Ørkenrotte er en sosial gnager som fungerer godt som kjæledyr. Det er en veldig aktiv gnager som tåler håndtering godt, og som er svært aktiv og energisk! Den kan minne litt om en hamster, men ørkenrotten er litt mindre enn vanlig syrisk gullhamster, samt har en lang, hårete hale.
Hvis du ønsker deg et lite burdyr som er mye mer aktiv enn hamsterne er, kan ørkenrotte være et godt valg. Den bruker store deler av dagen (og natten) på å grave tuneller og virre rundt i buret, og kan bli ganske tamme ved riktig tilvenning.
En viktig ting å merke seg med ørkenrotte er at de er sosiale dyr som må være minst 2 stykker sammen. Aller helst bør de få bo i en liten gruppe på 3 til 5 individer, men et par går også fint. I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du trenger å vite før du kjøper deg en ørkenrotte som kjæledyr!
Generelt om hold av ørkenrotte
Ørkenrotter er dyr som bruker mye av tiden sin i buret, men som med andre gnagere bør de få gå fritt i minst en times tid daglig. De er svært nysgjerrige og aktive dyr som hele tiden er i bevegelse. De lukter mye mindre enn de fleste andre gnagere, men er overraskende nok ikke så populære som hamstere.
Ørkenrotter fungerer godt sammen med barn ettersom de er snille og ikke biter, men om de skal håndteres av barn er det viktig at barna lærer hvordan de skal håndtere dem forsiktig. De har nemlig lett for å skade seg om de faller ut av hendene, blir klemt for hardt, eller håndtert feil.
Ørkenrotter passer godt inn i de fleste hjem som har tid til å stelle med dem daglig, og som ønsker seg noen artige krabater. De er relativt billige i drift, men utstyret du må kjøpe når du skaffer deg en kan fort koste en del tusenlapper.
Det er verdt å merke seg at ørkenrotter elsker å gnage på absolutt alt, og kan fort gjøre en del skade på inventar om de får gå fritt hjemme uten tilsyn.
I buret elsker de å lage store tunnelsystemer, og bør få minst 20 til 30 cm med bunnmateriale i buret slik at de kan få til dette.
PS. når vi snakker om ørkenrotte som kjæledyr snakker vi om arten som i biologien kalles for mongolsk ørkenrotte (Meriones unguiculatus). I biologien er ørkenrotte heller et samlenavn på over 110 ulike arter med ørkenrotter. Men i denne artikkelen snakker vi altså kun om mongolsk ørkenrotte.
Sosial struktur
Ørkenrotter må holdes i par eller grupper, og det er litt man må tenke over før man skaffer seg en gruppe. Generelt sett anbefales det å enten ha et par, eller en gruppe på 4.
Når du kjøper en gruppe eller par med ørkenrotter anbefales det sterkt å velge en gruppe med brødre eller søstre fra samme kull. Det kan gå fint å bonde ørkenrotter fra ulike familier også, men du gjør livet ditt mye enklere ved å kjøpe en familiegruppe.
Om ørkenrottene ikke allerede kjenner hverandre må de bondes før de kan flyttes sammen. Du kan lese om hvordan du bonder ørkenrotter her.
Grunnen er at grupper på 3 eller 5 ofte vil støte ut enkeltindivider, mens grupper på 4 heller vil dele seg i to mindre grupper hvis det oppstår konflikt. Grupper på 6+ fungerer sjeldent godt med mindre du har et enormt bur.
Så ha gjerne enten to brødre eller to søstre, eller en liten gruppe på 4 ørkenrotter. Dette gir absolutt best stabilitet.
Det er heldigvis ikke alle som opplever at noen i gruppen støtes ut, så mange ganger fungerer det også helt fint med grupper på 3 brødre eller søster. Men i disse tilfellene bør du ha en plan for hva du skal gjøre om du opplever at gruppen på 3 plutselig blir til et par + en enslig ørkenrotte.
Mat og drikke
Ørkenrotter trenger tilgang til mat og drikke hver dag, og du må kunne bytte vann hver morgen og gi fôr minst én gang daglig.
Ørkenrotte kan få enten pellets eller frøblandinger, og begge deler fungerer godt. De fleste velger pellets, men det er også noen som foretrekker frø.
Gode pellets er Science Selective, Versele Laga Complete, Oxbow og Beaphar Care+. Alle disse tre har det ørkenrottene trenger av næringsstoffer.
Om du heller vil ha en frømiks kan du bruke Bunny Nature Gerbil Dream eller GetZoo. Noen opplever at frøblandinger blir veldig mye søl, og at de nekter å spise visse deler, noe som kan være dumt med tanke på om de får i seg alt de trenger.
I tillegg bør ørkenrotter få tilgang til litt fersk frukt eller grønnsaker enten daglig eller annenhver dag. Gi da ca. en spiseskje for en gruppe på 2 – 3 ørkenrotter.
Noen gode og trygge grønnsaker og frukter du kan gi er: gulrot, agurk, brokkoli, mais, paprika, spinat, banan, jordbær, pære, eple, rosiner. Gi alltid små biter, og fjern frø fra de som har det.
Om det ikke var nok bør du også tilby proteinkilder til ørkenrottene dine. Gi dette gjerne dette et par ganger i uken. Noen gode alternativer er kokt egg, stekt kylling (ikke bruk krydder), stekt fisk, kattemat som Carnilove eller Vigor & Sage, eller insekter og sirisser eller melormer.
For de fleste er en spiseskje med kattemat et par ganger i uken det desidert enkleste alternativet.
Håndtering av ørkenrotter
Ørkenrotter er dyr som tåler håndtering veldig greit, og biter svært sjeldent. Når man skal håndtere dem er det viktig å løfte under dyret slik at ikke vekten «henger i løse luften». Du må aldri løfte dem etter halen!
De tåler altså fint å bli håndtert, men de blir aldri kosete. Når du tar de ut av buret vil de første og fremst bruke tiden og energien sin på å utforske.
Buret til ørkenrotten
Ørkenrotter trenger et litt spesielt bur. De trives ikke i gitterbur, men må ha noe laget av glass slik at du kan fylle minst halve buret med bunnmateriale. I tillegg har gitterbur typisk bunnmateriale av plast, noe ørkenrotter gnager seg gjennom på 1-2-3.
I mange tilfeller fungerer et omgjort akvarium veldig godt, hvor man bruker selve akvariet, men laget en topp med gitter slik at det kommer luft ned i buret.
Det finnes også egne ørkenrottebur som har bunn av glass, og den øverste halve delen av metallgitter. Disse fungerer veldig fint, men kan komme med noen uønskede problemer som gittergnaging og klatring.
Minstemålet på buret må være ca. 100x50x50 centimeter! Dette tilsvarer et akvarium på ca. 240 liter.
Akvarium er nok det beste alternativet hvis du har mulighet til å velge det. Det finnes ofte billige, brukte akvarier på Finn.no. Siden du ikke skal ha vann i det kan du dessuten kjøpe akvarier som lekker litt til en svært billig penge!
Bunnmateriale
Som nevnt tidligere er det nødvendig med et tykt lag med bunnmateriale. Dette må være på minst 20-30 cm, men det kan også godt være mer. Mange velger å ha bunnmateriale i ca. halve burets høyde.
Det er mange valg og meninger rundt riktig bunnmateriale. Noen gode alternativer er som følger:
- Über papirstrø. Dette holder tunneler godt oppe, og er dessuten relativt billig. Man regner dette for å være det mest populære valget av bunnstrø blant ørkenrottemiljøet.
- Luxber. Papirstrø som fungerer helt OK. Som Über, men litt dyrere.
- Høy. Høy fungerer helt greit som bunnmateriale. Det kan være lurt å velge en type høy som er nokså mykt for å unngå at ørkenrottene kan stikke seg på det.
- Kaytee Clean and Cozy. Nok et papirbunnstrø som fungerer veldig godt. Er elsket av mange, men litt dyrere enn noen av de andre alternativene.
- Carefresh. Fungerer fint. Litt dyrt, men prøv det gjerne om du får tak i det.
Unngå for øvrig hamstervatt og bunnmateriale med parfyme/duft i seg. Dette er ikke egnet for ørkenrotter.
Innredning
Man står fritt til å velge litt hvordan man ønsker at buret til ørkenrottene skal se ut, samtidig som det er noen saker og ting som bare er helt 100 % nødvendig for at ørkenrottene skal få et fint liv.
Ørkenrottene trenger minst 2-3 ulike hus og gjemmesteder i buret sitt. Dette er helt nødvendig. Ha også noen tuneller.
Ørkenrotter trenger sandbad. Dette er helt livsnødvendig for dem da de ikke får stelt pelsen sin uten! Det er heldigvis enkelt å lage et sandbad. Du kan enten kjøpe et sandbad som dette som ikke søler, eller bruke noe som en ildfast form som du fyller med sand. Fyll dette med akvariesand, chinchillasand eller reptilsand uten tilsatt kalsium, så vil de bruke det til å vaske seg.
En del ørkenrotter vil også bruke sandbadet til å tisse i, og da er det bare å fjerne tisset et par ganger i uken for å holde det rent.
Det kan være lurt å gi ørkenrottene et løpehjul. Det er mange meninger rundt det, og mange mener det er unaturlig for dem, men vår påstand her er at ørkenrotter har godt av å få tilgang til å løpe når de vil. Om du skal ha løpehjul må du velge et med diameter på over 28cm!
Dette løpehjulet fra Trixie kan kjøpes i enten 28cm eller 33cm, og begge fungerer godt for voksne ørkenrotter.
Man må derimot ha tyggeleker. Dette er ørkenrottene helt avhengig av, da de har tenner som vokser hele livet. Disse vil bli for lange om de ikke får noe å gnage på jenvlig.
Ellers må du også kjøpe inn noen mat- og drikkeskåler. Skålene bør være tunge slik at ørkenrottene ikke kan velge dem (f.eks keramikk). Til vann kan man også bruke en vanlig drikkeflaske. Velg tyggeleker av naturlig materiale som tre, gress, høy, papp og lignende. Unngå alt av plast eller med unaturlige deler på seg.
PS. eggkartoner og doruller er gode, gratis alternativer som ørkenrotter flesker elsker å gnage på!
Rengjøring av ørkenrottens bur
Ørkenrotter lager veldig lite avfall sammenlignet med andre dyr, da de er utviklet for å produsere så lite avfall som mulig på grunn av hvordan de lever i naturen. Det betyr at buret blir mindre skittent enn hos andre gnagere som rotte, hamster eller marsvin, og begynner ikke å lukte like raskt.
Ørkenrottens bur må likevel rengjøres fra tid til annen. Først og fremst bør du ta en ukentlig rengjøring av det områder hvor de tisser og gjør fra seg. Bruk en liten spade for å fjerne skitt, så tar det ikke mange minuttene.
Ellers bør resten av buret rengjøres omtrent hver 30. til 60. dag, helt avhengig av hvor rent det virker. Om du har et stort bur og er flink til å tømme tiss og lort ofte trenger du ikke å bytte hele bunnmaterialet og vaske buret like ofte som hvis du er sløv på dette.
Bruk en blanding av vann og eddik til vasken, ikke såpe.
Ørkenrottens fysikk
Ørkenrotte kan ligne litt på en mus, og har et typisk gnagerutseende. Den blir mellom 9 og 14 centimeter lang, og har i tillegg en hale som blir mellom 9 og 12 centimeter lang når den er voksen.
Vekten til en ørkenrotte kan variere på alt fra rundt 65g til hele 120g. De lever som regel mellom 2 og 4 år.
En ørkenrotte blir kjønnsmoden allerede etter ca. 3 måneders levetid, og kan da bli drektig. Hunnene går med unger i magen i rundt 25 dager før hun føder et kull med 3 til 10 unger. Mellom 4 og 6 er vanligst.
I naturen finnes ørkenrotte kun med fargevarianten agouti, men i handelen finnes den i flere farger, inkludert cream, golden agouti, argente / silver, honey og peral. Det er derimot aller vanligst med agouti i handelen også.
Ørkenrotter i naturen
I naturen finner vi ørkenrotter i Kina, Russland og ikke minst Mongolia. De bør både i ørkenen (som navnet avslører), samt på stepper, halvørken og grassmark. De bor i store familiegrupper med et foreldrepar og årets unger, i tillegg til noen få unger fra tidligere kull som bor med dem.
Ville ørkenrotter bor i store hulesystemer med alt mellom 10 og 20 ulike utganger. Disse bruker de for å gjemme seg fra rovdyr som prøver å spise dem.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.