Raseprofil: Eurasier

Eurasier er en middels stor spisshund som først og fremst egner seg som en selskapshund. Den er kjent for å knytte veldig sterke bånd til familien sin, og noen mener at de er i overkant knyttet til eierne sine.

Det er en rase med tykk pels som fungerer greit til det meste, men som er en selskapshund til tross for at det kan se ut som en brukshund.

Eurasier
Eurasier. Foto publisert med tillatelse.

Eurasier kort oppsummert

  • Veldig sterkt knyttet til familien sin.
  • Må få være med deg på «alt».
  • Glad i å leke.
  • En god familiehund.
  • Reservert mot fremmede hunder og mennesker.
  • Må ha en del mental stimuli for å trives.
  • Trenger ikke spesielt mye mosjon.
Portrett av eurasier
Eurasier. Foto publisert med tillatelse.

Lynne og atferd hos eurasier

Eurasier er først og fremst en formidabel familiehund som vil knytte veldig sterke bånd til de den bor med. Dette er en hunderase som trenger å være med familien på alt, og vil mistrives om den må være alene hjemme. Den vil sette pris på et stabilt hjem med tydelige rutiner i hverdagen.

Rasen passer derfor aller best til de som ikke er så mye borte fra den, og stort sett driver med aktiviteter ute i naturen hvor hunden har mulighet til å bli med.

Ellers er det en selvsikker, balansert og rolig hunderase som ikke er verken bråkete, gneldrete eller har stort jaktinstinkt.

Eurasier er en rase som ikke bryr seg stort om fremmede. Den er ikke akkurat nervøs eller mistenksom til fremmede, men heller reservert. Ofte merker man rett og slett at hunden ikke bryr seg stort om andre som kommer for å hilse på den.

For mange kan det være ganske plagsomt at hunden er så uinteressert i fremmede, og mange anbefaler å bruke god tid til å sosialisere hunden fra ung alder av. La den hilse på både mennesker og andre hunder mens den ennå er ung og har glede av det, så er det mindre sjanse for at den vil skygge unna mennesker i fremtiden.

Eurasier valp
Eurasier valp. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon og trening hos eurasier

Eurasier er ikke spesielt krevende når det kommer til mosjon og aktivisering, men kan fint tåle å bli med på langturer dersom den får sjansen til det. Som alle andre hunder bør den få daglige lufteturer, men trenger ikke noen fysisk mosjon utover en god tur hver dag.

Det regnes som relativt enkelt å trene en eurasier, for det er en smart rase. Den kan derimot fort ta litt kontrollen om eieren ikke gjør det, så det er en rase man bør være konsekvent og tydelig med. Det er viktig med tydelig grenser, og disse må håndheves!

Noen hunder er ganske lettlærte, men noen er også såpass sta at den kan være litt utfordrende. Man bør begynne med hverdagslydighet i ung alder, og gjerne bytte på hvordan man trener, for de kan fort begynne å kjede seg om det er de samme oppgavene dag inn og dag ut.

Det er viktig for eurasiere å få en del mental stimuli for å ikke kjede seg, så dette er noe man må aktivt sette av tid til. Her kan man drive med enkel agility i hagen, trene litt lydighet eller bruke hunden på en annen måte hvor man tvinger den til å bruke hodet sitt.

Eurasier
Eurasier. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for eurasier

Eurasier er først og fremst en selskapshund og utstillingshund. Den kan varsle ved å bjeffe om det kommer noen, men fungerer ikke direkte som noen vakthund.

Selv om det kan se slik ut er ikke eurasier en brukshund. Den fungerer OK til det meste hvis du bruker tid til å tilpasse den situasjonen.

Man ser neppe eurasier på verken lydighet eller agility, men de kan fint like å drive med det på hobbybasis.

Eurasierens fysikk

Eurasier er en middels stor hund hvor hannhundene får en mankehøyde på mellom 52 og 60 cm, mens tispene blir mellom 48 og 46 cm høye. Vekten ligger typisk et sted mellom 20 og 30 kg.

Pelsen kommer i de fleste farger, og alle farger utenom hvit, hvitflekket og leverbrunt er tillatt av rasestandarden.

Eurasier
Eurasier. Foto: Vanue / CC BY-SA 4.0.

Helseproblemer hos eurasier

Eurasier regnes som en ganske frisk rase, men det er noen helseutfordringer man skal følge med på.

Noen øyeproblemer som ser ut til å gå igjen i rasen er:

  • Distichiasis. Her vokser øyevipper på feil sted, ofte på undersiden av øyet (noe de ikke skal på hunder.
  • Entropion. Dette er en sykdom hvor øyelokkene vender innover, og typisk går nedre øyelokk innover og gnisser mot hornhinnen.
  • Ektropion. Dette er hengende øyelokk.

Ingen av disse tre er direkte farlige, men noe man må være obs på, da alle sammen kan føre til ubehag for hunden. Det er først og fremst oppdrettere som må være ekstra oppmerksomme på disse, da dette er genetiske sykdommer.

Ellers er hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsdysplasi (AD) noe som forekommer i rasen, og noe man bør følge litt med på. Ved å velge gode oppdrettere som har tatt røntgen av foreldrene minsker man risikoene for disse to problemene.

Ellers er det en veldig frisk rase som stort sett ikke får store helseproblemer i løpet av livet sitt.

Pelsstell av eurasier

Man skulle kanskje ikke tro det, men eurasier krever veldig lite pelsstell. Den bør børstes en gang i uken for å fjerne døde hår, men ellers trenger den kun å bades etter behov.

Det eneste unntaket er på vår og høst når den feller all pelsen for å bytte pelsdrakt, for da blir det store mengder røyting. I denne perioden bør man børste hunden en del oftere med mindre man ønsker å støvsuge daglig.

Eurasier
Eurasier. Foto: PartnerHund / CC BY 2.0.

Eurasier sin rasehistorie og opphav

Eurasier er en ganske ny rase, og stammer fra Tyskland. Den ble originalt avlet frem på 1960-tallet, men det var først på midten av 1970-tallet at rasen endte opp i sin endelige form.

Rasen oppsto ved at Julian Wipfel ønsket å lage en sunn familiehund, og starter med å krysse keeshond med chow chow. Dette fungerte OK, men etter noen generasjoner ønsket han å utvide genmaterialet, og gjorde dette ved å krysse inn samojedhund også. Da fikk eurasier sin endelig form, men først i 1994 ble den internasjonalt godkjent, og det tok helt til 2002 før NKK anerkjente rasen.

Spørsmål og svar om eurasier

Går eurasier godt overens med barn?

Eurasier går helt fint overens med barn. Det er ikke den hunden som tar mest hensyn til småtasser, men den er veldig tålmodig med dem, og viser stort sett ingen aggresjon mot unger som går over streker i forhold til hva hunden er komfortabel med.

Er eurasier en klengete hund?

Eurasier har absolutt en tendens til å bli en klengete hund. Den vil mistrives om familien drar fra den, og vil uten tvil ønske å være med på alt.

Er eurasier en god familiehund?

Eurasier fungerer godt som en familiehund, men det er viktig at den får nok mental stimuli for å trives. Om den får dette passer den veldig godt sammen med både enslige, par og familier med barn.

Hvor mye veier en eurasier?

En eurasier veier typisk et sted mellom 20 kg og 30 kg, og hannene vil som regel veie 3 – 4 kg mer enn tispene.

Tåler eurasier kaldt vær godt?

Eurasier har veldig tykk pels som tåler kulde veldig godt. Samtidig får den sommerpels som gjør at den også klarer seg OK i sommervarmen.

Hvor lenge lever en eurasier?

Den forventede levealderen til eurasier er typisk mellom 9 og 11 år.

Er det vanskelig å trene en eurasier?

Noen eurasiere kan være litt krevende å trene ettersom de kan være ganske sta. Men det er intelligente hunder som ofte også kan være enkelt å ha med å gjøre, og kan lære seg nye ting raskt.

Er det vanskelig å få tak i en eurasier?

Eurasier er ikke den mest vanlige hunden, men samtidig er den ikke direkte sjelden. Så det er ikke spesielt krevende å få tak i en valp, men det kan være lurt å sette seg opp på venteliste hos en oppdretter.

Hvor mye koster en eurasier?

Prisen for en eurasier ligger typisk et sted mellom 18 og 23 000 kroner.

Hva heter eurasier på engelsk?

Eurasier heter også eurasier på engelsk.

Hvilket land kommer eurasier fra?

Eurasier ble avlet frem i Tyskland, og regnes som en tysk hund. Den er likevel plassert i gruppen med asiatiske spisshunder siden den stammer fra disse.

Er eurasier en god vakthund?

Eurasier regnes ikke som en god vakthund. Den vil fint varsle om det skjer noe på natta, men vil ikke forsvare territoriet sitt mot inntrengere, så den er helt ufarlig for personer som for eksempel bryter seg inn.

Røyter eurasier mye?

Eurasier røyter middels mye. De røyter nok litt mindre enn der ser ut som de skal, men fortsatt så blir det jo en del pels. Du kan redusere mengden røyting ved å børste dem litt jevlig.

Hvor mye pelsstell må man beregne med eurasier?

Man bør sette av 20 minutter til å børste eurasieren sin ukentlig, så blir det ikke så mye røying. Ellers trenger den bare et par bad i året, og er stort sett selvrensende.

Er eurasier allergivennlig?

Eurasier regnes ikke som allergivennlig.

Hvilken hundeklubb tilhører eurasier?

Eurasier er det eneste medlemmet i hundeklubben Norsk Eurasierklubb.

Er eurasier godt egnet for førstegangs hundeeiere?

Eurasier kan fungere for deg som kjøper din første hund, men det forutsetter at du setter deg godt inn i hvordan du trenger en hund på riktig måte. Generelt sett vil jeg nok si at dette er en hund som passer best for de som har litt erfaring med hund fra før av.

Hvor lange turer trenger eurasier?

Eurasier trenger ikke all verdens med turer, men bør få et par korte turer på morgen og kveld for å gjøre fra seg, og én lengre tur midt på dagen. Denne kan være på rundt 45 minutter eller mer.

Går eurasier godt overens med andre hunder?

Eurasiere har en tendens til å være litt skeptiske til andre hunder hvis de ikke tilvennes dette fra ung alder av. Så hvis du vil at den skal gå godt overens med andre hunder må du bruke mye tid på å sosialisere den fra ung alder. Ta den med til hundeparken én eller to ganger i uka, så vil den lære seg å komme overens med andre hunder raskt.

Legg igjen en kommentar