Raseprofil: Golden retriever

Golden retriever er blant de mest populære hunderasene her i Norge, og er kjent for å være en god og allsidig familiehund. Få raser er like tilpasningsdyktige, allsidige og avslappede som golden retriever. Den er likevel også en jakthund som kan brukes til apporterende fuglejakt, for ikke å snakke om ulike typer hundesport. Som alle de andre retrieverrasene er den en dyktig svømme som elsker å bade.

Noe av det mest karakteristiske med golden retriever foruten at den er en god familiehund, er hvor flink den er til å hente og bære ting. Den bærer ting så forsiktig i munnen sin at den kan bære egg uten å knuse dem. Det er ikke rart at den var populær blant de som skulle ha hunder til å hente fugler!

Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Golden retriever kort oppsummert

  • En veldig fin familiehund.
  • Svært vennlig og tillitsfull mot både eiere og fremmede.
  • Samarbeidsvillig og enkel å oppdra.
  • Trenger en del mosjon og mental aktivisering.
  • Finnes flere ulike linjer som «jaktgolden».
  • Elsker vann!
Golden retriever portrett
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos golden retriever

Det som kjenner atferden og lynnet til golden retriever best er at det er en avslappet og lite stresset rase som tilpasser seg personene den bor sammen med. Den fungerer fint som familiehund, og passer inn hos enslige, par og familier med barn, og fungerer veldig godt i de fleste sammensetninger.

Golden retriever knytter sterke bånd til familien sin, og er sosial mot alle den bor sammen med. Det er en rase som er veldig glad i å være sammen med eierne sine, og har et fint og rolig forhold til disse uansett om det er hjemme, på tur eller på utflukter.

En golden retriever er kanskje det motsatte av en vakthund, og vil neppe bjeffe om det er noen som bryter seg inn i huset. Tvert imot vil den hilse på alle med et stort smil! Det er ikke uvanlig at den logrer og er kjempeglad hvis den får hilse på fremmede når den er utenfor huset.

Det er veldig fint med en såpass sosial hund, men husk at det også ofte betyr at man må regne med at den kanskje ender opp med å hilse på noen barn og noen andre turgåere når man er på tur. Den er veldig innbydende til å hilse, så det er ofte slik at man får mer kontakt med andre mennesker på tur når man har en golden retriever som hele tiden søker kontakt.

Golden retriever er også stort sett veldig sosial mot andre hunder, og pleier å gå veldig fint overens med både store og små. Som med alle hunderaser er det anbefalt å bruke tid på å sosialisere den godt med andre hunder når den er valp og unghund slik at den blir vandt til at dette er normalt, og at den lærer å kommunisere godt med andre hunder mens den ennå er ung.

Ellers er golden en rase som elsker å være med ut på tur, og trives godt i aktivitet. De har en høy arbeidskapasitet for de som vil bruke hunden til arbeid, men ellers fungerer de også fint som rene familiehunder.

På tur vil en golden retriever være nysgjerrig og utforskende, samtidig som den er såpass godt førerorientert at den holder seg tett på eieren sin. Den elsker vann! Når en golden ser et potensielt sted den kan bade er det kun bading som står i hodet dens.

Både små vanndammer, sølepytter og store innsjøer kaser den seg ut i med iver, og man må regne med at labradoren klarer å finne et sted å bade i løpet av turen selv om man ikke skulle tro det. Det kan være lurt å ha et mikrofiberhåndkle med seg i lomma for å tørke den, for spesielt halen kan få trøbbel om den er for mye våt for ofte (vannhale – en betennelse i haleroten).

Som nevnt er golden retriever en god familiehund for aktive familier. Man må derimot huske at golden retriever er en stor og klønete hund, spesielt når den er valp og unghund. Det betyr at den ikke alltid har full kontroll over den store kroppen sin, og det er en viss risiko for at den velter små barn overende uten å mene det. Man må derfor være forsiktig med å ha hunden sammen med barn, spesielt om hunden er ganske ung.

Golden bruker for øvrig veldig lang tid på å modnes. Noen hunder oppfører seg som unghunder til de er hele 4 år gamle, selv om mange også blir voksne i en alder av 3 år.

Golden retrievere
Golden retrievere. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av golden retriever

Golden retriever er en hund som trenger en del mosjon, og de bør faktisk ha mer mosjon enn det mange tenker på. Som andre hunder bør de få minst to korte turer (morgen og kveld) for å gjøre fra seg, og en lenger tur i løpet av formiddagen eller ettermiddagen en gang.

Det anbefales å gi golden retriever minst 1,5 timer med mosjon i løpet av dagen. Dette kan fordeles ved for eksempel 2 x 15 minutter, og én langtur på 1 time.

En golden tåler også mye mer enn dette, og kan godt få betydelig lengre turer. Det er også en rase som fint tåler å bli med på joggetur eller løpe ved siden av sykler.

I tillegg til fysisk mosjon trenger golden retriever mye mental aktivisering. Dette er situasjoner hvor den må bruke hodet sitt for å løse oppgaver. Noen får greit med mental aktivisering fra turer ved at de går på ukjente områder, møter og kommuniserer med andre hunder, og får nye inntrykk, mens andre må jobbes litt med.

Det er mange måter å drive mental aktivisering, og trening, agility, eller sporlek er vanligst. Siden golden retriever er så førerorientert som den er kan vanlig lydighetstrening fungerer godt nok.

Les også: Slik driver du mental aktivisering av hund.

Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Trening av golden retriever

Golden retriever regnes som en veldig enkel hund å ha med å gjøre når det kommer til trening. Vanlig hverdagslydighet går som regel lett som en lek, og den er godt førerorientert. For ikke å snakke om at den er veldig matglad, noe som gjør at den gjerne strekker seg langt for å få den godbiten du har i hånden.

Til tross for at den er lettlært trenger den faste rammer og jevnlig trening. De bør trenes ved å bruke positiv forsteker ved at man gir den en godbit eller en leke når den gjør noe riktig.

Golden er svært førerorientert, og synes trening er en positiv opplevelse. Så det er egentlig bare å la den føres, så får du raskt trent inn alt du ønsker.

Noen golden retrievere kan bli litt raskt ukonsentrert, spesielt som unghunder, og i disse tilfellene er det bare å legge inn flere, men kortere treningsøkter. Det er ikke noe vits i å fortsette å tvinge hunden til å trene når den ikke lenger orker, for det skal jo tross alt være en positiv opplevelse for både deg og hunden.

Golden retrievere som bader
Golden retrievere som bader. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for golden retriever

Golden retriever er en allsidig hunderase som har mange ulike bruksområder. De fleste bruker dem først og fremst som familiehunder og turkompiser, og dette gjør de jo en veldig god jobb til.

Det er likevel en jakthund som er en supergod apporterende fuglehund. I jaktsammenheng har den som oppgave å hente døde fugler som jegeren skyter, og gjerne ute i vann. Den er kanskje ikke den aller beste rasen, men den er god nok, og er en fin kombinasjonshund for deg som vil ha både familiehund og jakthund i samme hunden.

Ellers kan golden brukes til mye annet. For eksempel er de brukt som politihunder, narkotikahunder, tollhunder, terapihunder, redningshunder, lavinehund (finne folk i snøskred), førerhunder og mer. De passer til veldig mange ulike typer jobber, takket være hvor samarbeidsvillige de er.

Rasen er godkjent, og så lenge den er innenfor rasestandarden kan den stilles ut i alle anerkjente utstillinger.

Det er en del som bruker golden retriever til agility og lydighet, og her gjør de det ganske fint, selv om det skal mye til for at de hevder seg helt i toppsjiktet. Men på hobbybasis er de mer enn gode nok til at man kan drive med det.

Golden retriever som bader
Golden retriever som bader. Foto publisert med tillatelse.

Ulike typer golden retriever

Golden retriever er avlet frem i ulike linjer, og i hver enkelt linje har man ulike fokusområder. Det er ikke gitt at alle linjene avler for å følge rasestandarden til NKK, men alle er godkjente rasehunder av golden retriever.

Utstillingslinjen er den vanlige linjen, og her er det hunder som avles frem for å følge rasestandarden til NKK. Disse er gjerne de som er best egnet som familiehunder for vanlige familier. Hvis du bare kjøper en vanlig golden retriever uten en spesiell linje er det denne linjen.

Jaktlinjen, også kjent som brukslinjen, er linjer av golden retriever hvor det er avlet på bruksegenskapene. Det kan være enten jaktegenskapene (disse kalles ofte for «jaktgolden»), eller for de andre bruksegenskapene dems, som muligheten til å være arbeidshund hos for eksempel tolletaten. Hunder fra jaktlinker er typisk litt mindre, veier litt mindre, har en mørkere pelsfarge og har et betydelig høyere energinivå. Disse har også høyere krav til både mosjon og mental aktivisering, og egner seg for personer som er ute etter en hund skal få en jobb.

Dual-purpose-linjen er en slags linje som kombinerer begge disse i én og samme hund, og har som mål å lage gode brukshunder uten at de blir for små eller viker for mye fra rasestandarden til å kunne stilles ut.

Hvilken linje du bør velge avhenger av hva du skal med hunden, men alle som vil ha en familiehund bør velge en utstillingslinje.

Helsen til golden retriever

Golden retriever er en nokså frisk og sunn rase, men det er noen arvelige sykdommer man bør være obs på. De er disponsert for både hofteledds– og albueleddsdysplasi (HD og AD), samt ocsteochondrose dissecans (OCD).

Noen sliter med ulike typer hudproblemer, eksem eller våteksem, men det er heldigvis ikke spesielt farlig. Noen ytterst få golden retriever får også epilepsi, men det er ikke direkte utbredt, men noe man bør være klar over.

Golden retriever kan også få noen ulike øyesykdommer som progressiv retinal atrofi (PRA), grå stær / katarakt og lignende.

Ellers er golden retriever en rase som elsker mat, og blir gjerne godt overvektig hvis den får sjansen. Dette kan du heldigvis lett unngå ved å bruke en god type fôr i riktig mengde, og vurdere om du skal slanke hunden.

Forventet levealder for rasen er mellom 10 og 12 år.

Fysikken til golden retriever

Golden retriever er en relativt stor hunderase, og mankehøyden hos hannhunder skal være mellom 56 og 61 cm, mens hos tispene skal den være mellom 51 og 65 cm. Vekten kan variere en del, men er typisk på mellom 25 og 33 kg hos tispene, og 30 til 38 kg hos hannene.

Rasen har to typer pels; overpels og underpels. Underpelsen er tett og vannavstøtende slik at den kan holde seg varm selv om den bader i kaldt vann.

Pelsfargen skal være gyllen (golden), men det kan være stor variasjon i hvor gyllen den er. Noen er nesten helt hvite, mens andre er rødgylne. På bildet nedenfor ser du hvor stor variasjonen kan være. De kan også komme i alle nyanser mellom disse to.

Golden retriever i ulike farger
Golden retriever i ulike farger. Foto: Akaporn Bhothisuwan / CC BY 2.0.

Pelsstell hos golden retriever

Man må regne med litt pelsstell av golden retriever, men det er ikke all verdens. Det er først og fremst snakk om å børste hunden etter behov. Noen gjør det et par ganger i uka, mens andre gjør det ukentlig eller annenhver uke.

Golden retriever må også bades etter behov, da den ofte er glad i å surre rundt i gjørmepytter og søle. Prøv å unngå å bruke hundesjampo altfor ofte, da dette fjerner de naturlige fettsyrene dens har i pelsen. Disse er nødvendige for å gjøre pelsen vanntett. Unngå derfor å bruke hundesjampo oftere enn maks én gang i måneden.

Golden retriever
Golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Golden retriever sin rasehistorie og utvikling

Man regner med at golden retriever stammer fra grenseområder mellom England og Skottland, og de første kjente møtene med rasen stammer fra slutten av 1800-tallet. Man tror rasen stammer fra en blanding av labrador retriever, irsk setter og en utdødd rase som ble kaldt for tweed vannspaniel,

Man fant raskt ut at golden retriever var en ypperlig jakthund, og den var veldig flink og forsiktig når den hentet byttet til jegeren. Den ble derfor raskt populær, og har vært det siden. I 1913 ble den godkjent som en egen rase av The Kennel Club, den britiske kennelklubben.

I dag er den en av de aller mest populære hunderasene både i Norge og i mange andre land rundt om i verden.

Golden retriever mor med valp
Golden retriever mor med valp. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om golden retriever

Er golden retriever en god familiehund?

Golden retriever regnes som en veldig god familiehund.

Går golden retriever godt overens med barn?

Golden retriever går stort sett veldig godt overens med barn, men det kan være lurt å sosialisere hunden med barn fra tidlig alder av for å sikre seg at det går bra.

Hvor mye pelsstell er det med golden retriever?

Det er litt pelsstell med golden retriever, men ikke mer enn at man må børste hunden noen få ganger i uka.

Hvor vanskelig er det å trene en golden retriever?

Golden retriever er relativt enkle å trene, og de er både intelligente og førerorienterte. Med positiv forsterker og litt tålmodighet kan de bli veldig lydige. Som regel går hverdagslydighet og normal oppdragelse veldig enkelt.

Egner golden retriever seg for førstegangs hundeeiere?

Golden retriever kan være en veldig fin hund som førstegangshund. Men det er viktig å sette seg godt inn i behovene dens, for den har faktisk større krav til mosjon og mental aktivisering enn det bare ser ut til å tro.

Hvor mye røyter golden retriever?

Golden retriever røyter mye. Noen vil si at den røyter utrolig mye! Så her er det bare å ha støvsugeren lett tilgjengelig, og ta en titt på artikkelen om hvordan man reduserer røytingen til hundene.

Er golden retriever allergivennlig?

Golden retriever er ikke allergivennlig, og tvert imot er det mange allergikere som reagerer veldig på denne rasen.

Er golden retriever en vanlig rase?

Golden retriever er en av de mest populære rasene vi har her i Norge, så det er absolutt en vanlig rase å komme over. Det kan derimot være veldig lange ventelister på valper fra seriøse oppdrettere.

Hvem passer golden retriever for?

Golden retriever passer for de aller fleste som har mulighet til å gi den nok mosjon og mental aktivisering. Rasen er såpass allsidig at den tilpasser seg de fleste personer og familier, men den trenger altså en del mosjon og mentalt arbeid.

Fungerer golden retriever til hundesport?

Golden retriever fungerer godt til hundesport, og kan delta på ting som lydighet, rallylydighet eller agility med nokså gode resultater.

Fungerer golden retriever til jakt?

Golden retriever er en jakthund som brukes som apporterende fuglehund. Den kan hente fugler som jegeren feller, og egner seg også godt som apporterende vannfuglhund som svømmer og henter fuglene. Det finnes egne oppdrettslinjer som avler frem såkalt «jaktgolden» hvor avlen har fokusert på jaktegenskapen deres.

Egner golden retriever seg til utstilling?

Golden retriever er en anerkjent rase av både FCI og NKK, og kan derfor stilles ut i både Norge og de fleste andre land rundt om i verden.

Hvilken raseklubb tilhører golden retriever?

Golden retriever tilhører raseklubben Norsk Retrieverklubb.

Går golden retriever overens med andre hunder?

Golden retriever er som oftest en veldig sosial hunderase som går godt overens med andre hunder – både store og små.

Hvor lenge lever en golden retriever?

Den forventede levealderen til en golden retriever er mellom 10 og 12 år.

Hvor stor blir en golden retriever?

En voksen golden retriever-hann kan få en mankehøyde opptil ca. 61 cm, mens tispene blir opptil ca. 56 cm. Det er noen hunder som også kan bli ennå litt høyere enn dette, men det er uvanlig.

Hvor mye veier en voksen golden retriever?

En voksen golden retriever veier mellom 25 og 40 kg, hvor store hanner er nærmere 40 kg, mens små tisper er nærmere 25 kg.

Bjeffer golden retriever mye?

Golden retriever bjeffer som regel veldig lite. Men noe bjeffing blir det, og de kan finne på å bjeffe for å få oppmerksomhet. De bjeffer sjelden for å beskytte territoriet eller for å kjefte på andre hunder.

Hvilket land kommer golden retriever fra?

Golden retriever kommer fra grenseområdene mellom England og Skottland, men i dag regnes Storbritannia som opprinnelseslandet dens, og som har forvaltningsansvaret for rasen.

Hvor ofte må man bade en golden retriever?

Golden retriever trenger egentlig bare å bades etter behov, men vil trolig finne et egnet sted å bade langt oftere enn du trenger å bade den. Men merk at den ikke må bades med hundesjampo oftere enn maks månedlig! Dette ødelegger den vannavstøtende egenskapen til pelsen dens.

Hvor lange turer trenger en golden retriever?

Golden retriever trenger en del mosjon, og man bør ta utgangspunkt i rundt halvannen time med mosjon eller mer hver dag.

Legg igjen en kommentar