Hold av øgle

Øgler er et navn som brukes på reptiler som ikke er skilpadder eller slanger, og i Norge har vi hele 7 ulike øgler som er lov å holde i fangenskap. Man har flere ulike grupper innenfor begrepet øgle, inkludert både gekkoer, varaner, firfisler, agamer, og selv kameleoner (selv om kameleoner ikke er lov i Norge).

Denne artikkelen skal ta for seg generelt om hold av øgler, men merk at det er stor variasjon mellom artene her. Noen lever i ørkenen, andre lever i jungelen. Noen spiser kun insekter, andre trenger større dyr, mens andre igjen er vegetarianere. Så selv om du får en innføring i øgler her må du lese deg opp på artsprofilen til hver enkelt art før du eventuelt kjøper deg en øgle.

Leopardgekko
Leopardgekko er den mest populære øglen i norske hjem. Foto publisert med tillatelse.

Generelt om hold av øgler

Øgler er alle reptiler som kan holdes i private hjem så lenge de holdes på en forsvarlig måte, og er en av artene som er godkjent på den såkalte positivlisten for reptiler.

Selv om noen øgler tåler håndtering av mennesker er øgler først og fremst dyr man observerer, ikke dyr man koser eller leker med. De trives aller best om de får være i fred, og får ingenting positivt ut av å bli sosialisert eller kost med. Om du vil ha en kosekompis bør du heller vurdere et pattedyr.

De fleste øglene trives aller best alene, men noen av artene kan holdes i grupper.

Alle øgler holdes i terrarier. De har alle ulike krav til terrariet, og først og fremst må du som holder øgler ha kontroll over bunnsubstrat, innredning, luftfuktighet og temperatur.

Terrarium. Foto: Burkhard Mücke / CC BY-SA 4.0.
Terrarium. Foto: Burkhard Mücke / CC BY-SA 4.0.

Luftfuktigheten kontrollerer man ved å spraye vann i terrariet for å gi det riktig fuktighet. Vi har allerede en omfattende artikkel om hvordan luftfuktighet kan økes eller senkes i terrariet.

Temperaturen kontrollerer man via varmesoner. Noen øgler trenger varmelamper med UVB-lys, mens andre foretrekker varmematter. Generelt sett bør de fleste øglene ha flere temperatursoner hvor én del av terrariet er varmt, mens den andre er 4 – 5 C kaldere.

Når det kommer til innredning og bunnsubstrat er det ofte om å gjøre å etterligne naturlige områder for arten. Igjen må du ta en titt på hver enkelt artsprofil for å komme i dybden på hva de trenger.

En del øgler har relativt strenge krav til hvordan ting må være i terrariet, og utstyret som trenger kan være veldig kostbart. Heldigvis kjøper du det bare inn én gang, og deretter er det nokså billig å drifte øgleholdet.

Skjeggagam.
Skjeggagam trenger et ørkenlignende landskap i terrariet.

Håndtering av øgler

De fleste øglene som er lov å holde som hobbydyr i Norge tåler håndtering godt, men det kan være noen individuelle forskjeller. Du er aldri garantert at øglen din vil like at du håndterer den, men hos noen arter er det mye større sjanse for at de kan lære seg dette.

Akkurat som med andre dyr kan du til en viss grad trene øglene til å godta håndtering ved at du fôrer dem fra hånden. Men dette gjelder ikke alle arter!

Kranset gekko. Foto: DigitalLem0n / CC BY-SA 4.0.
Kranset gekko. Foto: DigitalLem0n / CC BY-SA 4.0.

Fôring av øgler

Det er stor variasjon i hva øgler spiser. For flere av artene holder det med sirisser (små gresshoppaktige insekter som kjøpes i dyrebutikken), melormer eller andre små insekter. En del vil ha dette i tillegg til grønnsaker.

Det er dessuten noen arter som kun trenger grønnsaker, noe som gjør det litt enklere å drive med dem.

Siden det er så stor variasjon er du helt avhengig av å lese under avsnittet om fôring under hver enkelt artsprofil for å lære mer.

Alle øgler må også ha tilgang til ferskt vann fra en drikkeskål. Vannet i denne bør byttes ut daglig!

Stor daggekko som spiser. Foto: Loury Cédric / CC BY-SA 4.0.
Stor daggekko som spiser. Foto: Loury Cédric / CC BY-SA 4.0.

De 7 ulike øglene som kan holdes i fangenskap i Norge

1) Leopardgekko

Leopardgekko er uten tvil den mest populære reptilet å holde i fangenskap i Norge, og er på mange måter det perfekte valget for deg som vil skaffe deg din første reptil. Leopardgekkoer er nokså enkelt å ha med å gjøre, kan håndteres, er relativt livlige, og kommer i veldig mange ulike fargemorfer.

En leopardgekko skal fôres med levende sirisser eller andre småinsekter, og det er alltid artig å se de få mat. I naturen finner vi dem i ørkenområder i deler av Pakistan, India og Afghanistan, men de er relativt sjeldne ute i naturen.

Les mer om leopardgekko her.

Leopardgekko
Leopardgekko. Foto publisert med tillatelse.

2) Kranset gekko

Kranset gekko er en artig krabat som har fått navnet sitt fra kransen som går på begge sider av hodet og nedover ryggen. Den er langt ifra like fargerik som leopardgekkoen, men det er likevel en relativt populær reptil.

Også kranset gekko er relativt enkelt å ha med å gjøre, og kan egne seg godt for nybegynnere. Denne arten finnes i frodige skoger med høy luftfuktighet, og kan trives godt i et fuktig terrarium med mange levende planter.

Kranset gekko spiser både plantemateriale så vel som små insekter, og er mer nattaktiv enn dagaktiv, selv om du kan se den vandre ute på dagen også. Den er en kompetent klatrer, så sørg for et tett topplokk på terrariet.

De vanlige kransede gekkoene er ganske duse i fargen, men det finnes også flere ulike fargevarianter her for de som liker mer farger på dyrene dine.

Kranset gekko. Foto: Lennart Hudel / CC BY 4.0.
Kranset gekko. Foto: Lennart Hudel / CC BY 4.0.

3) Stor daggekko

Stor daggekko, eller kjempedaggekko som den også kalles, er en helt irrgrønn gekko med røde flekker på ryggen. Disse er veldig kontrastfulle mot den grønne kroppen, og det er utrolig vakre reptiler. En stor daggekko trives best oppe i trærne, og er en av få gekkoer som er helt dagaktive.

Man bør gi stor daggekko et stort terrarium med mange levende planter og røtter den kan klatre på. I motsetning til perlefirfislen som nesten liker å bli håndtert, vil stor daggekko ikke bli håndter ti det hele tatt. Den har nemlig veldig ømfintlig hud som kan ta skade av å bli håndtert.

Den er dessuten utrolig rask når den vil, så det er fort gjort at den hopper av gårde og stikker av om den får komme ut fra terrariet.

Stor daggekko. Foto: Gzzz
 / CC BY-SA 3.0.
Stor daggekko. Foto: Gzzz / CC BY-SA 3.0.

4) Skjeggagam

Skjeggagam er trolig den nest mest populære reptilet etter leopardgekko, og er for så vidt et godt alternativ for de som ønsker seg en reptil. Dette reptilet hører til agamene, en familie med over 400 øgler. Alle disse lever i et varmt klima, og skjeggagamen kommer faktisk fra Australia.

En skjeggagam er rolig og omgjengelig av seg, og en god art for nybegynnere. Den kommer i mange ulike fargevaritanter, og er enkel i matveien. Den bør få en del levendefôr, men kan også få en del frukt og grønt ved siden av.

På sommeren kommer den til å bli glad dersom du plukker blomster fra løvetann til den!

Skjeggagam. Foto: Nicklas Smith-Iversen / Dyreliv.no.
Skjeggagam. Foto: Nicklas Smith-Iversen / Dyreliv.no.

5) Pigghaleagam

Pigghaleagam er en litt mer krevende agam enn skjeggagam, men som er et kult valg for de som er villige til å tilrettelegge for behovene dens. Den trenger nemlig både en varm og en kald sone i terrariet, og er mest dagaktiv. Pigghaleagamer liker å vise seg frem i terrariet sitt, så det er en super art for deg som liker å observere hva de holder på med.

Også denne agamen er en ørkenart, men i motsetning til skjeggagam kan en voksen pigghaleagam leve utelukkende på plantebasert kost, så du slipper å stresse med sirisser eller melormer med disse i hus.

Les mer om pigghaleagam her.

Pigghaleagam. Foto: Deadbilly6 / CC BY-SA 4.0.

6) Dvergvaran

En dvergvaran er ikke mye dverg selv om den har det i navnet ditt, for dette reptilet kan bli over 70 centimeter lang. Dette utrolige dyret er den eneste varanen som er lov å holde i Norge, og skiller seg ganske godt ut fra andre reptiler.

Dvergvaraner er dagaktive jegere som bruker klipper og steiner for å hoppe rundt og lete etter insekter. De kan holdes alene eller i et harem. og spiser utelukkende levende insekter som sirisser eller gresshopper.

Noen dvergvaraner tåler å bli håndtert, men dette gjelder ikke alle. Det krever i alle fall lang tilvenning først, men om du jobber jevnlig med det fra den er ung av vil det stort sett gå fint.

Les mer om dvergvaran her.

Dvergvaran
Dvergvaran. Foto: 4028mdk09 / CC BY-SA 3.0.

7) Perlefirfisle

Perlefirfisle er en relativt stor firfisle med et karakteristisk utseende. Den er lettstelt og aktiv, og lager mye moro når den farter rundt i terrariet. Om du vil ha en reptil som gjør mye ut av seg er perlefirfisle et godt valg, for denne ligger absolutt ikke å daffer hele dagen, slik en del andre arter gjør.

En voksen perlefirfisle kan bli rundt 70 centimeter lange, så de trenger et ganske stort terrarium for å trives. Dette koster jo ofte litt penger, så de er relativt dyre i anskaffelse.

Denne arten tåler også å bli håndtert godt, og er en av få reptilarter som vil trives i hånden. De kan til en viss grad temmes til å klatre opp på hånden din når du fôrer dem!

Perslefirfisle. Foto: Arturo Nikolai / CC BY-SA 2.0.
Perslefirfisle. Foto: Arturo Nikolai / CC BY-SA 2.0.

Legg igjen en kommentar