Kanarifugl som kjæledyr: Alt du trenger å vite

Kanarifugler er populære burfugler som er kjent for sin vakre sang og flotte farger. De er perfekt for nybegynnere som ønsker seg en liten og enkel fugl som ikke krever for mye av deg.

Det er en fugl som synger veldig mye, spesielt hvis du har hanner som leter etter en partner. Da kan de synge i timevis, så det er ikke en fugl for deg som ikke vil høre på fuglesang. Hunnene har enkle lyder, mens hannene har intrikate sanger.

Kanarifugler
Kanarifugler. Foto publisert med tillatelse.

Det er relativt vanskelig å skille haner fra høner (som det heter hos kanarifugler), men du kan kjenne igjen hanene ved at det er disse som synger. Så du må nødt til å vente for å se om fuglen synger for å se hvilket kjønn den er.

Kanarifugler kommer i mange ulike farger, men det er vanligst med den varianten som er delvis eller helt gul. Den er også avlet frem til å komme i mange andre farger, så nå om dagen får du tak i både hvite, røde, blåskimlet, sortskimlet, og flerfargede kanarifugler.

En rød kanarifugl
En rød kanarifugl. Foto: NEWSchr / CC BY-SA 4.0.

Hold av kanarifugl

Kanarifugl regnes som en relativt enkel fugl, og kan fint holdes av nybegynnere som ikke har erfaring med fuglehold fra før av. Så lenge man setter seg godt inn i behovene til fuglen vil det stort sett gå veldig fint å ha kanarifugler som burfugl.

Man bør holde kanarifugler parvis eller i grupper. Noen holder kanarifuglhaner alene, da dette gir fugler som synger mye, men det er usikkert om fuglene trives like godt alene.

En gruppe med kanarifugler bør bestå av en overvekt av høner, da hanene kan bli territorielle og krangle med hverandre. Du kan fint ha én hane og 3 – 4 høner, men aldri hold flere haner enn høner.

Husk å legge et pledd eller teppe over buret om natten for å blokkere lys.

Kanarifugl
Kanarifugl. Foto publisert med tillatelse.

Håndtering og stell av kanarifugl

Kanarifugler er ikke alltid glad i å bli håndtert, men de tåler det bedre enn mange andre småfugler. De kan fint lære seg å sitte på fingeren din eller spise fra hånden, men det skal mye innsats til for å lære dem å bli kosete.

Her er det noen unntak. Noen opplever at kanarifuglene blir veldig tamme, mens de fleste sliter med å få de tamme på samme måte som det en undulat ville blitt. Så det kan avhenge litt fra fugl til fugl, og selvsagt hvor mye innsats du legger i det.

Man bør helst få la kanarifuglene fly utenfor buret sitt minst én time hver dag. Da må du passe på at alle vinduer er lukket, og at ingen hunder eller katter kan komme til.

Noen kanarifugler kan trenes til å gjøre enkle oppgaver, så å fly i en viss retning eller til et bestemt sted.

De fleste kanarifugler er glade i å bade, så gi de gjerne et fuglebad fra tid til annen. Full for eksempel en tallerken med ca. 0,5 cm vann, så kan de få bade.

Hvis de ikke vil bade må du spraye dem med vann med jevne mellomrom. Da tar du en egen sprayflaske med rent, lunkent vann, og sprayer til fuglene er gjennomvåte. Pass på at rommet er godt og varmt, for det tar litt tid før de tørker godt og får tilbake full isolasjonsevne.

Det er viktig at de bades jevnlig. Aller helst hver dag, men minst 3 – 4 ganger i uken. Et badekar som dette som festes i sprinklene anbefales, og kan i praksis gi dem tilgang til å bade når de måtte ønske det.

Kanarifugl
Kanarifugl. Foto publisert med tillatelse.

Buret til kanarifugl

Kanarifugler bør fortrinnsvis ha et ganske stort bur slik at de kan ta korte flyturer inne i buret. Jo større bur, jo bedre. Om du skal holde en større gruppe sammen må du også ha et større bur. 50 x 60 x 60 cm er et absolutt minstekrav til burstørrelse.

Disse fuglene går godt overens med andre småfugler som finker og astrilder, så de kan fint bo i et voliére med flere ulike småfugler.

I buret må kanarifuglen ha leker, noen gjemmesteder, drikke- og matskåler, sittepinner, sepiaskall og eventuelt et bad. Prøv å unngå glatte sittepinner og sittepinner med sandpapir, og velg heller friske grener fra naturen. Bjørk, vier, selje og lignende blir gode sittepinner!

Buret bør plasseres et sted med jevn romtemperatur døgnet gjennom, og må ikke stå i direkte sollys eller trekk fra vindu. De er følsomme for store endringer i temperatur, så hold de vekk fra varme- eller kuldekilder. Det må gjerne plasseres litt opp i høyden slik at fuglen kan få god oversikt over rommet, og helst litt vekk fra elektronikk som TV-er eller datamaskiner.

I bunnen av buret kan man gjerne bruke avispapir, da dette er veldig enkelt å bytte ut. Bunnen bør byttes 2 – 3 ganger i uken, mens resten av buret med sittepinner, gitter og alt bør vaskes med en varm klut en gang i uken. Ikke bruk såpe!

Fôring av kanarifugl

Kanarifugler er først og fremst frøspisere, og skal ha en fôrblanding som hovedsakelig består av dette. Den enkleste løsningen er å velge en god kanarifuglblanding, som for eksempel Prestige Premium Kanariblanding. Denne fås kjøpt hos mange dyreforretninger, eller kan bestilles litt billigere fra nettbutikk ved å klikke på knappen under.

Det er viktig at frøblandingen er tilsatt vitaminer og aminosyrer hvis du ikke ønsker å gi dem insekter ved siden av blandingen.

Andre gode fôrmikser for kanarifugl er:

I tillegg bør du gi kanarifuglene dine litt grønnsaker som spinat, brokkoli, salat, erter, og løvetannblader og gress på sommeren. De kan gå litt eple, appelsin, drue, banan og vannmelon som godbiter, men ikke som en del av fôret.

Kanarifugl
Kanarifugl. Foto publisert med tillatelse.

Flokkstrukturen til kanarifugl

Det er litt uenighet rundt hvordan flokkstrukturen hos kanarifugl bør være. I naturen er det en art med territorielle haner som vil krangle med hverandre, og det kan derfor være dumt å holde flere haner i samme bur.

Det er eksempler på folk som har opplevd at den dominante hanen over tid mobber den minste hanen helt til den dør av stressinduserte sykdommer.

Om du skal ha to haner sammen må du ha et stort bur, eller aller helst et stort voliére! Ha også flere ulike fôrstasjoner som gjør at den minste hanen kan spise mat uten å bli oppdaget eller forstyrret av den dominante hanen.

Den beste sammensetningen av flokk er enten et par med én hane og én høne, eller et harem med én hane og flere høner. Om du har 3, 10 eller 50 høner spiller ingen rolle, for disse vil ikke krangle med hverandre.

Sykdommer hos kanarifugl

Kanarifugler er stort sett veldig friske fugler, men de kan selvsagt bli syke. I de fleste tilfeller kommer sykdom av at buret rensens for sjeldent, at fôret er feil, eller at de står i et sted hvor det er temperatursvingninger eller trekk.

Om kanarifugler først blir syke kan de dø raskt, og det er lurt å komme seg til veterinæren med det samme. Tegn på sykdom er at den mister fjær utenfor fjærfellingen, diaré, forstoppelse, tretthet eller at fuglen ikke har nok energi, rennende nese, rennende øyne, eller flekker på kroppen uten fjær.

De vanligste sykdommene skyldes virus, bakterier og sopp som oppstår hvis det er møkkete bur, og disse er heldigvis ofte mulig å behandle hos dyrlegen. Det er også noen infeksjoner som tuberkulose, aspergillose og kanarivannkopper (canarypox virus på engelsk) som kan ta livet av kanarifuglen selv om du får behandling.

Dette bør du se etter når du kjøper kanarifugl

Når du skal kjøpe en kanarifugl bør du se etter friske fugler. Friske kanarifugler skal ha:

  • Livlig oppførsel / ikke se trette og slitne ut på dagtid.
  • Ha en jevn og fin fjærdrakt.
  • Ha et rent kloakkrør (der de slipper avføring fra).
  • Er rent nebb.
  • Tydelige og livlige øyne.

Om alle disse tingene er på plass er det trolig at fuglen er frisk og fin, og et godt kjøp.

Når du skal kjøpe kanarifugler må du også sørge for at du får med deg riktig kjønn. Det kan være litt vanskelig å skille kjønnene, så ta deg god tid til å gjøre dette! Haner er de eneste som synger, så om du sitter en god stund uten sang kan du anta at det er en høne.

Sjekkliste for utstyr du trenger når du skal kjøpe kanarifugl

Når du skal kjøpe en kanarifugl må du alltid ha utstyret klart og ferdig montert før du kjøper fuglen(e), slik at dette står klart til bruk når du kommer hjem med fuglen. Klikk på linkene nedenfor for å se anbefalt utstyr hos Zoo.no:

Kanarifugl i naturen

Den viltlevende varianten av kanarifugl kalles for kanariirisk, men denne er såpass ulik fra den domestiserte kanarifuglen at det regnes som to ulike underarter (på samme måte som ulv og hund er to ulike underarter av samme art).

Kanariirisk lever på øyne Madeira, Asorene og selvsagt på Kanariøyene. Den viltlevende varianten finnes kun i én fargevariant hvor haner har gult hode og kropp, og gråbrune vinger. Hønene er gulbrune, og langt fra like fargerike som de domestiserte variantene.

Kanarifugl
Viltformen av kanarifugl heter kanariirisk. Foto publisert med tillatelse.

Kanarifuglens ulike oppdrettlinjer

Kanarifugler drettes med to ulike mål, og det har utviklet seg to distinkte linjer av kanarifugler. De vanligste å se til salgs er de som er avlet frem for utseende sitt, og det er denne linjen som har gitt oss så mange ulike farger på kanarifuglene.

Den andre linjen fokuserer på sang, og det er egne sanglinjer med kanarifugler som synger helt spesielle og unike sanger. Disse er mye mer eksklusive, og kjøpes og selges først og fremst av spesielt interesserte.

Spørsmål og svar om kanarifugl

Hvor lenge lever en kanarifugl?

En kanarifugl kan leve i 10 til 15 år under gode forhold.

Er det vanskelig å få tak i kanarifugler?

Kanarifugler er ganske vanlig å se til salgs i dyrebutikker, og er også stort sett enkelt å få tak i hos private oppdrettere.

Hvor mye koster en kanarifugl?

Prisen for en kanarifugl pleier å ligge et sted mellom 500 kr og 1 000 kr per kanarifugl.

Hva spiser kanarifugler?

Kanarifugler spiser først og fremst frø, og bør få en frøblanding med tilsatt vitaminer og aminosyrer.

Kan man ha kanarifugler alene?

Det er en del som mener at det er OK å holde én kanarifuglhane alene, da dette gir en flott sangfugl. Det er usikkert på disse trives alene, da de naturlig er fugler som bor sammen i løse flokker.

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og CDON.

Legg igjen en kommentar