Alopecia x hos hund

Alopecia x, også kjent som «black skin disease», er en arvelig lidelse hvor hunder gradvis mister pels fra deler av kroppen. Når all pelsen faller av i et område på hunden er det først helt nakent før det vokser ut korte, tynne og sorte hår der.

Man oppdager alopecia x ved at hunden plutselig mister alt håret på en flekk på kroppen. Det er ingen andre symptomer som knyttes opp mot sykdommen.

Ofte begynner sykdommen med ett område, så tar den en god pause før et nytt område rammes. Over tid betyr det at hunden får flere og flere hårløse flekker på pelsen, og kan til og med nesten bli helt hårløs gjennom årene.

Forskere tror at alopecia x kommer av hormonubalanse i kroppen til hunden, men det er stor usikkerhet knyttet opp til årsaken.

En pomeranian med et alvorlig tilfelle av alopecia x
En pomeranian med et alvorlig tilfelle av alopecia x. Foto: Self / CC BY-SA 3.0.

Raser som er utsatte for alopecia x

Det ser ut til at visse hunderaser har mye høyere risiko for å få alopecia x enn andre raser, og dette tyder på at det er en arvelig lidelse.

Raser som er spesielt utsatte for alopecia x er:

Pomeranian ser ut til å være mye mer i faresonen enn noen av de andre rasene på listen, og hos de fleste andre rasene regnes det som en veldig sjelden sykdom.

Behandling av alopecia x

Dersom du har en hund som plutselig mister store flekker med pels på kroppen er det lurt å reise til veterinær for å finne ut av det. Dersom veterinæren tror det er snakk om alopecia x finnes det litt ulike typer behandling som brukes.

Noen typer behandling som har vært brukt med gode resultater er:

  • Trilostane. Dette er en type medisin som vanligvis brukes til å behandle Cushings syndrom hos hunder og andre dyr. Kilde.
  • «Microneedling» hvor man bruker utrolig mange små nåler på huden for å stimulere hårvekst. Kilde.
  • Hormonbehandling. Kilde.
  • Kastrering. Kilde. Noen ganger vokser pelsen ut igjen etter at hunden blir kastrert.

Det er altså en del ulike typer behandlinger som kan prøves. Samtidig er det ingen garanti for at noen av dem fungerer, og ofte må veterinæren prøve flere typer behandlinger før de finner en som fungerer for hunden din. For noen hunder kan sykdommen tilsynelatende ikke behandles.

Det er mye vi ikke vet om alopecia x

Det har vært veldig lite forskning på alopecia x, og både jeg, veterinærer og forskere vet egentlig veldig lite om sykdommen. Det er ingen som har klart å finne ut av nøyaktig hvorfor noen hunder får sykdommen, hva den skyldes, og hvordan den bør behandles for best mulig resultat, så alt vi hundeeiere kan gjøre er å prøve det som har fungert for andre og håpe at det løser seg.

Trolig vil vi lære mer om sykdommen i fremtiden, og så fort det publiseres ny informasjon om sykdommen i vitenskapelige tidsskrifter skal selvsagt artikkelen oppdateres.

6 kommentarer om “Alopecia x hos hund”

  1. Hei. Min pomme er nesten 13 år. Veldig lik den som er avbildet i pelstapsfasen. Det er et trist syn men ellers er han i god form. Han har hatt dette i ca 1 år. Jeg har valgt å kjøpe klær til han. Nå på sommere må han ha på solkrem om han er ute i solen. Skulle ønske det var noe jeg kunne gjøre for han slik at den vakre pelsen kom tilbake.

    Svar
  2. Jeg har en pomeranian som nettopp har fylt 10 år. For en stund siden begynte han og miste mye pels på sidene og nedover lårene. Pelstapet er helt likt på begge sider. Altså symetrisk. Jeg har valgt å prøve ut et preparat som heter melotonin som hunder kan få. Jeg gir han 2 tbl. a 2mg pr dag og dette ser ut til å virke. Han har fått ett tynt dunlag på begge sider av kroppen og noe pels der den var forsvunnet. Skal behandles i ca 1,5 mnd. til for å kunne se hvordan behandlingen virker. Men foreløbig ser det ut til at resultatet kommer til å bli bra.
    Må ha resept fra veterinær på preparatet og det min hund bruker heter Circadin 2 mg

    Svar
  3. Vi har en pomeranian på 3 år. Hun har fått påvist alopecia, og har mistet mye pels. Vi har prøvd ut melatonin behandling, men det har dessverre ikke gjort noen forskjell. Hvor mye veier hunden din Bente, tenker da på om vi har gitt riktig mengde.

    Svar

Legg igjen en kommentar