Polarhund: Oversikt over alle de ulike polarhundene

Polarhund er et samlebegrep som brukes om hunder som har tett nok pels til å klare skikkelig kulde, har stående ører, og som ofte blir brukt som trekkhunder. Disse hundene regnes som ekstremhunder som tåler påkjenninger langt utenfor det en vanlig selskapshund tåler, men flere polarhunder er likevel gode som selskapshunder så sant de får nok mosjon.

Jevnt over er polarhunder en type hund som er veldig sosiale og trives veldig godt sammen med mennesker. De tåler det meste, og er lite plaget av sykdommer eller andre helseproblemer.

Ettersom polarhund bare er en samlebetegnelse og ikke et definert begrep, er det også litt ulikt hva folk regnes som en polarhund. I denne artikkelen har vi samlet en oversikt over de fleste rasene som regnes som polarhund i dagligtale, selv om noen kanskje mener at noen av rasene på listen her ikke er det de ville kalle «ekte polarhunder».

Samojedhund

Samojedhund er en spisshund som stammer fra urbefolkningen med samme navn i Sibir. Den rasen vi har i Europa er likevel betydelig endret fra den vi finner hos samojedene.

En samojedhund har lang, hvit pels, og trives som de andre polarhundene best som en brukshund. Den er vennlig mot både mennesker og andre hunder om den sosialiseres godt, og egner seg svært dårlig som jakthund.

Som alle polarhundene trenger samojeden både mental og fysisk stimuli for å trives, og kan være en god familiehund hvis man klarer å dekke behovene dens.

Les mer om samojed på raseprofilen dens her.

To samojedhunder i snøen
To samojedhunder i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Siberian husky

Siberian husky, også kjent som sibirsk husky, er nok en polarhund som stammer fra Sibir i Russland. Det regnes som en rase som er enkel til sinns, slik at du neppe har noen problemer med den så lenge den får mosjonen den trenger. Så gi den daglige turer, gjerne med kløv eller litt mer krevende enn bare en gåtur, så får du en snill og grei hund. Det er likevel ikke en dum rase, men heller det man kan kalle en ukomplisert rase.

Det skal sies at det er en rase som trenger mye mosjon, og den vil fort kjede seg om den ikke får brukt kroppen nok. Rasen fungerer som både utehund så vel som innehund, og vil raskt bli komfortabel om den får lov til å bo inne.

De fleste siberian husky bryr seg ikke stort om andre mennesker enn de den ser på som flokken sin, men vil sette stor pris på om den får være nære flokken sin. Den kan trives både i en hundeflokk, eller en familie hvor dere selv er flokken dens.

Siberian husky
Siberian husky. Foto publisert med tillatelse.

Alaskan malamute

Alanskan malamute er en ekte polarhund som vil trives aller best om den får lov til å bo ute. Dette er på mange måter den perfekte hunden for de som elsker friluftsliv, og ønsker å tilbringe så mye tid ute i skogen med hunden sin som mulig.

I motsetning til en del polarhunder er alaskan malamute en sosial hund som er glad i både andre mennesker og hunder. Den kan fint leke med små selskapshunder og gå godt overens med disse.

Selv om den trives med andre hunder er det først og fremst en polar trekkhund. Den vil ha det best om den får gå med kløv på lange turer, får trekke slede eller noe sånt. Den er ekstremt aktiv og utholdende, og er kjent for å være litt tregere, men mer utholden enn de andre polarhundene.

Det er en del pelsstell med rasen, og det blir enorme mengder når den bytter pelsdrakt på vår og høst.

Alaskan malamute
Alaskan malamute. Foto publisert med tillatelse.

Grønlandshund

Grønlandshund er trolig en av de eldste tamhundrasene vi har, og dette urhundpreget har både fordeler og ulemper med seg. Den er også preget av å komme fra en av verdens minste gjestmilde steder, og takler de aller fleste utfordringer med helt knusende ro.

Dette er en ordentlig brukshund som må ha enorme mengder aktivisering for å trives. Dette er en hund som bør brukes til noe, og vil mistrives om den ikke får nok mosjon. Den er derimot knallgodt egnet for de som driver med slede eller lignende, og trives veldig godt om den får bo i en flokk med flere av sine egne.

I motsetning til en del av de andre polarhundene vil den ikke knytte seg like sterkt til ett menneske eller én familie, men vil adlyde alle mennesker som gir tydelig kommandoer.

Den trenger en erfaren og tydelig leder som vet hva det innebærer å eie en såpass krevende rase.

Grønlandshund
Grønlandshund. Foto: sannse / CC BY-SA 3.0.

Jakutisk laika (også kjent som Yakutian Laika)

Jakutisk laika er en hund som tidligere var regner som en variant av østsibirsk laika, men som i 2019 ble anerkjent som en egen rase av FCI. Den skiller seg faktisk ganske mye fra østsibirsk laika, og den har blant annet betydelig mer pels.

Det sies at jakutisk laika tåler temperaturer ned mot 50 minusgrader om du bruker nok tid til å tilvenne den dette. Det er en ekstremt hardfør hund som er både energisk og utholdende, og regnes som veldig flokkorientert.

Selv om dette er en brukshund i ordets rette forstand er den snill og grei når man er hjemme, og kan derfor fint fungere i vanlige hjem så lenge den får det den trenger av mosjon og aktivisering.

Det er noen få jakutisk laika i Norge, men det er på alle måter en svært sjelden hund.

Jakutisk laika
Jakutisk laika. Foto: yras / CC BY 3.0.

Kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en polarhund som tidligere var regnet som en undervariant av grønlandshund, men som nå regnes som en egen rase. Trolig er hundene ganske ulike, og skilte seg muligens for over tusen år siden.

Rasen er utrolig sjelden, og man regner med at det kun er 300 renrasede hunder igjen i hele verden. Per 2021 er det ingen kanadiske eskimohunder i Norge.

Om du likevel klarer å få tak i en kanadisk eskimohund må du trenge med en svært krevende hund. Disse regnes som en hunderase som ikke fungerer med normale turer, men må ha noe mer krevende. En rask sykkeltur med hunden ved siden av er minimum, og vanlige turer i skogen er ikke tilfredsstillende med tanke på de fysiske kravene den har.

Det er smarte hunder som lærer nye ting veldig fort, og har enkelt for å bli underdanige for eieren sin. De egner seg godt for å trekke sleder, men ikke spesielt godt til så mye annet.

Status for rasen som en anerkjent hunderase er at den helt nylig har blitt anerkjent internasjonalt, så trolig vil den også anerkjennes av Norsk Kennel Klubb på et punkt. Men siden rasen ikke finnes i Norge er det trolig ikke slik at vi kommer til å støte på dem med det første.

Kanadisk eskimohund
Kanadisk eskimohund. Foto publisert med tillatelse.

Alaska husky

Alaska husky er en populær hund, men til tross for hva mange tror er det ikke en godkjent hunderase. Rasen stammer trolig fra krysninger mellom flere ulike polar urhunder, og selv om den ikke er anerkjent som egen rase antar man at de er svært gammel.

Alaska husky kan for øvrig variere noe helt enormt i utseende. En del individer minner om alaska husky, mens andre ser helt ulike ut. Både vekt, farge, størrelse og pelstype kan variere. Det finnes noen individer som er tynne med kort, glatt pels og oppstående ører, noen store og kraftige individer med hengeører, og alt i mellom.

Det er mange som holder alaska husky som både selskapshund og brukshund, men vil fungere aller best om den får mye mosjon og sjansen til å bruke kroppen sin fra tid til annen. Om du er mye på tur fungerer den helt ypperlig som kløvhund.

Alaska husky trives best i en flokk, men man kan også bruke familien sin som flokk dersom det er den eneste hunden.

Les mer om alaska husky på raseprofilen dens her.

Alaska husky
Alaska husky. Foto: PaterMcFly / CC BY-SA 3.0.

Mackenzie River husky

Mackenzie River husky er en blandingshund som har oppstått ved at polfarere har blandet sammen ulike polarhunder for å lage en stor hund som kan trekke slede i dyp snø. Mackenzie River husky er ikke anerkjent av verken NKK eller noen andre raseklubber i verden, og har store variasjoner i utseende. Som oftest har den lang pels, dypt bryst og lange bein.

Trolig stammer denne blandingsrasen fra krysninger mellom lokale polarblandinger i Alaska med raser som Sankt Bernhardshund, amerikansk hjortehund og Newfoundlandshund. Men det er ingen som vet helt sikkert.

Denne polarblandingen er ikke å se her i Norge, men er litt utbredt blant visse miljøer i USA og Canada.

Mackenzie River husky
Mackenzie River husky. Foto: Martin Foulger / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om polarhunder

Hvem passer polarhunder for?

Polarhunder passer først og fremst for personer som ønsker seg en veldig aktiv hund. Om du elsker å gå lange fjellturer, og gjerne overnatter flere dager utendørs, så kan en polarhund være den perfekte turkompisen for deg. Ellers passer de selvsagt godt for hundespann, vinterekspedisjoner og andre ting som krever veldig mye av hunden.

Kan man la polarhunder gå løst?

Det frarådes generelt sett å la polarhunder få gå løst. De fleste har et såpass sterkt jaktinstinkt at de før eller siden kommer til å stikke av. Om du skal ha en løs polarhund må du i alle fall ha GPS-sender på den.

Har polarhunder jaktinstinkt?

Polarhunder regnes for å ha et veldig sterkt jaktinstinkt, men brukes ikke til jakt her i Norge.

Hvilken polarhund regnes som den enkleste?

Generelt sett regnes samojed som den polarhunden som har færrest krav til eieren sin. Det er likevel en hund som krever mye av deg sammenlignet med mildere hunderaser.

Hvilken polarhund regnes som den mest krevende?

Generelt sett blir grønlandshund sett på som den polarhunden som krever mest av eieren sin. Kanskje er kanadisk eskimohund mer krevende, men det er litt usikkerhet rundt dette siden rasen er så sjelden.

Hvor lange turer må polarhunder få?

Polarhunder bør som andre hunder få turer hver dag. De trenger ikke nødvendigvis så lenge turer, men blir veldig glad om det er litt fart på turen. De kan fint mosjoneres ved å løpe ved siden av en sykkel eller lignende.

Fungerer polarhunder som familiehunder?

Polarhunder kan fungere veldig godt som familiehunder, men det krever at de får mosjonen de trenger.

Bjeffer polarhunder mye?

Polarhunder er ikke kjent for å være spesielt stille av seg. De kan både bjeffe og ule ganske mye både inne og ute.

Legg igjen en kommentar