Hvordan redusere røyting fra hund

Nesten alle hunderaser røyter i en viss grad, og mange av de mest populære hunderasene er også utpregede røytemaskiner. Å finne store mengder med pels i kriker og kroker rundt om i hjemmet er aldri noe gøy, men for mange blir det til en vane å finne frem støvsugeren hver kveld.

Selv om man aldri kan få en vanlig hunderase til å bli røytefri er det noen helt konkrete ting man kan gjøre for å redusere hvor mye hunden røyter. Disse rådene gjelder på tvers av alle hunderaser, og kan ha en overraskende stor effekt.

Hvis du virkelig hater røyting er det derimot lurt å vurdere om den neste hunden skal være en av de røytefri hunderasene. Disse er ikke 100 % røytefri i alle tilfeller, men de mangler ofte underpelsen som er så plagsom når det kommer til røyting.

Chow chow
Hvis du har en chow chow kan du regne med store mengder røyting! Foto publisert med tillatelse.

1) Gi hunden omega 3 / fiskeolje i maten

En av de enkleste og viktigste tingene du kan gjøre for å redusere røyting hos hund er å gi den olje i fôret. Nesten alt tørrfôr har for lite omega 3 og fettsyrer i seg, og dette vil føre til at hunden får dårligere pels som røyter mer.

Å gi den en liten skje med for eksempel Brilliant Laskeolje (kan kjøpes hos Petworld her) til hvert måltid kan man trolig merke betydelig reduksjon i røytingen på noen få dager. Hunden bør få tilskudd av omega 3 daglig for å opprettholde fordelene denne fettsyren gir pelsen.

2) Sørg for at du gir fôr av høy kvalitet

Også fôret har mye å si for hvor god kvalitet det er på pelsen. Akkurat hvilket fôr man bør velge avhenger av både rasen, alder og eventuelle spesielle behov hunden har, men uansett hvilket fôr du velger må du velge et som har nok innhold av proteiner fra kjøtt eller fisk, har tilsatt vitaminene som hunder trenger, og som rett og slett er godt nok.

Mange opplever en sterk reduksjon i røyting hvis de bytter fra fôrsekker de kjøper på dagligvarebutikken til skikkelig kvalitetsfôr. Ordentlig kvalitetsfôr trenger heller ikke å være så dyrt, og merker som Royal Canin tilbyr rimelig fôr av høy kvalitet.

3) Bad hunden jevnlig

Et annet grep man kan ta for å redusere hvor mye hunden røyter er ved å bade den jevnlig. Et godt bad med en god hundesjampo er med på å fjerne død pels som henger igjen sammen med resten av pelsen. Da kvitter du deg med mye av pelsen som er på vei til å falle ned på gulvet når du bader, så slipper du at dette havner i hjemmet ditt.

Her må man være litt obs på rasen det er snakk om, for noen raser tåler jevnlige bad dårlig. Ofte anbefales det å maks bade hunden sin én gang per måned. Men det spørs altså på rasen. Noen tåler godt å bli badet jevnlig, mens andre mister fettsyrene i pelsen når de bades. Raser som de ulike polarhundene, retrievere og lignende mister da de varme-, kulde- og vannbeskyttende egenskapene sine.

Her kan du finne en sjampo som passer til hunden din. Velg en som matcher lengden til pelsen, inneholder gode ingredienser og som ikke er parfymert. Selv bruker jeg Vet’s Best Oatmeal Medicated Shampoo på mine hunder, og synes den er god.

En hund som bader og stelles
En hund som bader og stelles. Foto publisert med tillatelse.

4) Børst vekk død pels (gjerne med furminator)

Røyting er jo egentlig bare døde hår, og som regel blir disse liggende mellom all den levende pelsen inntil det faller av. Ved å børste hunden jevnlig fjerner du disse døde hårene før de rekker å falle av og havne i sofaen eller kriker og kroker rundt om i hjemmet.

Når man skal velge børster er det viktig å finne børster som er laget for den pelstypen hunden din har. Hunder med kort og glatt pels bør helst ha en gummikarde (eller en gummihanske som denne) eller en annen skånsom børste. Hunder med lenger pels kan ha en vanlig kan eller metallkarde.

Det kan også være lurt å gå over hunden med en furminator. Dette er børster som er spesiallaget for også å fjerne død underpels. De fleste hunderaser har jo underpels, da da er furminator med på å redusere hvor mye de røyter.

Furminator er tilgjengelig for korthårede raser (klikk her for å kjøpe den hos Petworld) og langhårede raser (kan bestilles fra Petworld her). De koster noen hundrelapper, men er en god investering hvis du ønsker å ha et røytefritt hjem.

Ulike børster til pelsstell hos hund
Ulike børster til pelsstell hos hund. Foto publisert med tillatelse.

Denne artikkelen inneholder klikkbare annonselenker for Petworld.

Legg igjen en kommentar