Raseprofil: Norsk elghund grå (grå elghund)

Norsk elghund grå er en mellomstor spisshund som først og fremst brukes som jakthund hvor den brukes på elgjakt. Det er en av de 7 norske hunderasene, og er den eneste av disse som faktisk ikke er utrydningstruet. Grå elghund er nemlig populær å bruke som jakthund her i landet.

Selv om det først og fremst er en jakthund er den også en god familiehund som er snill og grei mot alle den bor sammen med. Så lenge den får nok turer og mental aktivisering er det en super familiehund, men den bør ikke være en ren selskapshund uten å få jakte.

Rasen heter teknisk sett norsk elghund grå, men de fleste kaller den bare for grå elghund eller til og med bare gråhund.

Norsk elghund grå
Norsk elghund grå. Foto publisert med tillatelse.

Grå elghund kort oppsummert

  • En veldig god jakthund.
  • Egner seg ikke som selskapshund uten jakt, men er en god familiehund så lenge den får brukt seg.
  • Svært modig og energisk.
  • En sunn hunderase.
  • Trenger mye mosjon.
  • Bør få mye mental aktivisering.

Atferd og lynne hos grå elghund

Norsk elghund grå er en aktiv, energisk og livlig hunderase som er kjent for å være modig i alle situasjoner. Den er kanskje mest kjent for å være mange jegeres førstevalg når de skal på elgjakt, samtidig som den også fungerer godt på hjemmebane.

Det er mange som tenker på grå elghund som en familiehund, og med nok mosjon og mental aktivisering kan den godt være det. De er nokså flinke med barn, samtidig som de er stille og rolige av seg hjemme. Dette krever derimot at de får brukt seg godt, og det er ikke anbefalt å skaffe seg en elghund hvis man ikke har tenkt å jakte med den.

Grå elghunder som ikke brukes til noe vil raskt bli understimulert, og det blir neppe noen fin opplevelse for verken deg eller hunden. Om du er ute etter en ren selskapshund finnes det mange andre raser som er mye bedre egnet. Norsk elghund grå har et sterkt jaktinstinkt, og det sies at den kan bli frustrert om de ikke får jaktet selv om den brukes på andre måter.

Om hunden ikke får tilstrekkelig med mental aktivisering vil den bli veldig bjeffete av seg. Grå elghund er nemlig en rase som bjeffer når den kjeder seg, og hvis den står ute i løpestreng eller hundegård dagen lang vil den garantert høres godt i hele nabolaget.

Når elghunden er godt aktivisert er det altså en snill og rolig hund som er veldig sosial mot både mennesker og andre hunder. Rasen er hengiven mot alle den bor med, og stort sett åpen og sosial mot andre den møter.

Ute på jakt regnes det som en veldig god jakthund, og den er som nevnt veldig mye brukt til elgjakt. Den kan også brukes til annen type jakt om man ønsker det.

Norsk elghund grå
Norsk elghund grå. Foto: Sannse / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av grå elghund

Norsk elghund grå trenger store mengder mosjon for å trives. I praksis betyr det rundt en to timers tid med lufting hver dag, både i regn, snø og annet dårlig vær. Den trives veldig godt i skogen, men kan også mosjoneres i byen eller tettsteder hvis det trengs.

Denne rasen tåler mye mosjon, og kan godt gå skikkelig lange turer ofte hvis man ønsker det.

I tillegg til den fysiske mosjonen trenger elghunden mye mental aktivisering. Den har en stor hjerne som må brukes, og den har veldig raskt for å kjede seg om den ikke får nok. Mange får mye av denne mentaltreningen via jakttrening, mens andre også trenger å få brukt hodet på andre måter i tillegg.

Trening av grå elghund

Grå elghund regnes som både intelligent og lettlært, og det er nokså enkelt å trene den både til å fungere i hverdagssituasjoner så vel som å trene den til jaktprøver. De vil ikke la seg kue, og må trenes med positiv forsterker og tålmodighet. Heldigvis er de ofte veldig glad i å trene, så det er sjeldent et problem å få dem skikkelig trent.

Det er verdt å merke seg at det store jaktinstinktet dens noen ganger kan overdøve lydigheten, og at man kan slite med å få den 100 % lydig på innkallelse hvis den for eksempel får ferten av en lukt.

Ellers er det ofte en utfordring å trene vekk bjeffing. Dette er noe som sitter dypt i den, og det er ikke alltid mulig å få den til å bli helt stille. Men start treningen fra den er valp av, og vær tydelig og konsekvent på når og hvor den får lov til å bjeffe, så får du i alle fall et mye bedre resultat enn om du bare lar den gå av seg selv.

Bruksområder for grå elghund

Grå elghund brukes nesten kun til jakt, og de aller fleste som har rasen har den på grunn av de gode jaktegenskapene dens. Den har likevel også naturlig teft for å være en god vakthund og ettersøkshund. Som andre jakthunder har den nok energi til å være en ypperlig turhund for de som liker å gå lange turer, gjerne over flere dager.

Norsk elghund grå har tradisjoner som gårdshund, og fungerer godt som familiehund så lenge den får nok mosjon og mental aktivisering. Der frarådes likevel å velge denne rasen hvis man ikke har tenkt å bruke den til jakt eller sette den i arbeid på annet vis.

Norsk elghund grå
Norsk elghund grå. Foto: ChildofMidnight / CC BY-SA 3.0.

Helsen til grå elghund

Grå elghund er egentlig veldig sunne hunder som ikke har betydelig forekomst av noen arvelige sykdommer. De lever lenge, og er stort sett friske hele livet.

Det har vært litt problemer med hofteleddsdysplasi (HD) hos rasen, men nyere utvikling har først til at de færreste har problemer med dette. Under 1 % har sterk grad av hofteleddsdysplasi og plages av dette, men det anbefales å ta røntgen av avlsdyr.

Det er en del nettsider som snakker om at rasen har progressiv retinal atrofi (PRA), men dette regnes som veldig sjeldent, og ikke noe man bør være veldig stresset over som valpekjøper. Men det er selvsagt mulig å sjekke om avlsdyrene har fått øyelysing.

Den tykke pelsen til norsk elghund grå gjør den ypperlig egnet til å være ute om vinteren, men det betyr også at den er sensitiv for varme. Så vær oppmerksom på at den ikke får heteslag på de varmeste sommerdagene, og sørg for at den alltid har tilgang til skygge og vann.

Fysikken til norsk elghund grå

Norsk elghund grå ser ut som en typisk spisshund, og er kanskje mest kjent for sin karakteristiske krøllhale. Som navnet tilsier skal pelsfargen være grå, selv om det er både mørkere og lysere områder på pelsen. Ørene skal være oppstående.

Voksne hannhunder skal ha en mankehøyde på rundt 52 cm, mens tispene sin bør være rundt 49 centimeter. Vekten er gjerne 20 – 22 kg hos tisper, og nærmere 25 kg hos hannhundene.

Pelsstell hos grå elghund

Selv om grå elghund har tykk og lang pels er det ikke all verdens med pelsarbeid hos rasen. Den gjør det meste selv, og du trenger ikke å børste den om du ikke ønsker. Gi den gjerne et bad hvis den er full av søle etter turen.

Det er viktig å være klar over at norsk elghund grå røyter mye. Den har to perioder i året hvor den bytter ut mesteparten av pelsen sin, og da blir det naturligvis død pels overalt hvor den oppholder seg.

Grå elghund sin rasehistorie og utvikling

Norsk elghund grå ble utviklet allerede på andre halvdel av 1800-tallet, men til tross for mange myter er den ikke spesielt eldre enn dette. Det er mange som forteller at den stammer fra vikingtiden eller før dette, men det er en nokså moderne rase som ble lage via selektiv avl fra europeiske hunder gjennom 1800-tallet.

Grå elghund ble derimot raskt veldig populær her i Norge, og jegere fant raskt ut at det var en av de beste hunderasene for å ta med på elgjakta. Der har den lenge vært en favoritt, og er det fortsatt.

Nå om dagen registreres det omtrent 900 – 1 200 valper i året, så her i landet er det en nokså vanlig rase. I utlandet regnes den som veldig sjelden.

Norsk elghund grå valp
Norsk elghund grå valp. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om grå elghund

Er grå elghund en god familiehund?

Norsk elghund grå er en god familiehund dersom den får brukt seg til jakt og får oppfylt den høye mosjonskravet sitt.

Går grå elghund godt overens med barn?

Grå elghund går som regel veldig fint overens med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en grå elghund?

Det er ganske lite pelsstell med en grå elghund, og den trenger kun å bades etter behov. De færreste børster disse hundene.

Hvor vanskelig er det å trene en grå elghund?

Grå elghund er intelligent og lærevillig, men den kan også være litt sta, så det kan kreve litt tålmodighet for å trene den. Men det går som regel veldig fint.

Egner grå elghund seg for førstegangs hundeeiere?

Grå elghund er nok ikke det beste valget for de som vil ha sin aller første hund, men om man gjør nok research i hvordan man skal dekke hundens behov og trene den er det selvsagt mulig.

Hvor mye røyter grå elghund?

Grå elghund røyter veldig mye, og har to røyteperioder i året hvor den bytter store deler av pelsen sin.

Er grå elghund allergivennlig?

Norsk elghund grå er ikke allergivennlig.

Er grå elghund en vanlig rase?

Her i Norge er grå elghund ganske vanlig, men i utlandet regnes det som en veldig sjelden rase. I Norge fødes det rundt 1 000 valper i året, så det er ikke spesielt sjeldent å se en her.

Hvem passer grå elghund for?

Grå elghund passer egentlig kun til de som skal drive med jakt, og som ønsker seg en snill, rolig og sosial hund på hjemmebane. Den passer for eiere som har mye tid til å trene den og gå turer med den.

Fungerer grå elghund til hundesport?

Grå elghund kan fungere OK til å hundesport som rallylydighet eller agility, men først og fremst på hobbybasis.

Fungerer grå elghund til jakt?

Grå elghund er en knallgod jakthund, og er den foretrukne rasen for mange elgjegere. Den fungerer også til jakt på andre arter enn kun elg.

Egner grå elghund seg til utstilling?

Grå elghund egner seg godt til utstilling, og er en godkjent rase internasjonalt. Den er nokså vanlig på utstillinger her i Norge, men om man tar den med til utlandet blir den ofte sett på som et veldig spennende utstillingsobjekt.

Hvilken raseklubb tilhører grå elghund?

Grå elghund tilhører raseklubben Norske Elghundklubbers Forbund.

Går grå elghund overens med andre hunder?

Grå elghund er en sosial hunderase som ofte går veldig fint overens med andre hunder. Men som alle hunder bør den sosialiseres godt med andre hunder fra den er ung av.

Er grå elghund en klengete hunderase?

Grå elghund er en veldig selvstendig hunderase som ikke skal være klengete.

Liker grå elghund å leke?

Grå elghund er ofte leken av seg, så den blir gjerne med på å hente pinner og baller man kaster i hagen.

Hvor lenge lever en grå elghund?

Det er ikke uvanlig at grå elghund blir ganske gammel, og det er mange som blir 15 – 16 år gamle.

Hvor mye koster en grå elghund?

Prisen på grå elghund varierer ofte etter hvor godt foreldrene gjør det på jakt, og populære jaktlinjer kan koste en del. Men ellers kan man regne med alt mellom 12 000 og 20 000 kroner for en valp.

Hvor mye veier en voksen grå elghund?

En voksen grå elghund veier et sted mellom 20 og 25 kg.

Bjeffer grå elghund mye?

Grå elghund er en rase som bjeffer mye, spesielt hvis den ikke blir oppdratt til noe annet. Ofte forverres bjeffingen når den er understimulert. Det anbefales å trene vekk bjeffing fra den er valp.

Hvilket land kommer grå elghund fra?

Grå elghund kommer fra Norge, og er en av våre nasjonalhunder.

Hvor ofte må man bade en grå elghund?

Grå elghund trenger kun å bades etter behov.

Hvor lange turer trenger en grå elghund?

Grå elghund trenger mye mosjon, og det er anbefalt å gå turer i omtrent to timers tid hver dag.

Legg igjen en kommentar