Kan hunder bade i saltvann? Alt du må vite om hunder og saltvann

Det er mange hunder som er glade i å ta seg et skikkelig bad, uansett om det er i en sølepytt, i en elv, i en innsjø eller til og med i havet. Men når man skal ta med hunden til sjøen for å bade i saltvann er det lurt å ta noen forhåndsregler før man reiser, for bading i saltvann kan faktisk være litt dumt for hunden.

Generelt sett er det helt OK for hunder å bade i saltvann, men de bør skylles godt i ferskvann så raskt som mulig etter badet. Om den ikke kan skylles på stranda bør den tørkes godt og få en skyll når den kommer hjem. Vær også observant med at hunden ikke svelger for mye saltvann.

En airedale terrier på stranda.
En airedale terrier på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Slik påvirker badeturen på stranda hunden

Det er en del hunder som er utsatt for våteksem, og det er ekstremt lett for hunden å få våteksem når den bader i saltvann. Saltvannet irriterer huden i mye større grad enn vanlig ferskvann, men heldigvis er det noen ting man kan gjøre for å unngå det så godt som mulig.

Det aller beste du kan gjøre når hunden bader i saltvann er å gi den en dusj med ferskvann så raskt som mulig. Mange strender har dusjer hvor man kan få skylt av seg saltvannet, og på mange av strendene er det også mulig å la hunden får en runde med dette.

Når hunden er skylt for saltvann bør man bruke et håndklede for å tørke den. Våt pels er igjen utløsende for våteksem, samtidig som det er grobunn for bakterier som over tid kan utvikle seg til hudproblemer. Noen hunder kan også få vannhale, spesielt hvis det er kaldt vann. Dette er en slags infeksjon i haleroten som kan utvikle seg til å bli problematisk for hunden. Et kjekt håndklede for hunder er mikrofiberhåndkleder som denne. Det får plass i en jakkelomme, og absorberer godt fra pelsen til hunden.

Hunder som bader bør alltid tørkes så raskt som mulig, og ikke tenke at sola kan gjøre jobben for deg. Spesielt på hunder med tykk pels og underull vil ikke solstrålene klare å komme inn og tørke det innerste laget, og det er jo dette som er viktigst når hunden får hudirritasjon.

Hunder på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Dersom du er på en stand hvor du ikke får vasket hunden med ferskvann bør du likevel tørke den, og vurdere om den skal få seg en dusj når du kommer hjem igjen etterpå.

Du må uansett ha med deg ferskvann som hunden kan drikke, for hunder blir slitne og tørste av å leke og bade i vann. Hunder skal aldri drikke saltvann, så da må du ha ferskvann tilgjengelig for den slik at den får i seg væske.

Store forskjeller fra hund til hund, og mellom ulike raser

Det er enorme individuelle forskjeller for hvilke hunder som tåler saltvann godt. Noen får våteksem bare de snuser på saltvann, mens andre fint kan bade i saltvann daglig uten å bli skylt etterpå. Det er spesielt raser med et tykt fettlag som ser ut til å kunne bade i saltvann uten å måtte trenge å skylles etterpå, og mange retrievere klarer saltvannet fint.

Golden retriever på stranda.
Golden retriever på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Hunder med lite pels, lite fett i pelsen eller med pels som lett blir irritert er på andre enden av skalaen, og kan faktisk risikere å bli irritert i huden selv om du er flink og skyller den med ferskvann rett etter badet.

Man må rett og slett prøve seg litt frem med sin hund, så finner du fort ut om saltvannet er irriterende for huden dens.

Det er også verdt å merke seg at de fleste hunder tåler å bade litt i saltvann fra tid til annen, men om du har en hund som liker å ta seg en dukker i saltvann hver eneste dag vil det kunne påvirke pelskvaliteten. Da er det ekstra viktig at man er nøye med skylling for å unngå at pelsen blir dårlig.

Hunder kan svelge saltvann

En del hunder svelger saltvann når de bader i sjøen, og dette er jo spesielt vanlig hvis man får hunden til å hente pinner eller baller som du kaster ut i vannet. Det er sjeldent direkte farlig om hunden får i seg litt saltvann når den bader, men det vil som oftest komme opp igjen i form av spy dersom det blir for mye. Så hvis hunden din kaster opp når dere driver med lek i saltvann kan det være lurt å tenke på en annen type lek som får hunden til å svelge litt mindre vann underveis.

Det er også viktig å være klar over at hunder kan få saltvannsforgiftning om de svelger nok vann. Vanligvis får de det som kalles for stranddiaré hvor hunden har et par dager hvor den er litt slapp og sløv og ha vannete avføring. Det er sjeldent farlig, men noen ganger kan det være mer alvorlig, og hunden kan få muskelskjelvinger og anfall. Her må man selvsagt kontakte veterinær!

Hund av blandingsrase henter pinne på stranda.
Hund på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Det er derfor viktig å ha vanlig ferskvann tilgjengelig når hunden har badet i saltvann. Jo mer den drikker, jo mer vil saltet vannes ut i urinen, så det er bare bra om den er god og tørst etter å ha badet i saltvann.

Så kort oppsummert, om den bare kaster opp like etter den har badet vil den neppe bli syk av det, for da får den salten ut av systemet. Om den derimot blir slapp, sløv og får diaré de neste dagene må du følge med, og vurdere om du skal kontakte veterinær underveis.

Heldigvis er ikke saltforgiftning spesielt vanlig, men det er jo noe man bør ha i bakhodet når man først skal bade hunden i saltvann.

Vær forsiktig med å la hunden løpe fritt på stranda

Husk at det stort sett alltid er båndtvang i hele Norge den perioden hvor man har mulighet til å la hundene sine bade på stranda, så når man skal bade dem er det viktig å være hensynsfull ovenfor andre som er der. Det er ikke noe digg å få en stor, fremmed hund som rister seg over alle tingene sine, så det er viktig å ha god kontroll på hunden sin dersom man skal la den få bade på en strand hvor det er andre mennesker. Langline er et godt alternativ, men du bør fortsatt ha god kontroll på den.

nova scotia duck tolling retriever på stranda
Nova scotia duck tolling retriever på stranda.

Det er også noen hunder som er litt for overivrige når det kommer til bading, så vær sikker på at hunden din kommer når du roper på den. Det er eksempler på hunden som dessverre overvurderer hvor langt de klarer å svømme, ignorerer eieren sin når de svømmer ut, og rett og slett ikke har krefter nok til å svømme tilbake til stranda igjen. Det er heldigvis sjeldent, men det er likevel lurt å være klar over at det kan være en fare. Dette gjelder spesielt i kaldt vann, for da kan hunden få kramper i musklene når den har svømt en liten stund.

Til slutt så gjelder jo også et par andre ting hvis du skal ha med hunden din på stranda for å bade. Det vil si at man må vurdere om hunden trenger solkrem, gi den et område med skygge når den hviler mellom badingen, og gi den et teppe den kan ligge på for å unngå den varme sanden.

Denne artikkelen inneholder reklame for Petworld.

Legg igjen en kommentar