Raseprofil: Windsprite

Windsprite er en ikke-anerkjent hunderase som startet som en krysning mellom whippet og Shetland sheepdog. Rasen er populære i Tyskland og USA, men det er trolig få eller ingen windspriter i Norge ennå.

Det er en rolig, snill, atletisk og glad hund som er veldig glad i familiemedlemmer, og er superflink med barn. Mange regner det som en like god familiehund som whippet, og det er ikke så rart, for windsprite har nesten likt lynne som whippet.

Windsprite
En windsprite. Foto: Anna Juchnowicz / CC BY-SA 4.0.

Windsprite kort oppsummert

  • En mellomstor mynde som trives godt med barn.
  • Knytter seg sterkt til familien den bor med.
  • Veldig glad i kos.
  • Ikke anerkjent som egen rase av NKK eller mange andre hundeklubber.
  • Er stille og rolig innendørs, men har mye energi når den er ute.
  • Bør få en del tur, og mulighet til å løpe fritt fra tid til annen.
  • Er svært lik på rasen whippet.
  • Kan være veldig vanskelig å få tak i valp.

I Norge er heller ikke windsprite anerkjent av Norsk Kennel Klubb, i likhet med store deler av resten av verden. Det er likevel er nokså populær rase, og mange ildsjeler jobber for å utvikle rasestandard og få den anerkjent som en ekte rasehund.

Per februar 2021 er windsprite kun godkjent av de nasjonale kennelklubbene i Tyskland, Tsjekkia, og Slovakia.

Windsprite kalles også noen ganger for silken windsprite. For noen år siden ble de bare omtalt som langhåret whippet, men etter hvert som det ble kjent at de er en blanding som ønsker å bli en selvstendig rase ble navnet endret til windsprite. Navn windsprite kommer fra den første oppdretteren av rasen.

Windsprite
En windsprite. Foto publisert med tillatelse.

Windspritens fysikk

Windsprite er på mange måter nesten helt lik på whippet i formen, men er omtrent 10 % mindre. Den lengre pelsen til windsprite gjør derimot at den ser omtrent lik ut som whippet, men vekt og størrelse er altså littegranne mindre.

Ellers er det altså en lang og slank hund som har en kroppsbygning for å løpe fort.

Farger og mønster på pelsen er samme som whippet, så den kan ha så godt som alle kombinasjoner.

Windsprite sitt opphav

Opphavet til windsprite var på et tidspunkt litt myteomspunnet, og de fleste antok at det var en salgs mutasjon hos whippet som hadde gitt unger langt hår. Man trodde så at disse ble avlet videre på for å få det som da ble kalt for langhåret whippet.

Det var jo ikke så rart at man trodde det, for de ligner jo på en whippet med langt hår. Samtidig sa oppdretteren av de at opphavet var tilfeldig oppstått langhåret i rene whippetkull. Genetiske tester viste derimot at dette ikke stemte helt da den hadde noen gener som kun kunne stamme fra shetland sheepdog.

Etter hvert ble det kjent at windsprite ikke bare var en whippet med lang pels, men heller var en rase som oppsto som en blanding av shetland sheepdog og whippet.

Windsprite som leker

Nå avler man windsprite med andre windsprite, så man krysser ikke windsprite med verken whippet eller shetland sheepdog lenger.

Bakgrunnen for å lage windsprite lå i gamle malerier og skulpturer fra renessansen hvor det var avbildet det som tilsynelatende var langhårede whippeter.

Windsprite sitt lynne og væremåte

Som nevnt er windsprite nesten helt lik på whippet når det kommer til oppførsel og væremåte. Du kan derfor lese mer om whippet her for å få mer informasjon om hva du kan forvente fra windsprite.

Den korte oppsummeringen er at windsprite er en sofapotet som elsker å løpe når den er utendørs, men som altså er veldig snill og rolig inne. Windsprite er en super familiehund som er knallgod sammen med barn. De kan være noe reservert mot fremmede, men elsker familien sin over alt annet.

Windsprite
En windsprite. Foto publisert med tillatelse.

Windsprite sine krav til aktivitet

Windsprite er en rase som trenger daglige turer, på et helt middels nivå. Den har verken spesielt store krav til mosjon, samtidig som den ikke trenger mindre enn vanlig heller.

Akkurat som med andre mynder er det viktig at den får mulighet til å løpe fritt på åpne områder med jevne mellomrom. Helst 2 – 3 ganger i uken, men gjerne oftere hvis det er mulig. Egnede områder som fotballbaner, jorder, store hager, hundegårder og lignende egner seg godt.

Om windspriten ikke får mulighet til å spurte fra seg kan den bli litt rampete og rastløs, for vanlige gåturer er sjeldent nok til å dekke akkurat dette behovet.

Når vi sier at det er en sofapotet mener vi at den ligger og slapper av når den er hjemme. Ofte ligger de timesvis på myke steder som i senga eller sofaen. Det betyr derimot ikke at de ikke må ha jevnlige turer, for det trenger de absolutt!

Helsen til windsprite

Windsprite regnes som en nokså frisk hund, men den har noen problemer som den har arvet fra shetland sheepdog (og disse er derfor et godt eksempel på at det ikke kan være en renraset whippet siden disse problemene ikke er hos whippet).

Blant annet kan windsprite ha en mutasjon på MDR1-genet som gjør den overfølsom for visse vaksiner og medikamenter. Det er heldigvis mulig å teste for denne mutasjonen, for om den har dette kan noen medikamenter i verste fall føre til at hunden dør.

Relativt mange windspriter har mutasjoner på MDR1-genet, og undersøkelser har vist at over 50 % av alle windspriter har minst én utgave av dette genet. Rundt 15 % hadde to defekte gen.

Bærere med kun én utgave av genet vil stort sett ikke ha noen problemer, men det er de med to utgaver som er spesielt sensitive for medikamenter og vaksiner.

Ellers kan den også få såkalt «collie eye anamoly», også kjent som CAE eller choroidalhypoplasi. Dette er også en arvelig sykdom som kan føre til at noen windspriter blir svaksynte eller helt blinde. Det er ingen behandling for sykdommen, men den er heldigvis sjelden.

Pelsstell hos windsprite

Windsprite har jo litt lengde på pelsen, så man må regne med å måtte børste den en gang i uken. Pelsen er heldigvis veldig enkelt å børste, så det er som oftest veldig fort gjort å gjennomføre pelsstellet på windsprite.

Windsprite

Utstilling av windsprite

Det er ikke per dags dato mulig å stille ut windsprite i Norge ettersom den ikke er registrert som en gyldig rasehund hos NKK.

Andre bruksområder for windsprite

Windsprite er trolig godt egnet som terapihund ettersom den har mye av det samme lynnet som vanlig whippet. Den ville trolig også ha gjort det bra på lure coursing, men får ikke deltatt på dette i Norge ettersom windspriter ikke kan registreres hos NKK. Mange bruker derimot windsprite til lure coursing i andre land, og der presterer den godt. Nedenfor er et lite YouTube-klipp av en Windsprite i full fart på lure coursing-stevne.

Windsprite fungerer helt OK til agility og lydighet, og dersom du gjør det for moro skyld kan det fungere godt, men ikke regn med at den kommer til å ha sjans til å slå de smartere rasene.

Miniatyr windsprite

Det finnes en slags miniatyrutgave av windsprite, hvor mankehøyden er under 47 centimeter.

Spørsmål og svar om windsprite

Nedenfor har vi samlet noen av de vanligste spørsmålene om windsprite sammen med forklaring på spørsmålet. Om du lurer på noe som ikke står på listen nedenfor kan du bruke kommentarfeltet for å stille spørsmål der.

Er windsprite gode førstegangshunder?

Windsprite er en rolig mynde som lærer fort når man bruker positiv forsterker, og er relativt enkelt å ha med å gjøre. Den regnes som et godt valg for deg som skal ha din første hund, og kommer ikke til å by på noen spesielle utfordringer.

Går windspriter godt sammen med barn?

Windsprite er en super barnehund, og elsker stor sett alltid barn. De er veldig forsiktig samtidig som de gjerne kan leke med barn, og passer derfor både sammen med små og litt større barn.

Hvor får man tak i en windsprite?

Det er veldig sjeldent å se windsprite til salg i Norge, men den begynner å bli relativt vanlig i Tyskland. Så den enkleste måten å få tak i en windsprite på er ved å reise nedover til Tyskland for å kjøpe fra en oppdretter der.

Hvordan er windsprite innendørs?

Når en windsprite er inne vil de stort sett være snille og rolige, og bruke mye tid på å slappe av for seg selv, eller tett inne på andre hunder eller eierne sine.

Hvordan er windsprite når man er ute i skogen?

Når man er ute med en windsprite er det full fart. Om den får gå fritt vil den løpe i enormt tempo helt til den blir utslitt.

Windsprite er en allsidig rase som tåler både joggeturer, lange fjellturer og andre lengre turer hvis den trenes opp til det.

Er det vanskelig å trene en windsprite?

Windsprite er en av de myndene som er enklest å trene, akkurat som whippet. Den er verken superenkelt å trene ettersom den ikke har noe behov for å gjøre eieren sin fornøyd, men om den trenes med godbiter blir den stort sett alltid med. Bruk positiv forsterker når du trener, for negativ forsterker fungerer ikke med mynder.

Trenger windsprite klær på vinteren?

Windsprite er mye bedre egnet for nordiske forhold enn det whippet er, men den har likevel ikke spesielt tykk pels. Så man bør ha på den klær på de kaldeste dagene på vinteren.

Er windsprite en populære hunderase?

I Tyskland og USA er det en del windspriter, men det er likevel langt ifra en vanlig rase. Per nå er den for spesielt interesserte, men det kan godt hende at den blir mer populære i fremtiden.

Har windsprite jaktinstinkt?

Windsprite har et betydelig jaktinstinkt, så den vil løpe etter smådyr som kaniner, mus, fugler, ekorn og lignende i skogen om den ser bevegelse. Dette er du eiere av rasen må være obs på, og forhindre at skjer.

Hva er forventet levealder for en windsprite?

Windspriter blir typisk mellom 12 og 15 år med mindre de får en alvorlig sykdom før den tid.

Hvilken raseklubb tilhører windsprite?

Windsprite tilhører ingen raseklubb her i Norge ettersom det ikke er en godkjent rase. Det finnes en International Windsprite Club som er en internasjonal windspriteklubb man kan melde seg inn i, men den er ikke spesielt aktiv i Norge.

Er det vanskelig å få tak i valper av windsprite?

Det er svært sjeldent å se windsprite til salgs i Norge, så det regnes som veldig vanskelig å få tak i en valp. Du må trolig til utlandet, typisk Tyskland for å få tak i en.

Er windsprite allergivennlige?

Windsprite regnes ikke som spesielt allergivennlige.

Legg igjen en kommentar