Trygge kvister og greiner til hamster

Det er veldig lurt å ha naturkvister i buret til hamsteren, da dette kan hjelpe til med å slipe klør, og ikke minst la dem slipe tennene. Hamstertenner vokser nemlig hele livet ut, og hvis den ikke får slipt dem godt nok kan man risikere at de blir så lange at de må klippes!

Ofte er fôrblandingen til hamsteren mer enn nok til å slipe tennene, men det er likevel anbefalt å ha litt pinner eller kvister liggende i buret dens. Da kan hamsteren selv regulere dette ved å gnage på disse, og dette fungerer også som en fin måte å aktivisere hamsteren sin på.

Men som alt her i verden er det ting man må tenke over når man skal velge pinner og kvister, for det finnes nemlig trær som har giftstoffer inne i bladene eller kvistene! Av den grunn har jeg laget en stor liste over trær og busker som regnes som trygge, så kan du trygt gi disse til hamsteren din!

Hamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Ja-listen over trygge kvister fra trær og busker

 • Bjørk. De fleste har en bjørk i nærheten, og dette er et trygt og godt valg. Her kan du godt gi med blader eller skudd, da dette bare er godt for hamsteren.
 • Svart- og gråor. Begge typer or regnes som trygge for hamster.
 • Rogn.
 • Osp. Fører ofte til at tisset blir rødlig, men det er ikke farlig.
 • Ask.
 • Pil. Ofte veldig mye kvister.
 • Spisslønn.
 • Hassel.
 • Pæretre. Pass på at treet ikke er sprøytet med innsektsmiddel!
 • Epletre. Samme som på pære; vær sikker på at treet ikke har blitt sprøytet.
 • Bringebærbusk. Veldig tynne kvister, så det er ikke så veldig godt for å slipe tenner, men hamsterne liker å gnage på det.
 • Ripsbusker. Samme som bringebær; ikke veldig nyttig for tennenes del, selv om det er litt bedre enn bringebærkvister.
 • Selje.
 • Poppel.
 • Dvergbjørk. Finnes kun høyt oppe på fjellet, så det er kanskje ikke den enkleste å få tak i.

Listen fungerer til alle de 5 ulike hamsterartene, inkludert både syrisk gullhamster og alle typene dverghamster.

Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamster. Foto: Bullet / CC BY-SA 3.0.

Ikke gi hamsteren din disse kvistene

Generelt sett anbefales det å holde seg vekk fra å gi hamsteren sin kvister som kommer fra innførte trær og busker. I praksis betyr det hagetrær og -busker som ikke hører naturlig til her i Norge. Disse har mye oftere giftstoffer som en forsvarsmekanisme, og som i verste fall kan skade eller drepe hamsteren din hvis den gnager på det.

Ellers er det lurt å holde seg vekk fra nåltrær som er vintergrønne. Det vil si arter som gran og furu. Disse kan ha kvae som er farlig for hamsteren, og dessuten er nålene svært syrlige.

Les også: Beste hamsterbur.

Bruk ferske greiner

Når du skal gi hamsteren din greiner til å gnage på er det viktig å bruke helt ferske greiner. Aller best er det om du sager dem rett ned fra treet.

Grunnen til at du ikke skal bruke gamle greiner er at disse raskt kan få ulike typer mugg og bakterier som bryter ned greinen. Dette kan være skadelig for hamsteren din. De fleste hamstere er også smarte nok til å skjønne at dette ikke er godt for dem, og kan fint finne på å nekte å gnage på greiner som har ligget på bakken i noen dager.

Er det lov å hente kvister i skogen?

I Norge har vi en del lover som gir oss som ferdes i naturen en del rettigheter, inkludert retten til å sanke. Dessverre er trær ikke en del av disse rettighetene, så i teorien må du spørre grunneier om lov før du kan knekke av små greiner for å ta med hjem til hamsteren din.

Det kan derfor vært lurt å plukke greiner fra trær i egen hage, eller i hagen til noen du får lov til. Så kan du jo selv vurdere om du «tar sjansen» på å forsyne deg ute i skogen. Så lenge man ikke ødelegger trærne er det neppe noe grunneiere kommer til å bry seg stort om.

Legg igjen en kommentar