vær forsiktig på veldig varme dager. Hunder takler sterk sommervarme dårlig, og spesielt hvis de skal løpe i stekende sol uten muligheten til å kjøle seg ned. Om du skal jogge med hunden på en varm sommerdag må du ta hensyn til at poter kan få brannsår, og du bør definitivt legge turen til et sted i skogen hvor det er kontinuerlig skygge. Hvis dere løper i sterk sol på en varm sommerdag er det stor risiko for heteslag for hunden, da den rett og slett ikke klarer å svette nok til å kjøle seg ned raskt nok.

Spørsmål og svar om å jogge med hunder

Kan valper og unghunder bli med på joggetur?

Valper og unghunder skal ikke være med på joggetur. Først når hunden er fullvoksen kan man ta den med på joggetur, noe som betyr at den må være minst 12 til 18 måneder gammel. Jo større hunden er, jo senere blir den voksen.

Hvilke hunderaser kan bli med på joggetur?

De aller fleste hunderaser kan trenes opp til å bli med på joggetur, med mindre det er noe fysiske problemer som stopper den fra å bli med. Det er for eksempel ikke alle kortsnutede hunderaser som mops eller bulldoger som kan være med på joggetur på grunn av for dårlig pusteevne.

Hvor lange joggeturer kan hunder bli med på?

Hvor lang joggeturen kan være avhenger helt av formen til hunden din. Men når det er sagt er det sjeldent anbefalt å ta med hunder på mer enn 14 – 15 km lange turer selv om de er topptrente, for på dette punktet blir belastningen for stor for normale hunder. Hunderaser som er avlet for utholdenhet (som polarhunder) kan godt tåle mer, men du må selv vurdere om det er hensiktsmessig og sunt for dem.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar