Raseprofil: Whippet

Whippet er en mellomstor mynde med en typisk myndekropp. Det vil si at det er en lang og slank hund med tynne og lange ben som er avlet for å løpe ekstremt fort. Det er en utrolig kosete hund som er kjent for å være sunn, barnevennlig, relativt enkel å trene, og en god hund for førstegangseiere

De fleste tenker på whippet som lillebroren til greyhound, og det er ikke så rart ettersom disse to rasene ser nesten helt like ut, men har en tydelig størrelsesforskjell. Der greyhounden kan 30 kg blir som regel whippeten rundt 15 kg. Whippet er naturligvis litt tregere enn greyhounden, men kan likevel oppnå en respektabel sprint på litt over 50 km/t!

Whippet kort oppsummert

 • En korthåret hund som er enkel å håndtere.
 • Elsker å kose, og er veldig glad i familien sin.
 • Passer ypperlig som førstegangshund.
 • Bør trene innkalling fra tidlig alder for å ha jaktinstinktet under kontroll.
 • Har tendens til å bli overvektig, så man må fôre med et høykvalitetsfôr og følge med.
 • Trenger middels mosjon, men må få løpe fritt med jevne mellomrom.
 • Må ha klær på vinteren.
Whippet

En hunnwhippet vil ha en mankehøyde på mellom 44 og 47 centimeter, mens hannene vil nå 47 til 51 centimeter, selv om begge kan bli noe høyere om de vokser seg større enn rasestandarden. Begge kjønnene skal ha en vekt på mellom 11 og 20 kg, men hannene er gjennomsnittlig et par kilo tyngre enn hunnene. 

Pelsen er kort og glansfull, og den røyter ikke spesielt mye. Rasen er primært brukt som en selskapshund, men noen bruker den også til såkalt “lure coursing”, en type hundesport som etteraper veddeløp ved at hundene skal jakte på mekanske harer. 

Ellers er whippet en rase som ikke krever all verdens med arbeid, og så lenge den får daglige turer og et par muligheter for å sprinte i uken er den harmonisk. Noen vil nok kalle den litt vel passiv innendørs, da den gjerne foretrekker å ligge og halvsove om den får muligheten til det. 

Whippet som slapper av
Whippet i den situasjonen du ofte ser den i – nemlig halvsovende!

Atferd og personlighet hos whippet

Whippet regnes som en god familiehund som passer inn i de fleste hjem. Noe av det mest sjarmerende med rasen er hvor snille og rolige de er når de er innendørs. Ofte ser man ikke stort til hunden, for det er store sjanser for at den ligger og slapper av.

Samtidig er whippeten sosial, og elsker kos og oppmerksomhet fra eierne sine. Den blir ikke typisk noen enmannshund, men knytter sterke bånd til alle den bor sammen med. Noen opplever at whippeter er sjenerte og litt skeptiske ovenfor fremmede, men det er ingen fasit. Andre er nemlig kontaktsøkende og glade i alle de får hilse på.

Rasen kan fungere godt for førstegangseiere som vil ha sin aller første hund. Den er ikke spesielt krevende på noen punkter, men det kan være litt utfordrende med trening, da ikke alle whippeter har en interesse av å trene eller gjøre oppgaver.

Whippeter går stort sett veldig godt overens med barn, både store og små. De er flinke til å trekke seg unna hvis de opplever en situasjon som ubehagelig (fremfor å forsvare seg), så mange av dem tåler fint å bli dratt i halen av småbarn eller lignende situasjoner. Men igjen avhenger det stort på hunden, og det er ingen garanti for at den godtar å bli plaget av barn.

Som nevnt passer whippeten inn i de fleste typer hjem, uansett om det er med enslige, pensjonister, unge par, barnefamilier eller andre typer hjem. Det viktigste er at den får et trygt hjem med skikkelig myke og gode soveplasser og mye kjærlighet og oppmerksomhet.

Som regel bjeffer whippeter svært lite, og har lite forsvarsinstinkt.

Husk også at whippeter har svært tynn pels og tåler kulde ganske dårlig. På hele vinterhalvåret trenger de dekken eller klær, og eventuelt potesokker. Dette er noe man må kle på dem hver eneste gang man skal på luftetur med hunden.

Whippet sine krav til aktivitet

Whippet er en utrolig avslappet hund som gjerne vil bruke store deler av dagen mellom sofaputene, under dyner i senga til eieren sin eller lignende. Den har likevel et krav om jevnlig lufting, og bør få en vanlig gåtur hver dag i tillegg til mindre tisseturer. 

I tillegg til jevnlige turer trenger også de fleste whippeter å få løpe litt fritt for å få ut energi, minst én eller to ganger i uken, men aller helst daglig hvis du har mulighet til det. Ofte holder det med 20-30 minutter hvor hunden kan løpe fritt på et jorde eller i en stor hage. En del opplever at whippeten kan bli “bøllete” om den ikke får tømt seg ved å løpe fritt jevnlig. 

Det er ofte kjekt å la whippeter få løpe fritt i hundeparker og lignende steder. Da kan de løpe fra andre hunder som blir frustrerte over at de ikke klarer å løpe etter dem, og får brukt både kropp og hode på samme tid.

Når det kommer til mental aktivisering er dette noe whippeten også har middels krav til. Den vil ikke ha like stor interesse av kompliserte kommandoer som andre raser, men det er fint å kunne trene litt lydighet og annen mental trening daglig. Det kan være fort gjort å glemme at whippeten må bruke hodet sitt også, men det er viktig at den får gjort det.

Noen opplever whippet som litt krevende å få til å lære nye ting, da de ikke har noen spesiell interesse av å gjøre eieren sin fornøyd. De elsker derimot mat, så de blir veldig lærevillige med en gang man finner frem noen godbiter! 

Whippet med klær

Whippet som familiehund

Whippeter er veldig gode familiehunder som trives godt med både voksne og barn. Den passer fint inn i de aller fleste familier, og er regnet som en av de beste familiehundene som finnes. Rasen trives godt med både babyer, småunger og eldre unger. 

De relativt få kravene whippetene har til mosjon og trening gjør den også til en fin familiehund, da én times gåtur om dagen kan være mer enn nok å få til for barnefamilier som er opptatte med mange andre ting. Den blir ikke direkte utagerende om den ikke får nok mosjon, men kan bli litt ekstra bøllete, så man merker raskt når det er tid for å lufte den litt mer. 

Et lite problem noen whippeteiere har er at hunden sliter litt med å være alene hjemme lenge om gangen.

Whippet portrett

Whippet som jakthund

Whippet har tradisjonelt vært brukt til hetsjakt hvor hunden ble sluppet for å drepe byttet selv. Typisk slapp man whippeter for å jakte hare og annen småvilt i den størrelsen, men det er relativt sjeldent at den blir brukt til det i dag. I Norge og de fleste andre land er denne typen jakt ulovlig

I vanlig jakt fra et norsk synspunkt har whippeten ingen verdi. 

Man må derimot være obs på dette jaktinstinktet, for det lever i beste velgående. Om den ser noe beveger seg i skogen kan den finne på å spurte for å ta det. Mange eiere har opplevd å få servert mus, ekorn eller til og med fugler som whippeten klarer å få tak i. Ofte kommer den tilbake med byttet i munnen nesten som en katt som har vært på jakt.

Det er også viktig å følge med på jaktinstinktet mot større dyr, for plutselig spurter den av gårde etter rådyr eller elg!

Helsen til whippet 

Whippet regnes som en av de sunneste og friskeste hunderasene, og det er svært få arvelige sykdommer. Det er derfor billig å forsikre den, og man kan regne med at rasen lever lenge. Gjennomsnittlig levealder er målt til 12 år og 10 måneder, selv om mange kan bli over 15 år gamle. 

En av de få arvelige sykdommene er bilyd på hjertet (hjertearytmi), og selv om denne er nokså vanlig blant rasen er det sjeldent at det fører til noen faktiske problemer for hunden. Det sies at mange whippeter har bilyd på hjertet når de er avslappet, men at den har normal hjerterytme når den er i aktivitet.

Ellers er whippets veldig følsomme for narkose og annen type bedøvelse. Dette er heldigvis noe de fleste veterinærer er godt klar over, og som de tar hensyn til om hunden trenger narkose.

Pelsstell hos whippet

Whippeter har en tynn pels, men den bør likevel børstes jevnlig. Noen mener det er lurt å børste dem hver dag, mens andre føler det holder å børste dem en gang i uken. De er uansett veldig renslige hunder som bruker mye tid på å stelle sin egen pels. Selve pelsstellet tar dessuten kort tid, så det er aldri spesielt mye arbeid.

En kjekk måte å børste over pelsen på er ved å bruke en gummikarde eller en mikrofiberklut. Begge disse er gode for å trekke ut død pels som ellers ville blitt til røyting.

Whippeten sin historie

Whippet er en rase som dukket opp på 1600-tallet i Storbritannia. Da ble den etablert av gruvearbeidere som ville gamble på veddeløpshunder, men som ikke har ressurser til å ha ekte greyhounder ettersom disse var veldig dyre i både innkjøp og kost. 

Det er usikkerhet rundt hvordan rasen ble laget, men trolig ble små greyhounds blandet med et par-tre ulike terriere. Resultatet ble på mange måter en liten greyhound som kunne løpe nesten like fort som originalen, men som var mye billigere å holde. 

Historisk sett var whippet litt mindre enn de man finner i dag, men rasen er fortsatt betydelig mindre enn storebroren greyhound. 

Det var først på slutten av 1800-tallet at rasen ble godkjent som en ekte rasehund av The Kennel Club i Storbritannia og American Kennel Club i USA. 

Whippet som utstillingshund

Whippet er populært blant utstillere, og det er en fin hund å drive hundeutstilling på. Det er ikke spesielt vanskelig å trene den til utstilling, og man ser mange av disse hundene på vanlige utstillinger. 

Whippet portrett

Hundeklubb for whippeter

Rasen whippet har sin egen raseklubb kalt Norsk Whippetklubb. Man kan ta kontakt med klubben for mer informasjon om rasen, for å komme i kontakte med oppdrettere, eller om man har spørsmål om whippeter. 

Det er også Norsk Whippetklubb som forvalter rasestandarden til whippet. Rasestandarden kan også leses hos NKK sine nettsider om whippet.

Whippet på lure coursing

Lure coursing blir gradvis mer populært her i Norge, og alle mynder brukes egentlig til dette. Whippet egner seg godt til å drive med lure coursing, og kan bli veldig gode på det.

Whippet på løpebane
Lure coursing med whippet. Foto publisert med tillatelse.

Whippet som terapihund

Det er en del whippeter som blir brukt som terapihunder, og dette er fordi de stort sett alltid er snille og rolige selv i stressede situasjoner. De egner seg derfor godt som terapihunder til barn eller litt voldsomme personer. Her er det selvsagt store individuelle forskjeller fra hund til hund, så du kan aldri garantere at hunden kan egne seg som terapihund selv om rasen ofte fungerer godt til det.

Om “bully whippet”

Bully whippet er kallenavnet på noe som egentlig er et syndrom som skyldes en genfeil hos whippeter. Dette syndromet gjør at kroppen deres produserer enorme mengder med et stoff som heter myostatin, noe som fører til at de får en helt enorm muskelmasse. Når man ser bilde av bully whippeter tror man kanskje at de har brukt årevis på treningssenteret, men dette skyldes altså en arvelig genfeil

Bully whippets er veldig sjeldne i Norge, og de fleste seriøse oppdrettere tar gentester av hundene sine for å forsikre at de ikke er bærere av dette genet. Ironisk nok er de som er bærere av genet raskere enn de uten genet i det hele tatt, så det er ettertraktet når det kommmer til veddeløpshunder. Om man derimot får valper på to hunder som begge bærer det vil avkommet bli såkalte bully whippets.

Selve syndromet er trolig ikke farlig, selv om det ikke er forsket godt nok på om det fører til økt risiko for ulike typer sykdom. De fleste bully whippets har helt fine liv uten problemer. Selve atferden er helt lik som andre whippeter, så dette er i utgangspunktet kun et syndrom som påvirker muskler og utseende. 

I Norge er det ekstremt sjeldent å se bully whippets, da det rett og slett er få eller ingen oppdrettere som avler på fart her. I andre land hvor hundeløp er mer utbredt er også bully whippets mer utbredt ettersom disse ofte kommer som er biprodukt av avl på raske foreldre. 

Mange whippet-oppdrettere tar gentest av dyrene sine for å unngå at de er bærere av genet som forårsaker bully whippets, så i Norge er det liten sjanse for å få denne mutasjonen om du kjøper valpen fra en seriøs oppdretter.

Bully whippet
En bully whippet. Foto: Dana S. Mosher et al. / CC BY-SA 2.5.

Om windsprite / langhåret whippet

Det finnes en ikke-anerkjent hunderase som heter windsprite, som mange tror er en langhåret whippet. Det er ikke så rart, for windsprite ser ut som en whippet med langt hår. I virkeligheten har ikke whippeter det genetiske grunnlaget for å føde avkom med langt hår, og det regnes som svært usannsynlig at det skal oppstå mutasjoner som skaper dette (på grunn av hvor mange ulike gen som må muteres for å produsere lang pels).

Windsprite oppsto ved å krysse whippet med Shetland sheepdog, Til tross for at den ikke er anerkjent er det et miljø som driver med denne rasen, spesielt i USA. Lynne og væremåte er ganske likt på whippeten.

Les mer om windsprite på raseprofilen dens her.

Windsprite

Spørsmål og svar om whippet

Nedenfor har vi samlet sammen en haug ulike spørsmål og svar folk har om whippet. Er det noe annet du lurer på er det bare å fyre løs i kommentarfeltet.

Egner en whippet seg som en førstegangshund? 

Whippeter er gode hunder for de som aldri har hatt hunder før, da de ikke er spesielt krevende. Man kan på en måte prøve seg litt frem med oppdragelsen av dem uten at det kommer til å få noen negative konsekvenser. 

Det kan være litt krevende å lære innkallelse eller andre basisøvelser hos whippetet sammenlignet med mer lærevillige raser.

Bjeffer whippets mye?

De fleste whippeter bjeffer veldig lite, selv om de kan finne på å si ifra hvis de blir skremt. Noen vil også bjeffa når det ringer på døra, men denne atferden kan i stor grad trenes vekk. 

Egner en whippet seg som vakthund?

En whippet egner seg svært dårlig som vakthund, da den ikke er spesielt flink til å si ifra om det er noen utenfor hjemmet. 

Hvor lange turer krever whippeter?

Whippeter har omtrent helt vanlige krav til turer, noe som vil si at den bør få minst 2-3 små lufteturer hver dag for å gjøre fra seg, samt en lenger tur én gang om dagen. I tillegg har whippetene et krav om å få løpe fritt et par ganger i uken for å få ut sprintinstiktet sitt. 

En god tommelfingerregel er at de bør få minst én time med mosjon daglig. 

Hvordan er whippeter med andre hunder?

Whippeter er nokså fredelige mot andre raser, men kan være veldig sjenerte og keitete når det kommer til interaksjoner med andre hunderaser. Når de leker med andre hunder bruker de, som alle andre mynder, mye bein i leken. Dette kan være litt rart eller skummelt for andre hunder, så det krever at de blir litt vandt til mynder når de skal leke sammen.

Whippeter går stort sett fint sammen med andre hunder i hjemmet, men vil trives bedre som en del av en familie enn som en del av en stor hundeflokk. Men det er selvsagt store individuelle variasjoner.

Er det vanlig at whippet får separasjonsangst?

Whippet er en av hunderasene som har relativt stor sjanse for å utvikle separasjonsangst om de blir en typisk énmannshund. Så hvis du bor alene med en whippet må du jobbe aktivt for å unngå at den får separasjonsangst når den må være hjemme alene.

Er whippeter sofapoteter?

Whippeter blir ofte kalt for sofapoteter, og det stemmer i stor grad. På dagtid når de ikke luftes eller aktiviseres ligger de gjerne og slapper av og halvsover. Du bør ikke bli overrasket om whippeten sniker seg opp i sofaen eller senga, og legger seg gjerne til å sove under dyna eller mellom sofaputene om det er mulig.
En whippet som ligger i senga

Er det sant at whippeter er notoriske mattyver?

Whippeter er ekstremt flinke til å stjele mat, og selv erfarne hundeeiere har store problemer med å lære dem til å slutte med dette. Så man må nesten regne med at den sniker seg opp på bordet og spiser det den får tak i om du forlater rommet i noen sekunder. 

Målrettet arbeid allerede fra de er valper av er selvsagt trikset for å få dem til å unngå denne adferden.

Er whippet allergivennlig? 

Ingen hunder er helt allergivennlige, men whippet regnes som en av de rasene som er mindre plagsomme for de med allergi mot flass fra hundepels. Mange allergikere kan holde whippeter og andre mynder som italiensk mynde eller greyhound uten å merke stort til allergien. 

Kommer whippet godt overens med barn?

Whippeter er kjempeflinke med barn, og de fleste finner seg i selv klyping og haledraing fra unger. Dette er en rase som trolig svært sjeldent vil si ifra til barnet om den er ukomfortabel, men heller sende et stakkarslig blikk til eieren sin. Den er jevnt over ekstremt flink med barn, og regnes som en av de beste rasene å ha sammen med unger. 

Er det vanskelig å oppdra en whippet?

Det er ikke spesielt vanskelig å oppdra og trene en whippet, men de er heller ikke de mest lærevillige hundene. Ettersom de sjeldent føler et sterkt behov for å tilfredsstille eieren sin må man regne med å bruke mye godbiter for å få trent dem. Klikkertrening fungerer også godt, men krever også jevnlig bruk av godbiter. 

Kan man bruke whippet til agility? 

Whippeter er verken veldig gode eller veldig dårlige til agility. De kan fint brukes, men man kommer sjeldent opp på et høyt nivå. Om man vil drive med agility for hobbyens del og ikke for konkurranser kan whippet være supre, men ikke regn med å slå raser som border collie eller andre slike hunder. 

Kan man jogge med en whippet? 

Whippeter er gode joggepartnere, selv om de må gradvis trenes for å kunne holde ut lengre distanser. De vil derimot fint klare rundt mila i et vanlig joggetempo uten all verdens med trening. 

Må whippet ha på klær om vinteren? 

Whippeter har veldig tynn pels, og må derfor ha på seg klær når de er ute på tur om vinteren. Uten vinterklær vil de bli nedkjølt og fryse. De fleste dyrebutikker har et greit utvalg av myndeklær, så det er ikke spesielt vanskelig å få tak i et par-tre dekken som egner seg til turer på vinteren. 

Hvor mye pelsstell trenger en whippet? 

Whippeter krever veldig lite pelsstell, men det kan jo være greit å børste den en gang i uken, selv om den holder seg fin selv uten det. 

Røyter whippet mye?

Whippeter røyter ikke all verdens, men den korte pelsen gjør at det kan være slitsomt å fjerne den pelsen som faktisk faller av. Denne er nemlig såpass kort at den kan feste seg godt inn i fibrene på stoff. Så unngå å ha tøysofa i en annen farge enn whippeten!

Hvor mye koster en whippet? 

Whippeter har en helt standard pris for hva man kan forvente å betale for en rasehund. Det vil si at de som regel koster mellom 15 000 og 18 000 kroner (tall fra 2020). 

Er whippet en populær hunderase?

Whippet har gradvis blitt mer og mer populære, mye grunner hvor god den er som en familiehund. Nå ser man ofte whippeter på topp 10-lister over mest populære raser i flere land.

Hvor lekene er whippeter?

Whippeter er ikke en direkte leken hunderasen, men de leker gjerne om du oppmuntrer til det. Her må man som eier ofte ta litt initiativ om man ønsker å leke med hunden, for de er ikke nødvendigvis så flinke til å starte leking på egenhånd.

Hva er forventet levealder for en whippet?

Whippeter blir typisk et sted mellom 12 og 15 år gamle.

Er det vanskelig å få tak i en whippet?

Det har blitt nokså enkelt å få tak i whippetvalper nå som rasen har blitt så populær som den har. Det ligger ofte valper til salgs, og hvis ikke finnes det veldig mange oppdrettere man kan stå på venteliste hos.

4 kommentarer om “Raseprofil: Whippet”

 1. Spørmål:
  Er det mulig å trene en Mynde til å kunne være med på turer på 3-4 mil, type på ski i relativt høy hastighet?

  Svar
  • Hei, Jens.

   Jeg tror nok at dette er litt i lengste laget for en mynde, spesielt en liten en som en whippet. Litt større raser som borzoi, skotsk hjortehund, greyhound eller irsk ulvehund er nok bedre egnet, men jeg er fortsatt ikke sikker på om de er komfortable med såpass lenge turer i høy hastighet.

   Min whippet pleier å bli godt sliten etter rundt 10 km jogging, så hun får bli hjemme om jeg skal lenger. Så de må i såfall trenes godt opp for å kunne takle såpass lange turer.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no 🙂

   Svar
 2. Hei! Midt i blinken-beskrivelse av rasen. Hehe. Har et spørsmål ang. mat, vi har store problemer med å holde vår 4 mnd gamle valp unna kjøkkenbenken og han «lusker» alltid rundt etter noe å spise. Vi holder oss til riktig mengde fôr i løpet av en dag, men han er «god og rund» (til å være whippet, vel og merke). Fikk som tips av andre whippeteiere å fôre ham opp mens han er liten fordi de lett blir sære i matveien og for tynne når de blir voksne. Du skriver motsatt, at overvekt er et problem. Etter å ha observert vår tass over tid og sett en del «feite» whippets i nabolaget, heller jeg også mot at de er for glade i mat og må holdes på et strengt regime for ikke å bli for feite. Hva er riktig – og hvor riktig er det å holde tilbake mat når de er i vekst?

  Svar
  • Hei, Jan 🙂

   Jeg er helt enig med deg om at overvekt er et stort problem for rasen ja. Jeg ser også jevnlige overvektige whippets, men jeg har derimot aldri sett en undervektig en med egne øyne.

   Vår også spiser alt hun får tak i, og det har aldri vært noen antydning til å være kresen. Men det er nok veldig individuelt fra hund til hund tenker jeg.

   Når det kommer til myndevalper er min mening at det er greit å fôre de godt opp til rundt 6 måneders alder. Litt valpefett er helt normalt hos mynder også.

   Etter at de har fylt halvåret kan det vært lurt å bli mer forsiktig med hvor mye mat de spiser, og prøve å få de til å ha en normal myndeform. Whippeter skal jo være litt rundere enn mange andre mynder, men fortsatt se veldig tynne ut om man sammenligner med med «vanlige» hunder (du skal blant annet ikke se ryggsøyler tydelig hos whippeter).

   Det kan være veldig belastende for ledd og skjelett om de er overvektige, selv om det for det utrente øyet ikke ser ut som om de er det, så det er viktig å ta grep mot dette når den er voksen.

   Så når den blir litt eldre bør du nok begynne å være litt mer forsiktig med mengden mat, passe på å rydde kjøkkenbenken i tide, og være litt forsiktig med godbiter (eventuelt velg lavkalorigodbiter).

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar