Hvordan temme en hamster

Hvis du ønsker å kunne håndtere hamsteren din må den temmes først, for hamstere er naturlig redde for oss mennesker med mindre vi lærer dem noe annet. Det er heldigvis nokså enkelt å temme en ny hamster, men det krever både innsats og tålmodighet fra den som skal temme den.

Prosessen kan ta alt mellom et par-tre dager og flere uker, og avhenger av hamsteren selv, hvilken type hamster det er, og hvor mye du jobber med temmingen. Det positive er derimot at du har så godt som 100 % sjanse for å lykkes med temmingen om du har nok tålmodighet, så før eller siden blir den tam.

I denne artikkelen skal vi se på hvordan du gradvis får temt hamsteren din. Her er poenget at du skal holde deg til deg steget du er på frem til hamsteren er trygg på dette, så kan du gradvis økt til neste trinn etter hvert som hamsteren din blir trygg på deg.

Hamster som sitter i hånden
Hamster som sitter i hånden. Dette er målet med temmingen. Foto publisert med tillatelse.

Steg 1: La hamsteren bli trygg på deg

Det første steget med temmingen bør du starte med allerede første eller andre dagen i hus, men vent til den har blitt litt komfortabel med det nye hjemmet sitt først.

Til å begynne med skal du rett og slett bare la hamsteren bli trygg på at du er i nærheten. Det vil si at den skal bli kjent med lukten og stemmen din. Her trenger du egentlig bare å sitte ved siden av buret og snakke med en lav og rolig stemme til hamsteren. Unngå alt av brå bevegelser eller plutselige lyder.

Det er selvsagt lurt å gjøre dette når hamsteren er våken. I starten ser man ofte at hamsteren løper for å gjemme seg når man setter seg ned for å snakke med den, men etter du har gjort det noen ganger vil den gradvis bli mer trygg på deg.

Målet her er at den ikke skal reagere ved å gjemme seg når du kommer til buret og snakker med den, men heller enten oppfører seg som om ingenting skjer, eller at den blir nysgjerrig og kommer nærmere deg for å undersøke.

Hamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Steg 2: Gjør hamsteren kjent med hånden din forsiktig

Neste steg i temmingen av hamsteren er å få den til å forbinde hånden din med godbiter. Etter hvert som hamsteren din er helt komfortabel med at du er utenfor buret og snakker rolig med den er det på tide å gi den godbiter gjennom sprinklene. Dette er noe de fleste hamstere godtar veldig raskt, og gjør at hamsteren tenker på hånden din som en positiv opplevelse.

Noen ting du kan bruke som godbiter er:

  • Solsikkefrø med eller uten skall.
  • Vanlig hamsterblanding.
  • Biter av gulrot.
  • Paprika.
  • Spinat.

Les også den store artikkelen om ja- og nei-mat til hamster her for flere forslag. Siden du skal gi ganske mange godbiter i løpet av temmingen anbefales det å velge noe med lite sukker (veldig viktig om du har dverghamster), så unngå ting som bær og frukt i store mengder.

Jeg pleier nesten alltid å bruke solsikkefrø. Hamsterne elsker det, det er billig, du får tak i det i vanlig matvarebutikk, og det er ikke spesielt usunt for hamsterne. Om du velger den med skall på gjør det heller ingen ting om de lagrer det på et gjemmested.

Hamster spiser mat
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Etter hvert som hamsteren begynner å komme løpende til sprinklene for å få godbit når du kommer for å hilse på den, så er det på tide å ta temmingen videre. Nå skal du åpne buret og gi hamsteren godbiter inne i buret sitt. Gjør det på samme måte som når du gir den godbiter utenfor buret.

Mange hamstere synes dette er ganske skummelt i starten, spesielt hvis du har et bur hvor du må ta armen din inn via toppen av buret. Men heldigvis blir de vandt til det etter hvert. Noen hamstere godtar dette steget raskt, mens andre bruker litt mer tid.

Når hamsteren igjen begynner å komme for å hente godbiten når du tar inn hånden din kan du gå videre til neste steg.

Les mer: Disse hamsterburene er best i test!

Steg 4: La hamsteren klatre opp i hånden din

Nå er det på tide å ta temmingen av hamstere videre, og nå skal du legge godbitene midt inne i hånden din slik at hamsteren må klatre opp for å hente dem. I starten er de gjerne skeptiske, og vil strekke seg så langt de klarer for å få tak i godbitene uten å måtte gå skikkelig opp i hånden, men etter hvert skal de blir mer komfortable med å krabbe helt inn i hånden din.

Om hamsteren ikke tør å hente godbiter fra inne i hånden din kan du enten gå tilbake til steg 3, eller ta en overgangsprosess hvor du legger godbitene på kanten av hånden og gradvis flytter dem nærmere midten av håndflaten.

Dette steget bør man gjøre ganske mange ganger, helt til hamsteren er komfortabel med hånden din. Når du tror den er det kan du prøve å ta inn hånden uten godbiter. Hvis den fortsatt klatrer opp i hånden din uten at det er godbiter der, og gjerne blir værende litt, er det et tegn på at du er på veldig god vei til å få en tam hamster!

Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamster. Foto: Bullet / CC BY-SA 3.0.

Steg 5: Gjør hamsteren komfortabel med at du flytter hånden

Når hamsteren din liker å klatre opp i hånden din, både med og uten godbiter, er det på tide å begynne å bevege hånden litt. Dette er noe de fleste hamstere synes er skummelt, så ta det gradvis. Her er det bare å flytte litt på hånden mens hamsteren er i den, helt til den synes dette er OK.

Etter hvert som hamsteren blir mer komfortabel med at hånden ikke er helt i ro kan du prøve å ta den ut av buret for å la den klatre litt på deg utenfor buret. Nå er i utgangspunktet hamsteren så tam som den kan bli, og nå bør det gå helt fint å håndtere den.

Det er også viktig å være klar over at hamstere, og spesielt hamsterunger, har en tendens til å prøve å hoppe ned fra hånden hvis det blir skummelt. Du må derfor passe på at fallet ikke blir for langt, og gjerne bruke den andre hånden din til å skjerme den litt (som på bildet nedenfor).

En dverghamster som sitter i hånden
En dverghamster som sitter i hånden. Foto publisert med tillatelse.

Hvor tamme kan hamstere egentlig bli?

Med nok innsats kan hamstere bli så tamme at de omtrent ikke bryr seg om hånden din, og ikke har noen ting imot å bli håndtert eller til og med holdt fast om det trengs.

Det er viktig å være klar over at selv om en hamster blir tam, vil det aldri bli et kosedyr. De har ingen behov for sosial kontakt med mennesker, og en helt tam hamster godtar det, men får ikke noe positivt ut av det selv. Så en helt tam hamster vil i beste fall ignorere deg og godta at du håndterer den, men vil for eksempel ikke oppsøke kos på samme måte som det sosiale gnagere som rotter og marsvin vil.

Det fine med hamstere er at når de først er tamme så er de som regel helt tamme hele livet. Du trenger derfor ikke å stresse med med temmingen av hamsteren, og kan sannsynligvis bære den og håndtere den som du trenger hele livet dens.

Spørsmål og svar om å temme hamstere

Hva gjør jeg hvis hamsteren biter?

Det er mange som opplever at hamsteren biter i løpet av temmingen. Dette er noe som skjer, og det er ikke så farlig. Det viktigste er å bare fortsette temmingen som før, og ikke la deg skremme av bittet.

Hvordan får jeg hamsteren inn og ut av buret før den er tam?

Hvis du vil ha hamsteren utenfor buret for å lufte seg eller ta en runde i en løpeball er det mange som bruker en kaffekopp eller lignende til å frakte den. Legg litt godbiter i koppen og la hamsteren klatre inn. Deretter er det bare å bære den med deg, men pass på at den ikke faller ut.

Hvor lang tid tar det å få en hamster tam?

Å temme en hamster kan ta alt fra noen få dager til flere uker. Noen hamstere er mye mer tamme til å begynne med, og hvis du vil ha en god start kan vi anbefale å kjøpe en hamster fra oppdretter. Da håndteres ungene i mye større grad enn de som kommer fra store dyrefarmer som selges i dyrebutikken. Men det kan altså ta en stund, så det er viktig å jobbe jevnlig med det hele tiden.

Hvilken hamsterart er enklest å temme?

Av alle de fem tamhamsterne er det nok syrisk gullhamster som er den arten som er enklest å temme.

Hvilken hamsterart er vanskeligst å temme?

Campbells dverghamster regnes som den hamsterarten som er vanskeligst å temme. De har ingen garanti for å bli tamme, og temmeprosessen kan ta veldig lang tid selv om man gjør alt riktig.

3 kommentarer om “Hvordan temme en hamster”

  1. Liker gull hamster og bli kost med mer en nverghamsterv. Og vist eg vil ha eit dyr som kan bli min beste ven ka dyr anbefaler du då

    Svar
    • Hei, Ella.

      Verken gullhamster eller noen dverghamstere er spesielt glade i kos. De kan i beste fall tolerere det, men vil aldri like det.

      Om du vil ha et dyr som liker kos anbefales heller andre dyr som kanin, marsvin, chinchilla eller rotte. De er mye mer glad i kos og oppmerksomhet fra mennesker.

      – Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  2. Hei!Jeg har et hamster som plutselig har begynt og snakke til meg.Jeg vet ikke hva det betyr det er nesten som at den skriker litt

    Svar

Legg igjen en kommentar