Døvhet hos katt

Hos katter finnes det både arvelig døvhet så vel som ikke-arvelig døvhet. Det er spesielt katter med hvit pels og blå øyne som er utsatt for arvelig døvhet, men alle katter som har gener for døvhet kan bli døve. Man regner med at omtrent 75 % av alle hvite katter med blå øyne er døve.

Ikke-arvelig døvhet hos katter kan komme av skader eller sykdom. Ofte skyldes døvheten gjentatte eller kroniske øreinfeksjoner som over tid fører til at katten blir døv.

Mange katter tåler fint å leve med døvhet, spesielt de som er født med dårlig hørsel eller komplett døvhet. Andre katter får større problemer med døvheten, og noen kan til og med utvikle direkte aggressiv atferd.

Katt
Katter med hvit pels og blå øyne er i risikosonen for arvelig døvhet. Foto publisert med tillatelse.

Det kan være vanskelig å oppdage døvhet hos katter

Katter er flinke til å skjule at noe er galt, og spesielt døvhet kan være veldig vanskelig å oppdage. Grunnen er blant annet fordi kattens andre sanser som synet er såpass gode at det kan virke som den hører selv om den ikke gjør det.

Ofte er den enkleste måten å oppdage døvhet hos katt på ved at den endrer atferd. Kanskje blir den mer nervøs, skvetten og aggressiv. Ofte kan man prøve å se om man klarer å snike seg inn på katten når den slapper av, for en katt med normal hørsel vil høre deg når du prøver dette.

Andre ting man kan prøve er å lage plutselige lyder utenfor synsfeltet dens for å se om den reagerer. Her må du være obs på at katten ikke kan oppdage vibrasjon eller endringer i lufttrykk! Bruk for eksempel plutselig høy lyd fra en høyttaler eller noe fremfor bare å klappe eller gjøre noe som krever bevegelse.

Det er mulig å sjekke om katten er døv ved å ta den til en dyrlege. Der kan man ta en såkalt BAER-test. Denne testen krever relativt sjeldent utstyr, så det er langt ifra alle dyrleger som kan ta testen, så det kan være at man må reise litt for å finne en dyreklinikk med utstyret til det.

En katt
En katt. Foto publisert med tillatelse.

Tilpasning for å gi døve katter et godt hjem

Man kan ikke behandle døvhet hos katter, men om en katt som har mistet hørselen sin bør undersøkes av en dyrlege for å sikre seg om at den ikke har noen sykdommer, infeksjoner eller annet som skaper ubehag eller smerte.

Som nevnt ovenfor er det mange katter som fint kan leve med døvhet. Man bør derimot tilpasse hverdagen til dette. Normalt består dette av å gjøre den om til en innekatt, da døve katter naturligvis har veldig høy risiko for å bli påkjørt eller skade seg når de er ute.

I hjemmet må man tilpasse hverdagen ved å unngå skremme katten. Når katten blir overrasket vil den få en enorm stressreaksjon som ikke er bra for den. Så hvis du skal vekke den for å gi mat når den sover må du sørge for å lage litt vibrasjoner og bevegelse når du skal bort til den, istedenfor å rolig gå bort og ta på den. Tramping eller litt klapping pleier å fungere godt, da de merker disse vibrasjonene godt.

Andre katter håndterer døvheten mye dårligere, og noen blir aggressive mot eiere og andre. I noen tilfeller er det ingen annen vei enn å avlive katten.

Legg igjen en kommentar