Artsprofil: Roborovski dverghamster

Roborovski dverghamster er den aller minste av de 5 ulike tamme hamsterartene, og dessuten den som regnes som minst tam av dem alle. Om du er ute etter en hamster som oppfører seg mer naturlig enn de mer domestiserte artene er roborovski dverghamster et godt valg, for disse kan du faktisk risikere at aldri blir skikkelig tamme.

Til tross for at det er vanskelig å temme dem er det en spennende hamster som er utrolig rask og energifull selv om den er veldig liten. Mange voksne roboer blir faktisk ikke mer enn 4 – 5 cm lange, selv om de i visse tilfeller kan bli opptil 6 – 7 cm.

I dagligtale kalles roborovski dverghamster gjerne bare for robo med flertallsformen roboer, og i denne artikkelen kommer jeg til å bruke både det ene og det andre navnet.

Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamster. Foto: Bullet / CC BY-SA 3.0.

Roborovski dverghamster kort oppsummert

 • Den minste av alle hamsterne.
 • Kalles som regel bare for «robo».
 • Utrolig vanskelig, eller umulig å temme skikkelig.
 • Vanvittig rask hamster!
 • Bør holdes i par eller grupper.
RoboroRoborovski dverghamsterevski dverghamster
Roborovski dverghamstere. Foto: Matthew Crosse / CC BY-SA 3.0.

Om å ha roborovski dverghamster som kjæledyr

Å ha en roborovski dverghamster er på en måte mer som å ha et reptil eller akvarium enn å ha en syrisk gullhamster eller kinesisk hamster. Disse roboene liker nemlig å være i fred med hverandre, og bryr seg ikke stort om deg. Så lenge du kan gi dem et trygt og spennende bur samtidig som de får løpe fritt innimellom er de fornøyde, og vil ikke akkurat ha et veldig sterkt bånd til eierne sine.

Du som eier får derfor mye av gleder med disse i form av å observere dem når de er i buret sitt, fremfor å få de helt spesielle opplevelsene med dem. Men når det er sagt er det ikke umulig å temme dem (mer om dette nedenfor).

Som andre hamstere er de mest aktive på natten, og bruker mesteparten av dagen på å sove. Du skal aldri vekke roboer eller andre hamstere som sover, men heller vente med å gjøre det du trenger til de våkner av seg selv.

Det anbefales å holde roborovski dverghamster parvis eller i en liten flokk, da disse mistrives om de er alene. Når man skal kjøpe de er det lurt å velge søsken av samme kjønn, da dette er den sammensetningen som ser ut til å fungere best. Også mor og datter, samt far og sønn-kombinasjoner fungerer godt. Aldri sett to fremmede hanner sammen. Noen har fått det til å fungere med to ubeslektede hunner sammen.

Man bør også være klar over at noen roboer rett og slett ikke tåler hverandre. Hvis de ikke gjør det vil de begynne å slåss, og da må du som eier bryte inn for å stoppe dem før en av dem blir skadet eller verre. Roboer som har slåss sammen må aldri få være i samme bur mer, så det anbefales å ha et backupbur til situasjoner som dette.

Det er fint mulig å ta dem ut av buret, men vær oppmerksom på at de er ekstremt raske! De regnes nemlig som de raskeste hamsterne, og kan smette inn i de minste hull, så det er viktig at rommet de oppholder seg i er skikkelig hamstersikret. Eventuelt er det ikke så dumt å vurdere hamsterballer som lar dem løpe litt fritt.

Roboene er også skikkelig aktive inne i buret, og når de først er våkne er de både høyt og lavt, og holder et vanvittig tempo. Det er overraskende interessant å følge med på hva de driver med, for de står nesten aldri stille!

Det daglige stellet med roborovski dverghamster er først og fremst å sjekke at de har vann og mat, sørge for at doen ikke er skitten, sjekke at dyrene ikke er syke, og sørge for at buret er rent og pent. De har ikke noe behov for sosial kontakt med eieren sin.

Hamsterne vil mistrives om de blir håndtert for mye, så det er bedre å kun håndtere dem når det trengs, og ikke dille med dem ellers.

En roborovski dverghamster lever dessverre veldig kort, og det er uvanlig at de blir stort over 2 år gamle. Det er normalt at de dør når de er alt fra 1,5 til 2,5 år gamle, selv om det har vært eksempler på roboer som faktisk har blitt nærmere 4 år.

PS. roborovski dverghamster frarådes til barn og barnefamilier, da de rett og slett trolig ikke vil bli komfortable med barna.

Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamster. Foto: Bullet / CC BY-SA 3.0.

Temming av roborovski dverghamster

Som nevnt tidligere er det krevende å temme roborovski dverghamstere. Hvorvidt de lar seg temme eller ikke er ofte helt avhengig av hamsteren, og noen lar seg temme mens andre ikke gjør det. Du kan derfor godt prøve, men samtidig må du ha i bakhodet at det faktisk kan hende at den faktisk ikke er tilbøyelig til å bli ordentlig tam.

Selve temmingen bør foregå med mye tålmodighet og godbiter. Første skritt er å få dem komfortable med hånden din. Dette gjør du ved å ha godbiter som du gir til dem i buret dems fra hånden din. Over tid utvikler du dette til at godbiter ligger i hånden slik at de må klatre opp i hånden din for å komme til godbiten.

Når eller hvis de blir komfortable med dette kan du etter en god stund vurdere å løfte dem med deg. Noen vil nok nekte dette, mens andre godtar det. Hvis de ikke er trygge på å bli flyttet på i hånden din er det bare å ta det gradvis ved å bevege litt smått på hånden mens de kommer opp for å hente godbiter.

Les også: Slik temmer du hamsteren din.

Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamster. Foto: Dalius Baranauskas / CC BY-SA 3.0.

Fôring av roborovski dverghamster

Fôring av roborovski dverghamster er nokså enkel, og de trenger tilgang til vanlig hamsterblanding. De klarer som regel fint å passe på vekta selv, så da er det bare å gi de litt mer enn de klarer å spise, så har de det fint.

Fôr som anbefales til roborovski dverghamster er:

I tillegg til vanlig basisfôr kan de få det meste av grønnsaker og frukt, og proteinkilder som rå kjøttdeig, kokt egg eller påleggsskinke. Ellers er tørket melorm skikkelig snacks som de elsker.

Les også: Stor oversikt over godkjente godbiter, frukter og grønnsaker man kan gi til hamsteren sin.

Bur og utstyr til roborovski dverghamster

Selv om roborovski dverghamster er en veldig liten hamster trenger de stor plass. Et stort bur er med på å holde dem aktive (de har enorme mengder energi), samt er med på å redusere sjansen for at de krangler og slåss. Dette er noe de kan finne på om de kjeder seg..

Velg derfor gjerne et stort bur som for eksempel Ferplast Duna Fun Large. Dette blir også anbefalt til de mye større syriske gullhamsterne, men denne størrelsen er faktisk å anbefale for roboer også. Her er det en tykk plastbunn som lar deg ha et skikkelig tykt bunnlag slik at hamsterne kan grave og kose seg i det. Samtidig er det ikke store muligheter for å klatre på en møte som gjør at de faller langt.. Alt i alt et supert bur for roboer!

Ferplast Duna Fun Large
Ferplast sin Duna Fun Large er et godt bur for roboer.

Noen andre gode hamsterbur som gir nok plass til en hamster er:

Les mer: Disse hamsterburene er best i test!

Generelt sett må du ha ett av hvert utstyr for hver robo du har. Så om du har tre roboer sammen må du ha tre matskåler, tre løpehjul, tre soveplasser og så videre. Dette er for å begrense konfliktnivået mellom dem.

Utstyr som er nødvendig å ha i buret til en roborovski dverghamster er:

 • Matskåler. Matskål er faktisk frivillig, og mange foretrekker å mate roboen ved å spre maten rundt om i buret. Dette er for å minimere krangling, spesielt når man har flokker på 3 – 4 stykker. Du må uansett ha minst én matskål for hver hamster hvis du velger å fôre i matskål.
 • Drikkeflakser. Her må du ha minst én til hver hamster.
 • Løpehjul. Dette er helt nødvendig for roboer, da de virkelig trenger å bruke kroppen sin mye. Disse kommer til å bli mye, mye brukt!
 • Sandbad. Siden roboen kommer fra ørkenen liker de å bade seg i sand, og bruker dette som en måte å vaske seg på. Kjøp en boks med chinchillasand slik at de får badet en gang eller to i uken, så er de fornøyde. Noen velger også å ha et permanent parti med sand i buret deres, noe de ser ut til å være veldig glad i.
 • Dokasse. Hvis du ikke vil bytte bunnstrøet hele tiden bør du ha en dokasse til hver hamster.
 • Sovehus. Roboene trenger et rolig, mørkt og trygt sted hvor de kan sove på dagen, og du må ha minst ett sovehus til hver hamster, og gjerne også et par reservehus.
 • Bunnmateriale. Siden disse hamsterne elsker å grave bør du velge et bunnstrø som lar dem gjøre dette. For eksempel kan du bruke spon, flis eller lignende. Ha gjerne et tykt lag på 20 cm+ slik at de kan kose seg skikkelig med gravingen!
 • Løpeball. Veldig kjekt for å la hamsteren løpe litt utenfor buret.
 • Kvister. Hamsteren må ha ferske kvister i buret som den kan gnage på. Her er en stor oversikt over trygge trær og busker som du kan bruke til å gi hamsteren kvist.
Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamster. Foto publisert med tillatelse.

Les også: Utstyrsliste med alt du trenger for å kjøpe en hamster. Denne er laget for syrisk gullhamster, men siden kinesisk hamster er såpass lik fungerer den også helt fint å bruke for denne arten.

Slik skaffer du en roborovski dverghamster

Det er ganske sjeldent å se roborovski dverghamster til salgs i dyrebutikker her i landet, selv om de kan dukke opp fra tid til annen. Den beste måten å skaffe seg roboer på er ved å kontakte en oppdretter som avler på dem, og kjøpe derfra når de får et kull. Da kan du dessuten sikre deg en gruppesammensetning du er fornøyd med.

Merk at roborovski dverghamster er en sjelden hamster, både fra private oppdrettere så vel som i dyrebutikker.

Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamstervalper (8 dager gamle). Foto: Doronenko / CC BY-SA 4.0.

Roborovski dverghamster i naturen

I naturen finner man roborovski dverghamster helt nord i Kina, samt i noen regioner i Mongolia og Kazakhstan. De bor i ørkenområder hvor det for det meste er løs sand og nesten ingen trær. Der bygger de omfattende tunnelsystemer hvor de sover om dagen.

Spørsmål og svar om roborovski dverghamster

Egner roborovski dverghamster seg for barnefamilier?

Av alle hamsterne er det nok roborovski dverghamster som egner seg dårligst for barn og barnefamilier. Disse har høy terskel for å godta håndtering, spesielt fra barn.

Er roborovski dverghamster allergivennlig?

Det er faktisk en del som påstår at roborovski dverghamster er allergivennlig, men det er ingen sikre studier som har vist om de er dette eller ikke. Samtidig er det studier som har vist at eiere av roborovski dverghamster trolig har større risiko for å få astma, så det er noe å være obs på hvis man allerede har allergi.

Denne artikkelen inneholder annonser for Tropehagen og Zoo.no.

Legg igjen en kommentar