Om kloklipp av hamster

Det er mange kjæledyr hvor man som eier må klippe klørne deres jevnlig, men med hamster er det ikke nødvendigvis slik. For selv om typene hamstere har klør som vokser hele livet er det ikke alle som trenger kloklipp, for veldig mange av dem klarer å slipe dem til et fint nivå livet gjennom. 

Så lenge de ikke vokser til å bli unormalt store trenger du ikke å foreta deg noe, men det er likevel viktig å følge med videre. Hvis de blir så lange at du ser at de er unormalt lange eller gjør at tærne får en rar vinkel må du gjøre noe med det. I likhet med andre gnagere, hunder, kaniner og lignende er det ikke verre enn å klippe dem.

Hamster som strekker seg
En hamster med normal lengde på klørne.

Slik klipper du klørne til en hamster

Det kan være litt vanskelig å klippe klørne til en hamster, da de naturligvis er veldig små. Det er aller best om du kan få hjelp av en annen person, slik at én holder hamsteren mens den andre klipper. Bruk en vanlig, liten klosaks fra dyrebutikken. 

Noen bruker også fint sandpapir for å slipe klørne til hamsterne, noe som fungerer helt greit, selv om vi synes det er mye mer tungvint enn å bare klippe dem. Fordelen med å slipe dem er at det er mindre sjanse for å gå for langt inn.

Et annet alternativ er å ta med hamsteren til dyrlegen for å få dem til å gjøre det. Noen liker å gå til dyrlegen hver gang til må klippe klørne, mens andre kun drar dit én gang for å få se hvordan det faktisk gjøres. Der får man som regel god innføring i hvordan man skal gjøre det selv i fremtiden, så det er perfekt for de som er usikre. 

Syrisk gullhamster

Tips for å slipe klørne naturlig

Som nevnt i starten av artikkelen er det mange småting man kan gjøre for å holde klærne korte og slipte, og ved å innrede buret på en lur måte kan man i stor grad unngå at klørne noensinne blir så lange at de må klippes

Nedenfor har vi samlet en del ulike tips for å slipe klørne til hamsteren på en naturlig måte. Man trenger ikke bruke alle sammen, og for mange holder det helt sikkert med kun én av tingene nedenfor. Bare følg med på at tingene faktisk blir brukt. 

Fyll buret med kvister. Kvister er en av de enkleste måtene å slipe klørne på, og ved å ha en del av buret fylt med kvister vil hamsteren slipe klørne litt hver gang den klatrer over dem. Det holder ikke å legge noen få kvister i et hjørne i buret, men bruk kreativiteten og innred slik at kvistene fungerer som en slags hinderløype i buret, og at hamsteren må klatre over og langs kvistene for å komme seg rundt. Da kan du være helt sikker på at den får slipt klørne sine når den ferdes rundt. 

Les også: Stor oversikt over trygge kvister og greiner for hamstere.

Kjøp noen lekestativ og klatrestativ av tre. Å bytte ut alt i plast med ting i tre et egentlig et generelt godt råd for å slipe klørne, så klatrestativer eller lekestativer i tre gjør samme nytten som å fylle buret med kvister – så sant hamsteren faktisk bruker det. 

Syrisk gullhamster med mat

Ha kalkstein i buret. Kalkstein er det klassiske rådet man hører for å unngå lange klør hos hamstere, og ofte fungerer det godt. Trikset her er å putte kalksteinen på et sted hvor hamsteren faktisk bruker den, for veldig mange holder seg rett og slett unna hele kalksteinen hvis de kan. Om den derimot plasseres på et lurt sted som tvinger hamsteren til å krysse den jevnlig vil den være knallgod til å holde klørne korte og slipte. 

Det trenger forøvrig ikke å være kalkstein fra dyrebutikken, og vanlig, ruglete stein fra naturen fungerer også fint, så sant du finner en stein med en fin størrelse. Det er viktig at den føles litt kornete eller ruglete. Gi gjerne steinen et 10 minutters kokbad i en kjele før den gis til hamsteren, så kvitter du deg med alt av mugg og bakterier. Dette er spesielt viktig hvis steinen har vært halvveis nedgravd. 

Les mer: Disse hamsterburene er best i test!

Ha en sandkasse i buret. En sandkasse som gir hamsteren mulighet til et sandbad er veldig fint for hamsterens helse og renslighet, men det har også en dobbel fordel ved at sanden er med på å slipe klørne. Med mindre hamsteren bruker veldig mye tid i sandbadet er det ikke sikkert at dette holder helt alene, men det er et godt hjelpemiddel som godt kan kombineres med en av de andre tingene på listen. 

Med andre ord er det veldig mange enkle tiltak du kan gjennomføre for å la hamsteren få slipe klørne sine selv. De aller færreste trenger å tenke mye over for lange klør på hamstere, for med litt kvister eller treprodukter i buret er ofte jobben gjort.

Legg igjen en kommentar