Artsprofil: Dvergvaran

Dvergvaran er den eneste varanen som er lov å holde i fangenskap her i Norge. Dette er en spennende reptil med mye aktivitet! Arten kommer naturlig fra Australia hvor den finnes på steppeområder nordvest i landet.

Voksne dvergvaraner kan bli hele 70 cm lange, men nesten 50 cm av dette er halen. Det er likevel en relativt stor reptil som trenger godt med plass i terrariet for å trives. En dvergvaran har en forventet levealder på rundt 20 år, men det har vært eksempler på individer som har blitt over 25 år gamle.

Dvergvaranene har nokså strenge krav til terrariet sitt, og man må regne med å investere litt penger i det for å få det til å fungere. De trenger nemlig to soner i terrariet med ulik temperatur, samt lavere temperatur om natten. Så man må ha noen gode oppvarmingsmetoder for å få skikkelig varme i terrariet.

Dvergvaran
Dvergvaran. Foto: Mark Dumont / CC BY 2.0.

Det er mulig å holde dvergvaran alene, i par eller i et harem. Når man holder dem i harem kan man ha 3 – 4 hunner og én hann i samme terrarium, men da må man jo også ha nok plass til at de kan komme seg unna hverandre når de ønsker det. Generelt sett anbefales det å starte med kun én, og heller holde dem i par eller harem når man er kjent med arten, for det krever at du følger med på kroppsspråk, helse og trivsel.

Dvergvaraner er stort sett veldig usjenerte, og vil gjerne farte rundt i terrariet på dagtid.

Det finnes tre underarter av dvergvaran, men i handelen er det stort sett to varianter som er tilgjengelig. På engelsk kalles dvergvaran for spiny-tailed monitor som refererer til piggene på halene deres.

Dvergvaran

Terrariet til en dvergvaran

Dvergvaraner krever et relativt stort terrarium, og det anbefales minst 150 x 60 x 10 cm for én enslig dvergvaran. Også ungene bør få ha såpass mye plass til å bolte seg på. Små dvergvaraner kan godt ha mye dekorasjoner til å begynne med, så kan du gradvis fjerne litt etter litt etter hvert som dvergvaranen blir større og trenger mer åpen plass.

Lys og varme for dvergvaran

Man bør varme opp godt til hele 37 til 43 C i omtrent en tredjedel av terrariet. De resterende to tredjedelene kan godt være litt kjøligere med omtrent 26 til 26 grader. Dette oppnår man ved å bruke en god varmelampe med termostat som hele tiden varmer opp en del av terrariet frem til det når ønsket temperatur før det så holder varmen der. Man kan godt ha det litt kaldere på natten, og selve varmelampen trenger ikke å være på mer enn 10 til 12 timer om dagen.

Det gjør heller ingenting om den varme delen blir ennå varmere. Om du har et sted hvor den kan trekke opp i høyden kan det fint være 50 eller 60 grader der uten at det er et problem, og den vil trolig elske å ligge her. Men det er selvsagt viktig at den kan bestemme selv om den vil ha det så varmt eller ikke.

Dvergvaran
Dvergvaran. Foto: 4028mdk09 / CC BY-SA 3.0.

Terrariet bør for øvrig være helt mørkt på natten. Man må sørge for OK temperatur på rundt 27 grader på den varmen delen selv om varmelampen er av, så man trenger en varmematte i bunnen av terrariet eller en annen type lampe. De resterende to tredjedelen av terrariet som vanligvis har 26 – 27 grader kan godt bli litt kaldere på natten, og de tåler fint at det blir litt under 20 grader.

Dvergvaraner trenger også en UV-B lampe av god kvalitet. Disse må byttes hver 6. måned for at de skal kunne gi nok UV-B for at dvergvaranen skal klare seg. Det er lurt å ha UV-B-strålingen bakerst i terrariet med en gradient slik at det ikke er så mye innstrålingen foran i terrariet, så kan reptilen selv velge hvor mye UV-B den ønsker å eksponere seg for.

Luftfuktigheten kan ligge på et sted mellom 65 % og 85 %.

Dekorasjoner og innredning av terrarium for dvergvaran

Ellers trenger den selvagt en matskål, vannskål og ikke minst et par fine gjemmesteder den kan stikke av når den ønsker å komme seg vekk fra all varmen. Ha gjerne dekorasjoner som fungerer både som klatremuligheter slik at den kan ligge på toppen og sole seg, samtidig som det er et hulrom inni som den kan bruke for å gjemme seg i.

Det er mange typer dekorasjoner man kan bruke. Både røtter, skiferstein som den kan ligge på, huler av stein, levende planter og mye annet kan brukes.

Bunnmaterialet til en dvergvaran kan være alt fra treflis til en miks med sand og jord, så det spørs litt på hva du foretrekker. Dvergvaranen er ikke en art som roter mye i bunnmaterialet uansett. Bare pass på at det ikke er torv eller gjødsel i jorden. Bunnmaterialet bør være minst 10 centimeter dypt.

Dvergvaran
Dvergvaran. Foto: Ltshears / CC BY-SA 3.0.

Fôring av dvergvaran

Dvergvaraner er kjøttetere, og trenger derfor insekter eller kjøtt. De fleste mater dem med sirisser, men det er også helt fint å gi dem melormer, gresshopper, kakerlakker og møll. Innimellom kan de få litt hardkokt egg eller døde mus, men ikke så ofte.

Alle dvergvaraner har hurtig forbrenning, så den bør helst få mat hver dag.

Dvergvaraner må også få kalsium med vitamin D3 på maten.

Håndtering av dvergvaran

Dvergvaraner er en art som kan læres opp til å bli håndtert, men de vil aldri bli spesielt begeistret for det.

Dvergvaran i naturen

I naturen finner man dvergvaraner i steppelandskal i nord- og nordvestlige Australia. Her sitter de for det meste gjemt mellom to steiner eller i sprekker i steinene, ventende på muligheten til å hoppe til for å ta et bytte. I naturen spiser de både andre små firfisler, gnagere og insekter.

Dvergvaran
Dvergvaran. Foto: David J. Stang / CC BY-SA 4.0.

Pris og tilgjengelighet for dvergvaran

Dvergvaran er ikke den mest vanlige reptilen i handelen, men det er likevel ikke umulig å komme over en til salgs i dyrebutikker. Det er også jevnlig dvergvaraner til salgs på Finn.no, både fra oppdrettere som selger unger, så vel som fra folk som ønsker å selge dvergvaranen sin.

Man bør regne med å punge ut omtrent 1 500 kroner for en dvergvaran på Finn.no eller privat fra andre kanaler, og et sted mellom 2 000 og 2 500 kroner på vanlige dyrebutikker.

Dvergvaraner er på CITES-vedlegg II, så du må ha en CITES-tillatelse for å importere de til Norge.

Legg igjen en kommentar