Raseprofil: Border collie

Border collie er en av de mest populære hundene her i Norge, og er et vanlig syn i bybildet. Til tross for at mange tenker at border collie er en vanlig familiehund er det egentlig et arbeidsjern av dimensjoner, og en hund som bør ha en «jobb» den bruker energi på.

Rasen er en av de hundene som har høyest arbeidskapasitet, og kan brukes til det aller meste. Om du skal ha en gjeterhund eller en hund til hundesport er border collie en av de mest egnede rasene.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

Border collie kort oppsummert

  • En av verdens mest vanlige hunderaser.
  • Kan bli ekstremt lydig, og er veldig førerorientert.
  • Er «arbeidsnarkoman», og gir seg aldri.
  • Kommer i de fleste farger og mønstre.
  • Trenger en del mosjon.
  • Trenger veldig mye mental aktivisering!
  • Svært lojal rase.
  • Er trolig verdens mest intelligente hunderase.
Border collie som gjeter sau
Border collie som gjeter sau. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos border collie

Border collie er en utrolig energisk og aktiv hunderase med mye personlighet. Dette er en svært lojal hunderase som liker å være maksimalt et par meter fra eierne sine. Den trives godt i familier, men fungerer også godt for enslige og par.

Det viktigste å vite om atferden til border collie er at den må brukes. Dette er en hund med enormt mye energi og behov for mental aktivisering, og den er laget for å jobbe minst tre-fire timer om dagen. Så lenge den får brukt seg såpass mye er den en helt utrolig fin hund som passer inn i de fleste hjem, men om den derimot ikke får brukt seg nok vil den neppe være spesielt ålreit å ha med å gjøre.

Border collie er på ingen måte en sofahund som kan ligge og slappe av hele dagens med du lever ditt liv, men det er heller en hund hvor eier må gjøre nokså store omveltninger for å kunne ha. Jeg mener sterkt at dette kun er en rase for spesielt interesserte, og ikke har noe å gjøre i en normal A4-familie.

Uansett, så lenge borer collien brukes godt nok er den stille og rolig av seg innendørs, og gjør ikke all verdens ut av seg. Rasen ønsker alltid å være tett på eiere eller fører, og de foretrekker å være i samme rom som alle andre. Noen border collier har en tendens til å dilte etter eierne sine hvor enn de går, og sitter trofast ventende utenfor toalettet mens eieren er der.

Border collie er også en hund som stirrer mye. Noen synes dette er slitsomt, men det er helt naturlig for en border collie. Dette er det den er avlet for, nettopp å bruke synet sitt for å stirre på sauer, så i vanlige hjem stirrer den mye på eierne sine.

Om du liker å leke med hunden din er border collie et godt valg, for disse hundene elsker å leke, og du klarer aldri å leke så lenge at en border collie blir lei. For de aller fleste er lek med ball det aller beste de vet, men det er også verdt å vite at mange border collier blir så ballfikserte at det kan bli et problem i hverdagen. Så det kan faktisk være fornuftig å velge andre leker enn baller, og heller bruke ballen til spesielle situasjoner som når den trener.

Rasen er ikke spesielt voktende av seg, men de kan raskt utvikle en tendens til å bjeffe – spesielt hvis de ikke får nok mental aktivisering. Dette er godt mulig å trene vekk, men da bør du gjøre det mens den ennå er ung, og ikke vente med å ta tak i dette problemet.

Border collie er for det meste en sosial rase som går godt overens med både andre hunder og mennesker. Den skal verken være redd for eller skeptiske til fremmede mennesker, samtidig som den på ingen måte er som en labrador som løper for å hilse på alle og enhver. Som med alle hunder er det fornuftig å sosialisere den godt når den er valp.

Noen border collier kan bli skeptiske eller redde for nye miljøer, men igjen gjelder det å være på fra den er valp. Om du er flink med miljøtrening (utsette hunden for ulike situasjoner, steder og hendelser) så vil den takle dette mye bedre når den er voksen.

For det meste går border collier godt overens med barn, men det kan være verdt å vite at de kan utvikle uønsket gjeting mot småbarn (mer om dette under avsnitt om trening). I disse situasjonene kan border collien finne på å nappe småbarna i anklene for å gjete dem. Dette er sjeldent spesielt alvorlig, men det kan være traumatiserende for barna. Jeg ville derfor ikke anbefalt border collie som en perfekt hund for dere med småbarn. Med litt eldre barn er den derimot veldig flink, og den trives spesielt godt sammen med litt eldre barn som liker å leke med den.

Border collie som hopper etter såpebobler
Border collie som hopper etter såpebobler. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av border collie

Border collie trenger ganske mye fysisk mosjon, og trives veldig godt med høyaktivitetsmosjon som joggeturer, å være med på sykkeltur eller få løpe fritt. De bør få seg en skikkelig god tur hver eneste dag, uansett vær.

I tillegg til den fysiske mosjonen er det veldig viktig med mental aktivisering. Dette er alle aktiviteter hvor hunden må bruke hodet sitt, og det er mange ulike måter å aktivisere den på. Men hos border collie er det ekstremt viktig at hunden får brukt hodet veldig mye, helst flere timer hver dag.

I utgangspunktet trenger border collie såpass med mental aktivisering at den aller helst bør ha en «jobb», enten ved at du driver med hundesport daglig, eller at den kan være gjeterhund eller tilsvarende. Dessverre er border collier egentlig for kravstore for folk flest, og du må regne med å sette av ekstremt mye tid til å aktivisere hunden hvis du skal ha deg en border collie.

Hvis man ikke gir border collier nok mental aktivisering er det dessverre lav terskel for at de blir understimulert. Dette kan føre til en rekke ulike negativt atferder, og er verken moro for eier eller hunden.

Border collier får også en del mental aktivisering av å være med på lengre turer i skogen hvis de for eksempel får løpe fritt og snuse som de vil. Rasen kan derfor passe for personer som er veldig mye ute i naturen uten at man nødvendigvis må bruke timesvis på aktivisering ved siden av.

Border collie som løper på stranda
Border collie som løper på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Trening av border collie

Border collie elsker å trene, så dette er kanskje favorittingen til alle border collier. Rasen vil elske mer eller mindre alle typer trening, så her er det bare å fokusere på det du ønsker.

Det er anbefalt å trene border collier med å bruke positiv forsteker. Gi en godbit, ros og bruk gjerne klikker når den gjør noe riktig, så vil den gjøre alt den kan for å gjøre som den får beskjed om. Man kan ofte trene border collier uten godbit også, for det er ofte mer enn nok for dem å vite at de gjorde som de skulle. Så hvis du glemmer godbiter kan det fort fungere å trene med kun ros. Ellers er border collier kjent for å være utrolig ballfikserte, så å gi den en ball istedenfor en godbit kan fungere veldig godt.

Hverdagslydighet bør ikke være noe problem med rasen. I motsetninger til de fleste andre hunder godtar de å repetere på samme kommandoen gang på gang, og ser aldri ut til å kjede seg av dette.

Ellers er jo border collie en veldig intelligent hunderase, og den lærer veldig raskt. Dette er jo veldig fint, men husk at dette også betyr at den lærer negativ atferd veldig raskt. Så om du gjør noen tabber i oppdragelsen kan det være at disse blir krevende å trene vekk igjen.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

Det er viktig å trene vekk uønsket gjeting

Siden border collie har et så sterkt gjeterinstinkt er det en del som opplever såkalt uønsket gjeting. Dette er når hunden rett og slett gjeter på noe den ikke skal. Ofte velger den seg barn, syklister, biler, joggere eller andre ting som er i bevegelse.

Dette er naturligvis ikke bra, og det har dessverre vært eksempler på border collier her i Norge som har flydd løst rundt på tettsteder og bitt i anklene til folk for å gjete dem. Heldigvis er det sjeldent de biter så hardt at noen blir skadet, men spesielt barn kan raskt bli livredde for hunder etter en slik opplevelse.

Uønsket gjeting stimulerer alle belønningsfunksjonene i hjernen til border collien, så dette er noe den raskt kan finne ut av at er moro. Derfor er det ekstremt viktig å stoppe uønsket gjeting med det samme du merker at den prøver seg. Første tegn er at den gir disse objektene dette gjetestirret sitt.

Border collie med fargevarianten blue merle
Border collie med fargevarianten blue merle. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for border collie

Border collie har mange ulike bruksområder, og er på alle måter en brukshund. Den regnes kanskje som den aller beste brukshunden til flere typer hundesport, og man vil for eksempel nesten alltid se en border collie som vinner i sin vektklasse på hundesporter som agility.

Rasen gjør seg fortsatt utrolig godt som gjeterhunder, og er nokså vanlig å bruke som gjeterhund på sau her i Norge. Den har også vært brukt som narkotikahund både i Norge og i utlandet, og har også fungert fint som andre typer brukshund som lavinehund eller hjelpehund.

Border collie har en helt enorm arbeidskapasitet, og fungerer til det meste. Om du legger innsats i å trene det frem kan den nesten brukes til hva som helst.

Det er en del som holder border collie som en ren selskaps- eller familiehund, men det er ikke alltid at dette er «nok» for den. Border collien bør helst få ha en jobb, ellers så man bruke veldig mye tid på ulike typer aktivisering. Men den kan fungere som en selskapshund hos de rette folkene, men er ingen direkte selskapshund i seg selv.

Border collie driver med balansetrening
Border collie som driver balansetrening på «cat walk» agilityhinder. Foto publisert med tillatelse.

Ulike linjer av border collie

På grunn av at border collie kan brukes til så mye forskjellig er det stor debatt rundt hvordan rasen skal forvaltes. Noen ønsker at det skal være fokus på gjeteregenskapene, andre ønsker at den skal avles med fokus på å fungere bedre som selskapshund, noen vil ha fokus på hundesport, mens andre ønsker at det skal fokuseres på eksteriør.

Det er ofte kraftige diskusjoner rundt fremtiden til rasen innad i border collie-miljøet.

I dag er det vanligst å få tak i hunder via enten utstillingslinjen eller gjeterlinjen. Det finnes også en slags hundesportlinje, men denne er nokså sjelden.

Om du skal ha hunden til å gjete sau anbefales det naturligvis å velge en fra gjeterlinjen. Disse formidles via raseklubben «Norsk Sau og Geit», og alle avlsdyr må ha bestått gjeterprøven for å kunne brukes i avl. Denne gjeterprøven er nokså enkel for broder collier, men viser at foreldrene i alle fall har godt utgangspunkt for å kunne brukes som gjeterhunder.

Helsen til border collie

Border collie er for det meste en sunn hunderase, men siden den er såpass populær som den er finnes det også et omfattende materiale av ulike sykdommer den kan få. Nedenfor er noen av sykdommene som kan ramme border collier i ulike grad.

Det vanligste problemet til border collie er hofteleddsdysplasi (HD). Dette er en sykdom hvor hofteskålen og lårhodet ikke passer inn i hverandre slik de skal, og i praksis betyr det at hunden ofte blir veldig stiv og får vondt i bakbeina. Alle avlsdyr må sjekkes for HD, så du begrenser risikoen for at hunden din får HD ved å kjøpe fra en NKK-registrert oppdretter.

Osteokondrose (OCD) er også noe man kan se hos border collier. Dette er en slags variant av albueleddsdysplasi (AD), og brusken til albueleddet løsner. Dette er smertefullt for hunden, men kan ofte opereres bort med gode resultater.

Ellers kan border collie får collie eye anamoly (CEA) på øyet. Dette er en arvelig sykdom hvor hunden får dårligere syn eller blir helt blind over tid. Ellers er øyesykdommen progressiv retinal atrofi (PRA) og varianten working dog PRA å finne hos rasen.

Det er også forekommet epilepsi hos border collie.

Men når alt dette er sagt er border collie for det aller meste en veldig frisk og sunn hunderase. Den har jo blitt avlet på bruksegenskaper gjennom hundrevis av år, og da er det klart at mange av de dårlige og syke individene forsvinner fra genmaterialet naturlig.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

Fysikken til border collie

Border collie er en middels stor hund hvor hanner skal ha en mankehøyde på 53 cm, mens tispene skal ha mankehøyde på 51 cm. Dette er idealmålene, så et par centimeter fra eller til er naturlig. Det er nokså stor variasjon i utseende til rasen ettersom den har blitt avlet frem for å drive med gjetearbeid, og jevnt over har folk ikke brydd seg så mye om størrelsen eller utseende.

Vekten kan derfor variere en del fra så lite som 12 kg hos de minste tispene til rundt 22 kg hos de største hannhundene. Selve kroppen skal være slank og langstrakt med et stor hode og stående ører. Snutepartiet er langt, men ikke like langt som hos korthåret collie.

I en del land er det ingen krav til utseende til border collier, men i Norge har vi visse standarder på størrelse og utseende som må følges på utstilling.

Alle farger og mønstre er tillat hos rasen, men hvitt må være dominerende.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av border collie

Border collie er en hunderase som bruker mye energi, og trenger derfor god og energirikt hundefôr. Vi anbefaler å bruke en type hundefôr som har høyt innhold av protein fra animalske kilder, og lite korn, mais og annet næringsløst fyll.

De fleste border collier tåler de fleste fôrtyper fint, og mange bruker standardfôr som Royal Canin Medium Adult Eukanuba Adult, eller lignende.

Ellers er gode alternativer Orijen sitt fôr, og Acana sitt fôr. Begge disse regnes som blant de beste hundefôrene tilgjengelig på markedet med høyt innhold av protein fra animalske kilder, og regnes som gode alternativ til alle hunderaser!

Pelsstell hos border collie

Selv om border collie har lang pels er det overraskende lite pelsarbeid med rasen. Så lenge pelsen er i god stand vil den være flink til å avstøte møkk, så den er omtrent selvrensende. Border collie trenger kun å bades etter behov, men ikke bad den med sjampo for ofte, da dette vil ødelegge de vannavstøtende egenskapene til pelsen. Men det er selvfølgelig nødvendig med et bad innimellom hvis hunden for eksempel tar seg et bad i en skikkelig sølepytt.

Border collier feller all pelsen sin omtrent to ganger i året, og da røyter den noe helt enormt. Det er anbefalt å børste over den daglig i denne perioden. Det er ikke nødvendigvis for hunden dens, men du kommer til å finne helt enorme mengder med pels rundt om i huset ditt om du ikke børster den ofte nok i denne perioden.

Border collier i snøen
Border collier i snøen. Foto publisert med tillatelse.

Border collie sin rasehistorie og utvikling

Border collien stammer fra grenseområdene mellom England., Skottland og Wales, og dette er også grunnen til at den har fått navnet sitt (border er jo engelsk for grense). Der ble den brukt for å avle sauer, og gjorde en knallgod jobb til dette.

Allerede på 1700-tallet begynte gjetere å ha konkurranser for å se hvilke hunder som var best til å gjete sauer, og allerede her ble border collien anerkjent som en av de beste gjeterhundene. Det tok derimot et par hundre år før rasen ble grunnlagt som en egen rase, i 1906.

På grunn av de vanvittig gode gjeterhundegenskapene dens ble rasen raskt populær, og ble eksportert rundt om til store deler av verden for å jobbe som sauegjeter.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om border collie

Er border collie en god familiehund?

Border collie er på en måte en god familiehund. Det betyr at den fungerer fint som en familiehund i en aktiv familie hvor den også er en brukshund til vanlig, men det er ikke en familiehund i den betydning at den passer inn i en helt normal familie. Men det er en lojal og snill hund som passer inn i familier om den altså får brukt seg godt nok til daglig.

Går border collie godt overens med barn?

Border collie er ikke noen utpreget barnehund. Som oftest går den veldig fint overens med barn, men noen border collier kan være stressa og nervøse rundt barn. Andre kan ha en tendens til å nappe etter anklene til barn i et forsøk på å gjete dem. Så det kan være noen som sliter litt med barn, selv om mange også går helt fint sammen med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en border collie?

Det er faktisk ikke så mye pelsstell med en border collie. Den har nemlig sensrensende pels hvor møkk og skitt naturlig faller av pelsen når den er tørr. Men den bør bør

Egner border collie seg for førstegangs hundeeiere?

Border collie er ikke en god hund for de som er ute etter sin første hund. Dette er en rase som forsåvidt er enkel å trene, men den har veldig store krav til eierne sine, og trenger ekstremt mye mental aktivisering, så det er ikke noe godt valg for førstegangseiere, med mindre man er spesifikt ute etter en arbeidshund som skal brukes til noe.

Hvor mye røyter en border collie?

Border collie røyter ganske mye, men du kan til en viss grad begrense det ved å være flink med pelsstellet.

Er border collie allergivennlig?

Border collie regnes ikke som allergivennlig.

Er border collie en vanlig rase?

Border collie er en veldig vanlig rase, og er faktisk blant de mest tallrike hundene i Norge. Det registreres over 1 000 nye border collie-valper hvert eneste år.

Hvem passer border collie for?

Border collie passer for deg som vil ha en trofast brukshund som trenger den til en jobb. Kanskje har du en flokk med sauer den kan gjete på, eller kanskje driver du med hundesport daglig? Ellers passer border collier for de som har veldig mye tid og energi til å aktivisere hunden.

Border collie passer derimot ikke for folk flest, og er altfor krevende for normale familier som bare ønsker seg en familiehund som kan være med på søndagsturer og kortere turer etter jobb.

Fungerer border collie til hundesport?

Border collie egner seg kjempegodt til hundesport, og regnes som en av de aller beste rasene til å drive med dette. Det er normalt å se border collier dominere i deres vektklasse i de fleste hundesporter som agility, rallylydighet og flyball.

Fungerer border collie til jakt?

Border collie er ikke noen jakthund, men kan trolig fint trenes opp til å bli ettersøkshund.

Er det enkelt å trene en border collie?

Det er veldig enkelt å trene en border collie. Få hunderase er like samarbeidsvillige og interesserte i å lære som en border collie.

Egner border collie seg til utstilling?

Border collie er en godkjent hunderase, så den kan stilles ut. Det er verdt å huske at det er flere ulike linjer med border collier, så hvis man kjøper en fra en brukslinje kan det være at den egner seg dårlig til utstilling (på grunn av feil proporsjoner, størrelse osv.).

Hvilken raseklubb tilhører border collie?

Rasenklubben til border collie heter Norsk Sau og Geit. Dette er en forening for folk som driver med sau, geit og gjeterhund, og forvaltes av en del som heter Gjeterhundrådet.

Går border collie overens med andre hunder?

Border collier er verken utpreget sosiale eller utpreget asosiale. Som med andre hunder er det fornuftig å sosialisere de godt fra ung alder av, så kommer det nok til å gå veldig fint å ha den sammen med andre hunder. Jo mer innsats man legger i sosialiseringen, jo større er sjansen for at den vil trives sammen med andre hunder.

Er border collie en klengete hunderase?

Border collie er absolutt en klengete hunderase. Den slipper sjeldent eieren / føreren sin fra syne, og vil alltid prøve å holde seg tett på den. I praksis betyr det ofte at hunden blir med deg fra rom til rom, og gjerne helst vil være med inn på badet når du skal gå på do.

Liker border collie å leke?

Border collier er som regel veldig lekne av seg, og leker med en høy intensitet. Om du gidder å kaste ball eller ha en annen lek med hunden vil du få deg en bestevenn!

Hvor lenge lever en border collie?

Forventet levealder for en border collie er mellom 12 og 14 år.

Hvor mye koster en border collie?

Prisen for en border collievalp er alt mellom 15 og 22 000 kroner. Ikke-NKK-registrerte valper er ofte billigere. Border collien får ofte mange valper i hvert kull, så dette presser tidvis ned prisen på rasen.

Hvor stor blir en border collie?

Border collie skal ha en mankehøyde på rundt 53 cm hos hanner og 51 cm hos tisper, men her er det litt variasjon siden det er store ulikheter fra individ til individ.

Hvor mye veier en voksen border collie?

En voksen border collie veier alt mellom 14 og 22 kg. Hannene er jevnt over litt tyngre enn tispene.

Bjeffer border collie mye?

Border collier skal i utgangspunktet ikke bjeffe, men mange opplever at de er bjeffete av seg. Om du er flink til å trene vekk bjeffing mens den er ung kan du få en tilnærmet bjeffefri hund, men om du lar den bjeffe vil den godt gjøre det. Ellers kan overdreven bjeffing hos border collier være et tegn på at de er understimulert.

Hvilket land kommer border collie fra?

Border collie har Storbritannia som opphavsland, til tross for at den trolig ble utviklet i grenseområdet mellom både Wales, Skottland og Storbritannia så er det altså Storbritannia som fikk ansvaret for å forvalte rasen.

Hvor ofte må man bade en border collie?

Border collier trenger kun å bades etter behov. Pelsen vil den i stor grad rense selv, men du må selvsagt bade hunden om den blir veldig møkkete eller begynner å lukte. Bruk en mild og god hundesjampo.

Hvor lange turer trenger en border collie?

Border collie bør få seg en god mengde mosjon hver dag, og du bør regne med å sette av minst én til halvannen time med tur daglig. Her er det bare å komme seg ut i all slags vær, for en border collie trenger turen sin!

Hvorfor biter border collier i ankler?

Det er en del border collier som biter forsiktig i ankler, eller klyper / napper med munnen på eierne sine. Dette er en uvane noen hunder får, og kommer trolig fra gjeterinstinktet. Klyping og biting i ankler er ofte forbundet med at hunden er understimulert. Som eier bør du øke aktiviseringen og være konsekvent i å stoppe klypingen og nappingen.

Er border collier skeptiske til fremmede?

Mange border collier er litt naturlig skeptiske av seg, og holder seg gjerne i bakgrunnen om det er mange fremmede i nærheten. Andre er derimot svært sosiale og imøtekommende mot alle de møter, så det varierer en del fra hund til hund. Oppdragelsen og sosialiseringen i ung alder har trolig også mye å si for om de blir skeptiske til fremmede eller ikke.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar