Raseprofil: Kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en polarhund som lenge ble regnet som en variant av grønlandshund. Nå er den derimot anerkjent av FCI som har ansvaret for en rekke ulike kennelklubber over hele verden, og trolig vil rasen også snart bli godkjent av NKK.

Kanadisk eskimohund
Kanadisk eskimohund. Foto publisert med tillatelse.

Kanadisk eskimohund kort oppsummert

  • En utrolig krevende polarhund.
  • Må få jobbe hardt!
  • Ingen eksemplarer av rasen i Norge.
  • Svært sjelden på verdensbasis.
  • Trenger en eier med mye erfaring med polarhunder.
  • Trekker tung vekt med lite fôr.
  • Kan trekke to ganger sin egen vekt.
Kanadisk eskimohund
Kanadisk eskimohund. Foto publisert med tillatelse.

Lynne og atferd hos kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en skikkelig polarhund på både godt og vondt. Dette er kanskje en av de mest krevende polarhundene, for disse fungerer ikke godt i vanlige situasjoner, men heller stort sett kun i sitt rette element.

Det er en lojal, tøff og intelligent hund som gjør jobben den skal gjøre knallgodt. Den er veldig god til å trekke tung last, men har utfordringer med å gjøre andre ting.

Kanadisk eskimohund har et relativt stort jaktinstinkt som kommer av at rasen i lang tid har måttet jakte og skaffe sin egen mat når den har vært ute med inuittene. Dette kan være en utfordring når man håndterer rasen, og man må aldri ha den løs fra båndet sitt, for da kan den absolutt stikke av.

Den store fordelen med kanadisk eskimohund er at de er veldig gode til å trekke tungt selv om de får lite fôr. De er derfor godt egnet til lange ekspedisjoner, som for eksempel til polene. De kan trekke to ganger sin egen vekt, og selv om de ikke er de raskeste polarhundene kan de altså trekke veldig tung last over lang tid.

Når den er med mennesker er det ofte en kjærlig og snill hund, men den vil aldri trives som en familiehund over tid, selv om den godtar dette i en kort periode.

Kanadisk eskimohundvalp
Kanadisk eskimohundvalp. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av kanadisk eskimohund

Den største utfordringen med kanadisk eskimohund er at normale mennesker gir dem nok mosjon. Selv om du jogger to timer med den hver dag vil den ikke få dekket behovet sitt for fysisk bevegelse, for dette kan den kun få dersom den får være en arbeidshund som jobber med å trekke noe.

Man må derfor tilrettelegge veldig for å kunne ha en kanadisk eskimohund, og lage en konkret plan for hvordan man kan få tømt den for energi.

Om du driver med hundespann kan det fungere, men dessverre er det litt vanskelig her i Norge ettersom vi har så varme somrer at det blir altfor varmt for den.

Trening av kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en smart rase som lærer raskt. De blir raskt underdanige for eieren sin, og fungerer veldig godt om de bor sammen med en flokk med hunder som kan lære dem opp.

Kanadiske eskimohunder
Kanadiske eskimohunder. Foto: Ansgar Walk / CC BY-SA 2.5.

Bruksområder for kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund fungerer som sledehund, trekkhund eller tilsvarende oppgaver, men ikke så mye annet.

I sitt naturlige habitat regnes det som en allsidig hund. Ikke bare er den knallgod til å trekke sleder, men kanadisk eskimohund fungerer også for å beskytte mot angrep fra isbjørn og moskus. Den kan delta på jakt av disse dyrene også, men har ikke nytteverdi som jakthund i andre samfunn.

Rasen brukes til isbjørnjakt selv den dag i dag, da snøscootere lager for mye lyd.

Helseproblemer hos kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund er en veldig frisk hunderase som ikke egentlig har noen rasespesifikke utfordringer. Den tåler det aller meste, og lever som oftest lenge.

Heteslag er en seriøs problematikk for kanadisk eskimohund, for de har veldig lett for å få dette på varme sommerdager her i Norge.

Kanadisk eskimohund
Kanadisk eskimohund. Foto: Mondarruego2011 / CC BY-SA 4.0.

Pelsstell av kanadisk eskimohund

Kanadisk eskimohund krever en del pelsstell, og bør børstes skikkelig minst to ganger i uken. Når den bytter pelsdrakt må den børstes daglig. Dette skjer heldigvis bare over en ukes tid en gang i året, så det er ikke så ille som det høres ut som.

Kanadisk eskimohund sin fysikk

Kanadisk eskimohund er en hund med tykt bryst, veldig tykk pels, og en stor buskhale som kan bæres over ryggen. Den oppfattes som veldig kraftig, og hannene får en mankehøyde på opptil 70 cm, mens tispene blir opptil 60 cm.

Vekten kan ligge mellom 18 og 30 kg for tisper, og et sted mellom 30 og 40 kg for hannene. Den er blant de større polarhundene.

Noen mener at kanadisk eskimohund er en ulvelignende hunderase, men siden de har ganske variabelt utseende gjelder ikke dette for alle hundene.

Kanadisk eskimohund
Kanadisk eskimohund. Foto: Mondarruego2011 / CC BY-SA 4.0.

Kanadisk eskimohund sin rasehistorie og opphav

Kanadisk eskimohund er trolig en svært gammel rase som kom til Canada med inuittene en gang på 1100- eller 1200-tallet.

Da snøscooteren inntok Canada falt antallet av kanadisk eskimohund som en stein i vann. Fra å være flere titalls tusen hunder ble det raskt kun snakk om noen få hunder levende individer! Grunnen var enkelt nok at trekkhunder eller sledehunder ikke lenger var nødvendig for å ferdes på snøen.

Heldigvis var det noen som tok ansvar og startet målrettet avl av kanadisk eskimohund for å bevare rasen. Nå regner man med at det er rundt 300 hunder igjen i hele verden, så det er for all del fortsatt en svært sjelden rase, men det er jevnt over grei kontroll over hundene, og ingen direkte fare for at den dør ut med de aller første årene.

Spørsmål og svar om kanadisk eskimohund

Fungerer en kanadisk eskimohund som familiehund?

Kanadisk eskimohund fungerer ikke godt som en typisk familiehund. Den vil ikke trives spesielt godt innendørs, men foretrekker heller å bo ute i en flokk med andre hunder.

Hvor lange turer trenger en kanadisk eskimohund?

Kanadisk eskimohund trenger heftigere mosjon enn bare turer. Selv langturer på flere timer er ikke nok mosjon for den! Man må derfor trene den med økt intensitet, som å la den løpe og trekke noe i et par timer.

Finnes det kanadiske eskimohunder i Norge?

Per 2021 finnes det ingen kanadiske eskimohunder i Norge.

Hvor vanskelig er det å få tak i en kanadisk eskimohund?

Det regnes som svært vanskelig å få tak i en kanadisk eskimohund. De er ekstremt sjeldne utenfor Canada, så man må nesten reise dit for å få tak i en. Det er ikke enkelt å få tak i dem selv i Canada.

Hvor mye veier en kanadisk eskimohund?

Vekten på en kanadisk eskimohund kan variere fra 18 kg for de letteste tispene til opptil 40 kg for de tyngste hannene. Et sted rundt 25 kg for tisper og 30 – 35 kg for hanner er vanlig.

Kan man la kanadisk eskimohund gå løs?

Kanadisk eskimohund bør aldri gå uten bånd, for den har et sterkt jaktinstinkt som fort gjør at den stikker av. Når den først løper unna kan den løpe mye lenger og mye raskere enn det eieren dens kan.

Hvem passer kanadisk eskimohund for?

Kanadisk eskimohund passer for deg som driver med hundekjøring eller en annen aktivitet hvor du kan la hunden være en del av en flokk og få trekke noe veldig ofte.

Er det vanskelig å trene en kanadisk eskimohund?

Kanadisk eskimohund er en overraskende smart hund som lærer seg nye ting veldig fort. Så det regnes som relativt enkelt å trene den.

Hvor godt tåler kanadisk eskimohund kaldt vær?

Kanadisk eskimohund tåler kulde ekstremt godt! Med riktig tilvenning vil det neppe være mulig å bli for kaldt for den her i Norge.

Hva heter kanadisk eskimohund på engelsk?

På engelsk kalles rasen kanadisk eskimohund for Canadian Eskimo Dog, men det er også vanlig å kalle den for Canadian Inuit Dog. Lokalnavnet for rasen er qimmiq eller qimmit.

Røyer kanadisk eskimohund mye?

Kanadisk eskimohund er en rase som røyter en god del.

Er kanadisk eskimohund allergivennlig?

Kanadisk eskimohund regnes ikke som allergivennlig.

Hvilken hundeklubb tilhører kanadisk eskimohund?

Kanadisk eskimohund forvaltes og tilhører Norsk Polarhundklubb.

Er kanadisk eskimohund egnet for førstegangs hundeiere?

Kanadisk eskimohund egner seg ikke for deg som skal ha din første hund. Denne rasen trenger en eier med lang erfaring med polarhunder.

Går kanadisk eskimohund godt overens med andre hunder?

Kanadisk eskimohund går godt overens med andre hunder i samme flokk, og trives best om den får bo sammen med denne flokken.

Legg igjen en kommentar