Raseprofil: Chow chow

Chow chow er en mellomstor spisshund fra Kina som har noen unike særtrekk som skiller den fra andre hunder. Mest kjent er kanskje de høye bakbeina, den blå tungen og den løvemankelignende manken dens.

De er avlet frem for å være vakt- og jakthunder, men brukes i dag først og fremst som selskaps- og utstillingshunder. Det er en svært krevende hunderase.

Rasen chow chow kommer i både korthåret og langhåret utgave, men disse regnes for å være samme rase, og stiller derfor som samme rase på utstilling og i konkurranser. Den langhårede utgaven er definitivt mye mer populær enn den korthårede.

Chow chow med den blå tunga
Chow chow med den blå tunga. Foto: PartnerHund.com / CC BY 2.0.

Chow chow kort oppsummert

  • En veldig spesiell rase.
  • Kan være ekstremt sta.
  • Blir stor og tung.
  • Ekstremt mye pelsstell.
  • Har mye personlighet!
  • Har veldig fort for å bli en enmannshund.
  • Må sosialiseres godt, og kan utvikle aggressiv atferd under feil omstendigheter.
Chow chow
Chow chow. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos chow chow

Atferden og lynnet til chow chow er litt spesielt. Det er en unik hund på mange måter, og det gjelder også for hvordan den oppfører seg. Dette er en rase man må bruke god tid på å undersøke og lese seg opp på før man skaffer den.

Noe det er veldig viktig å være klar over er at chow chow har veldig lett for å bli en enmannshund. Nesten alle blir det, med mindre man jobber knallhardt og målrettet for å unngå det.

De godtar de andre familiemedlemmene, men ikke noe mer enn det. Dette har jo sine fordeler og ulemper. Samtidig elsker de eieren sin, selv om de aldri vil være underdanige selv mot hovedeieren.

Som forventet er det ikke spesielt begeistret for fremmede. De er jo vakthunder, og vil lage en slags bjeffelyd når noen kommer inn i territoriet deres. Hvis du som eier åpenbart godtar gjestene vil de gå over fra å vokte til å være uinteresserte. Ikke bli overrasket om chow chowen ikke engang gidder å hilse på gjestene dine.

De er veldig territorielle, og kan finne på å beskytte området sitt. Det er mange som har opplevd at katter som har virret seg inn på territoriet til en chow chow har fått et fatalt utfall.

Chow chower har også et sterkt beskyttelsesinstinkt mot eieren sin. Dette høres kanskje fint ut, men kan bli et litt utfordrende element i mange situasjoner. De kan for eksempel føle at eieren sin er truet hvis man krangler med kona eller mannen sin, og selv om de ikke vanligvis går til angrep kan det likevel være en ekkel situasjon for partene.

Den kan også reagere kraftig hvis personer mister besinnelsen, for eksempel ved å skrike, rope eller være veldig brautete.

Når du skal ha en chow chow må du jobbe med å begrense hvor aggressiv den blir hvis den føler at eieren eller den selv er truet. Mange mener at rasen er bedre i dag enn den var for noen tiår siden, men her må du likevel jobbe godt med den for å være helt sikker på at den ikke kommer til å være noen trussel mot andre hunder eller mennesker hvis en slik situasjon først oppstår.

En chow chow regnes for å være svært sta. Hvis den ikke vil gjøre noe, gjør den det ikke. Da klarer du ikke å overbevise den på samme måte som du hadde klart med andre hunder. Hvis den ikke vil gå et sted, legger den seg enkelt nok ned, så kan du prøve å gjøre ditt beste for å bære med deg en hund på 30 kg som stritter imot. Det er ikke alltid så moro.

Det er veldig viktig å sosialisere chow chow-valper godt fra ung alder av. De må få hilse på mange mennesker, hunder, katter og alt annet den skal omgås, for hvis ikke vil den bli skeptisk og mer tilbøyelig til å reagere på dette når den er voksen. Med riktig sosialisering kan den bli en sosial hund som kan gå overens med andre hunder, men uten riktig sosialisering vil den sjelden godta andre hunder.

Chow chower regnes som ganske trege og rolige, men ikke glem at de kan være lynraske når de ønsker det. Det er bare at de stort sett foretrekker å ta livet i et rolig tempo.

Chow chow
Chow chow. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av chow chow

Chow chow trenger mosjon som hunder flest, og liker å gå lange turer i et rolig tempo. De har en del energi selv om de ofte er rolige, og kan fint gå turer i et par timers tid. Det anbefales minst én time luftetur daglig.

De færreste chow chower liker mosjon i høyere tempo, og det er sjeldent spesielt vellykket å ta de med på sykkeltur, joggetur eller lignende, selv om noen godtar det. Chow chower er derimot veldig fornøyde med langturer i lavt tempo, for eksempel helt vanlige fjellturer eller tilsvarende.

Chow chow
Chow chow. Foto publisert med tillatelse.

Trening av chow chow

Når man skal trene chow chow må man jobbe litt annerledes enn med hunder flest. Dette er en skikkelig primitiv rase, og man må trene den deretter. Du må finne en måte å få den til å forstå plassen sin på, uten at du tvinger den til å være underdanig. Det kan være litt utfordrende, og det anbefales at man bruker mye tid på å forstå hunders kroppsspråk og deres måte å kommunisere på for å gjøre jobben enklere.

Når det kommer til trening er igjen ordet sta et nøkkelord. De trener hvis de vil, og nekter hvis de ikke vil. Som eier av en chow chow må man trene mye på både hverdagslydighet og oppførsel, og det er bare å jobbe med det så mye du får til. Man må være skikkelig tålmodig, og ikke gi opp lett.

De blir ofte veldig dominante hvis de ikke trenes godt fra ung alder av.

Chow chow
Chow chow. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for chow chow

I dag brukes chow chow mest som en familiehund, og fungerer godt til dette gitt at man klarer å oppdra dem. De har derimot fortsatt et godt vaktinstinkt, og kan fint trenes opp til å bli en god vakthund i huset ditt hvis du ønsker det. De fleste ønsker derimot å begrense vaktinstinktet så mye som mulig, for det kan bli rimelig plagsomt med en såpass dominant vakthund.

Chow chow er en godkjent rase, og kan gjøre det veldig godt på utstilling. Det er noen som bruker chow chow til hundesport som agility eller lydighet, men dette er en skikkelig tålmodighetsprøve for eieren, så det gjør man på egen ansvar. Det er noen som klarer å få disse til å gjøre det veldig godt med slik hundesport, men det er nok ikke for hvermannsen.

Den tykke pelsen gjør den til en god turkompis året rundt, selv om man må være litt forsiktig midt på sommeren.

Chow chow på agilitybane
Chow chow på agilitybane. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Helsen til chow chow

Chow chow has noen arvelige helseplager man bør være klar over. De kan få både hofteleddsdysplasi og albueleddsdysplasi (HD og AD), så hunder bør sjekkes for dette før de brukes i avl.

Noen chow chower får også problemer med øyelokkene, og spesielt innovervendte øyelokk (entropion) er vanlig hos rasen. (Og med vanlig mener jeg mer vanlig enn andre øyelokkproblemer, men langt ifra noe de fleste hunder får).

Noen sliter også med eksem og diverse hudproblemer, selv om dette er ganske sjeldent. Noen opplever at chow chow får alopecia x hvor all pelsen faller av på et lite, avgrenset område.

Ellers er det viktig å passe godt på dem i sommervarmen, da den tykke pelsen gjør dem ekstra utsatt for heteslag. Unngå turer når sola steiker på det verste ute.

Fysikken til chow chow

Chow chow har et litt spesielt utseende. Denne middels store spisshunden har helt rette bakbein som gir den en unik gange. Den blå tungen er også karakteristisk for rasen, for ikke å snakke om den løvelignende manken den har. Denne er kraftigst hos hannhunder med lang pels.

En boksen chow chow-hann skal ha en skulderhøyde på mellom 48 og 56 cm, mens tispene har tilsvarende høyde på 46 til 51 centimeter. De blir typisk mellom 25 og 35 kg tunge, og hannene blir gjennomsnittlig et par kilo tyngre enn tispene.

Pelsen kommer som nevnt i kort og lang utgave, men den korte utgaven er svært sjelden. Fargen kan være blå, sort, fawn, krem eller rød, og kan være både med og uten lyse flekker på buken og halen.

Chow chow på utstilling
Chow chow på utstilling. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Pelsstell hos chow chow

Som man sikkert kan gjette seg frem til er chow chow en rase som trenger mye pelsstell. Mange eiere bruker både kam og børste på dem hver eneste dag for å holde pelsen fin!

Hvis du skal ha en chow chow er det bare å bli vandt til å stelle den daglig, for det er desidert best å ta pelsstell enten daglig eller annenhver dag. Det trenger ikke å ta spesielt lang tid når man blir vandt til å gå over pelsen, men det er jo noe man må være konsekvent med.

Det er for øvrig stor variasjon i hvor lang og tett pels den langhårede chow chowen faktisk får, så noen er «heldige» og kommer unna med mindre pelsstell enn andre. De med lang og tett pels gjør det derimot gjerne bedre på utstilling.

Chow chow sin rasehistorie og utvikling

Studier har vist at chow chow er blant de eldste hunderasene som finnes [kilde], og den konkluderer med at rasen er minst 2 500 år gammel. De er nært beslektet rasen shar pei.

I gamle Kina ble chow chow brukt som vakthund som skulle beskytte både eier og gårdsdyrene mot inntrengere. De ble visstnok også brukt under kriger i Asia, så det er ikke så rart at de har en spesiell personlighet.

I moderne tid kjenner vi rasen best fra England hvor den ankom allerede i 1785. Det skulle derimot gå over hundre år før rasen ble vanlig nok til at raseklubben ble stiftet, og rasestandarden utviklet.

I 2012 ble ansvaret for å utvikle rasestandarden gitt tilbake fra England til Kina igjen, så nå er det Kina som har ansvaret for å videreføre rasen.

Chow chow
Chow chow. Foto: Remigiusz Józefowicz / CC BY-SA 2.5 / Wikimedia Commons.

Spørsmål og svar om chow chow

Er chow chow en god familiehund?

Chow chow kan være en god familiehund under riktige forhold med riktige eiere. Det er langt ifra en hund som passer inn i enhver familie, men som kan passe inn i den rette familien.

Går chow chow godt overens med barn?

Man regner ikke chow chow som en rase som går veldig bra overens med barn. De kan lære å godta egne barn, men man må alltid være forsiktige med å la de interagere sammen.

Hvor mye pelsstell er det med chow chow?

Det er faktisk ganske mye pelsstell med en chow chow, da den har en vanvittig pels som må børstes ofte for å holdes pen. Den korthårede utgaven av rasen har naturligvis litt mindre pelsstell enn den langhårede, men det er fortsatt en del arbeid.

Hvor vanskelig er det å trene en chow chow?

Det regnes som veldig krevende å trene en chow chow, og man må ha mye tålmodighet i denne prosessen.

Egner chow chow seg for førstegangs hundeeiere?

Chow chow egner seg ikke for førstegangs hundeeiere, og bør ha en erfaren eier.

Hvor mye røyter chow chow?

Chow chow røyter ganske mye, så det er bare å finne frem støvsugeren.

Er chow chow allergivennlig?

Chow chow er ikke allergivennlig.

Er chow chow en vanlig rase?

Chow chow er ikke direkte vanlig, men heller ikke spesielt sjelden.

Hvem passer chow chow for?

Chow chow passer for deg som virkelig ønsker deg denne rasen, og som er villig til å legge alt arbeidet som trengs i en slik hund. Den passer kun for de som vet hva de driver med, og har erfaring med hundehold fra før av.

Fungerer chow chow til hundesport?

Det er noen som har lykkes med chow chow på hundesport, men det regnes som veldig utfordrende. Så de egner seg generelt ikke veldig godt.

Fungerer chow chow til jakt?

Selv om chow chow har røtter som jakthund har den ikke verdi som jakthund i dagens samfunn.

Egner chow chow seg til utstilling?

Chow chow er en godkjent rase som kan stilles ut, og gjør det ofte veldig godt på utstilling.

Hvilken raseklubb tilhører chow chow?

Chow chow tilhører Norsk Chow Chow klubb.

Går chow chow overens med andre hunder?

Chow chower er kjent for å være skeptiske til andre hunder, men med riktig trening og sosialisering fra tidlig alder av kan de læres opp til å godta andre hunder.

Er chow chow en klengete hunderase?

Chow chow kan bli ganske klengete mot den eieren de velger som hovedeieren sin.

Liker chow chow å leke?

Chow chow er ikke en direkte leken rase, men kan like litt leking innimellom.

Hvor lenge lever en chow chow?

Chow chower blir alt fra 9 til 15 år gamle, og det er vanlig at de blir rundt 12-13 år.

Hvor mye koster en chow chow?

Prisen på en chow chow-valp ligger typisk på rundt 20 000 til 22 000 kroner.

Hvor stor blir en chow chow?

Chow chow får en mankehøyde som er opptil 56 cm hos hannene, og opptil 51 cm hos tispene.

Hvor mye veier en voksen chow chow?

En voksen chow chow kan veie opptil 35 kg, men rundt 30 kg er vanligst.

Bjeffer chow chow mye?

Chow chower bjeffer faktisk veldig lite, og når de vokter noe lager de isteden en slags hostelyd. Så du kan fint ha en chow chow uten å skape noen store nabokonflikter.

Hvilket land kommer chow chow fra?

Historisk sett kommer chow chow fra Kina. I lang tid ble rasestanraden forvaltet av England, men i 2012 ble den gitt tilbake til Kina igjen.

Hvor lange turer trenger en chow chow?

Chow chow trenger gjerne en del tur i rolig tempo, og sett av minst én time til lufteturer hver dag.

Legg igjen en kommentar